1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Fermante CO2 üretimi

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde omeriyidogan tarafından 15 Ekim 2010 başlatılmıştır.

  1. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    Bilindiği üzere gerek bitkili tanklarımıza gübreleme amacıyla , gerekse Ph seviyesini düşürmek amacıyla CO2 gazını kullanmaktayız. Günümüzde bu gazı akvaryumlarımıza uygulamak amacıyla bir çok CO2 kaynağı üretilmiş ve piyasalarda alıcılarına sunulmaktadır. Bu ticari ürünler haricinde daha ucuz ve daha kolay temin edilebilen bir yöntem olan Fermante CO2 üretimi de denenmekte ve kullanılmaktadır. Kişiler bu yöntemleri uygulama ve temin etme özelliklerine göre tercih etmektedir.

    Formumuzun (üyesi olduğum için sahipleniyorum) bu bölümünde hazır sistemlerden bahsetmek abes kaçacağından, temini ucuz ve kolay bir yöntem olan Fermante CO2 üretimi ve uygulanmasına değinmek istiyorum. Femantasyon olayının kimyasal özelliklerini ve nasıl CO2 açığa çıktığı konularına değinemeden direk kendi uyguladığım yöntem hakkında bilgi vermek istiyorum. Fermantasyonun anlamını ve mantığının bilinmesi gerektiği bir gerçektir. Bir çok yerde bu konuya fazlasıyla değinilmiştir. Lütfen inceleyiniz.

    Bu yöntem de bir çok yerde anlatılmış ve dahi formumuzda da tartışılmış olmasına karşın, belki bir faydası olur amacıyla denemelerimin sonucunda geldiğim noktayı anlatacağım.

    Bir kaç arkadaşımız Fermantasyon reaksiyonlarının gerçekleşeceği materyal için değişik ve güzel alternatifler bulmuş olmalarına karşın, bilindik gazlı içecekler için imal edilmiş ve bulunması çok kolay olan pet şişeler kullanılarak yapılan yöntem benim için daha uygun olduğundan diğer materyalleri tercih etmedim.

    Bu yöntemde, karşılaştığımız sorunlardan bana göre en önemlilerini sıralamak gerekirse;

    1. Sızdırmazlık sorunu,
    2. Patlama riski,
    3. Gaz verme süresinin kısalığı.

    Bu sorunları minimize etmeye çalıştım.

    Yapım aşaması;

    Herkesin bildiği malzemeler; 2.5 litrelik pet şişe, kuru maya, şeker, karbonat, hava hortumu, hortum birleştirme aparatı, cekvalf, vs..

    Genelde gaz kaçağı kapak bölgesinde olmaktadır. Bu kaçağı tamamen egale etmek için çok basit bir yöntem uyguluyoruz. Yapıştırıcı vb.. hiçbir şeye gerek kalmıyor. Sonuçta hangi yapıştırıcı kullanılırsa kullanılsın gaz basıncına dayanamıyor. Daha doğrusu kapağın kimyasal yapısı gereği sağlıklı ve ömürlük bir yapışma sağlanamıyor. Ben sağlayamadım...

    Kapaklar iki çeşit oluyor. Birincisi içinde mavi renk conta olanlar, ikincisi ise bu contanın olmadığı kapaklar. Bunu herkesin bildiğini düşünüyorum. Biz birinci kapağı kullanacağız. Bu conta, kapak ile şişe ağzının birbiriyle tam olarak öpüşmesini sağlayarak gaz kaçağına müsaade etmiyor.

    Kapak ve contayı tam ortasından deleceğiz. Bunun için bir pense yardımı ile ilk önce ince bir çivi ısıtılacak ve tam orta noktadan tek hamlede delik delinecek. Daha sonra biraz daha kalın bir çivi ile aynı işlemi yapıyoruz ki, bu çivi hava hortumu dış çapından biraz daha az kalınlıkta bir çivi olacak. Ben 3–4 cm lik duvar çivisini kullandım. İlk önce çiviyi ısıtarak deliği genişlettim. Bu genişletme işlemi hızlı ve tek seferde olmalı. Yoksa delik sıcağın etkisi ile daha da genişliyor.

    Sonuçta oluşacak delik istediğimiz kıvama geldiğinde bu delikten, kapağın üst yazılı kısmından iterek ve çevirerek hava hortumunu geçiriyoruz ve bir miktar öbür tarafa çıkarıyoruz. Kapağın alt tarafında kalan hortuma, birleştirme aparatını sıkıca takıyoruz. Ben uzun tarafını taktım. Daha sonra kapağın üst tarafından hortumu çekmeye başlıyoruz. Tabi delik sıkı olduğundan hava hortumunun birleştirme aparatına takılı kısmı baya zorlanarak bu delikten geçecek. Çevirerek geçirilmesi işlemi biraz kolaylaştırıyor. Hortum birleştirme aparatının ortadaki bombeli kısmı deliğe dayandıktan sonra işlem bitmiş bulunuyor. Artık gaz kaçağı olma ihtimali imkânsız hale gelmiştir.

    Tercih sebebi olmakla birlikte ben hortum olarak praktikerde satılan etli sert hortumlardan kullandım. Bu hortumlar özel imal edilmiş ve basınca dayanıklı hortumlardır. Bulma imkânı olmayanlar silikonlu hava hortumu yerine sert hava hortumlarını tercih etmeliler. Nedeni ise, kapağın üst tarafından çıkışta hortum bükülüp gazı engellememesi. Bunu önlemek için hortum koli bandı ile kalın bir şekilde sarılırsa bükülme olmaz.

    Kapaktan sonra hava hortumu akvaryuma kadar uzatılır. Bu araya vana takılmasına karşıyım. Vanaların sıhhatsizliği, hem gaz kaçağına sebebiyet veriyor, hem de şişedeki gazı sıkıştırarak patlama ihtimali artıyor. Bunun yerine en az bir adet olmak kaydı ile cek valf takılarak gaz geçişi bir nebze azaltılıyor ve akvaryumdan su geri dönüşü engellenmiş oluyor. Ben 3–4 tane cek valf takarak istediğim gaz seviyesine ulaştım.

    Gelelim karışım oranına. Maksimum süreyi yakalamak adına deneme yanılma yöntemiyle bir çok karışım miktarını dendim ve en son 40–45 gün sürecek gaz çıkışını elde ettim.

    Burada miktarlar kadar kullanılan malzemelerde önem arzediyor. Şeker olarak birinci kalite (ilk ağız) şeker kullanmak gerekiyor. Marketlerde pahalı olan şekerler genelde bu özelliği taşıyor. Toz şeker olması gerekiyor. Kullanılacak şeker net 500 gr.

    Maya olarak 11 gr lık paketleri tercih ediyorum. Bu paketlerin üzerinde "suda eritilmez yazıyor" bunun önemi çok çabuk reaksiyon oluşturması ve hazırlanma aşamasının kısa olması. Bu mayadan silme 1 Çay kaşığı kullanılacak. Ben marka olarak Yuva marka tercih ediyorum. En çok başarıyı bu markada sağladım.

    Karbonat(kabartma tozu), yine marketlerde küçük paketlerde bulabilirsiniz. Yarım silme çay kaşığı kullanılacak.

    Su, dinlenmiş klordan arındırılmış olmalı. Ben hazır su kullanıyorum. Akvaryum suyu, çeşme suyu da kullandım, ama en çok başarıyı hazır sudan elde ettim.
    1.8 litre kullanılacak.

    Karışım yapım aşaması;

    1.8 litre su bir sürahide hazır bekletilir. Suyun sıcaklığı 25-30 derece arasında olmalı. Boş şişeye önce bir su bardağı kadar (200 ml) su dökülür. Bir huni yardımı ile silme bir çay kaşığı maya ilave edilir. Şişe maya karışana kadar çalkalanır. Yine aynı huni yardımıyla 500 gr toz şeker şişeye ilave edilir. Kalan sudan bir bardak kalıncaya kadar şişeye dökülür ve delinmemiş bir kapak kapatılarak iyice çalkalanır ve şeker eritilir. Daha sonra 1/2 silme çay kaşığı karbonatta yine huni ile ilave edildikten sonra kalan su tamamen şişeye boşaltılır ve bir kez daha şişe çalkalanır ve tüm kattıklarımız eritilmiş olur.

    Artık karışım tamamlanmıştır. Daha önceden hazırladığımız kapak tertibatı sıkıca kapatılır ve gaz çıkışı beklenir.

    Burada önemli iki faktörü daha anlatayım. Birincisi, şişenin dışına kapatacağımız bir materyal ile şişe içerisindeki karışıma ışık girmesi engellenmelidir. İkincisi ise, şişenin bulunduğu ortam ne çok soğuk, ne de çok sıcak olmamalıdır. 26 derece idealdir.

