1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Dip çekimi hakkında

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde emmi_06 tarafından 29 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

  1. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Arkadaşlar,çok güzel tatlı bi tartışma konusu açmak istedim.Akvaryumda dip çekimi şartmıdır?yoksa şart değilmidir?
    Bunca yıllık akvaristtim,elime hortumu alıpda hayatımda dip çekimi yapmadım.Şimdiye kadarda bi sorun yaşamadım.Konu açtıkça çoğalır.Dipte biriken pislik zararlımı yoksa faydalımı?

    Bilimsel cevaplarıda bekliyorum.
     
  2. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Güzel ve göreceli bir konu olduğu gibi değişik fikirlerinde yazılacağı güzel bir konu açmışsın Özgür'cüm.. Ben biraz şekle ve temizliğe önem veren bir insan olduğum halde dip çekimine açıkçası pek önem vermiyorum.. Laboratuvar ortamındada bitki dipteki pislikleri sömürüyor mu bilmem ne gibi durumları inceleyemediğimden okuduklarım ve yorumlara dayalı olarak (hani sonuçta pislik ya) alınması gerekli diye düşünür ve başlarda harıl harıl dip çekimi yapardım.. Tabii birazda balıklar ve özellikle corydoras'lar dibi karıştırdıklarında çıkan pislikler göz zevkimi bozduğunda su tazelemesi yaparken hep dipten almışımdır.Ama ne kadar alırsanız alın o dibin gıcır gıcır olması imkansız.. Fakat bitkilerinde tabanda ki birikintilerin etkileşimlerinde ortaya çıkardıklarını besin olarak tükettiği için ellemez oldum.. Benim kendi düşüncem tabanın üstünde ki tortu vs'ler buz dağının görünen kısmı sadece ama elim değmişkende tabandanda temizlik yapıyorum ama hususi taban için uğraşmıyorum açıkçası... Adı üstünde oturmuş bir biyolojik döngü, ne kadar çok kurcalarsanız o kadar sorun çıkıyor.. He ama nedir tabanı bizim gibi karmaşık olmayan tanklarda kaba pislikleri ve tortuları almak için dip çekimi yapılmasının faydası illa ki vardır.. Balık gelişimini ve su kalitesini düşünürsek dip çekimini yapmak her halukarda 1 puan kazandırır hanemize diye düşünüyorum..

    Saygılar
     
  3. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Dip çekiminin manası aslında akvaryuma taze su eklemekten ibarettir.Hani su almışken en altta biriken en zehirli bölümden alınsa daha iyi olur mantığı vardır.Sürekli dip çekimi yapıp yeni su eklemek de sakıncalıdır.Sonra ayıkla pirincin taşını...Açıkçası suyum bulanmadıkça,bakteri patlaması olmadıkça,su deişimlerine de karşıyım.Birkaç istisnai durum var,onlar da pek aydınlatılabilmiş değil açıkçası...
     
  4. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Dipteki pislikler dışkı olduğundan ve atılan yemlerin dipte çürüyüp su kalitesini bozacağından zaman zaman dip çekimi yapmak gereklidir.
     
  5. MertBalim

    MertBalim

    Mesajlar:
    422
    İsim:
    Mert
    Özgür abi, benim dip çekimi yapmam zorunlu. Neden dersen dibe dokunsam birden akvaryum pislikten görünmüyor. Taşlarımı pislik kaplıyor. :(
     
  6. Molly_Oscar

    Molly_Oscar

    Mesajlar:
    68
    Akvaryum bitkili ise dip çekimini sadece pislikleri temizlemek amaçlı yapın. Çünkü nitratı bildiğim kadarıyla bitkiler kullanıyor.
     
  7. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş

    Sebebi; aşırı yemleme ya da akvaryumdaki aşırı canlı sayısı olabilir...
     
  8. taygun

    taygun Guest

    Herkese Merhaba,

    Dip çekiminin gerekli olduğuna inanıyorum. Çünkü akvaryumlar birer kapalı sistem oldukları için kendi kendilerini yeterince temizleyemezler. Bu nedenle bizim müdahalemiz gereklidir. Bu müdahale sumplı sistemlerde çok sık olmasa da, balık sayısı artıkça müdahale kaçınılmazdır. Dış filtre kullananlarda da dip temizliği gerekli iken sadece iç filtre kullananlar için elzem olduğunu üstüne basa basa belirtmek isterim. Çünkü iç filtrelerde yararlı bakterilerin yerleşeceği ortam olmadığı ya da kısıtlı olması nedeni ile dipte oluşan tortu nitratın üst seviyelere çıkmasına sebebiyet verir. Keza çiklit akvaryumlarında genelde bitki olmaması nedeni ile bu tip akvaryumlarda sump kullanılmıyorsa nitrat yemlerden ve balık dışkılarından dolayı yüksek olacak ve su ve balık sağlığı üzerinde olumsuz etki edecektir.

    Volkan’ın da belirttiği gibi su kalitesi balık gelişimin ve yumurtlamadan renk canlılığına kadar epeyce bir konuda balık üzerinde etkili olacaktır.

    Cem yukarıdakileri niçin yazdı, doğrusu şaşırdım. huh: Sanırım aklından geçenleri tam olarak buraya yansıtamadı. :cicek: Çünkü yazdıklarında negatif yönlendirmeler var. Dip çekimine sadece taze su eklemek olarak görmemek lazım. O zaman su üstten çekip yerine taze su verelim. Eğer suyu dipten çekiyorsak sorun kaynağının orada olduğunu biliyoruz da o nedenle dipten çekiyoruz.

    Sürekli dip çekip konusuna gelince, Bu yine balıktan balığa değişir. Çiklitler dayanıklı balıklardır da orada sürekli dip çekim yapmazsınız ama diskus besliyorsanız gün aşırı dip çekersiniz. Yani balığınız doğal ortamında bulanık suda yaşıyorsa bu konuda elbette toleransınız olabilir ama akarsu üzerinde yaşayan, devamlı taze ve bol oksijenli suyla beslenen bir balık yetiştiriyorsanız muhakkak onun ihtiyaçlarını karşılamanız gerekir.

    Bir de su kalitesinin suyun bulanmasına ve nitrat patlaması yaşanmasına kadar beklenirse o tanktan sağlıklı gelişim olacağını sanmıyorum. Ne diye o ana kadar beklenir ki? Nitrat batlaması, dipteki zehirli suyun akvaryumun üst ve orta seviyelerine karışması demektir. Bu durumda suyun kirli ama öncesinde kirli olmadığını mı düşüneceğiz. Nitrat patlaması olduğunda balılarınız ölür. Bu nedenle kirliliği o seviyeye getirmeden bakımı aksatmamak gerekir.
    İlave etmek istediğim ince bir husus var ki o da bitki tankları ile ilgili. Yoğun bitkinin bulunduğu tanklarda dip çekimi aksatılabilir ya da hiç yapılmaya bilir. Bunu uygulamak için şu unsurlar olmalı.

    • Tankınızda yoğun bitki olmalı ki dipte birikenler nedeni ile oluşan nitratı bitkileriniz gübre olarak kullansın

    • Balık sayınız az ve balıklarınız küçük olmalı. Bu sayede balıklardan ve yemlerden meydana gelen dipteki tortu kısmen az olacak ve çürüyen bitkiler de hesaba katıldığında sudaki nitrat seviyesi çok artmayacaktır.

    Aksi takdirde, yani çok ve büyük balık sahibiyseniz suyunuz bir yandan bu sebeple çabuk kirlenecek bir de bitki çürümelerini ilave ettiğinizde bu sefer nitrat istenmeyen seviyelere çıkacağı için bitki akvaryumlarında da bu sefer dip çekimi yapmanız gerekir.

    adresinde Temel Hocamın Akvaristin Etik İlkeleri başlıklı yazısında

    demektedir.

    Dip çekimi yapmakla koruyucu hekimlik yapmakta olduğumuzu düşünüyorum. Yani hastalıklar ortaya çıkmadan önlem alıyoruz. İleride hastalıklara sebep olacak birikintileri dip çekimi yaparak tank dışına alıyoruz ve balıklara daha iyi solunum yapmaları için taze ve oksijeni bol su veriyoruz. İşin özü budur.

    Saygılar
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  9. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Tamer Abi,yazımın devamında zehirli suyun tabanda daha fazla biriktiği için dip çekimi yapılmasının daha iyi olduğunu söylemiştim.Akvaryuma fazla yem atmazsak dipte sadece dışkılar birikir ki eğer taban malzememiz yeterli olgunlukta ise bu dışkılar yararlı bakteriler için nimet niteliğindedir.Açıkçası sık dip çekimi yapılan tanka ben oturmamış ve acemi akvarist tankı olarak bakarım.Oturmuş bir tankta ani bulanma söz konusu olur ise eğer bu akvaryumumuza yeni girmiş bir bakteri çeşidinden ya da ısı yükselmesinden olacaktır.Yani hastalık yapabilme ihtimali olan etkeni azaltma yöntemi olarak dip çekimini kullanabiliriz.Sürekli şehir sularındaki patojenlerden bahseder dururuz.Sık dip çekimi ile sık su eklemek durumunda kalırız.Discus üretimi düşünülüyorsa zaten evin bir köşesindeki Ters ozmoz cihazından alınmalıdır su,o durumda sorun yok.
     
  10. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Tamer abi,ne yazikki sana katılmıyorum.

    Bazı şeyleri detaylı bilmek her zaman fayda sağlar.Hiç amazon videosu izlediniz mi bilmiyorum ama zeminde sürekli bir tortu vardır.Madem bu zararlı hadi o tortuyu bir şekilde tabandan çekelim,bakın o zaman neler oluyor.Tortuya yerleşmiş olan tüm bakteriler,ufak canlılar vs gider,ayrıca tanen miktarında da azalma olur.Bu da amazon havzası balıkları koruyan bir maddedir.Tannik asit gallik asite yakın bir özellik taşır.Google a gallik asit yazarsanız ne kadar çok özelliği olduğunu görebilirsiniz.

    Gelelim dışkılar neden amonyak kaynağı değildir sorusuna.Çünkü canlılar proteinlerin nerdeyse tamamını sindirirler.Balığın suya bıraktığı amonyağın %85 i solungaçları vasıtasıyla,%15 i kadarı üre şeklinde boşaltımla,%1-2 lik kısmı da sindirilmeyen kısım olarak dışkıyla suya verilir.Dışkıdaki azotu ise oraya yerleşen yararlı bakteriler ve ufak dönüştürücü canlılar kullanır.Bu diğer %98-99 luk miktar karşısında önemsenmeyecek düzeydedir.Amonyak dışkıda olsaydı eğer boşaltım denen bir mekanizmanın olmaması lazımdı.Ayrıca dışkıdan o kadar azotlu bileşik ayrılsa canlı yeterli kadar azot elde edemezdi.


    Konu hakkında Abdullah abi'ninde görüşlerini merak ediyorum.
     
  11. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Çoğu balığın doğal ortamı bulanık su(bakteriyel aşırı gelişim anlaşılmasın) olmasına rağmen neden evlerimizdeki akvaryumlarda cam gibi su olmasını isteriz?
     
  12. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Arkadaşlar Allah aşkına akvaryumlarla , sürekli su akışı olan doğal ortamları mı karşılaştırıyorsunuz :) Eve akvaryum niye kuruyoruz ? Balıklara başkaları kötü bakar ben iyi bakarım diye değil heralde :) Evimizde ki akvaryumlarında berrak gözükmesini istememizin sebebide onların güzelliklerini görmek için yani yoksa içini göremediğimiz akvaryumda niye balık bakalım :) Yazım biraz sert mi oldu bilmiyorum ama yanlış anlamayacağınızı biliyorum.. Sürçi lisan ettiysem affola :)
     
  13. taygun

    taygun Guest

    Özgür Merhaba,

    Forumlar farklı fikirlerin bir araya geldiği bir yerdir. Doğal olarak forumlarda karşılaşan farklı fikirler tartışmaya tabi tutulur. Eğer herkes birbirinin fikrine katılsaydı ortaya tuhaf durum çıkardı.

    Bence tortu ile alüvyonu karıştırmamak lazım. Tıpkı Mississippi Nehrinde olduğu gibi Amazon’da da alüvyon vardır. Dipte gördüğün her şey balık ve bitki ölümlerinden oluşmamıştır. Yani sürüklenmiş muhteviyatı yüksek besinli toprak vardır. O suda oluşmuş bir besin zinciri/bir döngü vardır. Oradaki sistem kendisini döndürür. Ama akvaryumdaki döndürmez. Bu yüzden de nitrat patlaması yaşanır akvaryumlarda. Sen hiç “Amazonda nitrat patlaması oldu, bu nedenle şu kadar canlı öldü” diye bir haber duydun mu? Duymazsın çünkü sistem kendi iç dinamiği ile hareket eder. Eğer Amazon’da dip çekimi yaparsan sistemi bozarsın.
    Amazon nehrinin diplerine kök salmış pek çok ağaç vardır. Buradaki besini sınırsızca kullanırlar. Senin benim akvaryumumdaki birkaç bitkinin besin kullanmasını Amazondaki bitkilerin besin kullanması ile bir tutmamak lazım. Yani bizim akvaryumlarımızda olduğu gibi Amazon'da da az bitki olsaydı Amazon o zaman çökerdi.
    Amazon Nehri’nin bazı kollarının suyu yazın çekildiğinde ölen balıklar sisteme bir zehir/pislik kaynağı olarak değil besin kaynağı olarak geri dönüyor. Ama sen ölen bir balığını akvaryumda tut bakalım suyun ne oluyor? Açık sistemlerle kapalı sistemleri karşılaştırmamak lazım. Birbirne benzer olabilirler ama birbirinden farklı şeylerdir.
    Herşey göründüğü gibi değil, karıştırmamak lazım.

    Bence bu oranlara ve kaynaklara tekrar bakmak lazım. Solunum yolu ile bu kadar amonyak çıktığını ilk defa duyuyorum. Benim bildiğim canlıların solunumu nedeniyle açığa karbondioksit çıkar, amonyak çıkmaz. Onun içindir ki forumlarda bazen low tech akvaryumlar için “ bitkilerim için CO2 ilave edeyim mi?” sorusuna “balık yükün yeterli ise gerekmeyebilir” diye cevapla karşılaşılır.

    Bu arada, sen hiç okulda amonyak kokladın mı? Genel tuvaletler gibidir bu koku. Ne demek istediğimi anlatabiliyor muyum? Vücudumuzdaki amonyak üreye çevrilerek idrar yolu ile dışarı atılır, solunumla değil.

    Hoşçakal.
     
  14. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Tamer Abi,balıklarda idrar solungaçlar yoluyla atılmakta.Eklemekte yarar gördüm...
    Volkan Abi,bahsettiğim olay,hani doğal ortam! doğal ortam! diye tutturuyoruz ya,ona istinaden yazdım o yazıyı :)
    Doğal ortamdaki balık sayısı/litre evdeki akvaryumlarımızdan çok daha az.Bu yüzden dipteki tortu hakkında Tamer Abi'ye katılıyorum.Ama dipte biriken dışkıların etkileri konusunda da Özgür haklı.

    Son durumda,bitkili bir akvaryumda biriken zararlı maddeleri üre ve amonyak olarak kısaca özetleyebiliriz.Bunları ortadan kaldırma yöntemi de filtre elemanlarımızda gizli(taban da dahil).Filtresi yeteri kadar iş görmeyen bir akvaryumda su değişimi şart.Onun dışında buharlaşan suyu eklemek yeterli bence.
    Eğer yukarıda yazdıklarıma katılıyorsanız,programda dip çekimi olmadığını belirtmek isterim.
     
  15. taygun

    taygun Guest

    Tekrar Merhaba,

    Bugün bazı incelemelerim neticesinde balıkların solungaçları vasıtası ile sadece karbondioksit değil, üreyi de atabildiğini gördüm. Bu konuda Özgür haklı çıktı.

    Ama bu husus dip çekiminin gereksiz olmadığını göstermez. Dip çekimi yapmanın sisteme katkıda bulunduğuna inanıyorum.

    Saygılar
     
  16. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Volkan abi,yukarıdada yazdım.10_15 yıllık akvaristtim,hayatımda dip çekimi yapmadım.
    6_7 akvaryumum var,suları okadar berrrakki.Suyun bulanıklığı kullanılan yeme ve miktarına bağlı.Birde kullanılan filtreleme malzmelerine bağlı.Atıyorum bi akvaryuma 10000 debili iç filtre lazımsa ben 15000 debili iç filtre bağlarım.Dip çekimi bana uzak şimdiye kadar bi zararını görmedim.Öldürdüğüm balık 10 adeti geçmez,oda adaptosyon sorunu yüzünden.Dip çekimine illaki karşıyım demiyorum.Bana göre gereksiz birşey.

    Tamer abi,yukarıda anlatmıştım.Balığın dışkısı forum efsanesi olarak anlatılıyor.Bu kadar korkunç olsaydı,benim ayda bir her tankımda toplu ölümler olurdu.Dipte bulunan pislikler sadece bizde bıraktığı izlenim,balıkların kısa zamanda yem yediğini göstermektir.
    Zaten akvaryumda bulunan amonyok,nitrit,nitrat gözle görülür,elle tutulur birşey değil zaten.Dip çekimi ile bunu nasıl almış olacağız akvaryumdan?
     
  17. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Sana göre tabii gereksiz olur 10000'lik yerine 15000 lik debisi olan filtreyi alıp suyunun daha taze olmasını sağlamışsın zaten ;) Tecrübelere saygımız sonsuz Özgürcüm zaten.. Hepimiz aynı fikirdeyiz aslına bakarsan.. Gereksiz olmadığının bilindiği halde bir zararını görmeyen arkadaşlar yapma gereği duymuyor.Ama tabii herkesin filtrasyonu senin gibi ihtiyaçtan fazlasını karşılar nitelikte olmayabilir.Amonyak , nitrit ve nitrat tabii ki elle tutulur gözle görülür ve sadece tabanda olan şeyler değiller tabi ama bunlara sebebiyet verenler dibe çöken yenmemiş yemler ve dışkılar olduğu için dip çekiminin yapılması tavsiye ediliyor.Onlar tabanda kaldıkça nitrit nitrat ve amonyak vs'nin artmasına sebep olacaktır.Ama tabii bundan her balıkta aynı oranda etkilenmiyor.Sizin balıklar maşallah hastalanmadıkça kolay kolay suda ki değişimlerden dolayı ölmüyorlar :) Ne demek istediğimi anlatabilmişimdir umarım.. Mesela benim yeni tankta nitrit derdim devam ediyor.. Lepistes , vatoz , çöpçü kaybım oldu ama gel gör ki sae'ler , ne tavan yapan bu değerlerden nede ph artış ve düşülerinden etkilendiler.. Keza iş yerinde ki tankımdada nitrat değerlerim arttığı zaman balıklardan anlıyorum test yapıyorum tahmin ettiğim gibi yüksek çıkıyor.. Ama bu tanktada konuşan vatozum normal ve cüce vatozum tepki göstermezken bu artışa narin balıklarım hemen kuyruklarını büzüp su üstüne çıkıp bekleyerek tepki gösteriyorlar.. Yani bu dip çekimi olayının balığa ve filtre ekipmanına göre göreceli bir kavram olmakla beraber değişik yorumlara açık ama gereksizliğinin olmadığının hemfikir olunduğu bir konu olduğunu düşünüyorum.
     
