1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

En güzel yosun yiyiciler

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam,
    Sizlere akvaryumlarımızda yosunla mücadelemizde, bize yardımcı olacak yosun hayranlarını tanıtmaya, anlatmaya çalışacağım. Bazı akvaristler aynı bu yazıda olduğu gibi, uzun uzun bizlere bu canlıları tanıtmıştır, tanıtmaya çalışmıştır. Ancak bu canlıları akvaryumunda bulunduracak akvaristler, bu canlıları sadece temizlik görevlisi olarak görmekte, algılamaktadır. Peki bu canlıları sevdiğimiz için beslemiyorsak, sadece yosun temizlesin yesin diye besliyorsak, o zaman ilk önce sizlere yosun oluşumunu ortadan kaldırmanızı tavsiye ederim. Eğer hala beslemeye karar verirseniz ikinci bölümü okumaya devam edebilirsiniz. Yok ben yosunu ortadan kaldıracağım diyenler, ikinci bölümü okuyup okumamakta serbesttir...
    Nedir yosuna sebeb?
    Fosfat içerikli ve aşırı yem kullanımı...
    Hatalı aydınlatma kullanımı...
    Efektif olmayan filtre kullanımı...
    Aşırı nitrat oluşumu...
    Peryodik olarak yapılmayan su değişimleri...

Ben bu canlıları seviyorum beslemek istiyorum diyenler için, yosun yiyiciler ile tanışmaya başlayalım.

Otocinclus affinis (Oto cat)
    Geçek bir temizlik çalışanıdır. Beslenme şekli otçuldur. Üreme şekli yapışkan haldeki yumurtaları genelde yapraklar üzerine bırakaraktır. Yumurtalar ayrı bir yere alınmalıdır. Yumurtalar 3 gün gibi kısa bir sürede çatlayacaktır.

Neocaridina denticulata sinensis(kiraz karidesi)
    Bana göre karidesler içinde en iyi alg yiyici olmalarının yanında görünümleri ilede dikkat çekiciler. Kendilerine zarar verebilecek etçil büyük balıklar ile aynı akvaryumda bulundurulmamalı.

Ancistrus dolichopterus (Cüce, Boynuzlu Vatoz)
    Son derece barışcıl olan bu tür, hem etçil hem otçul olarak beslenebilir. Cinsiyet genelde erkeklerde bulunan ağız üstündeki dikenlerden belirlenir.
    Üreme şekli düz yumurta dökerek.

Gyrinocheilus aymonieri (CAE-CHİNESE ALGAE EATER)
    Beslenme şekli etçil, otçul, üreme konusunda çok şey bilinmiyor. Genel olarak barışcıl bir tür.

Lymnea stagnalis

Physa Marmorata

Planorbis Sp

Pomacea Brigdesii (Apple Snail)

Ülkemizde artık görülmeye başlayan bu tür, mükemmel bir bitkili akvaryum salyangozudur. Sert sulardan hoşlananır, akvaryumdaki alglerin haricinde sebze ve kuru yem alabilir.

Akvaryumlarında salyangoz bulundurmak ve yosun mücadelesinde yardım almak isteyen hobiciler, bu salyangozlar ile beslenen balık türleri konusunda dikkatli olmalıdır.
    Salyangozlarınız için tehlikeli olabilecek bazı balık türleri.
    Büyük Amerikan cichlidleri...
    Kızıl Şeytan: Orta Amerika Cichlidi...
    Chocolate Cichlid...
    African Butterfly...
    hocolate Cichlid...
    Black ghost knifefish...

www.akvaryumportali.com
    Saygılarımla...

2. Desert Falcon

Desert Falcon

Ynt: En güzel yosun yiyiciler

Resimdeki Physa Marmorata'ya benzeyen bir salyangozu akvaryumcuda gördüm dedim ki ücretli mi akvaryumda kendiliğinden üreyen bir salyangoz mu diye sorup bilmiyorum diye cevap verdi cüce vatozu alırken onu da istedim verdi çok tatlı birşey sürekli geziyor camlarda falan ağzı küçücük acaba gerçekten o mudur yoksa yabani bir tür salyangoz mudur?Kabuk rengi de aynı böyle benekli.1cm büyüklüğünde.

3. Desert Falcon

Desert Falcon

http://www.marmaraakvaryumkulubu.org/forum/index.php?topic=1033.0

Acaba bu Physa Marmorata lar eşeyli mi ürer? sitelerde çok karmaşık şeyler görüyorum bazında eşeysiz bazında eşeyli diyor yukarıdaki linkte abi Physa Marmorata nun yumurtalarından bahsetmiş.Şimdi bu eşeyli mi ürüyor eşeysiz mi?

4. taygun

taygun Guest

Temel bey,

Konunuz çok güzel. Teşekkürler.

Ben bugün 4 tane kiraz karidesi aldım. Bu canlılar ne tür yosunu tüketiyorlar?

Bir de resimlerinizin çoğu açılmıyor.

Saygılar

5. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Tamer Abi,
    Fotoğraflar son günlerde açılmamaya ve tekrar gelmeye başladı. Sorun nerden kaynaklı bulamadım bakalım. gerekirse linkleri yenileriz. Karidesler genellikle kum üzerinde oluşmaya başlayan algleri tüketirken, sakal yosununa rabet gösterdikleri bilinir. Salyangozlar ise, aynı alglerin yeni filizlerine ve camlarda oluşmaya başlayan kahverengi alglere yine ilgi duyar.

Akvaryumlarda yine istenmeyen Cyano bacteria tüketirler. Ben algle mücadele için akvaryumlarda bulundurulmasından ziyade, akvaryuma renk katacaklarından beslenmeleri taraftarıyım. Alg sorununa çözüm bu şekilde değil, kökten sorunun kaynağını bularak düzeltilmesi taraftarıyım.

6. taygun

taygun Guest

Teşekkürler Temel Hocam,

Resimler şimdi açılıyor. Bakalım benim kirazlar akvaryumu sevecekler mi*

Saygılar

7. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Temel abi,eline koluna sağlık.
    Bende abi,labio ve frenatus besliyorum.Vatozumdan daha çalışkanlar.

Labio(beslemedeki amacım.Kırmızı kuyruguna hayran kaldım).

Frenatus(bu balığı genelde labio diye satıyorlar.İnanın arkadaşlar vatoz beslemek istemeyen arkadaşlara tavsiye ederim).

Arkadaşlar bu balıklar,piyasada ciklet çöpçüsü olarak algılanır aslında alakası yoktur.Canlı doğuran,tetra,japon akvaryumunuza bu balıkları ekleme kalkmayın.Ciklet ile besleyeceksenız eger.Cikletten büyük,cikletten küçük olmasın.Sert balıklardır,ama izlemeye deger balıklardır

8. taygun

taygun Guest

Özgür Bey,

Merhaba. Labio'yu ben de besliyorum. Bir ara platy akvaryumumda besliyordum. Daha sonra büyümesi ilerlesin diye bulunduğu 100 litrelik akvaryumdan çıkarıp 300 litrelik akvaryuma aldım. Burada da tetra ve Avusturalya Gökkuşağı türü ile yaşıyor. Her iki akvaryumda da çok uyumlular. Diğer balıkları rahatsız eden tavırlarına hiç rastlamadım.

Asıl dertleri kendi türdeşleriyle. Aynı türden iki taneyi akvaryumda bulundurmak zor iş. Baskın olan diğerini devamlı kovalıyor. Kovalanan da bulunduğu bölgeden kafasını çıkartamıyor. doğal olarak da kuyruk rengi soluk oluyor.

Ben de bu balığı kırmızı kuyruğu için besliyorum. Kırmızı ve siyah anca bu kadar birbirine yakışır.

Saygılar

9. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Temel abi çok güzel bir konu. Emeğine , yüreğine sağlık. Paylaşımlarının devamını bekliyoruz.

Saygılar.

10. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Tamer abi boyutları nedir Labio'nun.3_4 arkadaş bu balıkları beslemekteyiz.2 hafta önce 11 cm'lik labio aldık arkadaşıma.5_7 cm'lik karma malavinin içine koyduk.Malavilere kan kusturuyor.Diğer arkadaşımında bu balıktan bilgisi yokken japon akvaryumuna almıştı.2 japona vurarak öldürdü.

Tamer abi,dediğin gibi 1'den fazla olursa çok kavga ediyorlar.Baskın balık diğer balığa bakarak çabuk gelişimini sağlıyor.

11. ALBATROS

ALBATROS

Benim gözlemlerime göre frenatuslar pek çalışkan değil fakat dediğiniz gibi büyüdükçe diğer balıklarla uyuşmazlıklar çıkıyor , agresifleşiyor balık.

Renkleri mükemmel bir canlı, özellikle küçükleri çok tatlı oluyor.

12. taygun

taygun Guest

Özgür tekrar merhaba.

Balığın yeni resmini çekeyim dedim ama akvaryumun ışıklarını kapadığım için balıklar rahatsız oldu ışıktan. Doğrusu 7-8 cm var. Diğer 5-6 cm. İkisi de 300 litrelik aynı tanktalar. İkisi arasında çok huzursuzluk olmasa da büyük olan büyüklüğünü gösteriyor. Allahtan akvaryumdaki bol bitki diğer balığa yardım ediyor.

Neyse, inan bu türün bu kadar hırçın olduğunu ilk defa senden duydum ve çok şaşırdım.

Demek benimkinde bir uysallık olsa gerek. :bilmem:

Saygılar

13. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Tamer abi,merhaba
    Gün geçtikçe çok ilginç olaylarla karşılaşıyorum.Nette snow prensesleri katil diye adlandırırlar.Karma malavide asla olmaz denir.Bende yunus, sarı prenses ve snow prenses kolonisi var.Balıklar şuan çiftleşme dönemine girdiler.Akvaryummum çok da büyük değil.(300 litre)Bir günden bir güne snow prensesin başka balığı kovaladığını görmedim.3 adet makrakantam var.7cm_9cm_11cm.11 cm'lik makrakantam 24 saat akvaryumun her yerinde.Diğer 2 makrakantam asla ışıklı iken ortaya çıkmaz,geceleri görebilirsem görürüm.Diğer vakitlerde hep kayaların arasında.

Çok yakın arkadaşımda 60 litrede 2 erkek 4 dişi yunus,2 adet normal japon.Japonlar şuan 6_8 cm yunuslar 6_10 cm arası.Yunus ve japonlar 2_3 cm iken alındı.Tam 1.5 yıldır aynı akvaryumdalar.

Tamer abi,sen bizden daha tecrübelisin benim gördüğüm olaylardan,daha fazlasını yaşamassındır.Balığın habibatına ve yaşayışına çok farklı yaşamı olabiliyor.

Sayfayı Paylaş