1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

En faydalı tartışmalar

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde emmi_06 tarafından 13 Ekim 2008 başlatılmıştır.

1. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Değerli, arkadaşlarım genel soru bölmünde çok tartışmlar oluyor.
    Aklıma boyle bi konu geldi.

SORU:Kusturma üzerine görüşleriniz nedir?

2. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: En faydalı tartışmalar

Kusturmak üzerine görüşlerin paylaşılabileceği bir konu mevcuttu aslında ama madem sordunuz ben fikrimi söyleyeyim.

İlk yavru aldığım balık sarı prenses. Yavruyken almıştım onu. Ağzına yumurta aldığı günden itibaren araştırmalara başladım ne yapabilirim diye. Nitekim 14. gün elimde balık, kustururken yakaladım kendimi. Sonraları bir kaç kez daha kusturdum. Yavru alma hevesinden başka bir şey değildi bu. Ama 100 litrelik tankımda 150 balık görünce afalladım. Ne yapacaktım bunları? Bir kısmını akraba, eş, dost dağıttım. Amaç hobiye ilgiyi arttırmak. Bir kısmınıda yem karşılığı akvaryumcuma verdim. Uzun süredir balıklarıma dokunmuşluğum yoktur. Yumurta almalarına rağmen uzun süredir yavruda göremiyorum aslında ama en azından kusturma sırasında yapacağım yanlış bir hareket sonrasında oluşabilecek zarardan uzaklar.
    Şunu da belirtmek isterim. Ticari amaç güdenlerin balıklarını kusturmalarına da karşı değilim.

Saygılarımla...

3. bmehmetyavuz

bmehmetyavuz

Ben katılmıyorum. Açıkcası bana çok büyük bir çelişki gibi de geliyor. Bir yandan balıklara uygun ortam hazırlamaktan, onlara doğasına en yakın ortam sağlamaktan bahsediyoruz ardında da kusturma tavsiye edip, boy boy kusturma fotoğrafları yayınlıyoruz. Onları sanki doğasında ???'larca yıldır kusturup mu çoğalttılar?!
    Saygılar, keyifli paylaşımlar...

4. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kusturma konusundaki düşüncelerim.

Düzenleme: 15 Mayıs 2016
  5. bettacı

bettacı

Ben kusturma olayına olumlu bakıyorum desem yeridir.Bazen düşünüyorum diyorum ''ya bu yanlış.Balık doğasındaki gibi doğursun'' diyorum.Ama sonuıçta birazda kendimizi düşünmeliyiz.Maddi açıdan.Ben akvaryumda doğum yaptırdığım bir balık olunca hayvanın kendini toparlaması için günde 3 öğün besliyorum(vatoz bayram ediyodu. :DAma şimdi yok :dusunceli: )

6. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Buyrun size tablo

genelde
    25 litre 25 wat
    50 litre 50 wat
    100_200_300 litre 100_200_300 litre
    Genelde ısıtıcılara bakalım hep akvaryumun hacminden daha yüksek vatlar seçilir
    50 litreye 100 wat takan var, 100 litreye 300 wat takan var.Bu soru hakkında yorumlarınız?

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  7. avşarbeyi

avşarbeyi

Özgür Bey, bana kalırsa akvaryumu iki uç noktadan yeterli güçteki iki ayrı ısıtıcıyla ısıtmak suyu dengeli ısıtacaktır.Ayrıca ısıtıcılardan biri arızalandığı zaman diğeri devrede olacaktır.Ama ısıtıcı gücünün fazla olması pek bir şey fark ettirmez.Çünki termostat ne güne duruyor? ;)

8. MR_EREN

MR_EREN

İsim:
    Eren Eroğlu
    Belli ki sen 2 ısıtıcı ile 7-8 akvaryumu ısıtmamışsın Özgür Hoca...
    200 watt ısıtıcı ile 12 litrelik akvaryumu bile ısıtıyo insan, yaşadığı yerde ısıtıcı fiyatları 35 ytl'den başlayınca..
    O da 50 watt uyduruk marka ısıtıcı :icki: :mezar:

9. bettacı

bettacı

Bence 3 ısıtıcı kullanmak gereksiz olur.1 ısıtıcı yeterli olur.Ben 100 litrelik malawi tankıma 100 W ,12 litrelik erkek betta akvaryumuma 50 W 15 litreliğede 50 W kullanıyorum.

100 litreliğe 100 W uygundur.3 ısıtıcı kullanmak olayını şöyle söylemek isterim.1 ısıtıcı yeterli olur.Akıntının bol olduğu yere koyduğunuz zaman zaten sudaki filtre dalgası o sıcaklığı tüm akvaryuma yayacaktır.Değil mi?

Bir de ısıtıcının güçü hakkında bir şey söylemek isterim.Doğru, termostat ne güne duruyor çok haklısınız.Isıtcının gücü bence çok önemli.Neden derseniz söyle açıklayayım.Mesela tutup 100 litrelik bir tanka 25 W gücünde bir ısıtıcı taksak olmaz.Soğuk günlerde belkide tam gün ısığı yanacak ama suyu ısıtamayacaktır.Yada 25 W'luk bir ısıtıcı 100 litrelik tankı 1 saatte ısıtıyorsa, 100 Wluk bir ısıtıcı suyu 15-20 dakikada ısıtacaktır.

Ancak bu kişiden kişiye değişebilir.2-3 ısıtıcı kullanmak olayı.Benim ısıtıcılarda en korktuğum olay ısıtıcının su kaçırmasıdır her zaman.O yüzden kafasını hep suyun üstünde tutarım.Ancak sadece kafasını.

10. maroon_clown

maroon_clown

Kusturma konusunda ben annenin yavruyu kendi bırakmasından yanayım, kusturmak
    hem annenin sağlığını etkileyecek,
    kusturulan yavrular ilk doğduklarında, bir anne cichlidin kendi bıraktığı yavrular kadar sağlıklı ve büyük olmayacak, bu durum anneninde psikoljisini etkilecekitir.

Isıtıcı konusunda eğer sumpunuz varsa 2 ısıtıcı kullanabilirsiniz. Çünkü ana takta iki ısıtıcı iyi bir dekorla saklanmadığı halde hoş görülmeyecektir.

11. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Isıtıcı konusunda ise,çok soğuk ortamda bulunmayan akvaryumlarda,örneğin;200 waat lık ısıtıcı yeterli geliyorsa,aynı akvaryumda 100 waat lık sıtıcıda yeterli gelir.Aradaki fark;200 waat lık ısıtıcı günde 5 saat çalışıyorsa,100 waatlık ısıtıcı günde 10 saat çalışır.Ve aynı elektiriği harcar.Bu durumda dikkat edilecek tek şey,200 waat lık ısıtıcı gereken akvaryumlarda 25 waat gibi aşırı yetersiz ısıtıcı kullanmamak.Bu durumlarda ısıtıcı 7/24 çalışsa dahi akvaryumu yeterli ısıya ulaştıramaz.

Küçük akvaryumlarda ise,100 waat lık ısıtıcının yeterli geldiği bir akvaryumda,100 waat üzeri ısıtıcı kullanılabilir.Örneğin;100 waatlık ısıtıcı 1,5 saat çalışıyorsa,300 waatlık ısıcı yarım saat çalışır ve gene aynı elektiriği harcar sonucunda ise akvaryumun suyu gene istenilen sıcaklıkta korunur.

Buradaki en önemli husus;ısıtıcının kalitesi ve buna bağlı olarak sağlam bir termostadının olması.Piyasada satılan bazı ucuz çin malı ve dolayısıyla güvenilir olmayan ısıtıcıları kullanmamak gerekir.Termostadının takılı kalması yüzünden 50 lt relik yavru akvaryumumda bir sabah kaynar suyun içinde balık çorbası bulmuştum. :( Bu yüzden ucuz kalitesiz ısıtıcıları tercih etmemenizi tavsiye ederim.

Saygılar.

12. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Güncel soru=
    Büyük vatoz küçük vatoz arasındaki farklar.
    Genelde herkes büyük vatozların iş yapmadığını söylerler.
    Sizin naçizhane görüşleriniz nedir.

Sayfayı Paylaş