1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Hastalık oluşumu ve Fırsat eksikliği

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 12 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Balıkların Hasta Olma Sebebleri ve Fırsat Eksikliği:

    Ne yazık ki, bazen balık hastalıklarında kendi tanı ve teşhisimiz ile hareket etmek zorundayız. Aslında bu bir nevi görevimizde sayılır. En başından ve her balık satın almadan itibaren önemli bir sorumluluktur. Çoğu zaman kötü akvaryum koşullarından veya yanlış satın alma ile başlayan bir süreç. Bunları belki çok duydunuz, ama bir yerden başlanacaksa orası bu noktadır.

    Hangi koşullar balık hastalıklarına sebeb olabilir:

    1) Balıkların türüne ters orantılı su değerlerinin akvaryumda hakim olması. Yanlış su parametreleri, (çok çok yumuşak, çok asitli, çok alkalin, çok soğuk, sıcak su.) Türe göre yanlış su değerleri.

    2) Su değerlerinin sürekli oynaması. Sabit olmayan ve sürekli salınan ph değeri, inip çıkan oksijen oranı, kararsız ısı. Kararlı bir suyun eksikliği.

    3) Akvaryumların kırmızı çizgiye yakın değerlerde olması, en küçük bir olumsuzluğu kaldıramaması ve en küçük olumsuzlukta balıkların etkilenmesi. Akvaryum fırsat eksikliği.

    4) Balıkların besin ihtiyaçlarının son derece basit ve kalitesiz yemlerle karşılanması ve tek çeşit yemleme. Kötü besleme.

    5) Sık yapılan bir hata, bazen yanlış balık seçimi akvaryum izlendiğinde anlaşılmaz. Oysa balıklara gizli stres kaynağı olma ihtimali yüksektir. Yanlış akvaryum dostu seçimi.

    6)Dış görünüş olarak hasta görülmeyen balık, erişkin olmayan seçilemeyen dış parazitli satın alma ve zayıf düşmüş balıkların satın alınması. Satıcıdan hasta olarak satın almak.

    7) Henüz biyolojik döngüsü oturmamış bir akvaryumda aşırı yemleme, aşırı balık ekleme ve atıkların zararsız en az zararlı olan nitrat'a çevrilememesi. Biyolojik denge eksikliği.

    8) Akvaryumdaki hasta balık veya balıkların fark edilememesi ve buna bağlı olarak tank geneline yayılması. Hastalığın tedavi edilemez boyutlara ilerlemesi. Gözlem eksikliği ve geç teşhis.

    Akvaryum sağlığı ve fırsat eksikliği:

    [​IMG]

    Balıkların yanlış su değerlerinde tutulması (çok yumuşak, çok asitli, alkalin, çok soğuk, sıcak su )

    Satın almadan önce tür hakkında bilgi alınmalıdır. Hangi su değerlerine uygundur ve mevcut akvaryum suyumuz bu türe hitap etmektemidir sorusuna yanıt bulunmalıdır. Balıkların satın alındıkları su değerleri adapte edilecekleri akvaryumunuzun suyu ile eşit olamayacaktır. Tuzlu su türleri tatlı su türlerine göre milyonlarca yıllık sabit su değerlerinden toplanan balıklardır ve adaptasyonları akvaryumlara itina ister. Ancak bu kural tatlı su balıkları içinde geçerlidir. Sağlıklı bir adaptasyon sıkıntısız bir süreç demektir. Genel kararlılığı sağlıklı olan akvaryumlarda sorunsuzluk anlamına gelir. Balıkların ozmotik basınç düzenlenmesi için gereken süre yavaşca sağlanmalıdır. Tuzlu su balıklarında ise, Tuz dengesi konsantrasyonu için vücudun içindeki su ile adapte edilecekleri su dengelenmelidir balık tarafından. Bu da yine adaptasyonun önemini ortaya koyar. Balık vücut hücreleri ve organları tuz alımını düzenler. Eğer balık yanlış su değerlerine maruz kalırsa bir anda vücut umutsuzca dengeyi korumaya çalışır. Bu bir mücadeledir ve genelde büyük hasar verir veya balık kazanamaz. Tatlı su balıklarında bu evre nispeten kolay atlatılır. Yanlış PH değerleri balığın sürtünme tepkisi vermesine yol açar ve akvaryuma adaptasyon gerçekleşene kadar balıklar mukoza üzerinde ciddi hasarlar alabilir. Sonuç olarak, balık ve bağışıklık sistemi zayıflamış haldedir ve böylece artık bakteri ve yine patojenlere açık bir halde akvaryumda dolaşır. Akvaryum balık metabolizması sıcak suda daha hızlı çalışır ve bağışıklık sisteminin daha aktif olmasını sağlar. Bu uzun vade de strese yol açar ve bağışıklık sistemi çöker. Ancak bazı hastalıkların tedavisi sırasında bağışıklık sisteminin hızlanması için kısa sürekli destek olarak kullanılır.

