1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Florasan Armatür Yapımı

Başlığı 'Kendin Yap Genel Portal' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 6 Mart 2009 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Merhaba arkadaşlar,

Sohbet tadında;

Hani diyorum bazen bu paylaşımları yapıyoruz ama Temel bunlar bir işe yarıyor mu? Yahut hak ettiği değeri görüyor mu?
    Portal Dıy katagorilerine baksanız paylaşılmamış, yeni ve farklı zekice yapılmış paylaşımlar eklenmiş. Çok fazla mütavazilikte görgüsüzlük olacağından bunları yazdım. Elbette bir beklenti olmadan paylaşıldı. Elimizi taşın altına soktuğumuz bu platformun farklı olması ve bizlere ayit içeriği olması adına paylaşıldı. Peki Dıy katagorilerine tüm platformlarda çok fazla ilgi yok. Bazı arkadaşların makul sebebleri olması bu gerçeği değiştirmiyor.

Bu ilgisizliğin sebebi nedir? Bu katagoriler gereksiz mi? Kaldırılsın mı? Görüntü ve tamamlama için mi olmalı? Hobiye katkısı yok mu? Bunlar boş işler mi?

Sorular çok elbette ancak kendi açımdan bakınca cevap arayan sorular olduğunu düşünüyorum. Hobide ilerlemiş ülkelerin akvaristlerinin akvaryumlarında genelde en az bir Dıy yapım ekipman mevcut. Bir yerde yanlışlık var da acaba nerde? Ya Türk akvaristi çok zengin, ya çok sosyetik, ya tembel, ya beceriksiz yada her zamanki gibi sorun yine ben de. Lambamızın yapımına geçelim en iyisi.

Bize önce binalarda kabloları gizlemek için kullanılan kablo kanalı lazım. Sanırım hepiniz görmüşsünüzdür. Şu an elimizde öyle bir malzeme varki, akvaryumun uzunluğuna göre yapabiliriz, florasan sayısını biz belirleyebiliriz.

Bu paylaşımda T8 florasan kullanılmış. Bu açıdan kolay monte edilmiş. Sade lambası ve düzeneği kanala aktarılmış. Bizler istersek T5 ve florasan lambalarınıda monte edebiliriz. T8 olmasındaki avantaj ısı sorunu olmadığından üzerine cam takılabilmesi. T5 yapılırsa balansın dışa monte edilmesi gerekir. Kablo kanalının boyunu akvaryumun sağ ve sol camlarına oturacak ölçüde keseceğiz.

Bu malzemenin bildiğiniz gibi üst kapağı vardır. Biz bu kapakları ayak olarak ve düğme tertibatını örtmek için kullanacağız. 10cm kadar armatür başına iki tane olmak şartıyla iki parça keseceğiz kapaktan. Florasan armatürlerimizi yakıp söndürmek için butonlarımızı düğmelerin gireceği şekilde deleceğiz. Kontrol edilmesi istenilen sayıya göre buton ekleyebiliriz. Çiftli butonlarda satılmaktadır. Kanalın içinden dışa doğru takacağız butonları çünkü kanalın iç tarafı akvaryuma bakacak. Silikon, güçlü yapıştırıcı ve somunlu uygun vidalar ile ayaklarımızı takabiliriz. Ayaklar arasındaki mesafeyi lamba boyuna uygun bırakalım bu arada.

Tesisatımızı ve florasanlarımızı kanalımız (Armatürümüz) üzerine yerleştirmeden önce, reklam tabelacılarından reflöktör alarak içine sereceğiz. Yine yapıştırabiliriz.

Tesisatımızla birlikte florasanları yerleştiriyoruz ve ortaya bu görüntü çıkıyor. Bence görünümü bozmadı, yakıp şöndürmesi kolay, şıkda saylır hani.

