1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Güzel Fotoğraf Çekmenin yolları

Başlığı 'Akvaryum Kahvesi' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Nisan 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    FOTOĞRAFINI ÇEKTİĞİNİZ CANLININ GÖZÜNÜN İÇİNE BAKIN

    Gerçek yaşamda olduğu gibi, fotoğraf çekerken kişinin gözünün içine bakmak arada bir bağ oluşturur. Birinin fotoğrafını çekerken makineyi kişinin göz seviyesinde tutun. Çocuklar söz konusuysa, bu onların boyuna inmeniz gerekiyor demektir. Çektiğiniz kişinin her zaman makineye bakması gerekmez. Tek başına göz seviyesi açısı sizi resmin içine çeken kişisel ve davetkar bir duygu yaratır.

    SADE BİR ARKA PLAN KULLANIN

    Sade bir arka plan fotoğrafını çektiğiniz objenin daha iyi görüntülenmesini sağlar. Makinenizin vizöründen bakarken çektiğiniz objenin çevresini inceleyin. En sevdiğiniz yeğeninizin kafasından çıkan antenler, kulaklarından sarkan arabalar olmaması için özen gösterin.

    DIŞ MEKANDA FLAŞ KULLANIN

    Parlak gün ışığı yüzde istenmeyen derin gölgeler oluşturabilir. Yüzü aydınlatmak için flaş kullanarak gölgeleri yok edin. Güneşli havalarda insan resmi çekerken flaşınızı açmayı unutmayın. Dolgu flaşı (fill-flash) modunu ya da tam flaş (full-flash) modunu seçebilirsiniz. Fotoğrafını çektiğiniz kişi en fazla 1,5 metre uzaklıktaysa dolgu flaşı, daha uzaktaysa tam flaş modu gerekebilir. Dijital bir fotoğraf makinesiyle sonuçları incelemek için fotoğraf görüntüleme panelini (LCD ekran) kullanın.

    Bulutlu günlerde varsa sürekli flaş modunu seçin. Flaş insanların yüzünü aydınlatır ve yüz hatlarının öne çıkmasını sağlar. Bulutlu günlerin hafif ışığı bazen hoş sonuçlar verebildiğinden, flaşsız olarak da fotoğraf çekmeyi deneyin.

    DAHA YAKINA GİDİN

    Fotoğrafını çektiğiniz nesne arabadan daha küçük bir objeyse, deklanşöre basmadan bir, iki adım yaklaşıp zoom kullanın. Amacınız fotoğraf karesini fotoğrafını çektiğiniz objeyle doldurmak olmalı. Yakın çekimle, kalkmış bir kaş ya da serpiştirilmiş çiller gibi anlam katacak ifadeler yakalayabilirsiniz.

    Ancak fazla yakına giderseniz fotoğrafınız bulanıklaşır. Çoğu fotoğraf makinesinin en yakın odak mesafesi yaklaşık 90 cm ya da makinenizden bir adım uzaklıktadır. Fotoğraf makinenizin en yakın odak mesafesinden (emin olmak için makinenizin kullanım kılavuzuna bakın) daha yakına giderseniz fotoğraf bulanık çıkar.

    FOTOĞRAFINI ÇEKTİĞİNİZ OBJEYİ TAM ORTALAMAYIN

    Sahnenin tam ortası, gösteri yapan kişi için bulunmaz bir yerdir. Ancak, fotoğraf karenizin tam ortası için aynı şeyi söylemek doğru değil. Çektiğiniz nesneyi fotoğraf karesinin tam ortasından hafif yana kaydırarak, fotoğrafınıza hayat verin. Vizörünüzde karelerden oluşan bir oyun tahtası olduğunu varsayın. Şimdi fotoğrafını çektiğiniz nesneyi tahtadaki karelerden birine yerleştirin.

    Otomatik odaklı bir fotoğraf makineniz varsa, bu tür makinelerin çoğu vizörün ortasında bulunan nesneye odaklanacağından, odağı kilitlemeniz gerekir.

    ODAĞI KİLİTLEYİN

    Çektiğiniz obje, fotoğrafın tam ortasında değilse net bir fotoğraf elde edebilmek için odağı kilitlemeniz gerekir. Otomatik odaklı fotoğraf makinelerinin çoğu fotoğrafın merkezinde ne varsa ona odaklanır. Ancak fotoğraf kalitesini artırmak için çoğu zaman çektiğiniz nesneyi tam ortadan hafif yana kaydırmanız gerekir. Bulanık bir fotoğraf çekmek istemiyorsanız, önce çektiğiniz nesne tam ortadayken odağı kilitlemeli, ardından da nesne ortadan yana kayacak şekilde kompozisyonu değiştirmelisiniz.

