1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Dropsy ve kobaylık

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 7 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam,

    Açılım zamanı:

    Bu hastalık tabiri caiz ise, tipik bir baş belasıdır. Bu hastalık ile ilgili bir çok makale, yazı, çeviri okumuşsunuz ve ne hikmetse bir şey anlamamışsınızdır (Yada sorun bendedir). Konuya alışıla gelmiş şekilde yaklaşmayacağımdan hiç şüpheniz olmasın. Tipik bir hastalık başlığı hazırlamak yerine sohbet, dertleşme şeklinde çözüm aramayı tercih ederim (İçimden öyle geldi)

    Önce fotoğraflar ile tanıyalım bence:

    [​IMG][​IMG]

    Bu hastalığa sebeb olan neden, balığın sidirim sisteminin infilak etmesi ve biriken suyun zehirli gaz üretmesi ve damarları tıkamasıdır. Belirtileri ise, aşırı soluma, balığın şişmesi, pulların kabarması, gözlerin şişmesi ile görülür.

    İyi de niye olur ?

    Öncelikle ilerlemiş hastalığın tedavisi çok zordur, bunu göz önüne alarak akvaryumda balıkları her yemlemede gözlemlemek gerekir. Balıklar satın alındıkları yereden eve geldiklerinde farklı su değerleri ile karşılaşırlar. Bu değerlerdeki sapmanın seviyesi akvaryumlara göre değişir. Dikkat edilmesi gereken nokta sizin su değerlerinizin iyi olması yanında, esnaftaki ph değerini bilmenizdir. Alıştırma süreceni bu bilgiler eşliğinde uzatmak gerekir.

    Akvaryumda kullanılan yem kalitesizliği, düzensizliği, uygunsuzluğu, aşırı nitrat, ağır metal, organik atık yükü gibi sebebler yine oluşum nedenleridir. Akvaryumlardaki diğer balıkların aşırı agresifliğine maruz kalan balıkta yine bu hastalığın tetikçisidir. Bu hastalığın balıktan balığa bulaşma olasılığı düşüktür. Hastalığın tedavisinde bakteriyal ilaçlar etkili olamaktadır.

    İyi de tedavisinde ne kullanmalıyız ?

    İşte konunun burası yine farkımız olacak, ancak öneriye girmeden önce sizlerle biraz dertleşmek isterim. Platformlarda anket yapanlar görürüz, anketin adı 'Balıklar kobay mı ' www.akvaryumportali üyesi dostlarım, böyle bir anketin cevabı olmaz ( Nenemde buzakları kobay yapardı, veteriner yoktu doğurturken hariç) Bir anketin cevabı olması için açılımı alt bilgisi, şıkları olur. Kobaylık neye göredir. Balıklar elbet kobay değildir. İlaç araştırmak, bu ilaçların içerik bilgilerini öğrenmek, dozunu, şeklini, şemalini bilerek hasta balıklara şifa aramak bu tanıma girmez. Bu açıdan ankete nokta koyacağız. Çünkü mecburen ankete noktayı koyacağız, hasta balıklarımızı gelip ilgili anket açanlar iyileştirmeyecek anlaşılan.

    Balıkların ve bizim derdimize dönersek;

    Balıklarımız hastadır ve akvaryumdaki halleri size sıkıntı veriyordur. Balıklarınızda sizden aşağı sıkıntılı değildir. Balıkları hasta olan akvaristler, umutsuzca yardım ararken ve sağındaki, solundaki karmaşık bilgi ve tavsiye içerisinde boğulurken, balıklarda akvaryumda cebelleşir.

    [​IMG]

    Balıkların bile kafası karıştı, sahiden kobaymıyız diye, biz en iyisi onları aşağıdaki fotoğraf ile rahatlatalım. ( Bu ilaçları kullanmayın fikri çıkarılmasın )

    [​IMG]

    Deniz akvaryumlarında şu an çok beslenen akvaryum balıkları bunlar ve fiyatları çok samimi söylüyorum birinin 400-500 usd. Bu balıklar avlanmış akşama buğlama olacak. Burada biz hasta balıklarımıza çare ararken yaptığımız araştırmalara, kobaylık katanlar ise, kumda top oynayacak. Konu dağıldı diye düşünmeyin, yazının başında sohbetle karışık olacak uyarısı yapmıştım, Söylediğim gibi sohbetle karışık dertleştik.

    Biz hobi adına tedavi sürecinde yapabileceklerimize bakalım. Bu hastalığın tedavisinde sizlere önerim yine yeme karıştırılan ilaçlar olacak. Bu tedavi sürecinde yemleme kesilmemeli ve akvaryum çok iyi havalandırılmalıdır. Kaliteli su ile su değişimi yapılmalıdır. Aksi taktirde bu yazıda diğerleri gibi boşa gidecektir.

    Adenosanla:www.akvaryumportali.com

    [​IMG]

    Bu ilaç, aynı zamanda iç parazit sorunları yaşayan çipüra balıkları havuzlarında, tavuk ve kuş besiciliğinde yine bağırsak sorunlarında yaygın olarak kullanılır. Balıkların yemine emdirilerek verilir. Kullanımı yine bir çay tabağına 4-5 damla ekleyerek pul yeme emdirilir. Eğer akvaryumda bir balık hasta ise, karantina tankında uygulanmalıdır. Ancak hastalığın akvaryuma yayılma olasılığını önlemek için diğer balıklara ilaçlı bir miktar yemleme yapmak yerinde olur.