    Akvaryum fırsat eksikliği ve hastalık ilişkisi:

    [​IMG] [​IMG]

    Akvaryumlarda fırsat her zaman balıklar için önemlidir. Bu her koşulda önemlidir çünkü, sistemde oluşacak bir hatada son derece sağlıklı bir akvaryum normalden fazla dayanır, buna balıklarda dahildir. Örnek olarak dış filtre arızasını siz fark edene kadar size gereken süre sağlıklı ve değerleri yerinde bir akvaryumda daha uzundur. Aksi akvaryumlarda zamanınız kısıtlıdır. Balıklar açısından fırsatın diğer önemi ise, gizlenme ve tacizden kurtulma fırsatıdır. Bu da ancak gizlenme fırsatını verecek dekor ile mümkündür. Balıklar ilk adapte oldukları akvaryumda ilk bu fırsatı arar... Dekor eğer birkaç baskın balığın bölüşeceği şekide dizayn edilirse kavga ve stres azalır. Aksi halde gereksiz darbeler ve stres yüklü bir başlangıç yapacaktır.

    Kötü beslenme:

    Beslenme konusu elbetteki balıklar için önemli. Bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi ve güçlü kalması için besinlerdeki vitaminlere bağımlıdırlar. Aksi halde insanlardaki gibi zayıf düşme ve çabuk hastalanma kaçınılmazdır. Vitaminler balık üzerinde insanla aynı etkiye ya da tepkiye neden olur. Diyet seçimlerinde bu göz önüne alınmalıdır. En az üç çeşit yemden faydalanırken bu yemlerin vitamin içerikleri farklı farklı olmalıdır. Aksi halde 4 çeşit yeminiz de olsa aynı içerik yüzünden siz beslendiklerini sanarken eksik kalan yanlar çok olur.

    Akvaryum ortaklarında hatalı seçim:

    Bir akvaryum içinde stres kaynağı olarak gezinen balık varsa bağışıklık sistemine baskı yapar. Yanlış sosyalleşmeye balıkları zorlamak bir nevi yukarıda bahsettiğimiz fırsat eksikliğinide beraberinde getirir. Sürekli taciz altında kalmak, dişi ile birlikte üreme isteğine müdahale ve beslenmelerine engel demektir. Hastalık ve zayıflık sürecinde gerekli beslenmeyi yine yapamayacaklarından tedaviye yine yanlış akvaryum ortağı engel olacaktır. Akvaryum ortaklarının seçimi bu açıdan önemlidir.

    Balık değil hastalık satın almak:

    Her zaman esnaflarda balıklar refah içinde olmayabilir, birçok nedenden hastalıklara yakalanabilirler. Yer darlığı yüzünden akvaryum ortakları bazen istemeyecekleri türden olabilir. Balıkların üzerlerinde gözle görülemeyecek kadar gelişme evresindeki parazitler olabilir ve iç hastalık sorunları olabilir. Yem vererek iştah durumları öğrenilmelidir. Balıkları tam olarak gözlemleyerek almak gerekir. Çoğu zaman aslında hastalıklar dikkatli bakıldığında görülebilirdir... Ancak satın alma anının hevesi ile dikkatlerden kaçar. fin klipleri, faltaşı gibi gözler, karın şişmesi veya eksik beden ölçüleri. 90.60 .90 ölçülerinde olmaları daha sağlıklı olmaları anlamına gelir.
    Pek çok hobicide kullanılmayan karantina akvaryumları bu sürecin sigortası gibidir. Karantina akvaryumlarının daha yaygın kullanılması iyi bir önlemdir.

