1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Discus

Başlığı 'Discus Balıkları Forum' kategorisinde Ottoman tarafından 1 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. Ottoman

    Ottoman

    Mesajlar:
    314
    İsim:
    İhsan Garbioğlu
    Anavatanı: Amazon nehri

    Beslenme Biçimi: Etçil

    Davranış Biçimi: Sert

    Kendi Türlerine Davranışı: Sert

    Üreme: Dik bir yüzeye düz yumurta dökerler, yavrularını korurular.

    Sıcaklık: 28-30 C

    En Fazla Büyüdüğü Boy: 25 cm

    Su Sertliği: 4-8

    pH: 6-7

    Genel Yorum: En gösterişli tatlı su balığı olarak bilinir. Anne ve baba yavrularını üzerinden salgıladıkları mukoza tabakasıyla beslerler. Çok akıllı balıklardır. Sera'nın kitapçığında bir discusun kafada delik (hole in head) hastalığına yakalınışı ve balığın tedavi edilişi anlatılırken şöyle ilginç bir olaya değinilmektedir; balık her gün yakalanıp kafasına ilaç sürülmektedir, bir süre sonra tedavi edildiğini anlayan balık akvaryuma kepçe konulduğunda kendisi yüzerek içine girmiştir. Sık sık hastalanmasıyla hobicilerin gözünü korkutsa da uygun şartlar sağlanıp, sağlıklı bir balık alındığında size uzun seneler seyir keyfi yaşatacaktır.

    Satın Alırken

    Discus satın almak Türkiye şartları içinde bir güven meselesidir.

    Discus alıcısı kendisine istediği cins discusun verileceğinden emin olduğu yerden satın almalıdır. Eğer yavru bir turkuaz discus aldıysa, bir kaç ay sonra akvaryumunda gerçek bir turkuaz discus yüzmelidir. 6 haftalık ve 5 cm. büyüklüğünde bir discus'un rengini bilmek olanaksızdır. Balığı kepçeyle yakalayıp ışıkta bakmak yerinde olur. İyice inceleyip emin olunuz.

    Bu evrede dahi, pulları size rengi hakkında bilgi verecektir. Yavru bir discus bile parlak yeşilimsi bir renk göstermelidir. Gerçek bir turkuazın parlaklığı, vücuduna bakıldığında görülmelidir. Yalnızca baş kısmı değil, bütün vücudu incelenmelidir. Işık, balığın renkleri üzerinde çok önemli rol oynar. Balık sudan çıkarıldığında, var olan renkleri çok daha iyi görülecektir.Başka bir tanktadaha iyi bir ışık altında daha önce hiçte göze çarpmayan bir balık, su dışındafevkalade bir görünüm kazanabilir.Ayrıca saati ve balığın durumu önemlidir. En iyi oldukları saat öğleden sonralarıdır. Balık sağlıklı ve nehirde gibi hissediyorsa, tüm güzelliğini ortaya koyar.

    Discus yuvarlak olmalıdır.Aynı vücut şekli yavrularda da görülebilmelidir. Uzun bir şekle sahip discusun büyümesi durmuş demektir.Bunun bir başka kanıtı da büyümüş gözlerdir. Eğer gözleri vücuduna kıyasla büyükse, balık yeterince büyümemiş demektir.Bu, bir süre için hastalanıp veya bozuk şekilde beslenmiş ve gereken gıdayı alamamış olduğunun göstergesidir. Bu durum düzeltilemez. Çok iyi bakılsa dahi, gerçek şekline dönemez. Ancak bu kalıtsal bir durum değildir. Ayrıca insan elinin discus üzerinde oluşturduğu zarar da kalıtsallık taşımaz.

    Yavru discus alınırken, bunların "çıkıntlı" bir sırta sahip olmasına dikkat edilmelidir. Balığa önden ya da üstten bakıldığında bu kolayca fark edilebilir. Başı ve sırtı bu şekilde gelişmiş olan bir yavru düzelmez ve üretim için uygun değildir. Yukarıdan bakıldığında, sağlıklı bir discus'un başı tamamıyla yuvarlak olmalıdır.Özellikle gözlerin üst kısımlarında yuvarlaklık iyice belirgindir.

