1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Hagen siyah kum mu, Aquaclay mi?

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde Akgün Cem tarafından 11 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Arkadaşlar yeni bir bitkili tank kurmak istiyorum, taban malzemesi olarak ana kum malzemesi olarak bu sefer ya hagen siyah kum yada acuaclay kullanmak istiyorum, sizce hangisini tercih etmeliyim?
     
  2. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Akgün abi ikisinide beraber kullan böylece sorun çözülmüş olur :)
     
  3. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Tek tip olsun istiyorum, ileride kumları birbirinden ayırmak için uğraşmak istemiyorum, aslında aquaclay de karar kılmıştım ama bitkiyi iyi tutmaması, dikilen bitki çok çabuk çıkıyor olması beni caydırıyor gibi lakin çok kişide bu kumu tavsiye etmekte... Karar veremiyorum... En sonunda gidip lav kumu alıcam galiba...:)
     
  4. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Akgün bey aslında 2'side güzel.. Siyahlarda ışığı emme olayı olduğundan biraz aydınlanma sorunu oluyor.Ama aquaclay'da öyle bir durum yok..Gerekli şartlar sağlandığında (gübresel olarak) 2 kumdada bitki yetiştirebilirsiniz.Hagen kum kullanmadım ama çalıştığım yerde Serdar bey'in (stablizer) akvaryumunda bitkiler son derece güzel bir gelişim gösteriyorlar.. Aquaclay'ı her 2 tankımdada kullanıyorum.. Bitkilerin dikim aşaması insanı biraz sinir etsede kökler tutunmaya başladıktan sonra o sorun ortadan kalkıyor.. Bitkileri tutturmak gerçekten zor , aquaclay kullanacaksanız yüksek bir tabana ihtiyacınız var.. İşte ki akvaryumumda alt taban dere kumu üstü aqua , evde ki tankımda alt taraf jagler 1032 diye bir kum gene üstü aquaclay.. jagler'in yıkama ve temizleme olayının dışında şimdilik başka kötü bir yanını görmedim.. Ama hagen ve aquaclay'ın karıştırılması bana göre güzel olmaz renkler karıştımı tankın tüm doğallığı gidiyor.. Bu sebepten ne yazık ki Emrah kardeşime katılamıyorum.. Ya tamamen hagen yada tamamen aquaclay kullanılsın tabana başka kum katmanı yapılması düşünülmüyorsa... Aquaclay inanamayacağınız kadar hafif bir kum anında uçuyor zamanla kum artık tortulardan falan birbirine dahada yapışır gibi oluyor.. Siz 2 seçenek sunmuşsunuz gerçi ama bulursanız dere kumundan şaşmayın bence.. Rahatça bitki dikersiniz "ah gene yerinden çıkmış" korkusu yok , dip balığı almak için 15 gün beklemezsiniz :) Onunda tek kötü yanı 7-8 ay sonra dere kumu dipte beton gibi olmaya başlıyor ama artık o kadarda olsun.. ;)

    Saygılar
     
  5. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Ahh ahh dere kumu bulsam elbette alırım ondan şaşmamak lazım hem balıklar için iyi hemde bitkiler için... ama bulmak zor, sanırım dere kumunun salınım yapanı ve yapmayanı diye 2 çeşidi var siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
     
  6. taygun

    taygun Guest

    Emrah Merhaba,

    Sanırım bu olmaz. Çünkü siyah kum Aquaclay'e göre daha ince taneli olduğu için kısa zamanda dipte toplanacaktır. Benim gördüğüm tüm bitki akvaryumlarında siyah kum en üst tabakada bulunmakatdır. Sanırım yapısındaki demirin suya karşımı daha kolay olduğu için böyle bir yolu seçiyorlar. Emin değillim.
     
