1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Dişi lepisteslerin erkeğe dönüşmesi!

Başlığı 'Canlı Doğuran Portalı' kategorisinde Kadr1maN tarafından 3 Nisan 2009 başlatılmıştır.

1. Kadr1maN

Kadr1maN

Merhabalar.

Lepisteslerim 3-4 aylık. 2.5 aylıkken dişi erkek ayrımı yaptım. 4 erkek balığım çıkmıştı bunları yetişkin dişilerimin yanına almıştım. 30 civarı dişimde ayrı bir akvaryumda kadınlar matinesi havasında yaşamlarını sürdürüyorlardı:)
    Bugün dikkatimi çeken ise dişilerimden 2-3 tanesinin gonopod çıkarması. Resim ekleme olanağım yok malesef.Gözlemlerimi aktarmaya çalışayım. Dişi balıklarımda anüs yüzgeci açıkken bu başkalaşım geçirdiğini sandığım balıklarda gonopod benzeri yüzgeçle beraber vücutlarına birleşik- normal erkeklerde olduğu gibi. Bildiğim kadarıyla lepisteslerde cinsiyet değiştirme gibi bir durum söz konusu değil. Balıklarımın daha önce dişi olduklarınada eminim. Değerli yorumlarınızı bekliyorum huh:

2. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Kadir bey bahsettiğiniz olay genelde kılıçkuyruklarda oluşsada tüm canlıdoğuranlar bu başkalaşımı gösterme eğlimindedir sizin balıklarınız zaten daha yavruymuş geç renklenmiş erkektirler muhtemelen
    yada üretici firmanın balıkları erken olgunlaştırmak için verdiği hormonlar canlıdoğuranların zaten genetiğinde olan bu durumu tetikleyebiliyor
    deniz balıklarındada çok görülen bir durummuş bildiğim kadarı ile, Allah'ın yarattığı mahlükata bahşettiği olağanüstü özelliklerden biri endişelenmenize gerek yok

3. Kadr1maN

Kadr1maN

Teşekkür ederim Emrah bey.

Endişelenmekten ziyade çokça şaşırdığımı belirtmeliyim. Çokça okudum lepistesler hakkında ve böyle bir durumla karşılaşmadım. Bir yandan da işime geliyor açıkçası bu değişim. En beğendiğim eski dişim erkek olursa o güzelim küçük kuyruğuda ihtişamlı bir hala gelebilir-eğer yine bir hormon azizliğine uğramazsak-

Aklıma takılan bir başka seçenek ise. Dişimi aldığım akvaryum malum bütün canlıdoğuranların karma şeklinde yaşadığı bir tanktan. Erkek lepistes spermlerinin yanında herhangi bir kılıç erkeğininde sperminin karışması. (Kılıçlarla ilgim olmadığı için kılıç-lepistes çiftleşmesi hakkında bilgim yok malesef.)

4. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Kadir Bey,

Kılıçkuyruk-lepistes çiftleşmesi söz konusu değil...

Emrah konuyu tam açmamış... Tüm canlı doğuranların dişileri ortamda erkek olmadığında kısmen erkeğe dönüşürlerki böylelikle populasyonun devamlılığı sağlansın... Siz dişilerin yanından erkekleri ayırarak bunu tetiklemişsiniz...

Ben de molistes üretmek için daha önce çiftleşmemiş moli dişilerinin yanına onlara erkek lepistes koydum... Güya çiftleşiyorlardı ancak moliler henüz küçüktü sperm alamadılar heralde... gebelik elişmedi... O sırada bir vesile ile dişi lepistes almıştım... Koyacak yer bulamayınca bunların yanına koydum... Erkek lepistesler moli dişilerini bırakıp lepistes dişisinin peşine düştüler... Moli dişilerinden biri de artık kendilerini dölleyen erkek lepistes olmayınca erkeğe döndü...

5. Kadr1maN

Kadr1maN

Teşekkür ederim değerli yorumlarınız için. :cicek:

6. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Kanka bişey soracağım bu konu hakkında... Şimdi ben yeni doğan dişi lepisteslerimi biliyosun ki döl almadan büyüsünler diye erkeksiz ortamda büyütüyorum ama şimdi bunlar erkek yok diye dönmeye başlarlarsa ben nasıl dişi büyüteceğim ? yani bu U dönüşünün bir süresi var mı ? çiftleşmesinler diye erkek koymuyorum ee erkek yok diye bunlardan biri dönüp diğer dişilerle çiftleşirse bu saf üretim hayalim nasıl gerçekleşecek fikir verirsen memnun olurum.. çünkü şu anda yavru tankımda erkek yok diye biliyorum 3 gün sonra bir bakıyorum biri daha erkekleşmiş.. bu yazıyı okuyana kadar bendekilerin erkek olma süreleri geldi sanıyordum şimdi işler değişti tabii.. boyları 1,5 cm'e geldi ve yeni yeni cimbomlular piyasaya çıkmaya başladı ama bana artık dişi lazım :) dişi dediğim erkek oluyor.. fikirler lütfen...

7. Kadr1maN

Kadr1maN

Dişi ve erkekleri aynı tankta cam bölme kullarak ayırırsak sanırım balıklarıda kandırmış oluruz. Birbirlerini görürler ama dokunamazlar :) Önemli bir hususta camın 2 bölmesindeki suyunda birbirinden bağımsız olması. 2 ayrı filtrasyon ve arada hiç bir sızıntı olmaması gerek eğer bu şekilde cinsiyetlerini koruyabileceksek dikkat:

8. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Hmmm.. Yavru akvaryumum zaten 20 litre onu birde 2'ye ayırırsam artık ki başka çözüm yolu gözükmüyor, buda balıkları biraz sıkıştırıcaz anlamına geliyor.. Ben erkek olduğu belli olan balığı ana tanka aktarıyordum oysaki.. Gerçi Kadircim senin dediğin gibi yapıcaktım daha önceden ama yavru tankı daralacak diye vazgeçmiştim ama dişileri kandırma düşüncesi hiç aklıma gelmemişti ne yalan söyliyim huh: Bu hatırlatmayla yaptığın yaklaşım biçimi için teşekkür ederim..

9. Kadr1maN

Kadr1maN

Ben teşekkür ederim Volkan abi. Eğer işe de yararsa şişip, uçup, patlarım herhalde :basardim:
    Mutlaka sizde biliyorsunuzdur ama izninizle tekrar hatırlatmak isterim abi; araya konacak camın yapıştırma işleminin sızdırmazlık konusunda çok iyi olması gerektiğini düşünüyorum; sperm karışabilecek suyun dişilere ulaşmaması açısından. Tabi buda her bölüm için ayrı filtreleme sistemini berbarinde getirecek :cekingen:

10. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Olsun bilinsede yeniden hatırlatmakta ve konu içerisinde geçmesinde fayda var Kadircim.. Onada bakıcaz artık.. Filtreleme sorun değil ya 2 pipo filtre iş görüyor.. Salı günü akvaryumcunun yolu göründü demek ki :)

11. Kadr1maN

Kadr1maN

Gelişmeleri merakla bekliyoruz abi, kolay gelsin :cicek:

12. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Kanka, çok uzun süre bırakırsan dişileri kendi başlarına içlerinden biri erkeğe döner... Ama ne zaman bilemem... İlaç kullanırsan onların tankında süre azalır...

Tek önerbileceğim kortizol içeren hormonlu yem kullanman... Dikkat kortizol... Çok iyi sor soruştur... Bu hormon erkeklerin bile erkekleşmesini engeller ve osmoregülasyonda kolaylık sağlar...

Yalnız piyasadaki yemlerin çoğunda hormon olarak metil-testosteron var... Bu hormonu içeren birşey kullanırsan kızlarına elveda, yeni oğlanlarına merhaba de... :D

13. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    yoook be kanka bu kadar ayrıntıya girmem valla.. kortizol mortizol :cekingen: çekerim kenara konuşurum "bakın bu iş böyle olmaz, herkes haddini bilsin.. :) bugun necla dediğime yarın osman demiyim akıllı olun.." Kadir'in dediği gibi yapalım bide bakarsın kandırırız :bilmem:

14. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Kandıramassın bence Volkan abi, sonuçta bu balıklar birbirini görerek çifleşmiyorlar, döllenme olmayıca uzun bir süre sonra erkeğe dönen çıkacaktır, ama bu öyle sık görülen bir durum değil lepisteslerde çok daha seyrek olur bu güne kadar hiç başıma gelmedi balıklar çifleşecek boya gelene kadar ayrı tutmanda hiçbir sakınca yok, ama temkinli olmaktada fayda var, jumbo lepistesleride çifleştirmemek sureti ile şişiriyorlar dönme olayınıda mutlaka bi şekilde engelliyorlardır

15. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Birbirlerini görerek çiftleşmiyorlar tabii de Abdullah'ın ortamda dişi olmayınca erkeğe dönme olasılıklarından bahsetmesi üzerine camla ayırdığımızda dişilerin erkeği öbür tarafta görerek dönüşüme girişmemesi gibi bir düşünce oluştu.. Endlers'ler lepisteslerden daha erken zamanda çiftleşmeye başlıyorlar benim derdim o aslında.. Dişileri ayırdım diye düşünürken aralarından hala erkek çıkmaya devam ediyor.. Boyları 2cm'e ulaştı yavruların ve sapsarılarken kuyruklarının 2 kenarında birden beliren renkten erkeğe döndüklerini anlıyorum ganopod'lar sonra göze çarpıyor.. Cimbom'lu hibridler çok ağır ağır ilerliyorlar bu kadarda emin adımlarla gidilmez canım :D

16. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Volkan abi şimdi konuşturmayın beni :D Genopod meselesi var olayın içinde aslında :)
    Abi sen ayırdığın yavruları daima kontrol altında tut erkeğe benzeyeni hemen ayır şaibeli balık kesinlikle kalmasın.
    bu arada volkan abi benim hala endlerim yok double sword tail'i endler niyetine seviyorum pala: ben endler isterim pala:

17. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Merak etme Emrahçım senin ve Abdullah'ınkiler pişiyor :) Bende benden endler's isteyen 2. kişi kimdi diye araştırıyordum hatta Can'a sormuştum iyi oldu hatırlattığın :) İyice renklenip kendilerini belli etsinler dişili erkekli hediye edeceğimde işte endler's dişileriminde belirginleşmesini bekliyorum.. Önceden dişi çok erkek yok diye ağlıyodum şimdi erkek çok dişi yok diye sızlanıyorum :) Asil bir erkeğim var bundan sonra diğer dişileri ayırıp sadece onunla çiftleştiricem..

Sayfayı Paylaş