    Discus satın almak zaman alır. Saatlerce bir tankın içini izleyen bir gözlemci, tankın içinde yanlış giden olayları kolaylıkla kavrayabilir. Eğer balık utangaçsave tankın karanlık kısmında oturuyorsa tedbir alınmalıdır. Sağlıklı bir discus kendibölgesini savunurken, üzerindeki çizgiler belirginleşir. Görülebilir dikey çizgiler, discus'un sağlıklı olduğunun göstergesidir.

    Eğer çizgiler koyu ise ve renkler çabucak normale dönmüyorsa, bu discus'u satın almamak yerinde olur.Sağlıklı bir discus beslenmesine bağlı olarak, kırmızımsı-kahverengi ya da siyah dışkı çıkarır.Bol miktarda dışkı, sağlıklı bir discus'un göstergesidir.Az miktarda, şeffaf ve jelatimsi dışkılar, parazitin varlığının göstergesidir. Bu parazitler kesinlikle giderilmelidirler.

    Bir çok discus'un baş çevresinde küçük delikler vardır.Göz çevresindeki bu delikler zararsız olabilirler. Bunları yaş göstergesi olarakta kullanabiliriz.Bunlar bir yaşındaki discus'larda dahi görülebilir. Daha iri delikler ise önemlidir. Büyük olan bir discus'un "Hole in the Head"(Delik) hastalığı olduğu düşünülebilir.Eğer deliklerin üzerinde beyaz kümecikler varsa balık kesinlikle alınmamalıdır.

    Discus alıcısının dikkat etmesi gereken bir başka husus da balığın solungaçlarıdır. Balıkta solungaç paraziti olabilir. Tek tarafında da parazit olabilir. Böyle bir durumda, nefes alırken bir solungacı açılır, ikincisi açılmaz. Akvaryumda yüzerken solungaçlarını etrafa sürtmesi bu hastalığın belirtisidir. Parazitler discus'lara rahatsızlık verir ve tıbbi tedavi gerektirirler.

    Yeni bir balık aldığınızda en iyi yöntem, balığı ayrı bir akvaryumda iki hafta kadar karantinada tutmaktır. Böylece diğer sağlıklı balıkları bu riskten uzak tutmuş olursunuz. Balık verilen yeme ilgi göstermelidir. Discus iyi bir yiyicidir. Eğer sağlıklıysalar verilen yiyecekten bir şeyler alacaklardır. Uzun süren bir yolculuk öncesi çok fazla yemverip suları kirletilmemelidir. Kısa mesafelerde balık O2'siz taşınabilir. Yeterince su olmalıdır. En iyi taşıma şekli, kartonlara yerleştirilmiş plastik torbalar kullanılmalıdır.

    Kartonlara polistiren ya da kağıt konulabilir. Büyük discus'lar ise torbaları delebileceklerinden, iki torba içiçe konmalıdır.Discusları asla poliystiren ya dakutularda ya da kovalarda taşımayınız. Sert kenarlar bu balıklara zarar verebilir. Göz kaslarının zarar görmesi çok acı vericidir. Bir kez zarar gördüğünde hep öyle kalır. Peroksit tabletlerinin yanlış kullanımı mukusa'larına zarar verebilir. Şişeden verilen O2 idealdır. Saf O2 ile, 36 saat dayanabilir.Balığı taşırken çok dikkatli olmak gerekir. Tank suyu taşıma torbasına yavaşça dökülmelidir. Isı ve pH derecesi ayarlanmalıdır. Balık dikkatli bir şekilde kepçeyle alınmalıdır.

    Discus akvaryuma kolayca alışamaz. Ilk konulduğunda dipte dümdüz yatabilir. Zor nefes alır, gözleri yerinden uğrar, Bu büyük bir panik halidir. Yaklaşık bir saat sürer. Ilk gün balığa yem verilmemelidir. Yavru discuslar yetişkin balıkların aksine çabuk acıkırlar,bu nedenle beslenmelidirler.

    Su

    Her şeyden önce yumuşak su değişken olduğundan suyun Ph'inin sürekli olarak kontrol edilmesi gerekir.Ph değeri hidrojen iyon bileşimiyle ölçülebilir.Ph değeri 7,0 ise nötrdür.Ph değeri düşerse asit, yükselirse bazik haldedir.Discus için ideal 6,0 ve 7,0 arasıdır.Çünkü bu yumurtaların küflenmesini engeller.Ph değeri exchanger resins ya da peat konularak engellenir.Ph ölçme aleti de kullanılabilir.Aletteki elektrod, akvaryumun dibine yerleştirilir.Elektrod, Amplifier yoluyla, elektirik üretir.Sürekli ölçüm için alet devamlı suyun içinde tutulabilir.Camı içindeki ölçüm sıvısı çabucak yayılmaz.

    İkinci olarak suyun letkenliği söz konusudur.Suda çözülmüş olarak bulunan maddeler tuzlar vardır.Sudaki yüksek iyon konsanrasyonu suyu daha iletken hale getirir.Tuzlu suyun iletkenliği fazladır.Discus sularının ise iletkenliği azdır.Bu genellikle 50 ms'den azdır.Bu suyun sertliğinin bir olması yani genel sertlik derecesi esastırBütün bu faktörler de üretirken göz önünde tutulmalıdır.Üreme suyu gerekli nitelikleri taşımalıdır.Pek çok durumda da bu desalmasyon demektir.Böylece suyun discus yumurtaları üzerindeki ozmik basıncı azalır.Yüksek basınç altında discus yumurtaları bozulur ve küflenir.Bu bozulma genellikle gözle görülmez.Yumurtalar olduğu gibi kalır ancak lavra oluşmaz.Yumurta içindeki basınç gelişmeyi engeller.Üreme suyunun iletkenliği 300ms'den az olmalıdır.almanyadaki sular genellikle sert ve üreme için uygun diildir.bu yüzden yumuşatılır.ya da tuzu alınır.bunun için iyon exchanger resinsler kullanılır bunlar suni resinin çok küçük granülleridir.endüstride su damıtılmasında kullanılır.Bu granüllerde binlerce anyon ve katyon bulunur.

    Sudaki tuzların tamamıyla temizlenmesine dekarbonizasyon , yumuşatma ya da deselasyon denir.Suyun yumuşatılması çok önemlidir.Katyon Exchangerlar, suyun karbonatını alır.Kalsiyum ve Magnezyum sudan alınır.Sodyum verilir yumuşatma filtresi çok yavaş çalışır.Özel disalnasyon filtresi alınabilir.Bunlar genel filtre sistemi ya da bypass olarak kullanılır.Bypassda filtre suyu resinden hortum sistemiyle geçer arıtılmış su filtre odasına döner.

    Yumuşatma resinleri kolay ve emniyetli bir şekilde mutfak tuzundan elde edilebilir.Karbonat sertliğiyle oluşan sodyum , hidro karbür alkali verir.Ph değeri 8,0 ve 9,0 arasında değişecektir.Bu değerler tabi discus için değildir.Bu yüzden su tekrar asitle tamponlanıp geekli Ph değerine getirilmelidir.

    Resin seyreltilmiş Hidroklorik Asitle rejenere edilebilir.Bunun için çok dikkatli olunmalıdır.Dikkatsizce kullanılırsa Ph yükselir ve balık ölür.

    Suyun desalnasyonu için bir başka olasılık da bir çift filtre sistemi ya da akvaryum dışında karışık saf suya yakın bir su elde edilmesidir.Çift filtre sistemi basittir.İlk filtrede su asitle rejenere edilmiş Katyon Exchanger 'den geçer.İkinci filtre de ise anyon Exchanger'den geçer.Bu yoldan elde edilen su diğer desalide edilmş ya da kalan suyla ayarlanır.Tamamıyla desaline edilmiş su discusun saf suyuyla aynı olmalıdır.

    Birçok akvaryumcu kalan sularını desaline etmek zorundadırlar.Böylece ne yazıkki önemli tuzların da yok edildiği tuzsuz bir suya sahip olurlar.Bu yüzden daha sonra suya vitamin ve mineraller konulmalıdır.Black Water Extract kullanılmalıdır.Suyu arındırmak için üç ayrı dış saflaştıma metodu vardır.Yine suyun niteliğini koruması için suyu arındırmak için içmetodlar mevcuttur.

    Ion Exchanger'ın uyugun bir hale getirdiği sodyum hidrocarbite Ph değerinn korunmasını sağlayacaktır.Karbonat sertliğini çok düşük tutacak ve Ph değerini 5,7 ve7,0 arasına indirecektir.

    Diğer taraftan discus bakıcısı için metabolik ürünlerin nitratlarla birlikte alınması da çok önemlidir.Akvaryumumuzda zaralı nitratı yok edecek bitkiler olmayacağından bu ancak suyun kısmen değiştirilmesiyle ya da nitrat filtrasyonuyla sağlanacaktır.Filtre kömürü gibi işlev gören klor formundaki Anyon Exchangerlar kullanılır.Resin dış filtrede filtre sonrası materyal olarak kullanılır.Tıkaç , çakıl vb. materyal filtre öncesi kullanılır.1lt.Exchanger , her 100lt.hacim için kullanılır.

    Hidrojen karbonata bağlı bir Anyon Exchanger, karbonat sertliğini azaltır.Böylece Ph değeri de discus için ideal olan 5,7 ve 7,01'a düşer.Bu resinle nitrat aylarca ''0'' da tutulur.Bu yavruların büyümesi yararlıdır.Başarılı bir discus akvaryumunda, her lt. için nitrat değeri maximum 0,15 mg. değerinde olmalıdır.


    Besleme

    Büyük bir discus'un iştahı kendisi gibi büyüktür.Verilen yiyeceğe doğru yavaşça yaklaşıp iştahla yer.Sindirrerek yavaşça yutar.Yiyeceğine saldırıp hemen yutuveren Angel( Melek)balığının aksine , discus yiyeceğini seçer.

    Doğada discus sinekler , bunalrın lavraları ve küçük karideslerle beslenir.Ayrıca henüz hakkında pek fazla araştırma yapılmamış olan çeşitli yosunlarla da beslendiği bilinmektedir.Discuslar belli yiyeceklere alıştırılabilirler.Bunları Tetra , mın tabletlerine alıştırmakta mümkündür.Ancak Tetra yavaşça suya inen parçalardan oluşan bir discus yiyeceği geliştirmiştir.Bu hem besin değeri açısından hemde balığın suyun içinde beslenmesi açısından önemlidir.Ancak yeni yakalanmış bir discusa bu yiyecekler verildiğinde hemen almayacaktır.Bir karışım hazırlanıp böyle verilmelidir.Tabii , yeni yakalanan bir discusu domastik olanların yanına koyup böylece beslemek çok daha iyiydir.Yiyecek verilirken diğerleriyle birlikte yemi alamayan discus hasta demektir.

    Büyük bir discus başka hangi yiyeceklerle beslenebilir?

    Tetra min taneleri ve Tetra discus foodlar dışında bir de Tetra Tip denilen dondurulumuş ve kurutulmuş yiyecek tabletleri de vardır. bu gerçekten tavsiye edilen bir yiyecek türüdür.Discuslar bunu kolayca kabul edecektir.Tetra Tibler ayrıca tedavi amacıyla da kullanılabilirler.İlaç ve su karıştırılıp 1 gece dinlenmeye bırakılırlar, kuruduktan sonra verilirler.Böylece tetra tip yemeyi seven bir discus ilacını da kolayca alabilecektir.Tetra Medicated Food da bir diğer tedavi yöntemidir.

    Önerilmesine rağmen yiyecek olarak Tubifex kurtları da vardır.Bunlar suyu kirletir ve ağır metaller ihtiva ederler. bu yüzden yiyecek olarak verilmeleri zararlıdır.Büyük discuslara suyun üzerindde yüzendonmuş ve kurutulmuş sivri sinek lavraları verilebilir.Ancak discuslar kırmızı çeşitleri tercih ederler.Fakat siyah ve beyaz lavralar daha besleyici olduklarından , bunlara alıştırmak gerekir.Bir başka yiyecek de sığır yüreğidir.

    Sinir ve yağları alınmış yürek , küçük parçalara doğranarak verilir.Gerektiğinde bir parça sığır yüreği sebze ya da findık üzerine konularak sunulabilir.Eğer yürek kurtlarla karıtırılmışsa balık bunu seyrek alacaktır.Ayrıca dondurulmadan önce vitamin ya da minerallerle zenginleştirilebilir.Multi vitaminler ya da mineraller şırınga ile ete verilip sonra et dondurulabilir.

    Diğer bir olasılıkta , yağı yürekten almak ve küçük parçalara ayırıp mikserde ,öğütmek sonra da balığın büyüklüğüne göre ayırıp vermektir.Bu ete Osspulvit yada benzeri multi vitamin mineralleri katılabilir.Kıyılıp haşlanmış ısanak, yumurta sarısı, ve acısız kırmızı biber eklenebiir.Sonra karışım plastik bir torbaya konulur.Karışım ince bir tabaka halinde yayılır, böylece tabaka donduktan sonra kolayca küpler halinde kesilebilir.Donmuş ,kurutulmuş sivrisinek lavraları bu karışıma katıabilir.Lavralar sonradan yemi emecek ve akvaryum içine yürek parçalarıyla birlikte, kolayca yenilmek üzere dağılacaklarıdr.

    Bir diğer discus yiyeceği de Enchytraea'dır.Bu kurtlaru kendiniz üretebilirsiniz.Bu çok sevilen bir yiyecektir ve dişininyumurtlaması açısından faydalıdır.Ancak çok yağlı olduğundan belli miktarlarda verilmelidir.Bu kurtlar , yavru discuslar içinde kullanılabilirler.Kurtlar albüminli maddelerle beslenirlerse , balık bu yoldan albümin alabilir.Enchytraea kültürüne vitamin tozu da katılabilir.Su sinekleri yavru discuslarca sevilirler.Ancak büyük discuslar bunları tercih etmezler.Discus'a yeni bir tür yemverilirken bakıcı ilk önce bunu günlük olarak azar azar daha sonra miktarı artırarak vermelidir.Büyük bir discus günde 3-4 kez beslenmelidir.Azar azar ama sık yem verin.Kuru yemler sabah ya da akşam üstü donmuş yiyecekler daha geç verilmelidir.Sabahları yem vermeden önce en az 15 dakika için balığın kendine gelmesi beklenmelidir.Akvaryum ışıkları yakıldıktan hemen sonra yemeyeceklerdir.İlk önce renkleri canlanmalı, gözleri canlı bir hal almalıdır. Eğer böyle değilse balık kendine gelmemiş demektir.

    Yavru discuslarda yetişkinlerin yedikleri yiyeceklei yiyebilirler.Yavru discuslar günde bir kaç kez beslenirler.Bu ne kadar sık olursa okadar iyidir.

    Discuslar evde besleniyorlarsa yavru discusu aç bırakmak tehlikeli olur.Birisi en azından günde iki kez yavrular beslemelidir.Bu durum iki haftalık oluncaya kadar devam eder.üyüyünce günde bir kez beslemek yeterli olacaktır. Erişkin bir discus bir hafta aç kalabilir.Ama kalmasa daha iyidir.Bir taile gitmeden önce, balık bir kaç gün için daha fazla yemle beslenir.

    Hastalıklar

    Discuslar diğer balıklardan fazla hastalanmazlar.Discus hastalıları hakında fazla detay bilinmemektedir.

    Herşeyden önce kullandığınız suyun niteliği önemlidir.Doğada binlerce litre ve sürekli olarak değişen suda yaşayan discusları akvaryumda yalnızca az miktarda bir sud tuttuğumuzu unutmamalıyız.Tabii akvaryumdaki su doğadakinden daha çabuk kirlenecektir.Suyun kötü olması hastalık riskini artıracaktır.Bu da su değişimi büyük filtre odaları uygun filtre sultratumu ve nitrat filtrasyonuyla engellenebilir.

    Akvaryum balıklarının hastalanmasına neden olan başlıca faktörler, amonyak ve nitrat zehirlenmesi ,Ph değerindeki ani değişim , sıcaklığın düşmesi, 02 eksikliği, intoksidasyondur.Buna baığın nakliyesi ,yeni bir akvaryuma konması , akvaryumun çok kalabalık olması ya da akvaryuma sonradan konulan bir balığın hastalık taşıması faktörleri de eklenebilir.

    Ayrıca verilen yemlerin niteliği ve miktarıda önemlidir.Az yiyen bir balığın hastalığa yakalanma olasılığı artar.Eğer sürekli olarak aynı yemi yiyorsa, gereken şekilde beslenemez.Bu yüzden çeşitli yiyecekler verilmelidir.Ayrıca balığın aşırı beslenmesi de zararlıdır.Metabolizmaya zarar verir.Örneğin , karaciğerde yağlanmaya yol açar.

    Akvaryuma yeni alınan bir balık her ihtimale karşı karantinaya alınmalıdır.Özellikle akvaryumunuzda pahalı balılar varsa bunu kesinlikle yapmalısınız.Yeni gelen balık özel bir karışıma konmalıdır.Yarım tablet Cotrim Oxale ya da Bactrim Fort, bir tablet Flagy ya da 250 gr.Metronizanol.50 lt.karantina suyunda çözülür.Balık bu suda en az 5 gün kalır.Akvaryum filtre edilir.Isı 30C olmalıdır.Gerekirse 5 gün boyunca 32-33 C'ta yükseltilebilir.Çok iyi 02 sağlanmalıdır Ancak bundan sonra balık diğerlerinin yanında kalabilir.

    Discus için ,insanlar için kullanılan bir çok ilaç, veteriner tavsiyesi üzerinde kullanılabilir.Bunlar etkili olacaktır.Flagellates, kurtlar , solungaç kurtları ve diğer parazitler vb tedavi edilebilir.Kurtlar alışılagelmiş hastalıklardandır.Beyaz, sert dışkı oluştururlar.En etkin tedavi şekillerinden biri suyun ısıtılmasıdır.Akvaryum suyu 35-36 C'ta karar ısıtılabilir.Bu kademeli olarak yapılmalıdır.Bir hafa sonra su tekrar eski derecesine getirilmelidir.Çok iyi 02 gerekir.

    "Hole in the head" hastalığında , bu tedavi sürekli iki haftaya kadar uzatılabilir.Bu tip bir tedavi balık açısından çok zor olacaktır.Ancak yapılması gerekir.Özellikle zayıf bir balık için ısı tedavisi güçtür.Hiç yiyemeyen ,zayıf ve beyaz dışkı ıkaran bir balığa kesinlikle ağızdan Metradozinal verilmelidir ,süreklilik gerekir.

    Tetra Medica Hex-Ex, "Hole in the head" hastalığı için çok etkilidir.Hasta discus , yine ilaç karıştırılmış yem tabletleri ve direkt olarak ağızdan şırınga ile verilen ilaçlarla tedavi edilip, ölümler engellenebilir.
     
    Alparslan ve TencoMelih bunu beğendi.
  2. TencoMelih

    TencoMelih

    Mesajlar:
    2.287
    Yer:
    Karabük
    İsim:
    Melih
    Eline sağlık çok güzel bi paylaşım olmuş emeğine sağlık.
     

Sayfayı Paylaş