    Flumequine(Kinolon grubu antibiyotik) www.akvaryumportali.com

    [​IMG]

    Bu ilacın kullanımı yine aynı şekil ve dozajdadır. Balık çiftliklerinde bakteriyal hastalıklara karşı yemleme ile kullanılır.

    Balıklar yem almıyor, yemiyor ? Neye yaradı ?

    Tabi böyle bir durum karşınıza çıkabilir. Zaten balıklar yem almayacak kadar ileri düzey hastalanmadan tedaviyi başlatmak balığımızı kurtarma şansımızı arttırcaktır. Tabi yine çözümsüz değiliz. Şırınga formülünü sizlere önerebilirim. Uygulaması zor değildir. Biraz cesaret gerektirir hepsi bu. Eczanelerden uygun boyda bir şırınga alacağız.

    [​IMG]

    İlacımızı yine çay tabağında hazırlayacağız ve şırınganın içine uygun miktarda koyacağız. Şırınganın ağzı yeterli uzunlukta ise, şırınganın ucunda iğne kullanmak şart değil, buna duruma göre karar vermek veya daha uygun ve zarar vermeyecek bir uç kullanılabilir.

    Yine hatırlatmak istediğim ise, akvaristin en önemli ilacı, zamanında alınan önlemler, akvaryumun bakımı, zamanında yapılan su değişimi, efektif çalışan filtasyondur.

    Sağlıklı canlılar...

    www.akvaryumportali.com.
     
  2. taygun

    taygun Guest

    Ynt: DROPSY NEDİR NE YAPMALI

    Teşekkürler Temel,

    Elinize sağlık.
     
  3. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: DROPSY NEDİR NE YAPMALI

    Bende konuya, şu bakış açısıyla yaklaşılmasının doğru olacağını düşünüyorum. Burada anlatılanların amacı fantazi yapmak yada hayvanları kobay olarak kullanmak değildir. İnternette dilden dile dolaşan, doğru olduğu kabul görmüş ancak başınıza gelip denediğiniz zaman hiçbir işe yaramadığını gördüğünüz kopyala yapıştır bilgilerle yüzleşme yapmak durumunda kaldığınızda, zaten kaybetmek üzere olduğunuz canlıyı, "ya istiklal ya ölüm" mantığıyla tedavi etmeye çalışmaktır.
    Saygılar, keyifli paylaşımlar...
     
  4. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: DROPSY NEDİR NE YAPMALI

    Güzel ve bilgilendirici bir konu.Paylaşım için teşekkürler.
     
  5. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: DROPSY NEDİR NE YAPMALI

    Daha hiç balık kurtarabildiğim olmadı bu hastalığın pençesinden.
     
  6. MR_EREN

    MR_EREN

    Mesajlar:
    145
    İsim:
    Eren Eroğlu
    Ynt: DROPSY NEDİR NE YAPMALI

    Ek bilgi :

    Dropsy'e yakalanmış balığınızı ayrı bir akvaryuma alarak (Dinlenmiş temiz su) bitkisel ağırlıklı yemlerle besleyeceksiniz. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise, su yüzeyine çok ince bir tabaka olması kaydıyla, bir miktar badem yağı dökmeli ve bir miktarda yeme badem yağı dökmeniz gerekmektedir.

    Ben bu yöntemle dropsye yakalanan hemen hemen tüm balıklarımı kurtardım.

    Not : En az 1 ay, ayırdığınız akvaryumda durması gerekiyor balığınızın...
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: DROPSY NEDİR NE YAPMALI

    Şahin cümleni çok iyi anladım. Başlığın başlangıcı okunursa, demek istediğim tam senin dediğindir.

    Yani işte gerçekler böyledir. Yıllardır gelişen, değişen yok, niye mi yok? Çünkü farklı denenen hiç bir şey yok. Ahmet Mehmet'e yazmış, Mehmet Hüseyin'e ortada aynı bilgiler kısır partisindeki dedikodular gibi dolaşmış. Bu başlığı iyi okumanı tavsiye ederim. Sadece hastalıkla ilgili bilgi vermiyor, düşündürüyor da.
     
  8. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ynt: DROPSY NEDİR NE YAPMALI

    Makale çok güzel , akvaristlerin (özellikle amaç bilgilendirilmesi ve kazanılması önemli olan yeni hobiciler için) özlediği ve anlayacağı dilden olmuş.. Makale ve çözüm yolları için teşekkür ederiz.. Konu dağılmasın ama kobay konusunda fikrimi söylemek isterim.. Eğer bir balık hasta ve net bir çözümü yok ise alternatif yollar denenebilir ki bu yöntem milyonlarca akvaristin balıklarına faydalı olacaksa ve hayatlarını kurtarıp bizleride balıklarımızıda mutlu edecekse neden olmasın.. Sonuçta lepistesten chichled çıkarmaya çalışmıyoruz iyileştirmeye çalışıyoruz. :) Tabii bu deney - kobay olayını sadece hasta balığın tedavisi için söylüyorum..
     
  9. DuncaN

    DuncaN

    Mesajlar:
    211
    Ynt: DROPSY NEDİR NE YAPMALI

    Teşekkür ederim, dikkatli okuyunca taktir ettim :) :horon:
     

Sayfayı Paylaş