1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Dipten Temiz Su Girişi Tesisatı

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 19 Kasım 2010 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam Arkadaşlar;

    Farklı sistemleri incelemek faydalı olacak kanısındayım. Temiz suyun akvaryuma dipten verilmesinin bazı artıları var tahmin edeceğiniz gibi. Dipte hareketlilik sağlanması, ağır metallerin kaldırılması, akıntıdan daha aktif faydalanmak sıralanabilir.

    Sistemin temel çalışma prensibi gayet basit, tabana delinen deliklerden iki adet boru girilerek devridaim motorunun suyu buradan sisteme vermesi hedefleniyor. Motordan tek boru olarak çıkıp iki kola ayrılır. Elbette bu akvaryuma giriş sayısını artırmak mümkün ancak genel olarak iki adet yeterli belli bir hacime kadar. Kollarda basit vanalar var bu iki kola ayrılan borulardan dengeli su gidişini kolayca ayaralamaya yarıyor. Çekvalf ise motorun tek çıkış borusuna bağlanıyor. Bu sayede sistemin elektiriği kesildiğinde sumpa su inişi olması gerekenden fazla yaşanmıyor.

    Sistemin çalışma performansından bir video da izleyebiliriz, sistem fortoğrafları yanında.

    http://www.youtube.com/watch?v=S5I9-X3mCMw&feature=player_embedded#at=54

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    ilo840 ve lepistes bunu beğendi.
  2. wizi_emre

    wizi_emre

    Mesajlar:
    220
    İsim:
    Emre Soycan
    Temel abi bu sistemde dış filtre kullanılırsa sumptan daha sağlıklı olacağı düşüncesindeyim. Ne kadar haklıyım orasıda tabi tartışılır. Belki dış filtre olduğunda bu tür sistemere gerek kalmaz. Çıkış hortumu direk zemine yakın yerleştirilir olur biter :)
     
  3. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Bir örnektede su çıkşlarını kayaların arasına koymuştu Temel Abi. O bence daha başarılıydı. Peki bu sistemin avantajları nelerdir. Neden böyle yapmalıyım ?
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Şimdi şu var bu sistemi tuzlu su için düşünüyoruz. Bu yüzden dış filtre kısmı tatlı su için geçerli olabilir ve dediğin gibi de dış filtre ile suyu zaten aşağıdan veririsin. Tuzlu su akvaryumlarında akıntı çok önemli ve aynı zamanda tabandan tortuyu havalandırmakta önemli bir katkı olduğu için bu yüzden faydalı.
     
  5. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Bu sistemde check valfin bozulduğunu düşünemiyorum varya. Ama vardır bir önlemi, böyle kurulumları resimlerdende olsa görmüştüm.
     
  6. wizi_emre

    wizi_emre

    Mesajlar:
    220
    İsim:
    Emre Soycan
    Ek olarak şamandıra vb sistemler konularak güvenlik arttırılabilir gibi.
     
  7. MyReef

    MyReef

    Mesajlar:
    44
    İsim:
    Evren YILMAZ
    Temel bey gerçekten yararlı bir konu olmuş yine.Benimde bir ara böyle bir sistem aklıma geldi.Ancak benim düşüncem resimde (Yine bu forumda denemiş olan bir arkadaşın sistemi)eklediğim şekilde olmasıydı.Fakat bu sistemde kullanılacak çekvalfi bende şu anda kurmakta olduğum sisteme düşündüm ve almaya karar verdim.Ancak çek valfi almaya gittiğimde biraz incelemek istedim(Bu işlerde biraz deneyimliyim o yüzden) ve tahmin ettiğim gibi haliyle suyun geriye akışını engellemek için içersine yay koymuşlar, bende şu anda bu düşünceden vazgeçtim.Sebebi de yay'ın zamanla paslanarak salınım yapacağından çek valfi satın almadım.Daha farklı , içerisinde yay kullanılmadan üretilen çek valfler varmı bilemiyorum.Bilen arkadaşlar varsa en azından bende sayelerinde bilgilenmiş olurum.Bende çek valf kullanacak arkadaşları nacizane gözlemlerimi paylaşarak bilgilendirmek istedim.
    [​IMG]
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Örnekteki sistem akvaryumu tabandan delmeye göre çok daha kolay yapılabilir bir sistem. Tani bu kadar fazla çıkışa gerek yok sayı azaltılabilir. Her bir kolun kendi vanası olmalı su çıkış güölerini ayarlamak için. Vana olmadan her koldan dengeli su çıkar mı orası şüpheli. Yaysız olan çekvalfler elbette var ve zaten birçok tuzlu su akvaryumunda kullanılıyor. Fırat boru bayilerinde var mesela.
     
  9. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Yat malzemesi ve ekipmanları santan dükkanlardan bulabilirsin, ben oradan aldım, içinde yay bulunmuyor, dış yapısı ise plastik, yani tamamen tuzlu su için üretilmiş bir check valf.....

    [​IMG]
     
    ilo840 ve YIKIKTEMO bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş