1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Gyrinocheilus aymonieri (Gold)

Başlığı 'Japon, Vatoz, Çöpçü ve Diğer' kategorisinde Neverlander tarafından 16 Aralık 2008 başlatılmıştır.

1. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Bir müddettir akvaryumcu bana "çöpçü vatoz" diyerek verdiği balıkların ismini bulmaya çalışıyordum... Aklıma iyice takılmışken araştırdım araştırdım buldum: Gyrinocheilus aymonieri (Gold)...

Bu balıklar hakkında -alg yemelerinin dışında- bilgisi olan var mı acaba?

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2015
  2. Barış ER

Barış ER

Ynt: Gyrinocheilus aymonieri (Gold)

Cae'ler (chinese algae eater) benim favori alg yiyicilerimin başında gelirler.Kimi memnun değil, kimi ise benim gibi çok memnundur.Memnun olmayanlar irileşmesinden , balıklara saldırdığından bahseder.Memnun olanlar ise hiç durmadan çalıştığından bahsederler ki benim gözlemimde budur.İrileştiğinede şahit olmadım.

Fakat her iki görüşede saygı duyulması gerekli.Çünkü bu hobide öğrendiklerimden biride balıkların tanklara göre davranışlarının değiştiğini görmektir.

Bu linkteki konuyu hazırladığımda kişilerin görüşlerinin ne kadar farklılaştığına şahit oldum.

Not. 7 nin altına biraz düştüğünde asyalı olduğunu gösterircesine camda su yüzeyine yakın asılı kalır ve ph ın aşırı düştüğünü haber verir.Kısaca düşük ph tan hoşlanmaz.

3. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Verdiğiniz yararlı bilgiler ve link için çok teşekkür ederim Barış Bey...

Benimkilerden biri son derece süratli bir şekilde ~8 cm'ye ulaştı... Oysa aldığımda 3 cm'den biraz uzundu... daha da büyüyecekmiş gibi duruyor... Ötekilerin boyklarında aşırı bir değişim olmadı...

Balıklarımdan hiçbirinin CAE saldırısına uğradığına şahit olmadım... Ancak akvaryumcumda bulunan CAE'lerden birinin izlediğim süre zarfında defeatle aynı konuşan vatoza saldırdığını gözlemledim... Bu gözlemimden hedef balığın yani konuşan vatozun ya hasta olduğu için kendini savunamadığı ya da kısa süre sonra ölecek olduğu sonucunu çıkarmıştım... Diğer taraftan bilmiyorum ama konuşan vatozun üzerinde bizim görmediğimiz ancak CAE'nin ağzını sulandıran bir takım organizmalar da olmuş olabilir...

Üretimleri hakkında herhangi bir bilginiz var mı acaba?

Saygılar...

4. Barış ER

Barış ER

Ynt: Gyrinocheilus aymonieri (Gold)

Hayır, herhangi bir bilgim yok üretim konusunda.

5. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Gyrinocheilus aymonieri (CAE; Chinese Algae Eater)'lerin üretimi hakkında biraz bilgi sahibi oldum...

Temelde bu balıkalrın akvaryumlarda ve dahi ticari amaçlı büyük akvaryumlarda bile üretilemediği söyleniyor... Ancak çok sayıda kazara CAE üreten kişi var... Bunların ortak özelliği ise akvaryumlarının çok aşırı bitkilendirilmiş olması... CAE'ler yumurtalarını mutlaka bitki yapraklarına bırakıyorlarmış...

Bakalım, benim de 65, 80 ve 135 lt'lik akvaryumlarımda toplam 20-25 CAE'm var... 65 ve 135 lt'likler gayet iyi birkilendirilmiş durumda... 80 lt ise son halini almaya doğru yavaşça ilerliyor... İnşallah bize de kazara CAE üretmek nasip olur...

Birkaç küçük bilgi daha verelim... CAE'ler de cinsiyet ayırımı Corydoras'lardaki gibi yapılıyor... Yani daha yuvarlak hatlara sahip olanlar dişi... Yavrular 2-3 günde yumurtadan çıkıyor ve ya alg ya da dibe dökülen yem kalıntıları ile rahatlıkla beslenebiliyor...

Bu arada yukarıdaki mesajlarda daha önce benim akvaryumlarımda saldırdıklarına rastlamadım demişim... Ancak geçen gün Columnaris olan ve yaşama ihtimali pek de kalmayan bir kılıçkuyruk dişisine bir tanesinin saldırdığını gördüm... Bu da daha önce akvaryumcumdaki konuşan vatoz-CAE ilişkisinde gördüğüm üzere CAE'lerin zayıf düşen hasta balıkları gözlerine kestirdiklerini bir kez daha anlamamı sağladı...

Bu arada CAE'ler ölü balıkların tüm iç organlarını yerler ancak diğer yerlerine dokunmazlar...

6. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Benim CAE'lerim... Bazı resimlerdeki kötü kalite için özür dilerim...

7. Molly_Oscar

Molly_Oscar

Ben bunlardan çok besledim. Algae eater bunlar! Vatoz ağızlı çöpçü olarak bilinirler...

Sayfayı Paylaş