    Bu şekilde oluşturulan sistemle 20 gün sorunsuz gaz çıkışı elde etmiş oluruz. Tabiî ki ilk başta gaz daha fazla çıkacak ve zamanla gaz çıkışı azalacaktır. 18-20 günlerde hızlı bir şekilde kapak açılır ve karışıma silme bir çay kaşığı maya ve yine silme 1 çay kaşığı karbonat eklenerek kapak kapatılır. Bu şekilde düşen gaz çıkışı normale döner ve süre 35 güne ulaşır. Maya ve karbonat eklendiğinde bir kısım köpürme olsa da çok önemli değildir. Önemli olan işlemin çok hızlı yapılması ve kapağın hemen kapatılmasıdır.

    32-35 inci günlerde tekrar aynı ekleme yapılır ve böylece 40-45 ... gün gaz çıkışı elde etmiş oluruz. Daha sonra şişe boşaltılıp temizlendikten sonra karışım yenilenmelidir.

    Gaz çıkışının seviyesini kontrol etmek amacıyla kabarcık sayacı kullanabilirsiniz.

    Çok uzun bir anlatım oldu. Normal şartlarda iki üç paragrafta anlatabilirdim. Lakin görüştüğüm arkadaşların sorularını düşününce mümkün mertebe detaylı anlatmak zorunda hissettim kendimi. Yanlışlarım ve yazım hatalarım için özür dilerim. Bu bilgileri yoktan keşfetmedim. Okuduğum bilgileri uygulayarak bana göre en doğrusunu bulmaya çalıştım ve sizlerle paylaştım.

    Faydalı olması dileğiyle…
     
  2. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Ellerinize, yorumunuza sağlık, Ömer hocam. Çok başarılı ve bir okadarda makale tadında olmuş, ben çok beğendim.em34:

    Müsadeniz ile, konuyu sabitliyorum.
     
    omeriyidogan bunu beğendi.
  3. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Emeğinize sağlık,paylaşım için teşekkürler Ömer bey. Co2 ile bi işim olmasada bu güzel anlatımınız sayesinde hiç sıkılmadan sonuna kadar okudum.toka:gif
     
    omeriyidogan bunu beğendi.
  4. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    Asıl sizlerin ellerine, emeklerine sağlık. Sizler mükemmel bir yemek pişirmiş ve muntazam bir sofra açmışsınız(form), ben sadece masaya tuz bıraktım. Şu anda yazdıklarımı okuyunca farkettim, çok fazla kendimi öne sürmüşüm, ben böyle yaptım, böyle düşündüm.... Tuzu masaya bırakırken kendimi göstere göstere bırakmışım. Nadide zihinlerinizi hakkım olmadan tırmaladığım için özür dilerim.

    Saygılar.
     
    reis, baydiee ve murer bunu beğendi.
  5. sedatı_ego

    sedatı_ego

    Mesajlar:
    35
    İsim:
    sedat mutlu
    Cevap: Fermante CO2 üretimi

    Anlatım gayet başarılı , elinize sağlık fakat buna birde resim eklense işte o zaman mükemmel olucaktır.

    saygılar
     
    H.Kaya.Gemlik. bunu beğendi.
  6. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Cevap: Fermante CO2 üretimi

    Ben bu konuyu gözden kaçırmışım. Güzel bir anlatım olmuş Ömer abi teşekkürler. Kullanacağım bu sistemi bir süre. Yalnız şurayı tekrar sormak istiyorum, silme dediğiniz, yani tepeleme değil değilmi? Silme; çay kaşığını bir bardak gibi düşünürsek, bardağın ağzı ile aynı hizada olacak konulan miktar.. Tepe şekli oluşturmayacak doğru mu?
     
  7. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    Cevap: Fermante CO2 üretimi

    Teşekkür ederim Sedat bey, resimlerle takviye yapmayı ben de istiyorum. Lakin akşam eve geldiğimde çocuklar beni rahat bırakmıyor ve onlara zaman ayırdığımdan çok fazla paylaşımda bulunamıyorum. Bu yazıyı bile kaç günde bitirebildim. Normal şartlarda yarım saatte biterdi. Boş bir zamanımda ilk işim isteğinizi yerine getirmek olacak.

    Erman kardeşim, silme çay kaşığı için önce bir silgi alıyoruz. Şu uzun ve düzgün silgilerden. Çay kaşığını aldığı kadar mayayla dolduruyoruz. Sonra bu silginin düz kısmını kullanarak kaşık üst çeperi üzerinde sürüklüyoruz. Fazla maya dökülmüş oluyor. Kaşık içinde kalan mayanın üst seviyesinin kotu (deniz seviyesinden yüksekliği) her yerde aynı oluyor.