    Odağı genellikle üç adımda kilitleyebilirsiniz. Önce, nesneyi tam ortaya yerleştirin ve deklanşörü yarım basılı halde tutun. İkinci olarak, deklanşör hala yarım basılı halde makinenizi oynatarak nesneyi ortadan yana kaydırın. Üçüncü ve son olarak, fotoğrafı çekmek için deklanşöre tam olarak basın.

    FLAŞINIZIN ETKİ MESAFESİNİ ÖĞRENİN

    Flaş kullanılırken yapılan en yaygın hata flaşın etki mesafesi dışındaki nesneleri çekmektir. Bu neden yanlış? Flaş etki mesafesinin uzağından çekilen fotoğraflar karanlık olacağı için bu yanlıştır. Birçok fotoğraf makinesinde maksimum flaş etki mesafesi 4,5 metreden (yaklaşık 5 adım) daha kısadır.

    Sizin makinenizin flaş etki mesafesi nedir? Makinenizin kullanım kılavuzuna bakın. Bulamadınız mı? O zaman işi şansa bırakmayın. Çekeceğiniz nesneden 3 metreden daha fazla uzaklaşmayın.

    IŞIĞA DİKKAT EDİN

    Fotoğrafını çektiğiniz nesneden sonra fotoğrafın en önemli öğesi ışıktır. Işık çektiğiniz fotoğraftaki her şeyin görünümünü etkiler. Anneannenizi çekerken, yandan vuran parlak gün ışığı kırışıklıkları belirginleştirir. Oysa bulutlu bir günün loş ışığı aynı kırışıklıkları gizler.

    Çektiğiniz nesne üzerine fazla ışık düşmesini istemiyor musunuz? O halde ya kendiniz yer değiştirin ya da çektiğiniz nesnenin yerini değiştirin. Manzara fotoğrafı çekerken, ışığın kavuniçine çaldığı ve tüm arazi boyunca uzanıp gittiği sabahın erken ya da akşamın geç saatlerini deneyin.


    BİRKAÇ DİKEY RESİM ÇEKİN

    Fotoğraf makineniz dikey duramıyor mu? Dikey fotoğraf çekmek için yana doğru hiç yatırmadıysanız elbette duramaz. Dikey bir fotoğrafta her tür nesne daha iyi görünür. Sarp kayalar üzerindeki bir fenerden Eiffel Kulesine, bebek havuzunda zıplayıp duran 4 yaşındaki yeğeninize kadar her şey. O halde bundan sonraki denemenizde fotoğraf makinenizi yana yatırıp dikey bir iki resim çekmeye özen gösterin.

    YÖNETMEN GİBİ DÜŞÜNÜN

    Fotoğraf çekerken denetim sizde olsun; fotoğrafların kalitesinin ne kadar arttığını siz de görün. Yalnızca bir fotoğrafçı gibi değil bir film yönetmeni gibi hareket edin. Film yönetmeni her şeyi kontrolünde tutan kişidir. Yer seçimini yönetmen yapar: “Herkes arka bahçeye çıksın.” Aksesuarları yönetmen seçer: “Kızlar, pembe gözlüklerinizi takın.” İnsanları yönetmen organize eder: “Şimdi biraz daha yaklaş ve kameraya doğru eğil.”
     
  2. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
  3. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Olcay hocam büyük ihtimal ortamda ki ışıktan dolayı istediğin resmi çekemiyorsundur.. Fotoğraf makinenin içinde daha bir ton ayar vardır.Bulunduğun ortamın ışık yoğunluğuna göre ISO ayarlarına bir bak derim.. Florasanlı ortamda resim çekimini etkileyebilir , ışığın geliş açısı , akvaryumun aydınlatması vs vs daha bir ton detay var.. Makinede bişey yok sadece ayarlarını kurculaman lazım hocam..
     
  4. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Volkan hocam;makinayı abartısız saatlerce kurcalamış,binlerce resim çekmişimdir.Ama o binlerce resmin içinden şansa belki üç beş tanesi istediğim gibi çıktı. :D Birşey değil,makina elimde kalacak bu gidişle. :D
     
  5. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Hocam bazı fotoğraf makinelerinde su içinde ki objeleri çekmek için (suyun içinden değil tabi :) ) ayarlar var seninkindede olabilir.. Yani olmasıda şart değil tabiide senin öyle yada böyle o makineyle net ve istediğin gibi resim alabilmen lazım.. Hassaslık ayarlarına bir bak ki oda bahsettiğim ISO (aasa diye okunur) ayarlarına tekabül eder hemen hemen en ufak titreşimde resim bozuk çıkar istediğin gibi olmaz.. Elinde ki makine çok güzel bir makine kesin ayarlarında birşeyi atlıyorsundur yada ışığı yanlış şekilde alıyorsundur..
     
  6. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Olcay Abi; benim makinede seninkindendi gördün. Volkan hocamın dediği gibi ışık sorunu var. Dışarıdaki ışığın geliş açısı ve yoğunluğu çok etkiliyor. Bende başlarda makinemde sorun var demiştim ancak yanılmıştım. Makinede bir ton ayar var. şaş: Flaşı bir türlü tutturamıyorum ve deli oluyorum. ateş: Bunun dışında makinede hiçbir şekilde sorun yok.
     
  7. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Bencede makinede değil bizde bir sorun var. :D Valla ben biraz tezcanlı olduğumdan,birşeyi çok ister fakat istediğimi yapamazsam deli olurum. :D O yüzden fazla uğraşmıyorum artık.Ne yapayım çektiğim kadar resim yeter.Yoksa kırarım ben bu makineyi. :D :D :D
     
  8. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Olcay Hocam problem odaklama problemi olabilir.Bende Fotoğraf olayından pek anlamam,zaten bizim akvaryum hobisi gibi bu konuda başlı başına bir hobi alanı.Anlamadığım içinde hep otomatik ayarda çekim yaparım.Makinayı otomatik olarak kullandığımızda sanırım kendine en mantıklı gelen objeye odaklanıyor.Akvaryumda çekim yaparken hernekadar biz balığı netlemek istesekde makina çoğu zaman kaya,bitki,arka fon ve bazende kirli cama odaklanıyor ve asıl istediğimiz objeyi bulanık ve odaklanmamış olarak veriyor.Ben elimdeki makinanın manuel odaklama menüsünü kullanmayı denedim fakat balığı yakaladın odakladın falan,filan derken iş işden geçiyor,mükemmel pozları kaçırıveriyorsunuz.
     
  9. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Aynen Serdar hocam dediklerine katılıyorum. Bende otomatik ayarlamada çekim yapıyorum ve bahsettiğin problemler ortaya çıkıyor.

    Aslında otomatik ayardada net resimler alabiliriz fakat sanırım ışıklandırma ışığın yönüne göre poziyon alıp foto çekmek gibi birkaç önemli detayları var bu işin. huh: Yani ehli birinden uygulamalı öğrenmemiz lazım. Eee eğitim şart. :D
     
  10. lcturkey

    lcturkey

    Mesajlar:
    855
    İsim:
    Levent Cepdibi
    Olcay hocam OLYMPUS MJU-6000 TOUGH BLUE 3 metreye kadar su içinde çekim yapabiliyorsun :) al bir tane uğraşma :)
     
  11. 0xyGen

    0xyGen

    Mesajlar:
    75
    İsim:
    Yunus Öksüz
    Güzel Fotoğraf Çekmenin yolları

    Karanlik Ortamda resim çekerken ya da ışık vuran bir yeri çekerken öncelikle flash'i kapatınız. Daha sonra lensi daha karanlik bir yeri göstererek deklanşöre dokunun ( bu tip cihazlarda 2 tık vardir deklanşörde ) bu lensin cekim ayarını karanliğa göre set edecektir. parmağiniz basiliyken çekmek istediğiniz yere cevirin ve deklanşöre tam olarak basın sonucu göreceksiniz.
     
  12. kingsnake

    kingsnake

    Mesajlar:
    115
    İsim:
    sinan önal
    Güzel Fotoğraf Çekmenin yolları

    Bendede panasonic lumix var yakından çekince flaşın parlaklığı camdan geri yansıyor uzaktanda karanlık çıkıyor bi türlü tutturamadım mesafeyi
     
  13. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Güzel Fotoğraf Çekmenin yolları

    Valla benim henüz bir digital fotoğraf makinem yok abilerim. Ama inşallah en kısa zamanda bir tane edineceğim. Hatırlarsanız bir ara hangisini alayım diye bir konu açmıştım ve öylece kaldı o. Alamadım bir türlü kısmet olmadı. Bakalım artık ne zaman kısmet olacak.


    Fotoğraf çekmek ayrı bir sanattır. Okulu bile var bu işin. Ders olarak okutuluyor üniversitelerimizde. Doğru açı , simetri olayı vs. vs. İyi bir fotoğrafçı olmak da zor iştir. Örneğin Sezgin'in imzasındaki canlı renklere bir bakın. Ne kadar güzel görünüyor değil mi ? Çekenler ve alet profesyonel olunca ortayada haliyle güzel görüntüler çıkıyor.

    Temel abi güzel noktalara değinmişsin bu başlıkta. Şahsım adına paylaşımın için teşekkür ederim.
     

Sayfayı Paylaş