1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Dip Çekimi Nasıl Yapılır?

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde taygun tarafından 10 Kasım 2008 başlatılmıştır.

  1. taygun

    taygun Guest

    Hepinize Merhaba,

    Sizlere dip çekimi nasıl yaptığınızı sormak istiyorum. Dip çekimi yapan arkadaşlar muhakkak bir dip süpürgesi kullanıyorlardır.

    http://aquapetcenter.com/shopping/product_info.php?cPath=185&products_id=2441

    Bu süpürgeyi kullanırken bu süpürgeyi akvaryum tabanına paralel gezdirerek mi dipten su çekiyorsunuz yoksa süpürgeyi kumun içine sokarak kumu havalandırma vasıtasyıla mı dip çekim yapıyorsunuz.

    Ben süpürgeyi kuma sokuyor ve kumun bir kısmının süpürgenin içinde havalandırarak çekim yapıyorum. Bu havalandırma sırasında kum tekrar dibe düşüyor, tortu da hortum vasıtası ile kovaya gidiyor. Bu yöntemde özellikle bitki çevrelerinde -ki özellikle bu tip alanlar akıntının az olduğu alanlardır- ciddi bir tortu çekiliyor. Ama bu noktada acaba bitkiler için fazydalı oalbilecek gübre gibi değerlendirilebilecek tortuları da çekmiş oluyor muyum?

    Eğer süpürgeyi sadece kum seviyesinde dolaştırmak suretiyle dipteki suyu çektiğinizde de bu sefer - eğer zararlıysa - yukarıda bahsettiğim tortuyu su da bırakmış oluruz. Bu da nitrat kaynağı olarak kalacaktır.

    Görüş ve önerileriniz paylaşmanızı rica ediyorum.

    Saygılar

    Saygılar
     
  2. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: Dip Çekimi Nasıl Yapılır?

    Ben de sizin gibi uyugluyorum hocam.Akvaryumdan çıkan suyun rengi ve tortu miktarı sanırım doğru yaptığımızın işareti.

    Saygılarımla...
     
  3. atlantis

    atlantis

    Mesajlar:
    306
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Ynt: Dip Çekimi Nasıl Yapılır?

    Keşke bende akvaryumumda dip çekimi yapabilsem..Bir tarihte özendim aldım süpürgeyi ama ,kullanmak nasip olamadı olamayacakta ne yazıkki..Akvaryum bitki ve karides dolu olunca değil dip çekimi,dışfiltre yıkamada ,haznenin içinden çıkan karidesleri görünce içim acıyor.

    Tamer hocam siz doğru şekilde dip çekiyorsunuz bundan emin olun..Yanlız çekim esnasında olabildiğince bitki diplerine yanaşmayın..Bahsettiğiniz faydalı mineraller artık kumda değil,bitki köklerine ulaşmıştır..Yakın kısımlara girmezseniz hiç bir zarar vermezsiniz..Olurda girseniz bile akvaryum suyunda oturmuş bulunan mineral oluşumları akvaryum döngüsünü tekrar sağlayacaktır..Faydalı minerallerin tamamen kaybolması için akvaryumu boşaltıp kumla birlikte dezenfekte edercesine yıkamak gerekirki bunuda hiç birimiz yapmıyoruz zaten.
    Saygılar.
     
  4. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Dip Çekimi Nasıl Yapılır?

    Ben de süpürgeyi kumun içine sokarak dip çekimi yapıyorum.Ancak burda çok fazla karıştırma olursa yani su bulanma safhasına gelirse bu balıklar için tehlike arz edebilir.
     
  5. axu2

    axu2

    Mesajlar:
    153
    Ynt: Dip Çekimi Nasıl Yapılır?

    Ben dip süpürgesi kullanmıyorum. Su değişimlerinde suyu akvaryum yüksekliğinin ortalarından bir yerden sifonluyorum. Dipte tortu falan olmuyor bende sağlam bir dip karıştırıcı takımım var (çöpçüler) ve oldukça güçlü bir iç filitrem var.
     
  6. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Dip Çekimi Nasıl Yapılır?

    Arkadaşlar,

    Merhaba. Ben de sizlerle aynı fikirdeyim. Yıllardır aynı şekilde dip çekimi yapıyorum.

    Forumlarda açılan başlıklara keşke arkadaşlar yazıları ile daha çok katılsalarda forumlar okuma forumu değil yazma forumu olsa. Böylelikle fikirler daha çok paylaşılır, ahtalar ortaya çıkar ve doğrular artar.

    Aksu Bey,

    Eğer dip çekimi yapmıyorsanız muhakkak akvaryumunuzun yoğun bir şekilde bitki dolu olmalı ki dipte oluşan tortudan oluşan nitratı bitkileriniz kullansın. Nitratı kullanacak bitkiniz yoksa akvaryumuzun suyu doğal olarak bozulacaktır. Ayrıca size bir tavsiyem olacak ki, çöpçülerinizi su karıştırıcı olarak görmeyin. Zaten dip çekimlerinde amaç suyu karıştırmak değil, dipteki suyu dışarı almaktır. Akvaryumlar kapalı sistemler olması nedeni ile kendi kendilerini temizlemekten yoksundurlar. Bu nedenle dip çekimi vasıtasıyla sistemin temizlemesine yardımcı oluruz.

    Son olarak, güçlü iç filtrenizin olması dip çekimin yapılmaması için gerekçe değildir. Dış fltresi olanlar dahi dip çekimi yapmalıdırlar.

    Murat Bey,

    Sizin sanırım akvaryumunuz Aksu Bey'e bahsettiğim yoğun bitkili akvaryumlardan. Söylediğinize göre bol miktarda karides bulunduryorsunuz. Niçin bu konu ile ilgili bir başlık açıp tecrübelerinizi paylaşmıyorsunuz. Balıklara göre karidesler bir çoğumuz için yeni bir konu.

    Filtrenin çekim ucuna -pek güzel gözükmese de- naylon çorap geçirirseniz güzel karidesleriniz size kalacaktır.

    Saygı ve sevgilerimle
     
  7. axu2

    axu2

    Mesajlar:
    153
    Ynt: Dip Çekimi Nasıl Yapılır?

    Aygün abi, korkarım yanlış anlaşıldı iç ve dış filitrem mevcuttur. Dip temizliğinde temel gaye dipteki tortuların temizlenmesi değilmidir. Önceleri bende bu tarz su değişimlerini yapıyordum. Fakat sudaki nitartın suyun dibi ile üzerinde yaklaşık olarak aynı miktarda olduğunu bir yerlerden öğrendiğimden beri suyun dibini rahat bırakmaya karar verdim. Neticede dip kadrosu olan ve oluşabilecek tortuları zaten havalandırıyor ve iç filitre tümünü topluyor, temelde taban kumuna yerleşik olan yararlı bakterileri de elektrik süpürgesiyle hoplatır gibi hoplatmıyorum. Suyun orta seviyelerinden yapılan çekim bu ve buna benzer nedenlerle bana daha cazip geldi ve bende bunu yaklaşık 4 aydır uyguluyorum haftada 1 , %20 herhangibir balık kaybı veya sıkıntılı durumlada karşılaşmadım ve memnunun açıkçası.
     
  8. atlantis

    atlantis

    Mesajlar:
    306
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Ynt: Dip Çekimi Nasıl Yapılır?

    Tamer hocam sanırım unuttunuz..Bitkili karides dünyam başlığı altında akvaryum bilgilerimi paylaşmıştım..Çoraba gelince açıkçası düşünmedim..Teşekkür ederim..Ama yinede çok zor olacak inanın akvaryuma el değecek gibi değil..Bitkiler adeta çıldırdılar nedense..Hem sürekli yeni sürgünler hemde bolca yavru yüzünden ancak filtrelerin temizliği ile yetinebiliyor,su değişimlerimi aksatmıyor ve kopan bitki artıklarını topluyabiliyorum.
     
  9. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Dip Çekimi Nasıl Yapılır?

    Bildiğim kadarıyla nitrat seviyesi suyun dibinde daha fazladır. Su yüzeyindeki hareketlilik hem Co2 düzeyini ve hem de nitrat seviyesini düşürüyor diye biliyordum.

