1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Elektirik Kesintisi

Başlığı 'Kendin Yap Genel Portal' kategorisinde reis tarafından 10 Kasım 2008 başlatılmıştır.

  1. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Elektirik kesintileri hakkında bende uzun zamandır ne yapabilirim diye düşünürken,elektironik mezunu olan ve bu sektörde çalışan kardeşime danıştım.Bana sıradan bir ups cihazını alıp şarz devresini değiştirdikten sonra (yani modifiye)iki tane büyük akü bağladı ve hazır hale getirdi.Bende bulunan 2 adet resun marka 6 çıkışlı hava motorlarını ikisinibirden aynı anda tam 6,5 saat çalıştırdı.Bu sayede elektirik kesintileri benim için artık kabus olmaktan çıktı Bu iki hava motorlarımla irili ufaklı tam 18 akvaryumumun hava ihtiyacını karşılayabiliyorum.Bu sistemdeki tek önemli şey cihazın şarz ünitesi üzerinde dağişiklik yapmaktır.Zira benim kullandığım ups cihazı en küçük olanlarından.Bu küçüklükteki bir cihazın iki tane büyük aküyü şarz edebilmesi imkansız.Şarz ederken aşırı yüklenmeden dolayı yanabiliyorlar.Büyükleride çok para .Bu sistem,Daha küçük hava motorlarını mesela küçük 2 waatlık tek çıkışlı hava motorunu 48 saate kadar çalıştırabiliyor. Herkese tavsiye ederim.Biraz maddi fergatla bütün balıklarımızı uzun süreli elektirik kesintilerinde havasızlıktan ölme riskinden kurtarmış oluruz. Ayrıca sistem elektirkler kesildiğinde otomatik olarak devreye girdiğinden pille şarjla uğraşmak gibi bir derdimizde kalmıyor.Gelelim işin mali boyutuna.Biraderim kendi tanıdıklarından bütün malzemeleri ikinci el olarak toparladı ve para vermedik (bu arada katkısı olan tüm arkadaşlara bir kez daha teşekkür ederim ) Bunun sıfırınıda yapmaya kalksak aynısının bize maliyeti 250 lira olacakmış.(2 yıl garantili)Eğer böyle bir imkanım olmasaydıda gene 250 lirayı verir bunu alırdım.Zira bende 18 akvaryum 5000 lt var ve 2000 civarı yavru 200 damızlık yunus ve diğer malawi türlerim var.1gecelik bir elektirik kesintisi bana daha çok pahalıya malolurdu.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Elektirik Kesintisi

    Olcay Bey, yine güzel bir paylaşıma ve fikire imza atmışsınız. Elektirk kesintileri, süresine bağlı olarak bir çok sıkıntı yaratmaktadır. Ben küçük bir jenaratör alarak bu riski sıfıra indirdim. Fakat sizin fikirde güzelmiş doğrusu. Ben bu aletin benzerlerine bakmıştım. Fakat süre olarak fiyatları çok değişiyor sanırım.
     
  3. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Ynt: Elektirik Kesintisi

    Temel abi;şüphesiz bu iş için jenaratörde bir altarnatif.

    Ancak jenaratör ile UPS arasında çok ciddi bir fark var.

    Ups lerde enazından elektirik kesintisi beklemiyoruz.Yani sistem otomatik olarak kendini yönetiyor.Ayrıca jenaratör gibi gürültülü de değil. ;)
     
  4. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: Elektirik Kesintisi

    Çok faydalı olduğu kadar çok akıllıca bir çalışma olmuş. Tebrikler...
    Saygılar...
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Benim dahiyane fikrimden daha iyi olduğu kesin.

    Beleş hava pompası. :D
     
    Düzenleme: 15 Mayıs 2016
  6. swat

    swat

    Mesajlar:
    149
    İsim:
    Nurullah AYDIN
    Ynt: Elektirik Kesintisi

    Olcay kardeşim seni tebrik ediyorum,zira bu yazını okumadan önce şuan bende böyle bir sistem oluşturmak için girişimde bulunmuştum,demekki aklın yolu bir saolasın,yalnız bir sorum var görünen akülermi 48 saat hava motorunu çalıştırıyor,ve modifiye derken herhangi bir entegre,direnç,veya elektrikle ilgili başka bir birimmi kullandınız msn ekledim ayrıntılı bilgi verirsen sevinirim teşekkürler.
     
