1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Flagyl Hakkında neler biliyoruz

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 7 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    [​IMG]

    Selam arkadaşlar, son zamanlarda flagyl ilacının hobiciler arasında kullanıldığını biliyoruz. Bu ilacın akvaryumdaki fayda ve varsa zararlarını kullanan arkadaşların belirtmelerini rica ediyorum. ;) Söyleyecek çok şeyim var ama önce düşüncelerinizi almak ve sonrasında kafanızı bu şekilde huh: kaşıtmak gibi bir düşüncem var. canım.gif

    Bu ürünü bu sayede tanımamız ve ne koşullarda kullanmamız gerektiğini daha iyi anlayalım istiyorum. Doğru bilgi ve kullanım şeklinden ne kadar haberdarız?

    Saygılar...
     
    METİN SUVAR bunu beğendi.
  2. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Arkadaşlar; Flagyl bir parazit ilacıdır, tatlı su balıklarının iç parazite yakalandığında tedavi amaçlı kullanılır.

    İç parazit belirtileri : Karın çökmesi, yeme olan ilgisizlik, balığın ani hareketlerle yüzmeye çalışması veya anormal yüzme şekillleri... Bunların sonucunda hasta balıkta zayıflama ve zaman içerisinde tedavi edilmezse yavaş yavaş hazin son.


    Tedavi şekli (Karantina tankında tedavi uygulanmayacaksa) :

    400 ml. lik Flagyl tableti önce ikiye böleriz. 200 ml. lik parçayı 5 ml.lik şırınganın içinde çözündürürüz. Yarım olan tablet 5 ml.lik şırınganın içinde tamamen çözündürürüz, hasta balığı kepçe ile yakalayıp çok fazla hareket etmemesi için parmaklarımızın arasına hafifçe alırız ve ilacı şırınganın iğnesi vasıtası ile, balık hava almak için ağzını açtıkça, ağzından içeriye doğru sıkarız. 4-5 sıkışta ilaç balığa yutturulur. Bu işlemi eğer vaktimiz müsait ise, günde 4-5 kere tekrarlamamız tedavide başarıyı daha çabuk getirecektir.

    Eğer hasta balığın bulunduğu tankda bitki var ise kesinlikle tedavi ya yukarıda anlattığım şekilde balık tankdan alınarak uygulanmalı yada karantina tankına alınıp uygulanmalıdır. Kısacası bitkili tankda tedavi yapılmamalıdır ve sadece hasta balık veya balıklar tedaviye alınmalıdır.

    Karantina tankı için her 10 litre için 1 tablet kullanılabilir.

    Tedavi en az 4 gün uygulanmalıdır, balığın yüzüşü ve yemlenmesi düzelene kadar tedaviye devam edilmelidir. Eğer düzelme olmadan tedavi yarıda kesilirse hastalık dahada güçlenerek devam eder, bu tedaviye her gün mutlaka devam edilmelidir.
    Ek olarak Cipro adlı ilaçda kullanılırsa tedavide başarı dahada artacaktır.

    Not: Flagyl'ın eczanelerdeki fiyatı yaklaşık 3,75 TL. Cipro 7,40 TL.
     
    METİN SUVAR bunu beğendi.
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akgün hocam amacım bu ilacı ne kadar tanıdığımızı hep birlikte bulmak ve varsa gerçek faydasını hep birlikte bulmaktır.

    Alıntıda tatlı su balıklarının iç parazit hastalığında kullanıldığını belirttiniz. Tuzlu su balıklarında da kullanılabilmektedir. Ancak bu ilaç sadece iç parazit ilacı olarak mı kullanılır ? Çok daha yaygın olan neredeyse karşılaşmayanın kalmadığı beyaz benek hasatalığındaki rolü nedir, ne olabilir ?

    Hiç bir platformda beyaz benek için önerilmez oysa... :hepiniziseviyorum:

    Düşünceniz nedir arkadaşlar ? canım.gif

    Daha akvaryuma zararlarına geleceğiz. :)
     
    METİN SUVAR bunu beğendi.
  4. Bennety

    Bennety

    Mesajlar:
    76
    İsim:
    Murat Alemdar
    Beyaz benek hastalığında kullanıldığını duymamıştım.Akvaryumda yaralı bakteri ölümlerine yol açması olabilir.Ben kullandım bir ker akvaryum yosun tutmuştu sonrasında.
     
  5. sedatceyhun

    sedatceyhun

    Mesajlar:
    246
    İsim:
    Sedat Gezer
    Flagyl'in dropsy'e de iyi geldiği bilinir ve bu hastalığın bir belirtisi balığın pulların kabarmasıdır. Beyaz beneğe fayda olduğu bende hiç duymadım.
     
    METİN SUVAR bunu beğendi.
  6. balıkosman

    balıkosman

    Mesajlar:
    257
    İsim:
    Osman Tuna
    Beyaz benek hasatalığında flagyl kullanılmasını hiç duymadım. :bilmem: kullanılıyorsa iyi bir yenilik olur ama tabi sahiden faydası varsa.yani önemli gelişme sayılır bence. :hepiniziseviyorum:
     
    METİN SUVAR bunu beğendi.
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tatlı su tuzlu su yararlı bakterilerine zararı olmadığı ruhsatlı hekimlerce belirtilmektedir. Ancak parazite etkisi olan bir ilacın yararlı bakterilere zarar vermemesi kafa kurcalıyor.


    Dropsy hastalığında kullanılır faydası görecelidir ve fayda alamayan hobici sayısı küçümsenmeyecek zayıda değildir. Bu hastalıkta çözüm lift içerikli besin ve yağdır. Geniş ve doğru bilgiler katagorisi içerinde bulunmaktadır. Bir portal yeniliği olan bu uygulama bu gibi tıkanmada bu ilacın çok çok önündedir.

    Beyaz benek hastalığına dropsy hastalığına oranla daha etkilidir. Bu konuyu başlığın ilerlemesiyle sizlere açacağım. canım.gif
     
  8. sedatceyhun

    sedatceyhun

    Mesajlar:
    246
    İsim:
    Sedat Gezer
    Hocam. Dropsy hastalığına yakalanmış bir balığın kurtuluşunun pek olmadığı duymuştum. Bahsetmiş olduğunu link'e ulaştım, doğruyu gösterdiğiniz için teşekkürler.
     
    METİN SUVAR bunu beğendi.
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sedat selam, bazen balıklarımızın düzelmeleri için bir takım ilaçlara sarılırız. Oysa etki ve nitelikleri tam açıklanamamış ancak dilden dile önerilir olmuştur. Biz portal katagorilerinde mümkün olduğunca gerçek ve fayda oranı yüksek uygulamaları araştırıp ve katabildiğimizi katarak arkadaşlarla paylaşmaya çalışıyoruz. Flagyl gerçekten forumlarda artık abartı olarak yazılmaya başlandı. Hastalıkların derecesiyle bir balığın düzelmesini takiben efsane haline getirilen bir çok uygulama mevcuttur. Bunlar portal katagorilerinde tek tek aydılatılarak başarıyı birlikte yakalamaya çalışacağız.

    Yorumun için ayrıca teşekkür ederim. Tabi henüz bu konuda yazacaklarımı yazmış da değilim. Yosun sorunu yaratma konusuna Onur arkadaşımız tecrübesi olarak yukarda değindi. Bu konuda haklılık payına değineceğiz. canım.gif
     
  10. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Flagyl ilacını Tropheus beslerken bloat için nezaman kullansam beni yarı yolda bırakmadı ve herzaman kesin sonuç verdi.Hasta balığa direk ağızdan günde bir kere enjekte ederek kullandım.Çok bilimsel olduğu söylenemez fakat hep başarılı oldu.İç parazitler için çok yararlı olduğunu söyleyebilirim.
     
    METİN SUVAR bunu beğendi.
  11. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Açtığımız ve büyüttüğümüz artemia ların bir miktarını tuzlu suyu ile birlikte bir kavanoza almak ve bu suya erittiğimiz flagylı ilave etmek yeterlidir, 15 saat sonra artemialar bembeyaz oluyor ve balıklarıma veriyorum. Hem iştahsız olan balığın yem yemesini sağlıyorum hemde ilacı doğrudan almasını sağlıyorum.
     
    METİN SUVAR bunu beğendi.
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akgün Hocam uygulama süpermiş gerçekten. Çok zekice ve mantıklı tebrikler valla, hiç aklıma gelmezdi. İşte şimdi ilacın etkisine bir nebze inanabilirim. Neden derseniz ben ilacın belki suda bulunan bakteriyal durumlara etki edeceğini düşünürdüm ancak balığın iç organ rahatsızlıklarına suya atılıp eritilen bir ilacın etkisinin olmayacağını düşünüyordum. Fakat bu uyguluma gerçekten zekice kutlarım. :)
     
  13. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Flagyl Hakkında neler biliyoruz

    Rica ederim Temel hocam, bu yöntemle birçok ilacı balıklarımıza nakil etmek kolaydır. Herkes artemia açamayabilir veya elinde bulundurmayabilir, bu yöntemi canlı tubifexlede de uygulayabiliriz... Yalnız dikkat edilmesi gereken nokta tubifexin hem makro hemde mikro temizliğinin sağlanmış olmasıdır.
     
    METİN SUVAR bunu beğendi.
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Acı gerçek

    Malesef yine bir ilaçtan tam faydalanamadığımızı hatırlatarak başlamak istiyorum. Aslına bakarsanız amacım ve araştırmam beyaz benek hastalığı ve cichlid türlerinin buna bağlı mukoza üzerinde yakalanmasa da sürtünmeyle belli ettiği yüzgeçlerinde görülen basit ama tedavisinde hala tam başarılı olunamamış beyaz benek hastalığı konusunda tam bir araştırma yapmaktı. Bu araştırmaları çeşitli yabancı ruhsatlı veteriner sitelerinden hobici sitelerindeki makalelere kadar bilgim ve becerim dahilinde ulaşmaya çalıştım. İtiraf etmek gerekir ki, ben gibi ilaçla arası iyi olmayan birinin bile şaşırmasına yetti de arttı bile. Flgyl beyaz benek hastalığında, balık göz sorunlarında kullanılan bir ilaç. İç organ hastalıklarında sadece ülkemizde kullanılmakta ve suya atılması sonucu destek beklenmekte. Bu kullanım şekli balıkların sudan alarak iç organlarının tedavisinde yardımcı olmasını neredeyse sıfıra indirmektedir.

    Akgün hocaya ait bir ileti:

    Akgün hocamın bu konudaki yorumu teşekkürlüktür. Çünkü artemia yardımıyla direk balığın alması hedeflenmiş ve ilacın desteğinin tam olarak sağlanması hedeflenmiştir. Bu yöntem bu açıdan güzel ve farklı bir yöntemdir. :helalolsun:

    Serdar kardeşimize ait bir ileti:

    Serdar kardeşimiz ise tam bilimsel olmadığını belirttiği balığa ağızdan ( tür ve boyut farrkı gözeterek ) enjekte yolunu bize açarken yine benzer bir şekilde balık odaklı tedaviye açılım katmış ve kabul edilebilir bir uygulama olduğunu ortaya koymuştur. :helalolsun:

    Onur Beye ait iletiden alıntı:

    Onur kardeşimiz ise benim ulaştığım bir gerçeği desteklemiştir.

    Araştırmadan Tek bir örnektir...

    Flgyl ilacının bakteriye zararı yok diye akvaryumlarda koruma amaçlı kullanıldığını hepimiz biliyoruz. Yani sağlıklı bir akvaryuma haftada bir tüp atanlar olduğu bir gerçek. Uzun vadede geri dönüşü istenmeyen algdir. :)

    FLAGYL
    metronidazole-ilaçlar Flagyl ismi altında ticari olarak eczanelerden kolayca temin edilebilir.

    Dropsy, bloat, Columnaris, fin, karın ödem, Exophthalmia gibi hastalıkların tedavisinde önerilmemektedir. Bu kaynaklar istendiğinde verilebilir. ;) malakit yeşili beyaz benek hastalık tedavisinde Flygl ilacının rakibi olarak görülüyor. Ancak bu ürün bitkilere zarar veriyor olup, akvaryum silkonlarında lekeler oluşturabiliyor aynı zamanda.Hastalığın ileri aşamalarında metronidazole daha etkilidir ve Metronidazole tam tersine bitki büyümesini etkilemez.

    Kullanım şekli ise, 25 -30 litre suya 250 mg flagly eklemektir. 48 saat sonra %40 su değişimi yapmak gerekir.

    Metronidazole bir antibiyotiktir ve anti-bazı bakteriler için seçicidir."Aerobic" bakterilerin yaşamak için oksijene ihtiyacı vardır ve bu nedenle metronidazole bu bakterileri etkilemez. Kısaca akvaryumlara faydalı bakterilere bir zararı olmadığı doğrudur. Ancak buradan çıkan sonuç derin kum yatağı gibi sistemlerle nitratı azot gazına çevirecek bakterilerin barındığı sistemlere zarar verecektir.

    Mesaj içerisindeki yenilikler ve ilacın gerçek kullanım amacını net ortaya portal imzasını atarak koymak istiyorum.

    Hayırlı olsun, beyaz benek tedavisinde çok tanıdığımız ama ne hikmetse başka alanlarda kullandığımız bir ilacımız oldu. :helalolsun:

    Sevgiler...
     
    Saruman, METİN SUVAR ve lades bunu beğendi.
  15. sedatceyhun

    sedatceyhun

    Mesajlar:
    246
    İsim:
    Sedat Gezer
    Temel hocam emeğinizi için teşekkürler. ;)
     
  16. balıkosman

    balıkosman

    Mesajlar:
    257
    İsim:
    Osman Tuna
    Önemli bir gelişme ben şahsen beyaz benek hariç başka hastalıklar için kullanıldığını hep okudum.teşekkür ederiz konu üstündeki araştırmalarınız için. :helalolsun:
     
  17. captainclaw

    captainclaw

    Mesajlar:
    125
    İsim:
    Hasan Saraç
    emeğinize, gözünüze sağlık....
     
    METİN SUVAR bunu beğendi.
  18. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Çok güzel bir bilgi kaynağı olmuş Temel hocam, ilacın farklı hastalıklarda kullanılmasıda güzel bir gelişme, elinize sağlık.
     
    METİN SUVAR bunu beğendi.
  19. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Temel Hocam,

    Flagyl'in en çok görülen yan etkilerinin toplandığı dokuyu atlamışsın... Bu doku epitel dokudur ve en basit şekli ile söyeleyecek olursak Flagyl'i akvaryuma verdiğinizde balıklarınderilerinde hasara yol açma ihtimali ve ağızdan balığa verildiğinde sindirim sisteminde hasar oluşturma potansiyeli de vardır...

    Doz ayarlaması bu açıdan çok kritiktir... Kaş yaparken göz çıkarabilir... Bakteriler için başka anti-biyotikler vardır, daha az yan etkisi olan... Ancak protozoa bazlı parazitler için pek de yoktur... Falagyl hem bakterilere hem de protozoalara karşı etkilidir... Dediğim gibi bakterilerin "icabı"na bakacak başka anti-biyotikler var, daha az zararlı... Bence bakteriyal durumlarda onlara başvurulmalı ve Flagyl potozoa kaynaklı hastalıklardan şüphelenildiğinde kullanılmalıdır...

    Bu da "şerh"im olsun bu güzel ve emek verilmiş başlığına... Ellerine sağlık... :helalolsun: :cicek:
     
    METİN SUVAR bunu beğendi.
  20. balıkosman

    balıkosman

    Mesajlar:
    257
    İsim:
    Osman Tuna
    Teşkkür ederiz Abdullah bey,gerçekten çok merakla takip ettiğim bir başılk oldu.akvaryumlarımızda karşılaştığımız hastalıklar için başlıklar açıyoruz şimdi baıkınca ortaya çıkan bir gerçek var,tecrübeler sonucu tedavi önerilmeyip genel olarak yazılıp çizilene göre öneriler yapılıyor.Temel beyin belirttiği gibi flgyl ilacımız oldu ve çok tanıdık olmasına ramen ilacı yeni kazandık.Emeği geçenleri tebrik ederim tekrar. :cicek:
     
    METİN SUVAR bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş