1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Fotoğraflı beyaz benek hastalığı

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 11 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Beyaz benek;
    Bu hastalığı önce tanımlayalım;
    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Balıkların tüm mukozasını kaplayabilir, sadece yüzgeçlerde görülebilir, bazı türlerde ise, beyaz benek balık üzerinde görülmez (Cichlidler), belirtisi kaya ve dekora sürtünme olarak ortaya çıkar. Bu hastalığın ana sebebleri, ısıya dikkat edilmeden yapılan yüksek litrede su değişimleri, akvaryum suyunun amonyak, nitrat gibi toksit maddeler içermesi, aşırı nitrat, yeterince yapılmayan su değişimleri yüzünden oluşan su kirliliği, su değerinin aşırı derece oynaması, sabit olmayan ph değeri, akvaryum içerisine yeni eklenen balıklar ile girmesi, aşırı stres altında kalmak, akvaryum içerisinde bu hastalığa ve ısıya hassas balık bulunurulması, akvaryumda aşırı agresif balık bulundurulması sonucu aşırı saldırılarından balıkların strese girmesi ve yem alınamaması, bağışıklık sisteminin çökmesi gibi bir çok faktör neden olarak sıralanabilir.

    Akvaryum balıklarında oluşan bu hastalık tedavisi kolaydır, fakat müdahale yerinde ve zamanında yapılmaz ise, öldürücü olacağı unutulmamalıdır. Sadece ısı ile bu hastalık düzeltilebilir. Isı 31-32 cıvarına çekilerek balık üzerindeki parazitin ergin hale gelmesi hızlandırılır. Ergin hale gelen parazit, balığı terk ederek kum , dekor araları gibi yerlerde üzerini jelatinimsi bir tabaka ile kaplayarak kist oluşturur. Bu kist dönemi yaklaşık olarak iki gün cıvarıdır. Bu arada yapılacak dip çekiminin hem kistleri toplamakta ve su değerlerini düzeltmekte ne kadar önemli olduğu aişikardır . Bu durumda kist oluşturmuş parazite ilaçların etkisinin çok az olcağı bilinmelidir.

    Bu aşamada ısı 20-21 dereceye düşürülürse kist dönemi hızlanır ve kist parçalanarak, yavru bireyler suya dağılarak konak arar. Bu aşamadan sonra ısı tekrar 31-32 dereceye çıkarılarak yavru bireylerin ölmesi sağlanır. 24 saat içerisinde konak bulamayan parazitler ölür. Unutulmaması gereken, bu hastalığı akvaryumumuza sokmamak için yapılabilecek önlemler çok basit önlemlerdir. Zamanında yapılan su değişimleri, balıkların sağlıklı beslenmesi, akvaryum içerisindeki türlerin uyumu ve ısısı eşitlenmiş şekilde su değişimi yapmaktır. Zaten hobinin dikkat edilmesi gereken öncelikli kurallarıdır bunlar. Balıklar dayanıklı canlılardır, yeter ki, bağışıkllık sistemleri çökecek hale getirilmesin.

    İlaç tedavilerinde, ilaç kullanımı ana tank içinde yapılmaması, karantina akvaryumu kullanılması önerilir. Eğer bu imkan yoksa, su değerleri düzeltilmiş bir suya balıklar tuzlu su banyosu yaptırılarak parazitlerden kurtulması sağlanır ve akvaryuma geri koyulabilir. Bu aşamada banyo sayesinde parazitten kurtulmuş balığı değerleri kötü suya atmanın bu hastalığın tekrar kapılması anlamına geleceğini unutmamak gerekir. Balıkların türüne ve büyüklüğüne göre banyo süresi 4 ila 8 dakika arasında değişir. Banyo sırasında balığın üzerini hafifce elinizle okşar gibi silebilirsiniz. Unutulmaması gerekeni özellikle tekrar hatırlatmak isterim, bir balığa yaptırılan banyo sonrasında eğer su şartlarını düzeltilmemiş ise, zayıflayan mukoza yüzünden, balığınız suya atılmış büftek parçasından farksız olacaktır. ;)

    www.akvaryumportali.com bak:
    Saygılar...
     
  2. bettacı

    bettacı

    Mesajlar:
    106
    Ynt: Fotoğraflı beyaz benek hastalığı

    Benim kurtuldum en basit hastalık.Yapıklarım şunlar :

    Cichlidlerim için su sıcaklını 30-31 C'ye getirdim.
    akvaryumda tuz oranı çok azdı.1.5 avuc tuz attım.
    4 gün sonra hastalık geçti.dip çekimi yaptım. bitti.

    Teşekkürler
     
  3. Silahşor

    Silahşor

    Mesajlar:
    176
    İsim:
    Hakan Gürses
    Çok güzel bilgiler.
    Ancak aklıma takılan bir nokta var.
    Tuz banyosu illa kaya tuzu ile mi yaptırılmalı ?
    Yoksa evde kullandığımız hazır yemek tuzları da olur mu ?
     
  4. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Normal tuzda iyot var.

    Banyo kaya tuzu ile olmalı ;)
     
  5. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Beyaz benekleri balığın üzerinden dökmek çoğumuz tarafından bilinen kolay bir yöntemdi fakat sonrasındaki kistlerin oluşum ve gelişim evresi çok aydınlatıcı olmuş.Bu oluşumdan haberim vardı fakat evrelerini bilmiyordum.Çok aydınlatıcı ve basit bir anlatım olmuş.Eline sağlık Abi.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Fotorafl1 beyaz benek hastal11

    Konuyla alakali derin bir arastirma yapmistim, flagy ilaci sadece bizim ulkemizde ic hastalikta neredeyse kullaniliyor. Beyaz benk hastaliginda malavit yesili ile ayni guce sahip ve artilari daha fazla. Cepten acamiyorum konuyu ama forumda var.

    Tabi sahsen ilac isine biraz gicik olurum ancak ihtiyac duyan arkadaslara cok faydali olacak bir konu bu.

    Cep mesaj...
     
  7. safak

    safak

    Mesajlar:
    221
    Evet bu hastalığa astronotlar çok yakalanıyor.Astronotlar güçlü hayvanlar ama bir tek bu beyaz beneğe yakalanmaları çok yüksek ben bu beyaz benekle çok uğraşıyorum şahsen :)
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryum hacmi düşükse balıklara göre ve buna bağlı olarak yapılan yemleme türün ihtiyacı olan etçil ağırlık ise su değerlerindeki oynamadan bu sorunla sık karşılaşıyor olmanız normaldir. Güçlü bir biyolojik filtrasyona ihtiyaç duyulur bu tarz akvaryumlarda. Buna en iyi çözüm akvaryum tabanında kum olarak mercan kırığı kullanmaktır.
     
  9. figenc

    figenc

    Mesajlar:
    188
    İpek guraminin biri diğerini sürekli hırpalıyordu. Dün pasif olanın yüzgecinde ve üzerinde iki benek gördüm. bugün saldırgan olanında da çıktı. sanırım ondan geçti ya da başka nedenle..

    peki tuz banyosu yaptıracağız diyelim; bir su bardağı suya kaya tuzu ölçüsü ne olmalı?
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Fotoğraflı beyaz benek hastalığı

    Figen Hanım selam,

    Beyaz benek hastalığı balık üzerinde iki adet olarak görünmez. Balık una bulanmış gibi yani çok sayıda küçük parazitten oluşur. Benek hastalıkları farklılıkta gösterir. Mesela bazı balıklar stres beneği dediğimizi bir gün veya birkaç gün gibi kısa bir sürede geçici bir beyaz benek geçirir ve stres beneği sizin belirttiğiniz gibi adet olarak sayılır ve daha büyük boydadır. Diğer beyaz benek hastalığı yukardaki söz ettiğim tarzda geçirilir. Dolayısıyla müdahale etmeniz gerektiğini düşünmüyorum. burda:gif
     
  11. figenc

    figenc

    Mesajlar:
    188
    İçime su serpildi sağolun yoksa yarın kaya tuzu ile diğer balıkara bakmak için büyüteç almayı düşünüyordum, büyüteç kısmı şaka tabi ama hastalık hastası olmak istemiyorum. Bu stres konusunu da araştıracağım forumda

    Herşeyin başı temiz su ilkesinden yola çıkarsak; (başlığa uyar mı siz karar verin)
    haftalardır forumları büyük bi ilgiyle okuyorum ancak, şu biyolojik mekanik filitreyi çözemedim. Hobiye yeni başladığım sıralarda kumlu akvaryumu afedersiniz "bok çukuru" diye nitelendiren akvaryumcunun önerisiyle, akvaryum içindeki kafa motorundan çıkan hortumla, üstte içinde (illaki yataş elyafı olmalıymış) elyaf olan plastik altı delik bi sepete dökülen su ile arınmış suyu geri akvaryuma döken bi filitre aldım, (DIY) yani. Söylediğine göre üç yıldır suyu değiştirmemiş, dip çekimi insanı strese de sokuyormuş, amaç balığın sağlığıymış falan. Cichlet türleri satıyordu adam. Ancak eve gelince bitksiz ve kumsuz akvaryum bana haz vermedi. Antalya lara sahilinden ince deniz kumunu yıkayıp önden üç arkadan beş parmak olacak şekilde yığdım. Kafa motorunun ters köşesini de orta arkaya doğru hafifçe bitkilendirdim. sepetin altından akan suyla kumun üstündekiler kafa moturuna çekiliyor hatta yem verirken kapıyorum. Su berrak dipte tortu yok. Demin, iç ve dış filitresi olduğu halde akvaryumun içi görünmediğinden sözeden üyeye, bakteri kolonisi oluşması için delikli kaya öngörmüşsünüz. kafam iyice karıştı şimdi


    65 santimlik karma akvaryumuma bahsettiğim filitre; taban deniz kumu, az bitkili olmak şartıyla yeterli mi (dış filitre alamam) belki DIY naylon bulaşık teli, kırpık süngerli bişi yapmaya çalışırım ama.. eksiği var mı akvaryumun dersiniz? lütfen gülmeyin cahillik zor bilirim
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Fotoğraflı beyaz benek hastalığı

    Öncelikle Estağfirullah diyerek başlamak isterim.

    Aslında kafanızı karıştıracak birşey yok ortada ancak size önerilen sistemi uygulamanızda fazla ayrıntıya girilmiş. Delikli kaya yani sanıyorum kastınız iç yapısı gözenekli kaya demek istiyorsunuz. Bu kaya gurubunun amacı biyolojik filtrasyondur ama su değişmemek için yapısının derinliklerinde çok az su akışının olmasına ve oksijensiz kalacak bir gözenek yapısına sahip olması gerekir. Daha öz anlatmak gerekirse, amonyaktan başlayan döngü bu iç yapıda azot gazı olarak akvaryumdan uçar. Bunun dışında normal bir gözenek yapısına sahip kayalar yine biyolojik çalışır ancak döngü amonyaktan nitrit'e, nitrit'ten nitrat'a uzanır yani bu döngüye kadar çalışır. Nitrat suyumuzda kalır. Zaten nitrat nispeten daha az zararlı olan bir bileşiktir.

    Size nitrat'ı uzaklaştıracak bir sistem gerekiyorsa önemli olan oksijensiz ve su akışı olarak düşük bir alan ve bu alanda yerleşecek bakteri türüne yaşam olanağı sağlamaktır. Bu derin kum tabakası ile olur ve yine yukarda sözünü ettiğimiz iç yapısı müsait kaya gurubuyla olabilir. Ancak bu sisteme su akışı sağlayacak filtre, kumu kazan balık gibi yaklaşımlardan kaçınmak gerekir. Bu düzenin kurulduğu bir akvaryumda su değişimi yapılmaması normal karşılanabilir. Deniz kumundan 5 parmak taban oluşturmak bu sistem tanımına girer. Bu sistemde ise nitrat bilinmelidir yani eğer gün ve gün nitrat tüketilir ve suda nitrat kalmaz ise bitkiler ve tabiki doğal olarak kum katmanındaki nitrat ile beslenen bakteriler ölmeye başlar. Kısaca nitrat bitti dert bitti olmaz. Bu sefer nitrat ihtiyacı doğabilir. Tabi bunu oluşturmak zor değildir, ancak nitrat değeri kontrol altında olmalıdır.

    Bilemiyorum bir noktaya kadar aydınlata bildim mi ?

    Saygılar...
     
  13. figenc

    figenc

    Mesajlar:
    188
    Temel bey,
    Kusra bakmayın sizi sabah tekrar okuyacağım :)malum hafta sonu gece biri geçiyor

    Valla bi aylık kurduğum akvaryumumun neye ihtiyacı var henüz bilmiyorum bi yaramazlık yok şimdilik:) Delikli kaya konusunu bu forumda az önce okumuştum, demin baktım bulamadım.

    Delikli kaya yok akvaryumumda. Kumdaki oksijensiz çalışan bakteriler için de 10 yıl geçmesi gerekiyormuş sanırım, onu da iki yerde okumuştum.

    Sorum şu; kafa motoruyla içten alnınan suyu, akvaryumun üstünden elyafla temzileyip döken DIY filitrem biyolojik mekanik döngü için yeterli geliyor mudur?

    Tek isteğim mutlu sağlıklı sucul bi yaşamın keyfini zahmetsiz ve de az masrafla sürmek
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Fotoğraflı beyaz benek hastalığı

    Bu sistemin yeterli geldiğini söylemek için içeriğini bilmek gerekir. İçerden basılan su elyaftan geçtiğinde nispeten mekanik temizlik yapılıyor demektir. Ancak biyolojik filtrasyon için suyun ne malzemelerinden geçtiği, hangi hızla geçtiği önemlidir. Kaldı ki 5 parmak ince taban kumu olan akvaryumun üstündeki biyolojik filtre malzemelerinin işi ne olabilir ?

    Kum katmanında yani yapılan dsb sisteminde bakterilerin yerleşmesi ve döngünün çalışması 10 yıl sürüyorsa o sistemi kuracak deli göremiyorum. Saçmalık hem de ciddi saçmalık. Bu kesinlikle sistemin kurulumuyla alakalı ve süre olarak normal şartlarda tuzlu su akvaryumlarında 1,5 ay içerisinde nitrat durur 3 ay, gibi bir süre içerisinde de düşmeye başlar. Tatlı su akvaryumlarında 1,5 ay cıvarında bir sürede nitrat yoğunluğu azalmaya başlar.
     
  15. figenc

    figenc

    Mesajlar:
    188
    Akvaryumculuk çok ciddi bi işmiş. Oysaki "ODAMDAKİ BİYOTOP"u referans alarak yola çıkmıştım. Bunun yanında canlıların sağlığıyla oynamak istemiyorum. Yapılan her işte bilinçli olmak gerek.

    Bir ara "Hamburg Filitresi"ni de uygulamak istiyorum, biyolojik dengemin oluşup oluşmadığından emin olamadım, elimde test kitleri de yok ancak sizleri takip edip geribildirimleri gözlemleyeceğim naçar.

    Söylediklerinizi dikkate alıyorum (aklımda)

    Teşekkürler
    Saygılar benden

    Not: Siteniz bilgi, deneyim, paylaşım ve gece kaç olursa olsun yardımlaşma yönünden çok güzel ve derin, ancak "not defteri" ve "favorilerime ekle" kısmı büyük eksiklik bana göre. Varsa da acemiliğime verin yine
     
  16. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Fotoğraflı beyaz benek hastalığı

    +1 em34:
     
  17. tedbir

    tedbir

    Mesajlar:
    24
    Fotoğraflı beyaz benek hastalığı

    100lt akvaryumda 4 tane lepistesim var, iki dişinin sırt kısımlarında karınlarına doğru yaklaşık yarım santimlik bir beyazlama farkettim bugün oluşmuş, bunun beyaz benekle bir ilgisi var mı ? ki resimlerden anlaşıldığı kadarıyla beyaz benek değil, ne olabilir sizce bu illet ?
     
  18. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
  19. tedbir

    tedbir

    Mesajlar:
    24
    Fotoğraflı beyaz benek hastalığı

    malesef birini kaybettim bu sabah montz:
    bütün gece rüyamda gördüm,çok üzülüyorum çoook :(
     
  20. sconat

    sconat

    Mesajlar:
    453
    İsim:
    Ozan Sıdal
    Fotoğraflı beyaz benek hastalığı

    Balıklardaki sorunlar çok çeşitli keşke fotoğraf ekleseydiniz daha iyi anlaşılırdı sorun. Belkide bulaşıcıdır diğer balıklara bulaşır.Geçmiş olsun üzüldüm balığınıza.
     

Sayfayı Paylaş