1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Gambusyalarla büyüyen Amazon hatunu Dişi veliferam İkbal :)

Başlığı 'Canlı Doğuran Portalı' kategorisinde Emrah Ece tarafından 18 Nisan 2009 başlatılmıştır.

1. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Merhaba sevgili portal sakinleri size Gambusyalar arasında büyüyen Amazon hatunu dişi Veliferam ''İkbal'' i anlatacağım.
    5-6 Ay öncesinde başka forum sayfalarında miskin miskin gezinip çayımı yudumluyor ve ''yahu bi gambusyası olan adam bulsamda gambusya edinsem'' diye düşünüyordum, amacım daha önceleri gambusya besleyip başaramadığım birşeyi tekrar denemekti, gambusya lepistes eşleştirmesi yapacaktım, Abdulllah abi ile tanışmamız bu vesile ile oldu, şu an portalda var oluşum, paylaşım yapmaya çalışıyor oluşum hep o gambusyalar yüzünden :D
    Konuyu fazla uzun tutmamaya çalışacağım, Abdullah abi ile tanıştık, oturduğu semtteki akvaryumcuda buluştuk bana bir poşet içerisindeki gambusyaları verirken ''İçine bir tanede velifera yavrusu karıştı, kepçeye geldi ayırmakla uğraşmadım'' dediği anda İkballede tanışmış oldum, bu adı daha sonradan ona Abdullah abi vermişti ''İkbal'' gelecek demek, güya bizim velifera lepisteslerle çifleşecek ve güzel yavruları olacaktı ama o predatör çıktı.
    Ufacık, bembeyaz bir yavru balıktı, eve getirdim, akvaryuma saldığımda gambusyalar önlerine gelen her balığı tırtıklamaya başlamışlardı ama ikbal' e dokunan yoktu, dokunan karşılığını alıyordu çünkü, ufacık ikbal ona yaklaşana kafa tutuyordu bir müddet sonra gambusyalar ikbal e hiç sataşmamak gerektiğini anladılar, ikbal gün geçtikçe büyüyordu fakat bir sorun vardı ortada bizim velifera ikbal renkli kuyruklu lepisteslerin tadına bakmak istiyordu, iş iyice çığrından çıkmıştı ve ben neler olduğunu anlayamıyordum velifera otçul bir balıktır ve nispeten çok uysaldır bu gambusya kılıklıya ne oluyordu böyle ? Artık iyice sinirlenmiştim, akvaryumun içinde ayrı bir bölme oluşturdum gambusyalar ve tabiiki ''ikbal'' için...
    Balıklarda kuyruk kemirme eğlimini oluşturan bir predatörlük geni vardır fakat bu gen Veliferalarda yok peki ikbal neden kuyruk ısırıyorduki ? Özentimiydi yoksa beraber büyüdüğü gambusya kardeşlerin arasında kendine bir yer edinmek içinmi yapıyordu bunu ? Karantinada bir hafta kaldıktan sonra sadece ikbal'i azad ettim ve lepisteslerin arasına saldım, herşey normal görünüyor ve artık ikbal cezasını çekmiş ve lepistes ailesinin yeni dostu olma yolunda ilerliyordu...
    Aylar geçti ve ikbal büyüdü artık lepisteslere iyice alışmıştı erkek lepistesler onun peşinden ayrılmıyordu, ikbal o kadar oburduki yeme hücum sırasında hep en önde oluyordu, o kadar büyümüştüki gövde sinin iriliğini bir avantaj olarak kullanıyordu, atılan dip yemlerinin başına çöküyor yaklaşan balığı bir güzel pataklayarak kovuyordu, saldırgan tavırları geri gelmişti artık kuyruk kovalamasada lepisteslere kimin patron olduğunu belli ediyordu :)
    İkbal şu anda çok iyi durumda kocaman bir velifera oldu lepisteslerle arası hala bozuk, ve onların yavrularını afiyetle yiyor, normalde veliferalar yavru yemezler, ikbal ise bambaşka, menüsünde yavru balıklar, kabuğunu kırdığım salyangozlar ve kiraz karideslerin yavruları var şu andada muhtemelen moss ormanının içinde karides avındadır.
    Bu balığın kendini gambusya zannetmesinin altında neler yatıyor olabilirki ? biz nerede hata etmiştik.
    Umarım sıkıcı olmamıştır Saygılarımla...

İşta ikbalin Objektiflere yakalandığı an :)

2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Emrah tecrübe aktarımına teşekkür ederiz. Sizin Gambusyalarınız var, benim kamburlarım. Sizlerle onları tanıştıracağım yakında. Belki benim kamburlarda senin gambusyalarla akvaryumda tanışmak ister.Bir aşk doğabilir. :D

3. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Artık böyle birşey imkansız, gambusyagiller ailecek ahirete göçtüler abi :) yinede kamburlarla tanışmak isterim, ne olduklarını hala bilmesemde :D

4. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Evet... İkbal balıklarda psikoloji olduğunun gerçek birkanıtı olarak değerlendirilmeli... Emrah'ın hikayesinin başına dönersek... Herşey plati yavrularının birer birer ölmesi ile başladı, yavru akvaryumunda... O sırada akvaryumda plati, lir kuyruk lepistes, Endler's, velifera ve gambusya yavruları vardı... İkl önce plati yavrularının kuyruklarının çürüdüğünü sanmıştım ancak bir gün o vahşi sahneyi gödüm... Bir gambusya yavrusu gizlice gelip bir plati yavrusunun kuyruğundan bir parçayı koparıp gitti... Tabii bizdeki kafa ya gittik Temel Hocam'ın hep dile getirdiği üzere bir bötü-böcek akvaristinin verdiği akla uyduk... Ne imiş ta yavru iken gambusya yavrularını diğer canlı doğuran yavruları ile beslersen birşey olmazmış... Demek ki oluyormuş... Tabii bu bize ders oldu hemen gambusyaları ayırmaya başladım ama bir tane bile kalacağından korktuğum için gambusyaya benzer ne varsa hepsini yakaladım... Renk almamış lir kuyruk ve Endler's yavrularının da gambusyalar bile yaklandığını biliyordum... Hepsini 20 lt'lik bir akvaryuma doldurdum... Tabii lepistesler ile Endler's'leri gözden çıkarmıştım... Tabii sırayla ölen balıklar oluyırdu ve ben biliyordum ki ölenler ya lepistes ya da Endler'sti... Bir müddet sonra aklıma gambusyaları aldığım derede bulundukları ortamın durgunluğu geldi... O zman bu balıklar akıntıdan da hoşlanmayabilir dedim... Kuvvetli akıntı oluşturacak şekilde iç filtreyi ayarladım... Evet gambusyalar akıntıya ayak uyduramıyordu ama yem vermek için iç filtreyi kapattığım anda saldırıya geçiyorlardı... Neyse... Balık ölümleri arttı... Arık biliyordum ki ölenlerin içinde gambusyalarda vardı.... Başlangıçta otuz küsür gambusya koymuşken akvaryuma o dönemde toplam ancak otuz yavru vardı... Bir gün yavrulardan birinin şekli şemali bana çok tuhaf geldi... Kafası hepsinden daha büyüktü... İşte o an anladım ki içlerine bir de velifera yavrusu kaçmıştı yanlışlıkla... Gözlemledim... Ne zaman gambusyalar ona yanaşsalar geri dönüp vuruyordu... Bir müddet sonra ona kimse ilişmez oldu... Ama ben bu işten iyice sıkılmıştım... Hepsini toplayıp dereye atmaya karar verdim... Haftasonunu bekleyip atacaktım ki bir ÖM geldi bir forumdan... Emrah adında bir eleman gambusyaları almak istiyordu... Allah... Abdullah dedim kendi kendime "Allah'ın sevdiği kuluymuşsun gambusyaları atmaktan kurtuldun..." Neyse Emrah ile bu vesile ile tanıştık... Şimdi diyorum ki "Abdullah, Allah'ın sevgili kuluymuşsun ki Emrah gibi bir arkadaş sahibi oldun..."

Hikayenin gerisini Emrah'tan çay sohbetlerimizde dinlemiştik... Umudumuz gambusya ya da lepisteslerin veliferayı gebe bırakması ve böylelikle yeni bir varyete için bize şans doğması idi... Bu nedenle adını "ikbal" koyduk... Gelecek varyetenin anası... Ama o psikopat çıktı... Gambusyalar ile yaşaya yaşaya gambusya gibi oldu... Saldırganlığının temelinde kendisini ya gambusya zannediyor olması ya da gambusya tehditi altında olduğunu hissediyor olması yatıyor diye düşünüyordum... Emrah en son İkbal'in yavru yediğini söylemesi ile -ki veliferalar ağızlarının içine giren yavruları bile yemez- artık emin oldum, kendini gambusya zannediyor...

Bütün bu hikaye bizlere balıkların da psikolojisinin olduğunu ve küçükken yaşadıkları olayların karakterlerini şekillendirdiğini gösteriyor... Tamamen otçul bir balığın inanılmaz derecede gözü dönmüş bir avcıya dönüşmesi sadece bununla açıklanabilir...

Tabii burada sorulması ve cevaplanması gereken bir soru var... Peki gambusya yavrularının psikolojisi niye etkilenmedi diğer yavrulardan? Ceva basit... Onların psikolojilerini genleri kontrol ediyor... Yüksek protein ihtiyacı duydukları için saldırıyorlar ve bunu bastıramıyorlar... Yani genetik psikolojinin önüne geçiyor...

5. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    işte beklediğim yorum geldi :) İkbal' in otçul beslendiğinede çok kez şahit oldum yosunlaşmış kaya ve camları tırtıklamaya çalışıyor, ıspanakları afiyetle yiyor, su mercimeklerimide yiyor ama hareket eden herşeye karşı bir duyarlılığı var yani açlığından yavru yediğini sanmıyorum, yavruyu kaçtığı için yiyor, koca koca lepisteslerin kuyruğunu ısırıyor ama kovalamıyor sanki sadece ısırmış olmak için ısırıyor, ve hala kimseyi kuyruğuna ve yediği yeme yaklaştırmıyor kuyruğu ile ilgili kötü anıları olduğu belli, bence psikolojisinin yanında ayrıca balıkların derin olayları tutabilen sağlam bir hafızasıda var, balıklarında en az fareler kadar akıllı olduğunu düşünyorum özellikle bizim ikbal'in

6. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Kanka bence sende ki velifera'nın gambusya'dan etkilendiği yok.. Börtü böcek akvaristinin dediği gibi oluyor o zaman yani :) İyi huyları almıyorda kötü huyları alıyor huh: yaaaani.. Abi her balığın huyu suyu farklı saldırgan türün içinden yumuşak huylusuda çıkabiliyor yumuşak huylusundan sert olanıda çıkıyor.. Bendede 2 adet moli yavrusu vardı biri hızla büyüyor ve bu büyümekte olan akvaryumda ki tüm balıklara akvaryumu dar ediyor.Diğer moli'lere bakıyorum, doğuran ve şuan aramızda olmayan anaç ve diğer bireylerdede hiçbir saldırganlık gözlemlemezken bu velet akvaryumda terör estiriyor.. Didiklemediği kovalamadığı balık yok ama akvaryumda gambusyada yok.. Hepsi barış içinde gezinirken bu gri moli piyasaya çıktı ve söz sahibi olmaya çalışıyor akvaryumda.. Sadece yemek zamanı falan değil hep bu şekilde.. Yorulmuyorda velet.. Vay sen benim önüme çıktın diye kovalıyor akvaryumun içinde köşe bucak hepsini :) Bu balığa kötü örnek olan abileri ablalarıda yok , boyuda diğer balıkların 3'te 1'i yani.. Bilimsellik kısmına bişey diyemem tabii ki ama birbirinden etkilenme olayına ben katılamıyorum.. :cicek:

7. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Daha öncede yazmıştım... Balıklardakısa süreli hafıza yok yani birşeyi ilk kez yaşarsa çok ama çok kısa bir sürede unutuyor ve ikinci kez tekrar yaşayabiliyor... ama bir olayı hergün her saat her an yaşarsa ve bu uzuncabir süre süreklilik arz ederse hafızaya alınıyor ve kesinlikle unutmuyor... Bunun kaç sene hafızada kaldığı sorusuna bilim balık ömrü vefa etmediği için yanıt veremiyor ancak bir bilim adamının senelerce önce Virginia'da bir gölden araklayıp kenndi evinin havuzuna koyduğu kedi balığı ile yaşadığı bir hikaye var... Eleman yemleme yapmadan önce balıklara belli bir şekilde sesleniyomuş suyun dışından... Balıklar da gelip yemlerini alıyorlarmış... Eleman bir nedenle 5 yıl kadar havuzlu evinden uzakta kalmış... Ballıkları da bir komşusuna emanet etmiş... Ama balıklara yem zamanı seslendiğini söylelmemiş... Neyse 5 yıl sonra döndüğünde acaba beni hatırlıyorlar mı diye düşünmüş ve eline yem alıp aynı şekilde bağırmış... Su dalgalanmış ve bir balık hızla ona doğru yüzmüş... O kedi balığıymış...

Kanka,

İkbal olayında spesifik bir durum söz konusu... Yavru yeme ve kuyruk ısırma gibi yapma... Agresif moli/velifera çok gördüm ama bunları yapanını hiç görmedim... En agresif molim ise dişiden erkeğe dönen bir moli idi... Ne oldu ise döndükten sonra oldu ve resmen kafayı sıyırdı... Ben hormonal olduğuna yorumlamıştım o dönemde... Yeri değil ama insanlarda da böyledir... Üçüncü cinsin mensuplarında ciddi bir agresyon gözlemlenebiliyor ara ara...

8. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    İkbali evlendirsek düzelirmi acaba, hayvan bekar kaldı abdullah amcası ona bi damat bulalım bi ara :D

9. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Olabilir aslında... Ama velifera erkekleri sert olur... Koca dayağı yiyince iyice çıldırmasın... :D

10. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Tamam molly arkadaş buluruz, balığı rehabilite ederiz belki özüne döner ?

Sayfayı Paylaş