    Saygılar
     
  10. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: Dip Çekimi Nasıl Yapılır?

    Tamer hocam, nerede okudum hatırlayamıyorum ama TÜBİTAK'ın bu soruya verdiği resmi cevap suda homojen olduğu idi.
    Saygılarımla...
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Dip Çekimi Nasıl Yapılır?

    Güzel ve ince bir konuda fikirler beyan ediliyor. Müsadenizle bende fikrimi belirtmek isterim. Akvaryumların yüzeyleri Tamer Abinin, belirttiği üzere daha hareketlidir. Bunun bazı artıları olduğunu düşünmek mantıklı olsa da, Gerek dış, gerek iç filreler ile su karışmaktadır. Bu açıdan bu değişkenliğin kısa süreli ve etki edecek boyutta olmadığınıda düşünmek mantıklıdır. Konuyu biraz derinlemesine düşünmek gerekirse, daha durgun bitkili akvaryumlarda, bitkilerin suda bulunan nitrat'ı kullanmasıyla akvaryumun orta ve alt katmanlarında nitrat'ın daha az olduğunuda düşünmek yanıltıcı olmasa gerek.

    Benim fikrim, Akvaryumlarda su boyutu ne olursa olsun, akıntı ile karışmktadır. Akvaryum tabanında su yüzeyinden daha fazla metal vardır bu doğrudur. Bunlar sudan daha ağır olan ağır metallerdir. Dip çekimi yapılmasının asıl amacı sudan ağır metalleri uzaklaştırmak ve tabanda bulunan çürüklerin, artıkların alınması ile, suda oluşması muhtemel nitrat ve benzeri metalleri uzaklaştırmaktır.

    Saygılar...
     
  12. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Dip Çekimi Nasıl Yapılır?

    Ali Bey,

    Merhaba. Ben de tekrar bakacağım. Yanılıyor olabilirim. Fakat forumlardan bildiğim bir terim var. "Nitrat Patlaması" Bu terim forumlarda dipteki akvaryumun akvaryum geneline yayılması anlamında kullanılıyor.

    Yine de kontrol edeyim.

    Saygılar
     
  13. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: Dip Çekimi Nasıl Yapılır?

    Varsa yanlışımın düzeltilmesi benim içinde iyi olur.
     
  14. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: Dip Çekimi Nasıl Yapılır?

    makaleyi arıyorum ama bulamadım. :bilmem:
     
  15. figenc

    figenc

    Mesajlar:
    188
    Dip Çekimi Nasıl Yapılır?

    Konu nasıl bir sonuca bağlandı huh:
     
  16. taygun

    taygun Guest

    Dip Çekimi Nasıl Yapılır?

    Figen Hanım,

    Merhaba. Yukarıda yazılanları sil baştan okuyunca aslında konuya fazla katılım olmaması nedeni ile yeterince tartışılmadığını gördüm.

    Ama size kendi uyguladığım ve genelde de uygulanan yöntemi tavsiye edebilirim. Dip çekimi yaparken aparatı kumun içine sokarak sifonlama sayesinde kumu havalandırın. Havalan kum tekrar dibe düşerken ayıklamak istedğiniz pislikler vs. kovaya süzülecektir. Bu yöntemi uygularken bitki çevrelerinde yeterince ısrarcı olmamınızı tavsiye ederim. Çünkü bitkilerin çevrelerindeki bu tortular aynı zamanda bitkiler için birer besin kaynağıdır.

    Saygılar
     
  17. ft25

    ft25

    Mesajlar:
    319
    İsim:
    Furkan TEMEL
    Dip Çekimi Nasıl Yapılır?

    Dip çekimi için kullanacağınız malzemeyi suya sokup çekiyorsunuz.Eğer hortumla yapacaksanız hortumun içini ağzına kadar suyla doldur ve her ikiağızıda hava girmeyecek şekilde kapat.Ondan sonra ağızlarını açmadan bir başını suya bir başını da suyu boşaltacağın yere koy ve aynı anda ağızlarını aç ve hortumu gezdirerek pislikleri çek.
     

Sayfayı Paylaş