1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

DIY canlı kaya

Başlığı 'Kendin Yap-Kendiniz DIY Yapabilirsiniz' kategorisinde lcturkey tarafından 14 Haziran 2009 başlatılmıştır.

1. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Arkadaşlar malum kurulum aşamasında sona yaklaştım :) Artık canlı kaya bulma vakti geldi.İlk düşüncem kayaları sarozdan çıkarıp direk akvaryuma koymak siz ne dersiniz ? İkinci düşüncemde DIY kaya yapımına başlasak nasıl olur ? DIY olarak yapmadığımız bir kaya kaldı galiba :) Hem dekor açısından çok güzel oluyor hemde belki daha az maliyetli olur.Eğer DIY kaya yapabilirsem denizde 1 ay kadar beklettikten sonra akvaryuma koymayı düşünüyorum.

2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Levent, dıy canlı kaya olmayacak birşey değil. Üstelik birçok yolu var.

Bu nasıl mesela ?

3. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Harika duruyor temel abi.Yapımınde neler kullanılmış acaba ?

4. okan058

okan058

İsim:
    okan sakal
    Gerçektende harika duruyor nasıl yapılmış acaba ?

5. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Size katılıyorum arkadaşlar, güzel görünüyor. Yapımı zor değil, en büyük avantajı ise gerçekten tamamen görsel ve balık ihtiyacına göre yapılabilir olması. Yani sınır sadece sizsiniz. Poliüretan köpükten yapılış şekilleride var, uygun çimente ve kumdan yapılış şeklide. Poliüretan köpükten yapımı bence çok daha kolay. Üsteik şekil vermekte kolay. Köpük üzerine silikon sürülüyor ve mercan kırıkları irili ufaklı yapıştırılıyor. Biyolojik olarakta çalışıyor aynı zamanda.

Gayet güzel bir fikir, maliyet düştüğü gibi görsellik çok daha farklı oluyor.

6. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Temel abi poliüretan köpük elimde var :) sence mercan kırığı sipariş edip denesem mi mi ? zaten bu aralar kafamda mercan kırıklarını yapıştırarak 2-3 adet kaya yapmak vardı.Hem malum benim akvaryum içinde mercan kırığı gerekli bana.Poliüretan köpük suya salınım filan yapmaz değil mi abi ? Hem su sayede aptasia filan akvaryuma girmemiş olur.Sence bir çalışma yapıp 1 ay kadar sarozda bekletsem ve sonra akvaryumda kullansam nasıl olur ?

7. okan058

okan058

İsim:
    okan sakal
    Levent kayaları yaptıktan sonra aşılama için bence yinede bir kaç kg kürlenmiş canlı kaya kullanman lazım . Sarozda belki aşılanabilir ama tanktada canlı kaya bulunmasında fayda var ...

8. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Haklısın okan artık alırız 10 kg kadar canlı kaya :)

9. okan058

okan058

İsim:
    okan sakal
    Levent bu arada son durum ne akvaryum felan hazır durumdamı

10. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    akşam dolap bitti.Sump'u 3 gün önce yaptım çok yakın bir zamanda sarozdan su alıp doldurucam akvaryuma.Dolap şuanda arkadaşın işyerinde eve getirir getirmez kule ve iniş borusunuda yaptım mı başlayacağız insallah.

11. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Okan , Temel abi mercan kırığı büyük boy alsam sizce uygun olur mu ? Birde silikon ile mercan kırıklarını poliuretan üzerine yapıştırırken aralarına kum atsam görüntü daha iyi olur gibi siz ne dersiniz ?

12. okan058

okan058

İsim:
    okan sakal
    Hayırlısı Levent merakla takip edip bekliyorum ... Bu arada mercan kırığı uzun vadede sıkıntı olabilir belki bence sade yap Levent kum ve köpükten olabilir .

13. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Okan sadece kumun yeterli olacağını düşünmüyorum.Mercan kırığı ile gerekli filtrasyonun daha iyi olacağını sanıyorum.

14. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    DIY canl1 kaya

Mercan kirigi olsa daha iyi bence de. Levent bu isin iyi yanida bu zaten, en buyuk parcalarda, en kucuk parcalarda kullanilcak.Kisaca dalli budakli olan cansiz mercanlarda eklenecek. Kum ise super fikir. Dekor bir kac parca olur akvaryumda rahatca birlestirilir.