  7. legend

    legend

    Mesajlar:
    174
    Ynt: Elektirik Kesintisi

    Bence böyle şeylere artık gerek kalmadı teknoloji gerçekten ilerledi artık şarjlı hava motorları var geçenlerde ben bir adet satın aldım kendini şarj ediyor ve 5 saate kadar çalışıyor elektirikler kesilince otomatik olarak devreye giriyor çokta pahalı değiller ben 110 ytl gibi bir ücret karşılığında aldım ve 6 çıkışlı 15 adet akvaryuma çok rahat hava basabiliyor.
     
  8. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Ynt: Elektirik Kesintisi

    Nurullah abi; sisteme bu konuyu açtıktan sonra birkaç ekleme yaparak dahada geliştirdim.İlave 70 ah lık 2 adet oto aküsü ekleyerek,mevcut herbiri 450-550 lt relik akvaryumlarımın kafa motorlarının yanı sıra,2 adet 20 waatlık atman hava motoru ve ev aydınlatması,155 ekran dev ekran tv,bu tv nin herbiri boyum kadar büyük kolonları olan ses sinema sistemi dahil olmak üzere tüm sistemi 36 saate kadar çalıştırabilen bir performans yakaladım.

    Bu arada sistemin detaylarını msn den verdim. ;) Gerek duyarsan aynı şekilde soruların olursa,ve buradan yazarsan tekrar yazarım.

    Saygılar.

    Melih abi; bu sistemi sadece akvaryuma ihtiyaç olarak algılarsanız dediğiniz tamam.Ancak, ben bu sistemi sadece akvaryumlarıma has değil,aynı zamanda elektirikler kesildiğinde,ev aydınlatması,tv,ses sistem, vs. gibi ev ihtiyaçlarımdada kullanıyorum. ;)Hadi diyelim evde bu sistemi kullanmıyorum.Bu durumda kurduğum bu sistem bırakın 9 akvaryumu,99 akvaryumu çalıştırır.Yani 2-3 akvaryumu olan ve bunu sadece akvaryum için düşünenler için gereksiz.Ama üretimhanesi olan,yada akvaryumlarının yanı sıra komple ev yada işyerinde kullanmak için düşünenler için mükemmel bir sistemdir. Tecrübe ile sabit. ;)Üstelik bunun sınırıda yok.İlave desteklemeler ile,bu süreyi günlere hatta aya kadar çıkarmak mümkün.Şarzlı hava motorları sadece akvaryumun ihtiyacını karşılayabiliyorken,bu sistem tüm evimizin yada işyerimizin elektirik ihtiyacını karşılayabiliyor.Bu bağlamda düşünürsek,hava motoru ile güç kaynağını kıyaslamak biraz yanlış olur.

    Saygılar.
     
  9. legend

    legend

    Mesajlar:
    174
    Ynt: Elektirik Kesintisi

    Olcaycım konuyu açarken evdeki ihtiyaçlarımızdan hiç bahsetmemiştin sadece tanklarımızın hava konusundan bahsetmiştin yanlış hatırlamıyorsam bende yorumumu bu doğrultuda yaptım ama bu kadar faydalı bir sistem şimdiye kadar neden yaygınlaşmadı bildiğim kadarıyla bu sistem yeni bir sistem değil daha önce denenmiş bir sistem ama sanıyorum çok faydalı olamamış olsaydı şimdi akvaristlerin kullandığı bir icat olurdu bilmem bu konuda haksızmıyım ve senin dediğin gibi 200-250 ytlye mal olmuyor daha fazlası var yanlışsam eğer beni lütfen düzeltin saygılarımla......
     
  10. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Ynt: Elektirik Kesintisi

    Melih abi;evet sistemi ilk yaparken sadece hava motorunu çalıştırmak amacı ile kurmuştuk.İlk zamanlarda düşüncem;sadece hava motorlarını 1-2 gün çalıştırsın yeter diyordum.Ve öylede olduda zaten.Ancak zamanla baktımki imkanım var,bilgim var,üstelik bu iş üzerine doktora yapmış 2 tane kardeşlerim var ve dedimki biz bunu biraz daha güçlendirerek,kafa motorlarınıda çalıştıralım.Kullandığım cihaz 300 waat lık.Ufak tefek akvaryumları zaten yavru akvaryumları olarak kullandığımdan,onlarda pipo filitreler çalışıyor.Geri kalan 8 büyük akvaryumlarımda,kendi yaptığım 25 waat lık kafa motorlarını kullanıyorum.(Çamaşır mak.pom.) 200 waat kafa motorları,40 waat hava motorları,toplam 240 waat yapıyor.Bu durum motorların ısınması ve biraz daha yüksek amper çekmesiyle birlikte 270-280 waat a çıkıyor.Cihazım 300 waat olduğundan,yüklenmede sorun çıkmadı.İlave bir oto aküsü bağlayıp,bütün sistemi ile birlikte çalıştırmaya başladım.Aradan bir zaman sonra,bu sistemi evdede kullanmak istedim :) Kullandığım tv 300 waat,2 adet tasarruf ampulü 40 waat,ses sinema sistemi 50 waat = 390 waat.300 de akvaryumlar, etti 690-700 waat. :hink: bu durumda cihaz bu yükü kaldıramayacağından,tabi banada biladerlerin yolunu tutmak kaldı :D Cihazın içini komple boşaltarak,biladerlerin elinde tamirden dönen,garanti kapsamında sökülmüş vs gibi durumlardan gelen bir sürü cihaz vardı.ve bunlardan 1000 waat olan bir cihazı bizim cihaza yerleştirdik.Ve yeniden bir şarz regüle katı ilave ettik. :)Şimdi bu cihaza 1000 waata kada yüklenebiliyorum. :helalolsun: Ve herşey tamamen DIY çalışması ve gerekli malzemeleri çıkma ve el yapımı kullandığımızdan,bana maliyeti sıfır. :)Sadece ilave bir akü daha aldım,oda 70 liraya.Yani abi,sistem geliştirmeye açık bir sistem olduğundan,sonu yok.Bugün bir ev,yarın bir binayı bile destekleyebilirsiniz.Yeterki geliştirin ve biraz maliyet.

    Şimdi gelelim ikinci konuya abi;sistem evet dediğin gibi çok eski ve kullanılan bir sistem.Neden yaygınlaştırlmadığına gelirsek,bu durum tamamen maddiyata dayanan bir durum.İlk başlarda sadece hava motoru olarak düşündüğümüz durum,ben imkanlarım vardı diye para harcamadım ama,benim durumumda olmayan birisi bu sistemi 200-250 liraya anca mal eder.Seninde dediğin gibi,ne gerek var alırım bir şarzlı hava motoru bana yeter,diye sistem tercih edilmiyor.Kaldiki sistemimin şuanki son halini kurmaya kalkarsanız,bu rakam aşağı yukarı 1000 ytl yi geçiyor.Buda birkaç akvaryumu olan ve sistemi evde kullanmak yada başka aletleride beraberinde kullanmayı düşünmeyenler için abartılı bir rakam olur.

    Ayrıca,bu sistemi ve bunun çok daha güçlü olanlarını kullanan birçok iş yeri gördüm.Dijital baskı merkezleri,siensi kesim yapan işyerleri,üretimhaneler vs. gibi birçok yerde bu sistemi kullananlar var halihazırda.Kaynarcada bir dijital baskı merkezinde gördüm bu sistemden ve işyeri sahibine bunu kaç paratya mal ettiğini sordum.Cevap 5000 ytl demişti. :hink:Ama 30-40 kw lık birşeydi.

    Yani pahalı bir sistem olduğundan,cazibesi haliyle düşüyor.

    Saygılar.
     
  11. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Ynt: Elektirik Kesintisi

    Yapmışsınız olmuş.Ben de Ups almayı düşünüyordum,şu 50-60 liralık olanlardan ama gördüm ki bir işime yaramayacak.Bir bilgisayarı ancak 1 saat götürebiliyor.Sormak istediğim değiştirdiğiniz parçaları nereden bulabileceğimiz :) Sık sık elektrik kesintisi yaşadığım için projenizi uygulamak istiyorum.Saygılar...
     
  12. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Ynt: Elektirik Kesintisi

    Bir pc nin ortalama 150 waat olduğunu varsayarsak,ve piyasada 50-60 liraya satılan bir ups nin bu cihazı bir saat çalıştıramayacağını hepimiz biliyoruz.Sanırım zamanlamada bir yanlış anlaşılma var? :dusunceli: 50-60 liralık bir ups bir pc yi en fazla 15 dk çalıştırabilir.

    Ama en kötü ups bile,ufak hava motorlarını,örneğin;4 waat lık bir hava motorunu saatlerce çalıştırabilir ;)

    İkinci sorunuza istinaden;

    Değiştirdiğimiz parçaları serviste birikmiş,eski cihazlardan söktük.Şarz regüle katını ise,2-3 tane büyük oto aküsünü şarz edebilmesi için,biladerim kendisi yaptı.Yani iç sistem orjinal,şarz katı el yapımı oldu.

    Halihazırda bu tip devreler satılmamakta ancak;herhangi bir ups servsisi size bu konu hakkında yardımcı olacaktır.

    Saygılar.
     

Sayfayı Paylaş