1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Dropsy ile başım belada

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde lepistes tarafından 19 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Son günlerde bir kaç balığımın karnında aşırı şişme meydana geldi. Bunun dropsy olduğunu tahmin ediyorum. Ispanak haşlayıp verdim 2 gün, dün de yeme sarımsak emdirerek verdim. Kimyasal ilaç kullanmak istemiyorum. Ne yapabilirim?

    Konu hastalık bölümüne taşınmıştır.Volkantr34
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Geçmiş olsun Muhammed,

    Zor bir hastalıktır ilaç tedevisinden ziyade önemli olan balıkların sindirim sistemini boşaltmaktır. Bu konuda yazılmış başlıkları oku istersen faydası olacaktır. İlaç kullanmak istemiyorsun ancak, başlık içinde bulunmaktadır.

    Yine canlı yem cypris bu konuda oldukça iyidir. Aslında balıklarına belirli periyotlarda bu tür canlı yemleri vermen lazım. Kuru yemleri yine ıslatarak balıklara vermek bir önlemdir.
     
    Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  3. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Tubifex verebilirsin.Dışkılama sürecini hızlandırır.Bağırsakların kolay temizlenmesini sağlar.
     
  4. gerçeküstad

    gerçeküstad

    Mesajlar:
    40
    Geçmiş olsun Akvaryum dostu, zor bir durum. İlaç kullanmayı düşünmediğinizi belirtmişsiniz, bu konuda sizi hakılı bulmadığımı söyleyemem. İlaç kullanımı basit iş değildir ve çözüm olacağının hiç bir zaman garantisi yoktur. Bu istenmeyen durum karşılaşmamak adına önlem isteyen bir durumdur. Her ne kadar sizin başlıkta hastalanan balıklarınızın türünü yazmamış olsanız da, üyelik adınızdan yola çıkarak yorum yazmaya karar verdim, aksi taktirde yazılanlar gerçeğe ve çözüme hedef olamaz.

    Canlı doğuranların doğasını incelediğimizde bize bir fikir vermektedir, larvalar, minik kurtlar gibi canlı yemler ile beslenmeye evrimleşmiş olmaları onları sürekli kuru yeme maruz bırakmamamız gerektiğinin ispatı olarak karşımıza çıkar. Yukarıda güzel ifade edilen 'yemlerinin ıslatılması bir önlemdir' ifadesi doğru bir ifade olarak akla yatmaktadır. Bunun yanında canlı yemleri ve bu sıkıntıya çözüm olabilecek besinleri menüye katmak gerek.

    Bu sıkıntılı duruma çözüm olarak karından hafifçe bastırmak ve sağar gibi içini boşaltmaya çalışmak gibi bir müdahale var olsa da, canlı doğuran gibi küçük balıklarda çok zordur. Balıklar yem alıyorsa ve bu hastalığa ıspanak gibi besinlerle çözüm aranıyorsa, boşuna bir çırpınıştan öteye gidemez. Zira hastalanmamaları adına önlem olsa da, zaten var olan tıkanmayı açmasını beklemek mantıklı gelmemektedir.

    Sağlıklı canlılar...
     
  5. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Muhammed ali genelde hangi yemi kullanıyorsun, ve hep aynı şeyimi veriyorsun
    ben mesela arada bir ıspanak,haşlanmış mısır ve canlı yemler ve dip yemleri kullanırım benim balıklarım çeşitli şeyler yemeye o kadar alışıkki çürümüş akvaryum bitkilerini bile yiyorlar tekdüze yem vermekten kaçınmışımdır hep
     
  6. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Herkese gönülden teşekkür ediyorum. DÜn 4 kaybım oldu damızlıklardan. Akşam eve giderken kurulmuş canlı yem aldım. Haşlanmış ıspanağı 2-3 günde bir vereceğim.
     