Not: Cep mesaj, imla klavyeden.

15. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Temel abi o zaman yapımına başlıyorum ben :) abi mercan kırığı büyüklüğü 2-3 cm yeterli mi ? birde aralarını dolduracağım kum sence nasıl olmalı ? ince mercan kumu yeterli olur mu ? Yapımı bittikten sonra sence sarozda bekletsem mi yoksa direk akvaryuma mı koysam ne dersin ?

16. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Levent karar bence çok yerinde. ;) Konuya biraz mantıklı bakmak lazım. Sadece deniz kumu doğal olmaz, iri mercan kırıkları tek başına yine iyi durmaz. En güzeli ve en akıllıcası bence şu şekilde yapmak; Bir miktar mercan kırığını kırıp iyice inceltmek ve kullanmak, aralara daha kalın parçaları eklemek ve deniz kumundan yer yer 10 cm'lik bölgeler yapmak. Kollu, dallı budaklı ölü mercanlardan ise yer yere kollar çıkmak ( Poliüretan arasına sıkıştıralabilir) Mağralar eklenecek ve ortaya kısa zamanda doğal görünümlü dekor çıkacak. Zira coraline alg kaplayacak kayalık kısa zamanda. ;) Birkaç kilo kaya ilavesi bu canlandırma için yetecektir.

Kayaları Saroz'da bekletmenin bana göre hiçbir artısı olmaz. Olmaz derken süre çok önemli, ne kadar sabredeceksin mesela ? Eğer süre uzatılırsa doğa kendine uyduracaktır elbet. Ama akvaryumda da bu çok rahat gerçekleşecektir.

17. cimlikaya

cimlikaya

Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Levent Temelin ilk sayfadaki gibi örnek kayası çok güzel ama tek dezavantajı birdaha yerinden kıpırdatamazsın ama yaptığın kayaların arkasına dalga motorlarını çok güzel saklarsın görüntü kirliliği olmaz,yok elim sürekli içinde olucak zırt pırt kayaların şeklini değiştiricem dersen bu sistemi kullanamazsın .Bence kayaları sarozdan çıkart bir güzel öldür sonra akvaryumuna koy 10 kg canlı kaya ilavesi ile bu işi bitir :heyo:

18. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Acaba Saroz'dan çıkacak kayaların durumu ve yapısı nedir ? Bizim satın aldığımız kayalar Gökçeada'dan genelde çıkarılıyor, acaba iç ve dış yapıları aynı mı ? Levent sen gördün mü ve kontrol ettin mi ?

19. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Teoman abi çok değişiklik yapacağımız sanmıyorum dekorda aslında değişiklik yapılmak istense bile yapılabilir bence çünkü akşam poliuretan ile biraz uğraştım ve çok sert bir malzeme kolay kırılacak parçalanacak bir malzeme gibi görünmüyor hele birde mercan kırığı ile karıştımı hiç birşey olmaz.

Temel abi kayaları kontrol etme fırsatım olmadı çünkü hiç gidemedim saroza aslında benim planım temmuz 13 kadar sisteme suyu ekleyip suyu döndürmek Temmuz 13'te 1 hafta saroza gideceğim tekne filan var abimde her türlü kayalık mekana gitme şansımız var.Plan tatil dönüşü kayalar ile birlikte dönüp akvaryuma koymaktı yol 2 saat kadar sürüyor edirneye , yolda 2-3 su değişimi ile kayaları mümkün olduğu kadar canlı tutmak ve direk akvaryuma koymak sizce plan nasıl ? Eğer direk akvaryuma koyma derseniz kayaları öldürerek akvaryuma koyacağım.Bu akşam kısmetse yaptığım dolabın resimlerini sizlerle paylaşacağım.

Temel abi aldığım malzemeler bugün elime ulaştı.Akşam resimlerini paylaşırım.

20. okan058

okan058

İsim:
    okan sakal
    Levent sanırım bu yapacağın kayaları akvaryumun tabanında tutmak için yapıştırman lazım yoksa akvaryumda yüzer dururlar . Temoman abininde kastettiği buydu sanırım değişiklik yapmak için sökeceksin sonra tekrar yapıştıramayacaksın sanırım bu sorun olabilir ...

Sayfayı Paylaş