  7. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ne yazık ki dere kumu bulmak imkansız gibi oldu.. Dere kumunun salınım yapanı olduğunu duymamıştım.. Eğer dediğiniz gibi salınım yapanı varsada bakmak lazım.. Salınımın sertliği ve devamlılığı acaba tuz ruhu testinde köpürmenin sertliği ve hızlılığı ile ölçülebilir mi ? Ahım şahım bir salınım yapıp yapmadığına bu şekilde karar verilebilir mi ? Eğer suyu çok sertleştiren bir salınım yapmıyor ise mangrow kökleri ile ph ve gh ve kh dengelenebilir diye düşünüyorum..
     
  8. taygun

    taygun Guest

    Akgün

    Bir de perlit'i bir araştır. Hem hafif, hem gözenekli ve hem de çok ucuz. Ama çok tozlu. Ama hafif olduğu için hagen siyah kumla kullandığında büyük ihtimaller perlit yukarı, siyah kum da aşağı hareket edecektir.

    Volkan'ın tavsiyesine katılıyorum.

    Bir de en alta toprak koyanlar var. Alg riski taşıyor elbette. O da araştırılabilir.
     
  9. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    En altda torf kullanacağım ama çok az miktarda kullanacağım 200 lt lik tank için 300 gr torf yeterli bence. Bulrsam birazda hindistan cevizi torfu koyacağım, tabanı aşağıdan yukarı doğru sayarsam: Torf (saksı toprağı), Fertil Plant (Prodac), Misket Gübre, file, Dazs Soil (az), Hagen siyah kum şeklinde düşünüyorum. Eğer hagen siyahdan vaz geçersem lav kırığı kumda kullanabilirim.
     
  10. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Lav kırığı kumu öneriyorum Akgün Abi.Ben çok memnunum,fiyatına göre çok iyi performans veriyor.Diğer kumlara göre daha hızlı koloni oluşturuyor.Bitkiler için gerekli neredeyse bütün elementleri içeriyor.
    Aşağıdan yukarıya sıralama yaparken kumların özgül ağrlıklarını da göz önünde bulundurmanız iyi olur.Yoksa hafif olanlar bir süre sonra üste çıkıyor.
     
  11. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Evet bunun farkındayım Cemcim o nedenle tek tip kum kullanıcam, zaten torf ve bitki destek kumlarının üstünede file koymadan kumumu sermiyeceğim. Bitki köklerinin lav kumunu tutuş özelliğini bende duymuştum, ayrıca dediğin gibi girintili çıkıntılı yüzeyi sayesinde bakteri oluşumuda çok hızlı ve fiyat-performans kriterindede başarılı. C.tesi günü başka bir forumdan bir abimle (Özcan abi-Cana) Lale akvaryuma gitmeyi düşünüyoruz belki ordan alırım kum (taşımayı gözüm keserse:)).
     
  12. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    15 kilo çuval veriyorlar Akgün Abi.Fiyatı 25 lira.Bir boy büyüğü 10 kg 30 lira.2'ye bölünce taşınıyor zor da olsa :) Şu an bende 25 kg lav taşı kırığı var,8 kilosu karterde derin kum yatağı olmak için bekliyor :)
    Bu arada gitmişken vatozlara bakmayı unutma ;)
     
  13. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    15 kg. ı 25 TL olanın tane büyüklükleri ne kadar? Büyük dediğinin boyutu ne kadar?
     
  14. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    25 liralık olan aquaclay kadar boyutu.30 liralık olanı taban için önermiyorum.Filtrelemede kullanılabilir.Büyük yani...
    Aslında orada 3 boy varmış gibi geldi bana.En küçük boyda olanı 25 lira ki o taban için uygun.Ondan çok az daha büyük olanı var,o da kullanılabilir ama fiyatını bilmiyorum.Bir de en büyüğü var işte,fındık kadar.
     
  15. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Küçükköy taraflarında boy boy ve çeşit çeşit kumların olduğu bilgisini aldım.. themurtt'tan , onada Kadr1maN - Kadir kardeşimiz söylemiş.Son kararı vermedi iseniz Kadir'den öğrenelim isterseniz ?
     
  16. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Çok iyi olur... nerde nasıl ve kaça sorularının cevabını alırsam kum olayını netleştirmiş olurum. Teşekkürler.
     

Sayfayı Paylaş