1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Genel olarak akvaryum..

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde Hiper0ktivE tarafından 22 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. Hiper0ktivE

    Hiper0ktivE

    Mesajlar:
    160
    Temel Kavramlar:

    Günümüzde akvaryum severler şekil ve boyutları çok değişken, aynı şekilde yapıldıkları maddeleri itibari ilede değişken özellikleri çok farklı akvaryum seçenekleri arasından tercih yapabiliyor. Modern teknoloji çok çeşitli şekil ve güzellik seçenekleri sunmaktadır. Örneğin, üçgen şeklinde, beşken veya silindir şeklinde seçenekler varken, bunların yanı sıra çıkıntılı(bombeli) olanlarada yer verilir. Bunlara rağmen geleneksel dikdörtgen akvaryumlar gerek işlevsellik gerekse güzellik bakımından en ideal tercih olarak kabul edilir. Biz ise ticari olarak yaygın kullanım ve kullanım itibari ile en uygunu olan bir dikdörtgen akvaryum öneriyoruz.


    Akvaryum Kapağı:

    Üstü açık akvaryumlar da kullanılmak ile beraber öteden beri en çok kabul görenler üstü kapaklı olan akvaryumlardır. Üstü kapaklı olan akvaryumların önde gelen avantajı, asılı lamba kullanılmasına olanak sağlamasıdır. Bu akvaryumlarda bitki yetiştirilmeside kolaydır. Yine bu akvaryumlarda ışık yayılması ve metalik buhar ampullerinin kullanılması kolay olmaktadır. Daima üstü kapaklı akvaryumların en iyi çözüm olarak ortaya çıkmasının sebeplerinden bazıları şunlardır:
    - Yoğun ışıktan rahatsız olmayan birçok bitkinin yetiştirilmesi mümkün olmaktadır.
    -Güçlü ışığa ihtiyaç duyan balık ve omurgasız canlıların yetiştirilmesine imkan sağlar.

    Klasik veya neon lamba tesisatı, florasan tüpleri ile askılı klasik lambalara göre daha ucuzdur. Diğer taraftan, kapak önemli ölçüde buharlaşmayı azaltıcı etkide bulunur. Ayrıca bazı balık ve omurgasız canlı cinslerinin atlayarak akvaryumdan çıktıkları bilindiğinden, kapak doğal olarak bu olasılığı ortadan kaldırmaktadır.

    Filtrasyon:

    Mekanik, biolojik, kimyasal filtrasyon:

    Akvayumculukta, mekanik biyolojik ve kimyasal olarak uygulanan üç ayrı filtrasyon yöntemi vardır.

    Mekanik filtrasyonda: Kirletici taneler mekanik bir hareketle yün, perlon veya sentetik sünger gibi filtre edici ortamlardan geçirilmek suretiyle tutulur.

    Biyolojik filtrasyonda: Bakteriyel işlem yapılır. Kirletici ve aynı zamanda çok zehirli olan, örneğin amonyak gibi azotlu maddeler nitrit ve nitrat gibi çok daha zehirli maddelere parçalanır. Bu prosesler oksijen ve hava kullanılan bakterilere ihtiyaç duyar. Akvaryum içerisine konulan az miktardaki bu bakteriler zamanla bütün akvaryuma yayılır. Kirleri yok etmekte yetersiz kalan bakteri fazlalıkları akvaryumda birikir. Bu nedenle biyolojik filtrasyon yapılan akvaryumcularda filtrasyon yapılan su miktarına göre ihtiyacın üstünde bakteri bulunur.

    Biyolojik filtrasyon için en uygun filtre edici maddeler atılacak bakteri kolonileri için çok geniş yüzeyler temin etmelidir. Bu maddeler arasında sentetik sünger keza kullanılabilmektedir. Seramikten küçük silindir, lav granürleri , arogonit(taş çeşidi) , mercan kırığı(yanlızca reef için) , biyolojik toplar vb...

    Kimyasal filtrasyonda: Doğrudan suyun kimyasal bileşimine müdehale edilir.Genel olarak suda bulunması istenmeyen maddelerin dışarı atılmasını sağlayan malzeme kullanılır.

    Kaynak: Poissons Tropicaux d'eau Douce
    Kendi çevrimdir. Bu site ve kitabın adı belirtilerek kullanılabilir.
     

Sayfayı Paylaş