1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Elma salyangozu ölünce suyu bozar mı?

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde james_34 tarafından 10 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

1. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş
    [​IMG] [​IMG]

Elma salyangozları öldüğünde su değerlerini ne kadar bozar ? Bence değerleri biraz bozuyor gibi. Böyle bir tecrübesi olan arkadaşların yorumlarını almak isterim.

2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryumlarda ölen ve sistemde kalan her canlı suyu bir miktar bozacaktır. Ama bu bozulma sistemin filtre ve biyoloji gücüne göre bozulmanın ortadan kalkma süresi olarak değişir. Bazı akvaryumlara etkisi sıfır olurken, bazı akvaryumlarda hasar bile verebilir.

3. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş
    Bugün bir elma salyangozunun öldüğünü hatta çürüdüğünü gördüm.Kuma gömüldüğü için erken farkedemedim.Su çok ama çok pis kokuyordu.Leş tabiri tam yakışır yani.

Ve bu sebebten 4-5 balığımın öldüğünü düşünüyorum.

4. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    Buna kesinlikle katılıyorum. 1 adet elma salyangozum öldü bugüne kadar. Sıklıkla hareketsiz kaldığı için farkedemedim öldüğünü. Farkettiğimde iş işten geçmişti ve çürümüştü, kabuğu boştu Can Abi.
    Su çok pis kokuyordu. Balık kaybım olmamıştı ancak balık kaybına neden olabilecek bir durum gibi geliyor bana...

5. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş
    Türker,

Geç farkettiğim için salyangozun eti çürümüş , siyahlaşmıştı.Su da bir koku vardı çok fena. Sanırım çürüyüp uzunca kalması akvaryumda sudaki döngüyü bozdu.Ve kayıplar yaşadım.

6. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Benim tankımda iki kez birer adet elma salyangozu öldü... Suda koku oluşup oluşmadığı hatırlamıyorum... Ancak balık kaybetmedim... Salyangozların öldüğü akvaryumum 135 lt idi... Bu miktardaki suyu bozmak için bir salyangoz ölüsünden fazlası gerekir... Hem de çok fazlası... Can senin tankının benimkinden daha büyük olduğunu zannediyorum... O nedenle balıklarının ölümünden salyangoz leşi sorumlu değildir... Ama salyangozun ölmesine neden olan şey ile balıkalrının ölmesine neden olan şey aynı olabilir ve bizatihi bu şey kötü kokunun kendisi ile de ilişkili olabilir...

Bu arada başın sağolsun...

7. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Can; peki ölen salyangozu balıklar yemiyormu ? huh:

8. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş
    Akvaryum 420lt.

Son 2 güne kadar herşey normaldi.Bir anda birşeyler olmaya başladı. Hızlı nefes alma ve dibe çökme.Ama ne karın çöküntüsü ne de karında şişkinlik var.
    2 gün içinde sürekli dip çekimi yaptım.Ama ölümler hızla artınca komple suyu değiştirdim dün gece.Ve o esnada gördüm.Su çok berbat kokuyordu 4-5gündür.Tahminen o zaman öldü ve çürüdü.Çünkü simsiyahtı salyangozun eti.Ve suya bir etki yaptı diye düşünüyorum.Her canlı ölünce suyu nasıl bozuyorsa o da bozdu sanırım.

9. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Can mümkün değil... Tek bir elma salyangozu ölüsü 420 lt suyu bozamaz... Bence senin tankında çok ama çok cidi bir sorun yaşanmış... Elma salyangozunun ölüm nedeni de o bence...

10. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş
    Abi,

Genel anlamda hiç bir sorunum yoktu.Balıklar 2 gün önce garip davranmaya başladı.Bundan 4-5 gün önce dip çekimi yaptıgımda su çok kokuyordu.Şaşırmıştım bu kadar kokmasına.Tahminlerime göre salyangoz o civarda öldü.Valla başka olabilecek dış filtreyi fişini çıkarmıştım takmayı unutmuşum.Bir gün falan o kapalı kaldı.Sonra çalıştırınca ölen bakterilerde bir katkı yapmış olabilir.Sebebi biz çözsem...

Bemiks takviyesi yaptım 2 ampül kırıp.Balık 75cmlik akvaryumda.Bu gece bir daha 2 ampül kırıcam.İnşallah stres azaltır ve mukoza vb şeylere iyi gelir.

Dün kum olsun kaya olsun contra ve kaya tuzuyla dezenfekte yaptım.İşin kötüsü suyu doldurduktan sonra dereceyi kırdık.5-6civa parçası suya döküldü.Hemen çektim onları sonra dip çekimiyle.İnşallah bir sorun olmaz.DAha önce de kırılmıştı bir sorun yaşamamıştım.

Bu arada benim elma salyangozları büyüktü(Ceviz kadar) Ama artık yoklar :) Kalanları akvaryumcuya yolladım :)

11. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Can sen yırtmışsın artık bir insanın başına gelebilecek tüm aksilikleri yaşamışsın daha ne olabilir ki artık :D Şaka bir yana geçmiş olsun kardeşim inşallah en kısa sürede atlatırsın... Gözlemlemeye devam et sen.. Civa için bişey diyemiyeceğim o tankta heran herşey olabilir ;)

12. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Can,

Balıklarındaki bulgular nitrat zehirlenmesini gösteriyor... Bu da elma salyangozunun neden öldüğünü açıklar... Yani sen filtrenin fişini takmayı unutup da ertesi gün taktığında nitratı patlatmışsın çok büyük olasılıkla...

O kadarcık civa da birşey yapmaz, bu arada...

Geçmiş olsun...

13. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş
    Valla olabilir. Artık tek isteğim ölümleri durdurmak.

Arada ufak akvaryuma yani balıkların oldugu akvaryuma içme suyu ekliyorum.

Acaba büyük akvaryumda uv'yi çalıştırayım mı?

14. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Can,geçmiş olsun.Kesin ölen balıklar demasonidir.Çok hassas balıklar,ufak bi değişiklikte hastalanıyorlar.

15. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Can katili biliyorsun zaten... UV... Yahu kullanmayın şu filtrasyon sistemini... Nesi var anlamıyorum... Sadece ama sadece para tuzağı... İnanın bir şekilde işe bile yarasa ve siz UV filtreli suda onlarca yavru büyütseniz bütün yavrularınızın hayatı UV'nin sürekli iyi çalışmasına bağlı... Tek bir kez teklerse herahngi bir patojen yani hastalık etmeni daha önce karşılaşmadığı için bağışıklığı gelişmemiş balıklarınızın hepsi "adda"ya gider...

Aynı şey "reverse osmoz" için de geçerli...

16. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş
    Uvyi bir saat çalıştırdım.

Bu vitamini ben 2 adet kırmıştım.Balıklara bir zararı olur mu acaba?Suyu köpürtüyor ya...

Özgür ,

Şuan için demasoni kaybetmedim.Saulosi ve neon spot kaybım oldu.Ama birkaç demasoni aday gibi :bilmem: :bilmem:

17. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Filtrenin fişini takmayı unutup ertesi gün takmak demek, filtredeki kokuşmuş ve ölen bakterilerle oluşan amaonyağı akvaryuma basmak demektir. Önemli bir unutkanlık olmuş Can. Sorun nitrat değil amonyak olmalı. Çalışmayan bir filtrede çürüme ve bakteri ölümlerinden sonra nitrat yerine amonyak oluşur ve temizlenmeden çalışmasıyla akvaryuma bu kokuşmuş ve amonyak içerikli su akvaryuma basılır.

18. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş
    Dış filtre çıkışından akıntı yapmak için çabalama olayındaydım :) Tabi bir süre sonra unuttuk öyle kapalı kaldıgını...

Ana akvaryumada dün gece bir tane bemiks döktüm.Akvaryum suyunu cumartesi doldurdum.Dün gece 3e kadar buhar camı falan yoktu.Klorun daha kolay gitmesi için.Ancak ısıtıcıyı takınca tüm kapak vsleri koydum.

Bu gece balıkları ana akvaryuma alabilirim.Balıkların bir kısmı yem falan yemekte.3-4 tane de sorun var.Taze su belki iyi gelebilir diye düşünüyorum.

19. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bemiks kullanımını benim aklım hiç almadı. Tatlı su balıkları ihtiyaçlarını sudan karşılayan türler değil pek. Sudan balıklar neyini alacak anlamadım. Mukozaya faydası varsa onu bilemem. Vitaminse bu bemiks, yeme emdirip vermek daha iyi.

20. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş
    Bemiksin bugune kadar faydasını çok gördüm.Stres,mukoza,renk...

Birçok hobicide kullanıyor ve zararını gören olmadı.Şikayet vs...

Şimdi akvaryumu cumartesi doldurdum.Acaba balıkları salsam mı ana akvaryuma?Klor uçmuş mudur?
    Kararsız kaldım.Yoksa geceye mi bekleyim?

Sayfayı Paylaş