1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Gel git yaratmak

Başlığı 'Kendin Yap-Kendiniz DIY Yapabilirsiniz' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 28 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tuzlu su akvaryumlarında okyanusların ve resif kayalıklarının vaz geçilmez su hareketi olan gel gitleri akvaryumda taklit etmek için bir çalışma düşünüyorum. Oldukça basit bir sistemle bunu yapabileceğimizi düşünüyorum. Mesut kardeşim ( myillar) bana kafa motorunun istenilen saniye aralığında çalışıp durabileceğini bu roleyi kolaylıkla yapabileceğini söyledi. Bu sayede aşağıda çizdiğim şekildeki gibi çalışma prensibi şöyle şekilde olacak; Su kafa motoruyla hazne içindeki suyu belli bir saniye aralığı ile akvaryuma basacak ve duracak, bu sırada hazne içerisinde boşalan su mecburen üstten dolacak. Kısaca su çıkacak ve dolacak ve gel git olacak.
     
    Düzenleme: 16 Mayıs 2015
  2. myillar

    myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

    Mesajlar:
    1.189
    Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Tamamdır hocam istediğin devre hafta içi hazır inşallah
     
  3. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Ay ışığı da ayarlamak lazım sanırım.Çoğu gelgit gece oluyor ve ay ışığında oluyor.Eklemek istedim...
     
  4. myillar

    myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

    Mesajlar:
    1.189
    Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    hazır devreyi yapmışken hocam ay ışığınıda ayarlarım tam takım olsun :heyo:
     
  5. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Temel abi kullanıcan motor nasıl ben denemiştim hatırlarsan iş motorda bitiyor
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Okan ne anlamda motorda bitiyor huh: Aynı konuda ben de şunu düşündüm acaba durup çalışmaya dayanır mı ? Bu anlamda mı endişen var seninde ?

    Ay ışığıda yapalım devrede olmuşken tam olsun bari. :basardim:
     
  7. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Temel abi benim denediğim motorlar yarım satten fazla dayanamadı milleri kırıldı hatta biri seio marka motordu ve sıfırdı . Bu sistemde kullanılan motorlar elektronikmiş . Sen istersen motor konusunu dikkate al çüki ben ikitane kırdım elektironik olduğunu öğrendim senin tekrar kırmana gerek varmı abi ? Ayrıca zaman rolesiyle ile motor arasına kontaktör yada küçük bir röle kullanmanı tafsiye ederim role yükü alacaktır yoksa oda fazla dayanmıyor yapışıp bırakmıyor roleyide yenilemek gerekiyor o zaman ....
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Anladım Okan. canım.gif Şimdi elektronik boyutu uzamanımız Mesut'ta. O konuda sıkıntı yok, motor o zaman bu sistemde sadece Tunze kullanılabilir demektir. Bu lanetlerde çok pahalı ne yapsak ? Ama Tunzede olsa değecektir çünkü bu sistemin orjinaline yaklaşmak bile cesaret ister.
     
  9. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Abi seninlede konuşmuştuk hatırlarsan ben denemiştim . Motor çalıştığı sürece mükemmel oluyor taki mili kırılına kadar :( sorunsuz çalışıyor . Birde dikkat etmen gereken hazne boyutu küçük olursa motor bir anda suyu dışarı atıyor ve bir an boş çalışıyor bu arada oksijende çektiği için tankın içi tarumar oluyor . Sistemin püf noktasındanda biride rolenin zaman aralığı bu role işinide eminim Mesut arkadaşım çözecektir ama benim kullandığım ssr 2x zaman rölesi en yakın zaman ararlığı bu rolede ayarlanabiliyor ...
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Anladım durumu, durup çalışmalarda her motor olmuyor elektronik devresi olan Tunze tarzı olmalı. Bu arada oksijen çekmesinin nedeni kutu boyutu, eğer motor kutudaki suyu bir anda atarsa su dışında kalır ve oksijen atar. Bastığı su motoru açıkta bırakmamalı. Senin miller bundan kırılmasın ? Acaba diyorum kutuyu biraz büyük tutarak motoru daha uzun calıştırsak ne olur ?
     
  11. myillar

    myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

    Mesajlar:
    1.189
    Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Hocam bu konuda bir kaç noktaya deyinmek istiyorum motorun devreden en fazla akım çekme anı bildiğiniz gibi ilk harekete başlama anıdır bu durumu tölare edebilmek için ınverter devreleri yapılır ve motora yavaş yavaş hızlanma imkanı sağlanır ve çektiği akım en aza indirilir Temel abi bizim böyle bir devre yapmaya ihtiyacımız olup olmadığını motorun durumuna göre karar vermek lazım biz motorumuzu 12 v tek kontak yüksek akıma dayanıklı büyük bir röle ile süreceğiz arıca rölelerin kontaklarını korumak için varistör takacagız ve kontak uçlarndaki ark akımını aza indireceğiz rölenin çekip bırakma aralığını ise ayarlı yapmayı düşünüyorum böylece istenilen çalışma anı sağlanacaktır pratikte devre hazır hafta içi uygulamayı yapıp temel hocamla ihtiyaca göre fikir alışverişi yaparız
     
  12. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Temel abi hazneyi büyüttükten sonrada denedim ama ondan sonra kırlıldı miller . Tamamen dur kalka dayanaması sonucu kırılıyor . Mesut hocam aslında yüksek amperle çalışması bi nebze gerekli çünki dalgayı suya yaptığı darbeyle oluşturuyor . Soft yada yumuşak yol vericinin pek işe yarayacağını düşünmüyorum çalışltığı andan itibaren bir saniye gibi kısa bir sürede duruyor tekrar yine kalkış yapıyor . Tunze kesinlikle denenmeli bence . Benim ilk denemem iki adet sıvı seviye elektrodu ve rolesiyle oldu ama onların algılama süresi yeterli olmadı yetiştiremedi ...
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Mesut kaç saniye çalışacağı konusunda açıkcası net birşey yazamıyorum. Neden dersen ? Kutu büyüklüğüne bağlı olarak kaç saniyede suyu dışarı basacağı önemli. Zira biraz uzun çalışsa hava yapar. Bu açıdan sanıyorum seçeneklerimiz olmalı. 4,6,8,9,10 saniye seçenekleri eklenirse uygun olan devrede çalıştırılabilir.

    Okan, ne demek istediğini çok iyi anladım... öp: Bize elektronik devre ile çalışabilen Tunze gerek, denemeyi bununla yapacağım. Teoman abide var bir tane iş kandırıp almakta. Alırım ben bir yolunu bulur. canım.gif
     
  14. 1_1_1_144

    1_1_1_144

    Mesajlar:
    17
    Sumpa inen boruyu kapatıp açsak böyle gelgit yapabiliriz,ayriyetten yine akvaryumun farklı yerleyrine yerleştirilen 2 jet motor ile 10 cm lik dalgalanma yapıyorlar ama bizim akvaryumların camları silikonları buna dayanırmı bilemiyorum.
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sumpa inen boruyu kapatıp açmak imkansız ve tehlikeli. Karşılıklı yerleştirilen motorlarla gel git yapmak kolay. Bu başlıkta yapılacak elektronik devre bu iki motora bağlanacak biri çalışacak diğeri duracak ve böyle devam edecek. Akvaryum camlarından korkmaya gerek yok bu konuda sıkıntı 10 cm dalgalanma sonucu bizim akvaryum seviyemizi aşıp kenarlardan su kaçırmasıdır. Akvaryum yapılırken bu düşünülürse sıkıntı olmaz.
     
  16. 1_1_1_144

    1_1_1_144

    Mesajlar:
    17
    Şimdi sumpa inen borudan su inmesi için benim akvaryumda suyun normalden 5 cm yukarı çıkması gerekiyor.Borunun 5-6 cmsini delikli yapsak deliklerin bulunduğu noktadan 10-15 cm yukarı çıkmadan su yükselmeyi bırakmasa bizde sumptan akvaryuma su basan motoru çalıştırıp durdursak ? Yani bunlar ek fikir olsun diye söylüyorum yoksa üstünde ısrar etmek değil.
     
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Devridaim pompasi bu sekilde kullanilip riske edilmemeli Fatih. Ayrica bu sistemde elektirk kesintisi ve bilimum ihtiyac aninda sistem kesilirse o dedigin deliklerden su sumpa inmeye devam eder ve sump tasar.

    Cep mesaj...
     
  18. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Fatih gerçekten çok riskli bir sistem suyun taşma riski bence göze alınmamalı . Temel abi bence deneme için sen Teoman abiyi kandırırsın ama proje bitincede o seni kandırıp wavrboxu elinden alır :) . Zaman aralığı dediğim roleyle ayarlamabiliyor en iyisi iki saniye olarak ayarlandığında çalışıyor tabi motorun debisi çok önemli ne kadar yüksek olursa o kadar verim olur ...
     
  19. myillar

    myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

    Mesajlar:
    1.189
    Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Temel hocam isteğin üzerine devre dizaynedilmiş ve test evresi için 2 gün boyunca çalışır vaziteyette bırakılmıştır. Devrenin özelliklerinden bahsetmek gerekirse amatör bir devre olduğunu söyleyebiliriz flip flop için PIC12C508 işlemci kullanılmıştır işlemci içine gerekli yazılım ve döngüler yerleştirilerek süreceğimiz rölenin açılıp kapanma aralığı ayarlanmıştır. Devre üzerinde 5 adet swich bulunmaktadır bu anahtarlarla 4 6 8 10 12 saniye aralıkları seçilebilmektedir devre röleyi belirtilen zaman aralığında aktif edip yine aynı oranda pasifize edebilmektedir işlemcimiz tek kontaklı yüksek akımlara dayanıklı 12 v luk bir röleyi harekete geçirecek artık rölenin kontaklarına Temel hocam dilediği teşkilatı geçirerek kontrol etme şansı bulacak röle kontağından motorun fazının değilde nötrün geçirilmesi röle kontağı ömrü bakımından uzun olacaktır. Ay ışığı devresi ise temel hocama süpriz :heyo:
     
  20. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Okan 6080 kullanıcaz debisi yeterli olurmu ?
     

Sayfayı Paylaş