    Biyolojik denge:

    Biyolojik denge genelde sabırsızlıktan dolayı kurulum başlangıçlarında unutulan bir konudur. Bu kurumlara zamansız balık eklemeleri gerçekleştirilip yemleme yapılmaya başlandığında azot döngüsü tıkanır ve suya aşırı yük biner. Bu yükü kaldıramayan akvaryum şartları ve biyolojik döngü yarı yoldaki duraklar olan amonyak ve nitratla balıkları başbaşa bırakır. Tabi hastalıklar bu tarz durumlarda daha ani ve etkili baş gösterir. Tedaviye fırsat bile bulunamayabilir.

    Akvaryumlar arası hastalık transferi ve ilaç kullanımı:

    [​IMG]

    Birden fazla akvaryuma sahipseniz dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır. Bazen sağlıklı olduğunu sanıp aynı malzemeyi diğer akvaryumda kullandığınızda hastalık bulaşabilir. Bunun adına yer yer bakteri uyuşmazlı dendiği de olur. Bu gibi durumlarla karşılaşmakak için dikkat edilmesi gerekenler vardır.


    Kepçe, hortum, kova vb gereçlerin her akvaryumun ayrı olması veya iyice tezenfekte edilmesi.

    Malzeme ve gereçler eğer bir kez hastalıklı akvaryumda kullanılmışsa tedavi sürecinden sonra dezenfekte edilmesi.

    Hastalıklı akvaryuma çıplak elle müdahale edilmişse diğer akvaryumlara eller dezenfekte edilerek müdahale etmek.

    Ölümü kaçınılmaz olan veya sebebini bulamadığınız bir hastalıktan ölen balıkları gömmeniz gerekir.

    İlaç kullanımı:

    Mücadele edilmesi gereken birçok hastalık akvaryumlarda baş gösterir. Böyle olunca ve tedavilerinde hobiciler arasında göreceli olması farklı farklı tedavi yöntemleri ve ilaçlar önerilmesine neden olur. Hastalığa tam veya en yakın tanı koyulmadan ilaç kullanmak sayısal loto oynamakla eş değerdir. Birçok hastalık hobicinin yanlışları veya hatalı akvaryum koşullarıyla ortaya çıkar. Bu koşullarla ortaya çıkan hastalıkların sadece sonuçları ile değil, gerçek nedenleri ile de mücadele etmek için ilaç kullanımı gerekir. canım.gif İlaçları kullanmadan önce biyolojik döngüye zararı, bitki varsa bitkilere zararı ve balık üzerinde yaratacağı tahribat hesaplanmalıdır. Filtre sisteminden ilacın etkisini azaltacak aktif karbon gibi filtre malzemelerini çıkarmak gerekirken, bakır içerikli ilaç kullanımında uv filtresi de kapatılmalıdır.


    www.akvaryumportali.com

    Çizim içeriği dahil alıntılanıp yayınlanamaz...

    Sevgiler...
     
  2. balıkosman

    balıkosman

    Mesajlar:
    257
    İsim:
    Osman Tuna
    Mükemmel tespitler bunlar Temel bey kutlarım gerçekten.harika bir yazı olmuş.Başlık içindeki dikkat edileceklere dikkat edilse sanırım sorunlar çok daha azalır ve ölen balıklar ölümleriyle beslenenlerin rızıklarıyla sınırlı kalır.bilgiler için teşekkürler.
     
  3. ceno

    ceno

    Mesajlar:
    53
    İsim:
    Profil eksik
    Çok faydalı bir derleme ve bana göre kılavuz niteliğinde olmuş.
    Emeğiniz ve paylaşımınız için teşekkürler.
     
  4. MehmetAbi

    MehmetAbi

    Mesajlar:
    1
    İsim:
    mehmet yılmaz
    Öğrenecek Çok Şey Var...
     
  5. mutlu

    mutlu

    Mesajlar:
    95
    İsim:
    Mutlu
    Çok güzel anlatmışsınız.:ay:
     

Sayfayı Paylaş