Maiyet: Hesaplayalım, anya Konya anlaşılsın. Kullanılacak florsan markasına adetine, boyuna göre değişecek elbette. Bu açıdan ortalama fiyat çıkaralım. Kablo kanalımızı 8 liraya alsak, reflektöre 3 lira versek, T8 lerin fiyatı tane olarak 10 lira olsa iki armatür yaptık 40 lira etti. Ivırlar, zıvırlar için 10 lira tutsa Ortalama 70 liraya maliyet çıkacak. T8 ve 4 adet florasandan oluşan iki armatür. Fena sayılmaz bence. Artık gerisi size kalmış. Durumunuza göre karar verin. Kararınızı verirken emeğe hak ettiği saygıyıda verin. pala:

Refklötürlü olması ve iki adet armatürden oluşması ışığın akvaryuma tam etki etmesi anlamına gelir. Bu armatürden iyi bir hazır armatür kadar verim alabiliriz. Alacağınız bir şey daha var nedir? Tabiki bize ayit olduğu duygusu.

Akvaryumunuzun başarısını sergilerken ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız. ;)

Saygılarımla...

2. sezginyavuz

sezginyavuz

İsim:
    Sezgin Yavuz
    Temel Hocam; paylaşım için çok teşekkürler. Açık konuşmak gerekirse; bugüne kadar gördüğüm armatür projelerinin içinde kafama en yatkın olanı bu oldu. em34: İlk fırsatta bu projeyi deneyeceğim. Yalnız açık yeri kapatmak için uzun ince cam kestirip ve cama uygun kanallar bırakarak yapacağım.

3. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teşekkür ederim Sezgin.

Üzerine cam eklenmesi konusu yazdığım gibi ısıdan dolayı, yamulma olabileceğinden eklenmemiş durumda. Balans dışarı takılırsa elbette dahil edilebilir.

4. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam DIY sistemlere ilgide alakada uğraşta var.Ancak paylaşım yok.Bizler yırtınıyoruz resmen birşeyler yapıp,hobiyi ucuza mal etmek için.Kii bunuda beceriyoruz evelAllah.Ve bunu hiçbir kaygı hiçbir beklenti olmadan insanlara bir nebzede olsa faydamız olsun onlarda bundan yararlansın diye çarşaf çarşaf yazıp anlatıp paylaşıyoruz.Ve birçok insan bizimki gibi paylaşım sitelerinden öğrendiği şeyleri yapıp kullanıyor.Ama sonuç ne ? Kocaman bir sıfır kızgın: Adamlar gelip senin benim gibi özverili birçok birçok kişiden öğrendiği şeyleri yapıp kullanıp ohbe diyor ama kalkıp o insanın emeğine saygı duymak bahabında bakın bende yaptım benimde çalışmam bu,teşekkür ederim demeyi çok görüyor kızgın:

Yada kendisi birşeyleri sıfırdan yapsa bile kalkıp arkadaşlar bakın şunun dıy ını yaptım işe yarıyor tavsiye ederim demiyor.Kıskançlıkmıdır,bencillikmidir,çekememezlikmidir,nankörlükmüdür nedir anlamadım ama durum böyle.

Bundan 12-13 sene önce yurt dışından arkadaşımın getirdiği bir dış filitreden esinlenerek bir sump yapmıştım.Sonra birkaç ay içinde dahada geliştirmiştim.Tabi ozamanlar internet e yabancı olduğumdan paylaşımı buralardan değilde çevremde tanıdığım insanlarla yapıyordum.Ve herkese yaymıştım sumpu.Ve birçoğunada kendim yapmıştım. Ama birşey kafama dank etmişti.Ben o sumpu yapmadan evvel bir üretimhanede buna benzer birşey görmüştüm. huh: adam üst üste dizmiş akvaryumları altınada sump koymuş.Ona sorduğumda bu nedir diye '' oraya yavruları koyuyoruz '' demişti.Eee peki abi niye bunda sünger felan var dedim.''Yavrular öbür tarafa geçmesin diye'' demişti. Yani anlayın artık bazı insanların ne derecede yobaz olduğunu kızgın:

Yahu nevar sanki bırakın herkes öğrensin,herkese bir faydan dokunsun onlarda yapsın.Ama yok illa kendi bilecek kendi yapacakya işlerine gelmiyor kızgın:

Neyse hocam konuşacak anlatacak çok şey varda konuyu dağıtmayalım.Yada istersen bu konu hakkında bir başlık açıp ordan devam edelim ;)

Hocam paylaştığın çalışma çok güzel olmuş em34: Ancak eklemek istediğim birşey var.O kullanılan floresanlarda balans yok.Onlar elektironik devresiyle çalışıyorlar. ;) Yani dışarıya yada içeriye balans takmak yok.

