1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Discus ve Melek İle Birlikte Yaşar mı?

Başlığı 'Discus Balıkları Forum' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Discus ve Melek balığı ile birlikte yaşar mı sorusunu merak edenler için baştan söylenmesi gereken, Discus tankında melek beslenmesi konusu oldukça karmaşıktır ve cevabı subjektiftir. Bu makaleyi yazmadan evvel "Fresh water marine aquarium magazin" ve bir çok discus kitabını araştırmak durumunda kaldım.

    Discus ölümünden direk olarak melek balığının sorumlu tutulabileceği bir duruma hiç rastlamadım.

    Kayda geçen görüşlerin tamamı hobiciden hobiciye değişen, ve gerçek anlamda bir kanıta dayandırılmayan iddialardan oluşmaktaydı. Sağlam dayanaklara oturmayan bu görüşler sizinkinden veya bir başkasınınkinden daha fazla gerçeklik taşımıyordu.

    Enteresan olan şudur ki; her iki balık türü de amazon nehrinin ortak havzalarından, aynı habitattan gelmektedir. Benzer mukosalara sahiptir ve meleklerde, her ne kadar yavruları buna muhtaç olmamakla beraber, bu mukosa tabakası ile yavrularını beslemektedir.

    Bir balığın kendisinin bağışıklık sahibi olduğu bir parazit ile başka bir balığın ölümüne sebep olduğu tezini hiçbir kanıt sunamaksızın savunmak olsa olsa bilgi eksikliği olabilir.

    Oysaki bir türün bulunduğu ortama diğer türü katarken artan kalabalığı dikkate almamanın sonucu bozulan koşulların hastalıklara sebep olması çok daha kuvvetli bir ihtimaldir.

    Diğer bir faktör de yeni balığın karantina uygulaması yapılmaksızın asıl tanka alınmasıdır. Yeni aldığı bir balığı hemen asıl tanka atan nice akılsız insan gördüm. Ki bu insanların kendi akılsızlıklarını balığın hatasıymışcasına sunarlar.

    Konu hakkında bulduklarımı inceledikten sonra (fazla bir şey de değildi) melek balığı üretimi üzerinde uzmanlaşmış dört kişi ile görüştüm. Sorduğum soru şu idi: "Eğer varsa, melek balığının bağışık olup da discusu etkileyen hastalığın adı nedir?" Hiç biri bir hastalık yada parazit ismi veremedi. Tabi balıların sağlıklı tanklardan geldiği koşulu altında...

    Esasen melekler, discuslarında halihazırda taşıdıkları dışında öyle farklı bir parazit taşımıyor. En azından böyle bir kayıt literatüre geçmemiş.

    Eğer bir yarı diskus uzmanı size meleklerinizle discuslarınızı aynı tanka koymamanızı söylerse, ondan kendi görüşlerini destekleyen kanıt sunmasını isteyin.

    Ben bu iki türü beraber beslemenin çok iyi bir fikir olduğunu iddia etmiyorum. Keza melekler discuslara göre çok daha arsızca yemlenerek en iyi besinleri kapacaklardır. Ayrıca yumurta dönemlerinde sert davranıp utangaç discuslarınızı zorlayabilirler. Ama bunların hiç biri direk hastalık bulaştırma ile ilintili meseleler değildir.

    Eğer sonucu merak ediyorsanız, gidin ve discus ve melek balıklarını beraber besleyin. Kendi tecrübenizi edinin. Sonra buraya yazın. Takipçi değil lider olun.


    Discus ve Apple Snail

    Bu enteresan soru bana hobiye yeni başlayan biri tarafından soruldu. Bazen ilginç sorular umulmadık yerlerden geliyor.

    Eğer discus tankında apple snail beslemek istiyorsanız farkında olmanız gereken birkaç husus var; tatlı su salyangozlarının çoğunluğu bir çok parazit türü için ara bir ara konaklama noktasıdır. Her yıl Asya ve Afrika’da 200 milyonun üzerinde insan bazı parazit türlerinden kaynaklanan enfeksiyon maruz kalmaktadır. Bu parazitlerin ortak özelliği ise hayat döngülerini tamamlamak için salyangozlara ihtiyaç duymalarıdır.

    Dikkate alınacak diğer nokta ise apple snail’lerin obur yaprak yiyen oldukları, düzenli besin bulamadıkları taktirde her türlü bitkiye saldıracaklarıdır. Tabiki bu oburlukları ile sistemin kirlenmesine katkıları kaçınılmazdır.

    Sıcaklık gereksinimleri bir problem yaratmaz.

    Yaban hayattan gelmeyen, kuşlar ve diğer salyangozlarla temas etmemiş, kültür üretimi salyangozlarda parazit problemi sorun çıkarmaz.

    Her ne kadar bu canlıları akvaryumlarda beslemek ilginç olsa da, discus veya diğer balıklar ile beraber bakılmalarını tavsiye etmem.

    Discus için uygun olan asidik su şartları salyangozların kabuklarının incelmesine ve zayıflamasına yol açar. Apple snailler için daha uygunu ph değerlerinin 7’nin üzerinde olduğu bazik sulardır.

    Şahsen birçok salyangoz türü beslemiş biri olarak bu canlıları kafamda pek de discusa arkadaş olarak düşünemiyorum…

    Jim E. Quarles,
    http://article.discusnews.com/cat-01/applesnails.shtml
     
    Düzenleme: 18 Mayıs 2015
    TencoMelih ve Bozzzok bunu beğendi.
  2. ilhan

    ilhan

    Mesajlar:
    92
    İsim:
    İlhan ÖZDEMİR
    Discus ve Melek

    Evet Temel hocam, güzel bir araştırma olmuş, bende bu araştırmanıza tecrübelerimle katkıda bulunmak isterim.
    Söylenenler her zaman kanıtsız kaldığından beni oldukça rahatsız etmiştir. Sürekli diskusun melekle beraber olmaması yönünde söylemler bulunuyordu. Melek balığında bulunan parazitlerin diskusun mukozasına zarar vererek balığın ölümüne yol açacağından falan bahsedilip duruldu. Ancak ortada da bir kanıt bulunmuyordu.
    Bizzat bu olayı tecrübe ederek istedim.

    Öncelikle üretimhanemde bulunan en sağlıklı orta boy melek balıklarından 6 tanesini seçtim ve bitkili bir tanka ayırdım, yaklaşık 1 hafta sonra, dışarıdan temin ettiğim 6 adet diskusu yine başka bir tankta 1 hafta kadar karantina süresinden geçirerek, meleklerin bulunduğu tanka aktardım.

    Tankın ısısını bitkilerinde tolere edebileceği seviye olan 29 dereceye sabitledim (Co2 verilmiyor - Low tech).

    İlk başlarda diskusların tanka alışmaları yaklaşık 4-5 günü aldı, bu süre içerisinde sürekli stress altında kaldılar. Meleklerde ise bu olay yaşanmadı, ilk andan itibaren gayet mutlu ve huzurlu idiler.

    Yemlemeyi günde 2 defa, her seferinde farklı yemler kullanarak yaptım, ağırlık olarak ise ev yapımı yem (dana yüreği karışımı) kullandım. Melek balıkları yemlenme konusunda aşırı agresif ve atik olduklarından dolayı diskusların yemlenmesine imkan vermeyeceklerini düşünerek, yemlenme süresini uzun tuttum.
    Şöyleki öncelikle meleklerin çabuk tüketip yiyebileceği granül yemi verdim, obur meleklerin bu yeme saldırıp doymalarını bekledikten sonra, daha nazlı beslenen diskusların yiyebileceği dana yüreği ile hazırlanan ev yapımı yemi verdim, böylece diskuslarında aç kalmamasını sağladım (bu arada tok melekler bu yemi de kaçırmadılar tabi).
    Bu işlem böylece yaklaşık 1,1.5 ay devam etti. Ta ki melekler eş tutma çabası içerisine girip diskusları rahatsız edene kadar...
    Melek balıkları bu süre içerisinde çok agresifleştiklerinden dolayı diskuslar ile aralarında yoğun bir kavga ortamı oluşuyordu, diskuslarda normal şartlarda melekler gibi bölgeci balıklardır. Her iki tür içindeki bireyler arasında yaşanan bu agresifleşme, birbirlerini yaralayana kadar devam edince, artık bir arada durmamaları kanısına vararak, balıkları ayrı ayrı tanklara ayırmak durumunda kaldım.

    Bu süreler içerisinde yapılan gözlemler sonucunda, ne melek balıklarında ve ne de diskuslarda hiçbir sağlık sorununa rastlamadım. Yani bahsedildiği gibi öyle meleklerde bulunan parazitin diskusları öldürdüğü gibi bir durum da ortaya çıkmadı.

    Bence her iki türde sağlıklı ve belirli bir karantina süresini geçmişlerse bir arada yaşamalarında (kavgalar haricinde) bir sorun olmayacağıdır.

    Bu noktada sağlıksız balıklardan bahsedilmemiştir. Sağlıksız olan balıklar ile tecrübe yaşamak, balıkları öldürüp cinayet işlemek ile aynı şey olacağından, deney dahi edilmemiştir.

    Başka arkadaşların bu konuda tecrübeleri varsa onları da okumak isteriz.

    Bu arada melek ve diskusun bir arada olduğu bitkili bir akvaryumun zevki anlatılmaz yaşanır diye yazımı noktalıyorum.

    Saygılarımla.
     
    TencoMelih bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş