1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Discus ÜRETİMİ

Başlığı 'Tatlı Su Üretme ve Yetiştirme' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 10 Aralık 2008 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Discus üretimi

Discus balığının zorluğundan, narinliğinden, sıkıntısından, ihtiyaçlarından, fiyatlarından çeşitli şikayetler duyar ve ilerlemiş hobicilere tavsiye edildiğini görürüz. Doğru sayılabilecek yanı yeni başlayanlar için değilse bile akvaryum suyunu içmiş dostlar rahatlıkla besleyebilir.

Önce koyduğumuz hedefi görelim, videomuz:

[GOOGLE]116270034690131988&hl=en[/GOOGLE]

Akvarist besleyeceği balıkta üretme konusunu hep düşünmüştür. Üretemediği balığa mesafe ve kuşku ile yaklaşmıştır. Eğer yavru alınmasıhedeflenmiş ise, kurulumda, balık seçimnde bunları göz önüne almak lazım. Dikkat edilirse Discus balıkları genelde küçük, orta boy satılır ve genelde fiyatı yüzünden tercih de bu yönde olur.

Bu tercih doğru mu ?

Bu tercih sadece bilinçli olunduğu müddetçe doğrudur. Yavru boyda discuslar alarak ve büyülterek bir çift elde edilebilir elbette, ancak cinsiyet ayrımı yapmak kolay değildir. Bu açıdan bu yavrular içerisinden, yavruların cinsyeti tam anlaşılamayacağından dolayı, çift çıkmama ihtimalide vardır. Cinsiyetler arasında belirgin bir görünüş farkı olmadığından yanılma payı ve çift edinememe olasılığı yüksektir. Bu açıdan yavru almayı hedefleyen dostlar çift oluşturmuş balıklara yönelmelidir. Yavru balıklar alarak çift oluşturmak iteyen arkadaşlar ise, havanda su dövmek istemiyorsa bilindik ve üremiş kolonilerden yavru almalıdır. Yetişkin Discuslarda cinsiyeti anlamanın en kolayı ise, üreme dönemlerinde ortaya çıkan üreme tüplerini gözlemektir. Erkeğin sperm tüpü ince ve sivri uçlu, dişinin yumurtlama tüpü ise kalın ve yuvarlak uçludur.

Üreme dönemine girmelerini beklersek yandık diyorsanız ki ben derdim.

O zaman erkeklerin kafa kısmındaki desenler ve yine yüzgeçlerindeki mavi desenler dişilere göre daha belirgindir. Sırt yüzgeçleri daha çıkıktır. Dişilerin sırt yüzgeçleri daha yuvarlak hatlı ve kuyruğu ile paralellik gösterir.

Doğal ortamlarında yanaklarından kan damlayan bir balık akvaryumlarda sakin ve hareketsiz bulunuyor ve bazen bundan şikyet edildiğini duyuyoruz. Eğer akvaryumları iyi ve greksinimleri karşılanmış olarak kurulursa daha hareketli olacaklarına hiç şüphe yok. Adaptasyon dönemini iyi idare etmek, ışıklandırmayı bu dönemde çok iyi kullanmak, alınan esnafın akvaryumunun ph değerini bilerek, daha yüksek ph değerine adapte etmek, bunun yanında hep söylenen yem alma sorununu evinizde akıllıca taktiklerle aşmak kusura bakmayın akvaristin işidir. Aklınızdan eğer bilen var, bilmeyen var diye düşünüyorsanız, geçiriyorsanız , size bir balığı aldıktan sonra değil, almadan araştırmalıydınız cevabını veririm.

Eğer bir balık kıskanç ise:

Kıskanç bir balık var karşımızda, öyleyse yapılması gereken belli, anlayacağı dilden konuşacağız. Adaptasyon döneminde, yeme alışması , yem alması gibi adaptasyonun ilk günlerini atlatmak için hızlı ve yeme istekli bir balık akvaryuma eklenmeliyiz, bunu yaparken yakın su değerlerinde ve birlikte tutulmaya uygun bir balık olmalı ve bu dönem aşıldığında çıkarılmalıdır.

Akvaryum şartları:

Kurulum aşamasında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur sudur. Eğer suyunuzu iyi hazırlarsanız, balıklarınızda yapmak istediğiniz üretime sizin tahmininizden daha iyi hazırlanacaktır. Değerlerini üzerinden okuyacağınız kaliteli bir damacana markasının suyu ile akvaryumunuzu kurmanızı öneririm. Tabana kum koyan var koymayan var, ben olması gerketiğini düşünsemde, filtrasyonu güçlü kurulmuş akvaryumlarde ve özellikle üretim tanklarında kum olmayışı avantaj oluyor. Akvaryumda biyolojik döngüyü beklerken suyu biraz asidik hale getirmek için salata yapraklarını akvaryuma bırakarak çürümesiyle birlikte , diyatom (kahve rengi yosun ) dömemini atlatmanız sizi başarıya biraz daha yaklaştıracaktır. Beslenecekleri akvaryum ışıklandırması adaptasyon döneminde düşük ayarlanmalıdır. Satın aldığınız esnafın akvaryumunun ph değerini bilerek, daha yüksek ph değerine adapte etmek, bunun yanında hep söylenen yem alma sorununu evinizde akıllıca taktiklerle ve kıskançlıklarından faydalanarak aşmak kolaydır.

Balıkların aşırı yağlanmamasına özen göstermeli, bu gıdaların verilmesi ile oluşacak atık yükünü ortadan kaldırmak için su değişimlerini ihmal etmemek gerekir. Discuslardoğal ortamlarında diğer balık yavruları/larvaları, tatlı sukaridesleri, kabuklu su böcekleri sinek, böcek ve larvaları ilebeslenirler, menülerinde lif içeren farklı yosun ve alg çeşitleride mevcuttur, ağırlıklı olarak gereksinimleri protein içerenbesinlerdir.Yetişkin bir discusun her gün %40 protein alması,yavru/genç bir discusun ise %50-60 protein gereksinimi vardır.

Discus üretim tablosu:

Discusların yumurtalarını yapıştırmaları için plastik saksı kullanabilirsiniz. Buna benzer alanları yine tercih edebilirler.

Tipik üretim tankI.

Yavru ve üreme tanklarında Pipo filre, şelale filtre ve dış filtre kullanılabilir. Önemli olan yavruları çekmeyecek zarar vermeyecek şekilde önlem almaktır. Su emiş borusuna bir iç filtre süngeri takabiliriz. Tabi bu filtrasyonun kullanımında şart olan gücü itibari ile su değişimlerinin önemi çok daha fazladır. Akvaryumun şartlarına göre günlük bile yapılabilir.

Ee artık bu aşamaya geldiysek işimiz kolay dostlar. Nasıl olsa biz bakımı yapacağız geri kalanı onlar. Yumurtalar oluşup gelişince ilk iş annelerinin gövdesine yapışmak olacak.

[​IMG][​IMG]

Ben Reverse Osmosis su Arıtma Cihazlarının, su içerisinde bulunan tüm eser elementleri alarak bize sıfır bir su bıraktığını düşünüyorum. Kullanılacaksa mutlaka bu denge korunmalı yani zaman zaman damacana su ile yine su değişimi yapmak gerekecektir. Doğada saf yağmur suyu ile beslenen ortamlarına , akar sular ile bu eser elementler girmektedir. Akvaryum ortamında beslenen balıklar doğadan yakalanmıyor, akvaryum ortamlarında üretiliyorlar. Bu açıdan bu konuyu da dikkatte almanızı öneririm.

Evde, yüksek protein içeren dana yüreği ve karidesten kendi yaptığımızyemler çok önemlidir, bu yem balık adedine göre hesaplanarakyapılabilir, tek çeşitli besleme yapmak doğru değildir menüleri mümkünolduğunca geniş tutulmalıdır, diğer önereceğim yemlerde yetişkin donmuş artemia, canlı beyaz kurt(whıte worm), su piresi’dir, menülerinde farklı bits/granül yemler, krıll flake, artemia flake, çeşitlifirmaların FD(kurutulmuş dondurulmuş)gibi kuru yemlerde bulundurulabilir. Besleme sıklığı yetişkinlerde günde 2-3 kez , yavrularda 6-8 kez yapılabilir.

Artık gezinen bıcırlar var.

Yukarıdaki hedefinize ulaşmanızı dilerken, Yazının içeriği okunduğunda el oğlundan eksiğimizin sadece biraz arşatırmak, sabırlı olmak, esnaf karşısında ne istediğini bilen akvarist olmak olduğunu görüyoruz. Bu konulara dikkat ettiğimizde başaracak daha çok şeyimiz olacak. Hedefiniz, yakın olsun.

www.akvaryumportli.com

DaPhNe bunu beğendi.
  2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Discus balığından yavru alacağım diyenler

Yavrulardan ve hobiciyi kendine çeken fotoğraflardan kareler..

Başka yerde yok:

Saygılarımla...

DaPhNe ve Heliak bunu beğendi.
  3. avşarbeyi

avşarbeyi

Discus balığından yavru alacağım diyenler

Siz tecrübeleri abilerimiz her ne kadar benim gibi acemileri gaza getirse de yine de belli bir süre diğerlerinden tecrübe edinmek lazım diye düşünüyorum.Ve söylenmese de korkulan, balığın ölümü karşısındaki manevî kaybın yanında maddî kayıptır.

Not:Video eklentisi harika olmuş.Düşünen ve uğraşan arkadaşlarıma ayrıca teşekkür ederim.

Saygılarımla...

4. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem

Ehehehe bizim discus korno meşhur olacak bu gidişle :)

5. ciklet1

ciklet1

Paylaşım için saol abi yavruyken çekilmiş resimde papağan balığına benziyor

6. cihat35

cihat35

Temel bey resimdeki yavrular bizim discus kornaya mı ait acaba ?

7. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Video düzenlemedir, yavru fotoğraflarından üzerinde www.akvaryumportali.com linki bulunan fotoğraflar net ortamında yayınlanmamıştır. Mail yolu ile özel ulaşan özel platformumuza ait fotoğraflardır. (Bu fotoğraflardan emin olmamakla birlikte, gerekli kontrolü yapmam gerekir)
    Saygılar...

8. lepistes

lepistes

İsim:
    Muhammed Ali Tavur

Git illa bir kaç tane al akvaryuma koy diyorsunuz :) kafama iyice girmeye başladı. Ben en iyisi yeni alacağım tankta ciklet yerine diskus beslim. İçimde kalıcak volla bu balıklar beslemezsem.

9. cihat35

cihat35

Muhammet bey kesinlikle tavsiye ediyorum. Benim için discus'un yerini hiçbirşey tutmuyor.

10. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Discus ÜRETİMİ

Muhammed, Discus beslemeni öneririm, tabi üretme uğraşına girmen ve sakin bir akvaryumdan sıkılmaman koşuluyla. Discus görsel olarak güzel bir tür ve yavrularını değerlendirmek oldukça kolay.

11. MertBalim

MertBalim

İsim:
    Mert
    Discus ÜRETİMİ

Teşekürler Temel abi, diskusları yavru alma açısından çok seviyorum. Çok güzel oluyorlar anneleri ile. Desenler felan yapıyorlar. :)

12. suskunkral_21

suskunkral_21

İsim:
    Dijvar ışık
    Cevap: Discus ÜRETİMİ

Boynuzlu olan discusun türünü öğrene bilirmiyim temel abi

13. barisy

barisy

İsim:
    Barış Yıldırım

Paylaşım için teşekkürler .... Ben yavruları Polit yavrularına benzettim...

14. F4iLuR3

F4iLuR3

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Halil Meriç

Maşallah çok güzelmiş. :)

15. Cikletci

Cikletci

İsim:
    Ömer ADAK

Abi bu discuslar çok güzel balıklar bizim komşuda var. Yavrulamış. Bende bir tank daha alıp bu balıklardan beslemeyi düşünüyorum. Yavrlardan 5-6 tane vericekmiş.

16. DaPhNe

DaPhNe

Yer:
    Bursa
    İsim:
    Ayşe Sarı
    Maşallah ya çok güzeller bende isterim ama şimdilik cesaretim ve artı bir akvaryumum yok.

Sayfayı Paylaş