Saygılar.

5. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Düşüncelerinde haklısın Olcay hocam.

Balans konusuna gelince paylaşım içerisinde de belirttiğim gibi bunlar T8 florasanlar ve evet balans yok. Dışarıya balans takılmasını normal florasanla veya T5 florasanla bu armatürü yapacak olanlara önerilir.

Saygılar...

6. sezginyavuz

sezginyavuz

İsim:
    Sezgin Yavuz
    Bugün ne yaptıysam Bağcılar'da kablo kanalı bulamadım. En son Bauhaus'ta görmüştüm ancak onun dışında bulabileceğim başka yer varmı sizce?

7. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sezgin selam,

Elektirkçiler, bazı nalburlar satıyor. Kolay bulunan bir üründür. Praktiker ve Bauhaus'da ise kesin olarak her boyu satılıyor.

8. sezginyavuz

sezginyavuz

İsim:
    Sezgin Yavuz
    Bugün kablo kanalı için Bayrampaşa Bauhaus'taydım. 100x50 mm, yani en büyüğünü gördüm ancak 2 metreydi ve fiyatı 30 TL cavarındaydı. :hink: Görevli arkadaşa 1 metre almak istediğimi izah etsemde bunun mümkün olmayacağını söyledi ve ancak 2 metre olarak satabileceklerini ifade etti. Bende arkama baka baka geldim. :( Döndüğümde bizim evin civarlarında küçük bir elektrikçi vardı. Oraya başka bir iş için kablo almaya gittim. Birde ne göreyim! bir sürü kablo kanalları. Üstelik metreside 3 TL idi. pala: En büyük boyutu 60x40 mm olmasına rağmen işimi görür diye aldım 1 metre. Evde bir kaç saat işimi görecek kadar Temel Hoca'nınki gibi olmasada amatörce birşeyler yaptım. En kısa sürede resmini paylaşacağım. Saygılar...

9. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sezgin kolay bulmana sevindim. Yapımını bekliyoruz inşallah faydalı olur sana. Gördüğün gibi armatür kolay ve işe yarar görünüyor. Açıkcası yavru akvaryumuna ve yeşil su akvaryumuna iki tane lazım. Tercihim bu yöntem. ;)

Kolay gelsin sana.

10. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Benim gibi kapak ve ışıkla kafayı bozmuş birisi için kesinlikle çok güzel bir paylaşım olmuş.. Eline sağlık Temel abi , maliyeti orjinal kapaklarla kıyaslanırsa sudan ucuz olduğu gibi işlevini tam görebilcek tarzda bir dıy yapım olmuş..

11. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Yeni akvaryum için kapak olayını şimdiden kafamda canlandırıyorum ve en uygunu (yani yapabileceğim türden) bu armatür yapımı.. Fakat bu işlerin özürlüsü olarak balastları nereye koymamı önerirsiniz ? Elektronik balastlar pahalı şimdi ona para vermek istemiyorum normal balasttan giricem büyük ihtimal.. Tüm montaj bitti diyelim balastları ve sigortasını ne şekil yapmamı önerirsiniz ?

12. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Volkan Abi,elektronik balast almanı öneriyorum.Starter derdi yok,tekleme yapmıyor,çok çok az ısınıyor,hafif,kaçak sorunu yok,daha uzun ömürlü.Ben 40 wattlık olanı 7,5 liraya aldım.Bence fiyatı avantajlarına göre gayet uygun...

13. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    7,5 lira mı ? eee bana dediler 30-40 tl vardır diye öyle olduğunu bilseydim ofistekinide öyle yapardım ya.. Elektronik balast için bana hep o fiyatı söyledikleri için eski stilden yapayım diye düşünüyordum.. Teşekkür ederim Cem'cim ya.. O zaman elektronik balastı nereye koyayım kapakta mı başka bir yerde mi ?

14. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Nemden dolayı zamanla elektronik devreler paslanıp bozulabiliyor Volkan Abi.O yüzden kapağı pek önermesemde kolaylık açısından kapakta olması daha iyi.Karar senin.

15. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Cem peki bu elektronik balastların ısınma olayı nasıl ? Kafamda hala bir yere oturtamadım hani artık kapak bir şekilde olacak ama bu balastı nasıl yerleştiriyim hangisi uygundur ?

16. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Elinle tutabiliyorsun Abi.Ama tabi birsürü çeşidi var onların da.Benimki tombul birşey,içi boş gibi.Plastik erimiyorsa benim elim de yanmaz dedim avuçladım,ılıktı.Diğeriyle çok elimi kolumu yaktım,o yüzden korkum vardı :D

17. sezginyavuz

sezginyavuz

İsim:
    Sezgin Yavuz
    Volkan Hocam; elektronik balast ile normal balast arasında pek fazla fiyat farkı yok. Burada, yani Bağcılar'da normal balast ile elektronik balastın fiyatı hemen hemen aynı. En son elektronik balastı 4 TL'ye aldığımı hatırlıyorum. Normal balast gerçekten illet birşey. Çok aşırı ısınıyor, starter derdi, montaj, kamufle.... Çok iş yani anlayacağın. Birde elektronik balastlar suya ve neme karşı çok hassaslar. Bugüne kadar patlattığım balastların haddi hesabı yok. :) Piyada kibrit kutusu kadar olanlarını bulmak mümkün. Isınma olayı yok. Ben şahsen streçle abartmadan sarıp fişe neredeyse bitişik olarak akvaryumun bir hayli dışında bulunduruyorum. (Son olarak; elektronik balast bulamıyorum diyorsan, bozuk tasarruf ampulü veya 3-4 liraya sıfırını alıp dibini sök, lehim cihazıyla bir kaç operasyon yap, al sana harika bir balast. :))

18. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Sezgincim açıkçası bu işten hiç anlamam sizlerin tavsiyesi ile elektronik balast ile aydınlatma işimi halledicem.. 4 tane 36 wattlık florasan bağlıycam.. Elektronik balastı alırken bu 4ünü birden çalıştıracak bir elektronik balast mı alacağım yoksa tek tek her florasan için bir tane mi ?

Boyutları ne kadardır bu balastların kapak içine mi koyayım elektrik kablosunu uzatıp dışarda mı tutayım soketli bağlantı olur mu öyle bişey mi yapsam ? Nemden sudan patlar ederse ben sinirli adamım yani söker atar kırarıım yani zırt bırt patlarsa onlar :D Yardımcı olursanız sevinirim tankı buldum kapağıda hallettim mi işlem tamamdır..

19. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Benim aldığım 40 wattlıktı.Daha da üstü yoktu o modelde.Herhalde vardır ama.Yeni armatür yaptığımdan beri kullanıyorum.Günde 12 saat açık kalıyor.Akvaryumların set şeklinde olduğu için akv. altı yada üstü diye bir ayrım yok,arada :D
    Üzerine su dökülmedikçe bir sorun olmayacaktır kanımca.Olmadı bana ölçüleri verirsin Volkan Abi,benim 250liğe yaparken seninkine de el atarım :)

20. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Cem , peki bu e.balasta kaç tane florasan bağlayabiliyoruz ? E.balastı alta koyayım derken hani ne kapak içinde kalsın nede görünürde altta ona bir yer yaparım orda durur o bakımdan.. bağlantısınıda soketli yaparsam iş yaparkenkapağı kaldırdığımda onuda beraberinde kapağı koyduğum yere koymak zorunda kalmam , ondan öyle istiyorum.. Tankın oturma aşamasında ki sabırlılığımı kurulum aşamasındada göstersem çok güzel olacakta artık kurmak istiyorum acaip sıkıldım beklemekten , sende yeni tank kurduğun için anlarsın halimden :) Aydınlatma işini bizim elektrikçiye yaptırırım yada parçaları onda birleştirir kapağa kendim adapte ederim artık.. Biraz uyuşuk biraz tembel birazda üşengeç bir ruh halindeyim şu aralar ama bişeylerde yapmak istiyorum artık nasıl olcak hepimiz görücez :) Teklif için sağol Cem'cim düşünmen yeter ;) Tankın siparişi yarın verilecek büyük ihtimal.. kapak işinide halledicem , birde ayaklığını hallettim mi tamamdır..

Sayfayı Paylaş