    [​IMG][/url][/IMG]

    [​IMG][/url][/IMG]

    Burada bıçak kullanılmış. Ama biz silgi kullanacağız. Neden? Çünkü adına uygun olsun. :) dans:
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  8. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Cevap: Fermante CO2 üretimi

    :D :F :D :F :crazy1:


    Abi süpersin. Doğru anlamışım da, sanal ortam burası abi biliyorsun. :D Yanlış anlaşılmalar olabilir. Buna mahal vermemek için sormuştum o soruyu ben abi :cekingen: :yun:
     
    omeriyidogan bunu beğendi.
  9. Heydrich

    Heydrich

    Mesajlar:
    10
    İsim:
    Burak Ateş
    Cevap: Fermante CO2 üretimi

    Gaz çıkışı azaldığında eklenen maya ve karbonat ile çıkışın devam etmesi konusu kesin olarak doğru. Bunu denedim ve çok yararlı olduğunu burada açıklamak istedim. Paylaşım için teşekkür ederim.
     
  10. k.namalir

    k.namalir

    Mesajlar:
    148
    Yer:
    istanbul"
    İsim:
    kürşad namalır
    peki sistanın difizör lü olan bir ciğazı var gene mayalı sistem ben içine extra süt limon sıvı gübre koyuyorum 15 gün karbonat ekliyorum 30gün tekrar maya ve seker ekleyerek 45 gün kesintisiz gaz cıkışı yakaladım süt ve limon deneyen varmı :)
     
  11. veligören

    veligören

    Mesajlar:
    109
    Yer:
    niğde
    İsim:
    veli gören
    Paylaşım için teşekkürler çok güzel anlatmışsınız
     
  12. numan85

    numan85

    Mesajlar:
    12
    Yer:
    Kırşehir
    İsim:
    Numan KOÇER
    Çok güzel bir anlatım oldu 1 ay içinde bu sistemi hobi hanemde deneyeceğim, müsaadenizle sizi bu konuda rahatsız edebilirim.
     
  13. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Ellerinize sağlık Ömer bey birde bu sistemin kaç lt lik bir akvaryumu idare edebileceğinide söyleye bilirmisiniz. Benimde niyetim var biraz büyük bir sistem olcak. Bırde vertex marka led aydınlatma ile 500lt lik bir bitkili akvaryumda başarılı olabilirmiyim.
     
  14. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Erman tuzluyu bırakıp tatlıyamı döndün yosa.
     
  15. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    Mustafa bey, bu sistemin akvaryumu yok. Yani çıkan CO2 yi akvaryum suyunda çözebilme miktarınıza bağlı. Bitkilerin yoğunluğuna ve türlerine bağlı... Deneyerek yetip yetmeyeceğine siz karar vermelisiniz. Gerekirse iki veya daha fazla sistem kuradabilirsiniz. Tabi sizin günlük hayatınızın yoğunluğuna göre, yetişemem derseniz tüplü sisteme de geçebilirsiniz. Önemli olan açığa çıkan CO2 gazının tamamını suda çözebilmeniz. Bunu başarırsanız tek sistem çoğu akvaryuma yetecektir. Tabi iş sadece CO2 ile bitmiyor, ışık, gübreleme, canlı yoğunluğu vs. bir bütün olarak düşünülmeli.
     
    MOVACIKLI bunu beğendi.
  16. gokhantiknaz

    gokhantiknaz

    Mesajlar:
    844
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gkohan tiknazoglu
    Mayalı sistemi kullanmış biri olarak hep sıkıntı olarak gördüm. Gerek görüntü olarak gerek hazırlanışı olarak gerek ömrü vs. vs. vs bir sürü eksi yanı mevcut. Artısı nedir diye sorarsanız bence yok.

    Haftalık yada iki haftalık harcadığınız şeker miktarının parasını tüplü sistemde kısa sürede egale edersiniz. Şu anda tüpler ucuzladı. Uygun fiyatlara regülatörlerde mevcut. İlla selenoid kullanmayın elle kontrol edin canım sizde :) Şaka bir yana CO2 tüplü sistem fiyatları düşüyor. Fermante sistemlere gerek kalmıyor düşüncesindeyim.
     
    Pennywise ve volkantr34 bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş