1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Denizden Taş

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde karyolla tarafından 18 Nisan 2010 başlatılmıştır.

  1. karyolla

    karyolla

    Mesajlar:
    53
    İsim:
    ismail gör
    s.a.Ben istanbuldayım. Japon balıklarının denizden sevdikleri büyük yada küçük taş var mı.Daha doğurusu ben denizden onların boyutuna uygun taşlar alıp akvaryuma koysam olur mu?

    iyi akşamlar
     
  2. keskinerkan

    keskinerkan

    Mesajlar:
    105
    İsim:
    Erkan KESKİN
    Güzelce temizledikden sonra koyabilirsin sıkıntı çıkmaz ben aynısını kendi akvaryumuma uyguladım kartal sahilden topladığım kayaları temizleyip akvaryuma koydum hiçbir sıkıntı yok
     
    karyolla bunu beğendi.
  3. karyolla

    karyolla

    Mesajlar:
    53
    İsim:
    ismail gör
    Peki o koyduğun taşın faydası var mı ? Yoksa görsellik amaçlı mı?
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Erkan'ın söylediği gibi sorun olmaz yıkayın ve kullanın. Ancak akvaryuma faydası görselliği ve balıkların sığınma alanı olmak dışında faydası yoktur, çünkü kapalı yüzey kayalardır.
     
    karyolla bunu beğendi.
  5. myillar

    myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

    Mesajlar:
    1.189
    Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Denizden aldığınız taşların yıkandığında bir zararı olacağını düşünmüyorum görsel açıdan koyacaksanız mantıklı.
    balık açısından bakarsanız japon balıklarının böyle bir gereksimi yoktur.
     
    karyolla bunu beğendi.
  6. karyolla

    karyolla

    Mesajlar:
    53
    İsim:
    ismail gör
    Teşekkür ederim.Japon balığı bir tek suya ihtiyaç duyuyor.Topraksızda yaşayabiliyor anladığım kadarıyla ?
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu doğru bir kavram olmaz. Mesut kayaların faydasına dikkat çekiyor ama kum konusu farklıdır. Hangi tür olursa olsun verilen besinlerin veya artıkların biyolojik yaşam sayesinde azot döngüsünde çevrilmesine ihtiyaç duyar. Taban kumu bu işte etkindir, kullanılmadığı akvaryumlar vardır ancak bu akvaryumlarda bu ihtiyaç filtre sistemlerinde oluşturulmaya çalışılır.
     
  8. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Japon balıklarının genel olarak yaşam alanları dibi ince kumdan oluşan havuz ve göletlerdir. Bunun dışında dekoratif görüntü elde etmek isterseniz sazlardan ve kalın yapraklı anubias tarzı bitkilerden görsel bir ortam oluşturabilirsiniz. Kumun ince seçilmesi çok önemli bir husustur. Nedeni ise japon balıkları dipten kumu ağızlarına alarak içerisindeki besinlerle beslenmeyi severler. Japon balıklarında dikkat etmeniz gereken en önemli husus nitrat olayıdır. Japon balıkları fizyolojik yapıları gereği nitrata karşı fazla dayanıklı değillerdir. Bunun kontrolü için test kiti edinmenizi tavsiye ederim.
    Son olarak japon balıklarının beslendiği akvaryumlarda sivri köşeli dekorlardan ve mercan tarzı taşlardan kaçınmak gerekir. Japon balıkları bu tip dekorlardan dolayı yaralanabilirler.
     
    karyolla bunu beğendi.
  9. karyolla

    karyolla

    Mesajlar:
    53
    İsim:
    ismail gör
    sağolun.Son olarak merak ettiğim.Neden kimse denizden kum almıyor.Şimdi sahile gitsek ordan kum,taş gibi şeyler alsak, işe yaramıyor mu.Herkes akvaryumcudan satılan kumdan almamak mı zorunda.Denizdeki kumu yıkasak bile kötü mü?
     
  10. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Valla denizden kum alma konusuna bişey diyemeyeceğim ama, ben akvaryumuma aşağıdaki gibi bi yerden topladım taşları. Akvaryuma koymadan önce 3 gün sirkeli ve tuzlu suda beklettim taşları...


    Taşları topladığımız alan; (eski yıkılmış bi restorant vardı onun bahçesi)
    [​IMG]


    Buda taşların akvaryumdaki halleri;
    [​IMG]
     
    lades ve karyolla bunu beğendi.
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Gölet içindeki kayalarda güzelmiş Erman ama bence yanlış taş parçaları almışsın. Çekiç ve murç götürüp oradaki köprü hatlı olanları bütün çıkarman daha güzel olurmuş.
     
  12. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Abi onu bende düşündüm ancak onlar çok beton dolguluydu. Yani o taş cinsi çok hassas elinde bile parçalanabiliyor. Ama güzel olmamış mı abi :) Taşlar biliyorsun sen en son gördüğünde 3 taneydi. Arttırdım sayıyı. Sadece arka plan kaldı. Onu da yaptım strafordan süper oldu ancak bi dahaki su değişiminde monte edeceğim akvaryumuma. Yeni bir konu açıyorum akvaryum tanıtımına benim tankı tanıtacağım. Bakarsan orda var abi yaptığım arka plan :D deneme amaçlı koyup çekmiştim resmini akvaryumu kurmadan önce. ;)
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  13. puret10

    puret10

    Mesajlar:
    2
    İsim:
    ali
    Merhaba,

    Denizden yada dereden toplanmış taşların i kaya parçalarının akvaryum suyunu sertleştirdiğini okumuştum.
    bu doğrumudur.
     
  14. Aguila Negra

    Aguila Negra

    Mesajlar:
    442
    İsim:
    Serdar MUMCU
    Merhaba,
    Bu soruya kısaca evet veya hayır denmemeli çünkü suya ilave edilen taş, kaya,kütük vs.malzemelerin su değerlerini değiştirebilmesi için salınım yapabilmesi gerekir.
    İlave edilen malzeme salınım yapıyorsa,su değerlerinde değişiklik olabilir.
     
    efeyurudum bunu beğendi.
  15. ozcan13

    ozcan13

    Mesajlar:
    566
    İsim:
    Özcan Kayahan
    Bu salınım olayınada kireç çözücüyle bakabilirsin kayadan aldığın küçük bir taşın üstüne kireç çözücü dök eğer köpürme yani erime varsa salınım yapıyodur.Bu salınımda aslında öyle çok büyük bir salınım değil.Temelden öğrendiğim kadarıyla ph üstünde çok az bir etkisi oluyormuş 0.5 ve daha küçük.Ben geçen hafta köyden getirdim taşlarda aynı şeyi denedim.Hepsinden örnek alarak tek tek denedim.5 taştan 4ünde köpürme olmadı.Ama 5.taşın rengi ve şekli diğerlerinden bayağa farklıydı.O acayip bir şekilde köpürdü yani eridi.Diğerlerini koydum köpüreni koymadım.Şuanlık bir sorun görmedim.saygılar:gif
     
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Aslında konuya bakış açımızı değiştirmemiz gerek. Denizden taş toplamak kavramı aslında ülkemiz şartlarında tamamen kapalı yüzey taş anlamına gelir. Kapalı yüzey olmayan kayalarda bölge durumuna göre vardır, çıkarılıp satılıyor zaten tuzlu su akvaryumları için ama genel olarak bu tarz konularda amaç sıradan dekor için kapalı yüzey kayalardır. Bunlar akvaryumlarda dekor olarak kullanılabilir elbette ancak; bence dekoru artık görünüm yanında biyolojik yaşama destek olarakta görmek gerek. Lav kayaları bu amaca hizmet edebilecek gözenek yapısına sahip. Suya etkisi değerleri anlamında pek yok diyebiliriz. İlk eklendiğinde hafif bir ph düşmesi yapsa da da hiç önemli değil. Tuzlu su akvaryumlarında dahi kullanılabiliyor. Fiyatları oldukça uygun, bence dekor konusuna bu yönden yaklaşın.

    İlave olarak lav kayası diyip geçmemek gerek. Artık filtre sistemlerine biyolojik olarak olmasa da suyu süzmesi ve katı atıkları tutması ile eklenebilir.

    [​IMG] [​IMG]
     

Sayfayı Paylaş