  18. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Volkan abi,benim anlatmak istediklerim anlaşılmıyor.
    1. sayfada yazdım,balık dışkısında nitrat,nitrit ve amonyak diye birşey yok.
    Bu arada benide unutmussun abi,tam tamına 5 yıl canlı doğuranlarla uğraşdım.Bundan 2 ay öncesine kadar 104litre+50 litrede canlı doğuran besliyordum.40 damızlık yaklaşık 200_250 yavru vardı,en son balıkları ve akvaryumları verdiğimde.Forumlarda ise önceliki malaviye veriyorum.Çünkü 2 yıllık malavi tecrübem var.

    Yineliyorum abi,dip çekimi gereksiz birşeydir.Balık dışkısının zararı yerine faydaları vardır.Balık dışkısı tabanda kalarak tortu oluşturur,yararlı bakterilere bi zincir eklemiş oluruz.

    Gençlik yıllarımda,çokgen 100 litrelik akvaryumum vardı.O yıllarda sporla uğraştığım için 3_6 aylık kamplara katılıyordum.6 ay boyunca akvaryumlarda yemleme haricinde bir müdahale yapılmıyordu.Eve geldiğimde suyun renginden içindeki balıklar gözükmezdi.Hiçbir balık kaybım olmuyordu.Nedeni ise sistem yerine oturuyordu.Balıklar buna kendilerini alıştıyordu,yani adapte oluyordu.

    Forum efsanesine dönelim.Haftada bir akvaryumun komple tabanını hortumla dip çekimi yapalım.Kum ne kadarda olsa hareket eder.İşte her nane(nitrit,nitrat,amonyak) o kumun altında.Yaklaşık tankın%30 suyunu boşaltmış oluyoruz.Üzerine su ekliyorum.Bu zincir halinde devam eder.Oturmuş tabanı oynatıyoz,oturmuş sistemi bozuyoruz.Bumudur abi sistem zinciri.

    Her zamanki lafım,tanklara yeterli kadar yem atılırsa,kullanılan yem kaliteli ise,filtreleme sistemi güzel olursa ne su bozulur nede sistem bozulur.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  19. radenko

    radenko

    Mesajlar:
    314
    Filtre sistemi iyi ise zaten nitrat sorunu yaşamazsınız. Yani dipte çekseniz çekmesenizde bir önem kazanmayacaktır. Dip çekimindeki amaç dipteki göze hoş olmayan pislikleri gidermek ve filtreniz yetersizse filtreye yardımcı olmak. Kullanılan yem kaliteli ise tamamı sindirilir ve suyun bozulmasını engeller. Sonuç olarak benim görüşüm dip çekimi gereklidir. Yani işi şansa bırakmış olmazsınız ve suyunuzu tazelemiş olmanız diğer bir faydasıdır.
     
  20. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Bence dip çekiminin önemi beslediğimiz balıklara görede değişiklik arz eder.Tenganyika akvarmumumda hayati bir işlem iken canlı doğuranlar için çokda önemsemediğim bir konu benim için(ama yinede yapıyorum).
    Birde Raif Hocam araya bir ek bilgi atayım müsadenle.Hiçbir yem tamamiyle sindirilmez,mutlaka sindirim sistemlerini korumak için yemler safra ihtiva eder.Bazı türlerin ; Özellikle bitkisel beslenen balıkların ve canlı doğuranların yemlerinde protein oranı düşük,safra oranı yüksektir.
    Son olarak şunu söylemek istiyorum.Bence herşekilde dip çekimi gereklidir.Sık yada seyrek,beslenen balığın türüne,sayısına,techizata,akvaryumun boyutuna göre değişiklik arz edebilir.
    Saygılarımla...
     

Sayfayı Paylaş