  7. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Geçmiş olsun Muhammet
     
  8. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Muhammed geçmiş olsun... Diğer arkadaşların aksine benim söyleyeceğim biraz radikal olacak... Dropsy'nin iki etemeni vardır... Bakteriyal ve viral etmenler... Viral etmenlere karşı yapılabilecek hiçbirşey yoktur... Bakteriyal etmenlere ise belki antibiyotikler ile müdahale edilebilir... Ancak antibiyotiklerin oral yoldan verilmesi gerekmektedir... Ve sorun burada başlar... Böbreğe yerleşen bakteriler yüzünden bozulan osmotik regülasyondan etkilenen başlıca organ bağırsaktır... Bağırsağın fonksiyonu da bozulur... Oral verilen antibiyotiklerin kana geçip böbreğe ulaşması için bağırsaktan emilip kana verilmesi gerekmektedir.... Dropsy'li balığın bağırsak fonksiyonları zaten bozulmuş olduğu için antibiyotikleri emip kana geçiremez... Bu nedenle bakteriyel dropsy'de de yapılabilecek pek birşey yoktur... Önemli olan hasta balığın erken farkedilip iflah edilmesidir... (Üzgünüm...) Özellikle Dropsy yüzünden ölen balıkları yiyen diğer balıkların da Dropsy'ye yakalanma ihtimali vardır... Bu nedenle Dropsy'li balığın kesinlikle akvaryumda ölmesine izin verilmemelidir... Dropsy, ölü balık yemeden başka bir şekilde diğer balıklara bulaşmaz...

    Bakteriyal dropsy'ye neden olabilen iki bakteri vardır... Aeromonas ve Pseudomonas... Bunlardan özellikle Pseudomonas arıtılmamış sularda büyük oranlarda bulunabilir... Bu nedenle akvaryuma konulacak suyun dinlendirilmiş -başlangıçta klorlu- çeşme suyu olmasında fayda vardır... Viral dropsy'nin nedeni Herpes virüslerdir... Bu virüsler hücre içine girdiklerinde çekirdeğe ulaşırlar ve kendilerini DNA'nın içine sokarlar... Bağışıklık sisteminin düştüğü/çöktüğü durumlarda hızla aktif hale geçip kendilerini çoğaltırlar ve hastalığı ortaya çıkarırlar... Bu nedenle özellikle viral dropsy'den korunmak için balıkların bağışıklık sisiteminin güçlü tutulması gerekmektedir...
     
  9. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Teşekkür ederim Abdullah abi, dün ki kayıplarımın yanında 2 tane daha hasta balık vardı onları diğer akvaryuma aldım. Evde badem yağı yoktu. Gece bir kaç damla halis zeytinyağı suya damlattım.
     
  10. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Bence hiç uğraşma Muhammed... Olsa olsa bir ara düzelebilirler ancak mutlak olan yakında tecelli edecektir...

    Yine de Allah acil şifa versin diyeyim...
     
  11. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Elimden geleni yapacağım abi o hayvanında üzerimde hakkı var. Ben gerekeni yapayım olan olsun, sonra kendi kendime takıntı edipte şunu yapsaydım olmazdı bunu yapsaydım ölmezdi demim.
     
  12. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    O zaman sana can-ı gönülden muvaffakiyetler dilerim Muhammed... İnşallah balığın düzelir...
     
  13. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Muhammed,yapabileceğin en iyi şey içinde buz bulunan bir kavanoza hasta balığını atmak olacaktır.İçinde sürekli büyüyen ve derinin gerilmeye başladığı bir durumda olduğunu düşün.Daha fazla eziyet çektirmemek lazım hayvana.Benim de genelde senede 1 balıklara dropsy gelir,300 küsür olan balık sayım iner 15-20'ye,birdahaki katliama kadar yine olur onlar 200-300 :) Lepisteslerde cerrahi müdahaleyi bile denedim,olmadı.Bu arada müdahalede anesteziyi de unutmadım :)
     

Sayfayı Paylaş