1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Havuz için Dıy filtre yapımı

Başlığı 'Akvaryum Filtre Yapımları' kategorisinde molossus tarafından 13 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

  1. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Önceki cevaplarınızda kendi filtre sistemimi yapmamı önermiş ve bir şema göndermiştiniz.

    Tesadüf eseri öğrendim; eski bir arkadaşım da evinin bahçesine 7 ton kadar su kapasiteli bir havuz yapmış. Gittim baktım ki hiç bir filtre sistemi yok ve su yeşil ötesi... Kendisine dış filtre yapmayı önerdim, malzemeleri kabaca internetten gösterdim. Hemen "hadi şimdi ısmarlayalım" dedi. Ben de zaman tanımasını ve konuyu araştırma ihtiyacım olduğunu söyledim.

    Gönderdiğiniz şemada, pompa yazılı olan kafa motorunun hemen sağ ustunde ucu görünmeyen bir boru var. Benim kırmızı bir dikdörtgen ve okla gösterdiğim kısım. Bu boru ne için? Yani kafa motorları suyun içine gömüldüğünden biz direk motorun su çıkışını, şemadaki dibe inecek boruya versek olmaz mı?

    [​IMG]

    Diğer bir sorum; ben 5000 lt/saat kapasiteli atman motor kullanmayı düşünüyorum. Havuz 7 ton olduğundan küçük gelebilir fakat şu anki halinden daha iyi olacağına eminim. Olmazsa bir tane daha yapacağız. 7 ton havuz ve 5 ton kafa motoru göz önüne alındığında, kullanmam gereken bidon minimum kaç litre olmalı? Yaklaşık 15 litrelik, kasnak kapaklı yani sağlam kapanan gayet güzel bir bidon bulduk. Bu bidon yeterli olur mu?

    Şimdi gelelim malzemeye; sünger, bioball, seramik, karbon kömürü, elyaf gibi malzemeler var. İlle de bunların hepsinden kullanmam gerekmez değil mi? Ya da şöyle sorayım; bu malzemelerin hangilerinden kullanmam gerekir?
    Küçük bir araştırma yapınca, küp şeker boyutunda kesilmiş gri süngerlerin de tek başına yeterli olacağını okudum ki bu bana pek gerçekçi gelmedi, doğru mudur?

    Şimdilik sorularım bu kadar.
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kararınız hayırlı olsun Caner Bey...

    Bence çok iyi düşünmüşsünüz. Çizimi bankada olduğumdan şu an göremiyorum ancak sorularınızı ben kendimce anladığımı düşünüyorum. Öncelikle kafa motorundan çıkan suyu hortumla direk filtre haznesine yollamak yeterlidir. Kafanızı karıştırmanıza gerek olmadığını düşünüyorum. Filtre haznesinin en altından açılacak veya takılacak bir kısa boru ile temizlenen su havuza dönse yeterli olacaktır. Aslında sistem gayet basit.

    Kullanacağınız filtre haznesi 15 litre olabilir...Ancak bu gibi filtre hesapları aslında havuzun yüküne ve ortama dökülen dış etken pisliklerinin yoğunluğuna göre yapılmalıdır. Bana sorarsanız 15 litrelik hazne yetecektir. Zaten yeni bir hazneye geçmekte hiç sorun değildir. Yarışmalar düzenleyerek farklı fikirleri hobimize kazandırmaya çalışıyoruz. Hiçbir yerde görmediğimiz yapımları yeni ve zekice fikirler çıkarıyor tartışıyoruz. Elbette bunların bir semeresi olmalı ve fazlasıyla alıyoruzda. Aşağıdaki örnek yine [desc=Platformumuza ait açılımlardan biridir.]Bir ilk olarak[/desc] süper kolay temizlenirliği, etkili filtrerasyon özelliği ile ve yeteri kadar filtre malzemesi alanına sahip bir filtre fikridir. (Fotoğraflar üzerine site tanıtımı düzenleme yapılarak yenilenecektir)

    [​IMG] [​IMG]

    Kullanacağınız filtre malzemelerine gelince dizilim havuz filtrelerinde önemlidir. İlk karşılamaya elyaf kullanılması çok öabuk tıkanma getirecektir. Bu yüzden önce katı atıkları tutacak seramik boncuk, maliyetten kaçmak istenirse kesilmmiş tırtıllı plastik hortum halkaları vb. Daha sonra elyaf ve sizin söylediğiniz gibi küp süngerler kullanılabilir. Mümkün olduğunca çabuk tıkanma yapacak malzemelerden uzak durmak gerek.

    Kömür kullanımına ise kısa gireceğim. 7 ton bir havuz suyunu kömürden geçirmek kolay değildir. Üstelik yapılacak filtre haznesi zaten buna müsait değildir. Filtreniz içine koyacağınız kömürün gözeneklerinin dolması anında ve çok hızlı gerçekleşecektir. Maliyeti aşırı olacaktır ve yine verimde alamayacağınızı düşünüyorum. Kömür kullanmak için için ayrı bir filtre haznesi yapılarak kaliteli açık kömür bulunursa sadece kömürün bulunduğu bir hazne yapılarak gerektiğinde kullanılabilir.

    Saygılar...
     
  3. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Temel bey, teşekkürler.
    Ben havuza akacak temiz suyu bidonun yukarısından vermeyi düşünüyordum. Bu düşüncemin nedeni; suyun en son elyaftan geçeceğini düşününce, elyafın en üstte olmasının temizlik açısından kolay olacağı. Sanırım bunu da sizin bir yazınızdan öğrenmiştim. Bu sebeple, bidon suyu alttan alsa, temiz su da bidonun kapağına açacagım delik ve basıncın yardımıyla üstten havuza geri dönse olur mu?

    Ayrıca havuzdaki yeşil sudan kurtulmamızı sağlayacak asıl filtre malzemesi nedir acaba? En fazla bu malzemeden kullanmayı düşünüyorum da.
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bidonun üstünden elbette verebilirsiniz. bitkili akvaryumlarda da bitki yaprağı çok olduğundan yine suyu ilk olarak elyaf yerine seramik yüzükler karşılamalı. Normal akvaryumlarda suyu ilk elyaf karşılayabilir. Havuzda ve bizim yapmayı düşündüğüm sistemde ise benim görüşüm suyu ilk elyaf karşılamamalı. Bunun iki sebebi var... Birincisi havuzlarda da rüzgar vasıtasıyla yaprak vb atıklar çok olur bu elyafı hemen tıkar. Sizin havuz balkonda siz ilk elyaf kullanabilirsiniz belki ama suyu filtre malzemelerine daha iyi yaymak için bence yine katı atık tutacak malzeme kullanmanız iyi olur. Suyu üstten vereceğinizden elyaf karşılarsa su düz bir şekilde filtre içinden geçer yani filtre malzemelerine tam dağılarak geçmez ve filtre etkisi düşer. Eğer yüzük ve benzeri malzeme suyu ilk karşılarsa su bu malzeme yüzünden dağılır ve filtre malzemeleri ile daha fazla temas eder.

    Bunların dışında suyu alttan veya üstten vermek fark etmiyor. ;)
     
  5. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Teşekkürler Temel bey.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yardımımız dokunduysa ne mutlu. Tabi yapım aşamalarını sizden görsel olarak bizle paylaşmanızı rica ediyoruz. Suyun yeşil olmaması için filtre malzemesi sorunuzu unuttum sanırım. Bu konuda düşüncem Güneş altındaki yüksek hacimli havuzlar için bu şekildeki bir filtre ile kolay olmadığını belirtmek isterim. Sanırım daha gelişmiş bir filtre odası gerekir. Kimyasal bazı sıvılar ile suyun yeşil olması engellenebilir ancak ona da ben sıcak bakmıyorum açıkcası.

    Sizin balkondaki koi havuzuna göre konuya bakarsak eğer... Yapacağınız filtre içine eklenecek 2 kutu kömür cam gibi yapacaktır suyu. Bence 3 ay rahatlıkla kömürü kullanılabilirsiniz. Daha sonra ihtiyaç duyulduğuna filtreye yeni kömür eklenerek su çok berrak tutulabilir. ;)
     
  7. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Temel bey, teşekkürler.
    Yapacağımız filtre benim havuzum için değil arkadaşımın yaklaşık 7 tonluk havuzu için. Daha karışık sistem derken nasıl bir sistemden bahsediyoruz? Elimden gelirse denemek isterim çünkü arkadaşım yemyeşil havuzunu çok dert ediyor :hasta:

    Benim havuza gelince; içinde sadece sıradan bir iç filtre olmasına rağmen su hala temiz ;) Sanırım japon şemsiyeleri ve su sümbüllerinin de bu temizlikte payı var.
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Havuz için D1y filtre yap1m1

    Sizin havuz kapalı balkonda bildigim kadarıyla ve hacim kontrol altında tutulacak seviyede. Ancak güneş altındaki 7 tonluk havuzun temiz tutulması icin filtre odasindan kasıt havuz suyunun ayrı bir depoya alınmasıdir. Su bu oda icindeki yoğun filtre malzemeleriyle işlenmelidir. Kum filtresinden tutunda kilolarca aktif karbon kullanıması gerekebilir. Bana sorarsanız o havuzda yem kalitesine ve su degisimine dikkat etmek lazım derim. Aslında yeşil suyu tüketecek doğal canlılar var mesela rotifer gibi. Ancak bu zaman alan bir konudur. Havuz suyu yemyeşil iken birden rengi acılmaya başlar ve sizi şaşırtır. İste bu alglerin tüketilmesinden kaynaklanır.
     
  9. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Suyu kimyasal olarak temizleyen bitkileri büyük oranda ayrı bir haznede beslemek ve akvaryum suyunu bitki havuzundan geçirip balık havuza döndürmek çok yardımcı olacaktır bence.
     
  10. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Temel bey teşekkürler. Rotifer kültürünü araştıracağım.
    Hasan bey, havuzun konumu önerinizi gerçekleştirmeye müsait değil :bilmem:

    Filtre malzemelerinin (mesela seramik halka) işlevlerini anlatan bir yazı var mıdır?
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Rotifer kültürünün araştırılacak yanı şu, kültür satılıyor özellikle tuzlu su üretimleri için. Tuzlu su ve tatlı su rotiferi olarak ayrılıyor. Ancak rotifer tatlıs su havuzlarında kendiliğinden üreyen bir plankton türüdür. Zamanla alakalı bir konu kısaca.
     
  12. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Temel bey, bu kültürü nasıl temin edebiliriz?
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Söylediğim gibi tuzlu için rotifer satılıyor, tatlı su için araştırmadım ancak muhtemelen satılıyordur. Ankara'da bir firma var sanırım. Arama motoru yardımcuı olacaktır. Yine dediğim gibi tatlı su havuzlarında zaten oluşan bir plankton türüdür. Satın almaya değer mi bilmem.
     
  14. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Teşekkürler temel bey.
    Bu durumda bekleyeceğiz.
     
  15. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Malzemeleri ısmarladık. Genellikle gri sünger kullanacağım ama az da olsa diğer malzemelerden de ısmarladık. Malzemeler gelip yapıma başlayınca paylaşacağım. Teşekkürler.
     
  16. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Malzemeler dün akşam geldi. Az sonra gidip çalışmalara başlayacağım dön:gif
    Bakalım sonuç ne olacak.
     
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hadi hayırlısı bakalım, inşallah istediğiniz güzellikte verimde bir iş çıkar. ;)
     
  18. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Gerçekten yorucu bir günden sonra, yaptıklarımı, tecrübelerimi ve hatalarımı paylaşmak için tekrar bilgisayar başındayım.
    Her zaman olduğu gibi belirteyim; yazdıklarım ve yaptıklarım referans olarak alınmamalı çünkü bu ilk denemem ve genel olarak konu hakkında tecrübesizim.
    Bu bidonun temizlenme zamanı geldiğinde, başka bir bidon yapacağız. Hatalarım ve tecrübelerim ışığında daha pratiğini yapmayı düşünüyorum. Yazının ilerisinde bu konuya değineceğim.
    Bildiğiniz gibi arkadaşımın 7 tonluk havuzunun yosunlu su sorunu vardı. Malzemeler geldi ve sıcağın altında havuz temizliğiyle başladık.
    Öncelikle havuzun genel görünümü

    [​IMG]

    [​IMG]

    Görüldüğü gibi su yemyeşil. Bunun ana nedeni güneş olsa da gözlemlediğim hataları paylaşmak istiyorum;
    Havuzun dibi taş ve kaya dolu. Bunlar hem pislikleri tutuyorlar, hemde balıkların yiyebileceği küçük havuz canlılarına korunak oluyorlar. Aynı etkiyi ortadaki fıskiye havuzu da yapıyor. Hatta bu fıskiye havuzunun içinde sülük benzeri onlarca canlı barınıyor. Arkadaşımı, taşları kaldırmaya ikna edemedim ama ortadaki fıskiye havuzunu kaldırttım.
    Burada belirtmek isterim; havuzunuzun giderini geniş yapın :) Bu havuzun giderinin çapı 1cm. kadar olduğundan sürekli tıkanma yaptı. Dalgıç pompanın çalışabileceği seviyeden sonra, havuzun boşalması uzun ve zahmetli oldu.

    Gelelim malzemelerimize
    Çoğunun doğru adını bilmediğimden fotoğraflarla gösteriyorum.
    Sırasıyla
    -Bidonumuz

    [​IMG]

    -Kapağa ve plastik parçalara, hortum kalınlığında yuvarlak delik delmemizi sağlayan matkap ucu ve aparatı

    [​IMG]

    -Biotoplar, elyaf ve atman 5000 lt/saat kafa motorumuz

    [​IMG]

    -Parça gri süngerimiz

    [​IMG]

    -Kelepçeler, silikon vs.

    [​IMG]

    -Filtre malzemelerini ayırmak için kullanacağımız sandalye oturağı :F

    [​IMG]

    -5-6 metre, piyasada 1inc kalınlığında olarak adlandırılan yaklaşık 2,5cm çapında hortum

    Neden boru değil de hortum kullandım? Su debisinin düşük geleceğinden korktuğum için, kıvrımların L değil de yumuşak olmasını istedim.
     
  19. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Arkadaşımın sabırsızlığı sebebiyle, ben daha konuyu araştıramadan, verilen linkleri incelemeden yapıma başladım.
    Öncelikle iyice temizlediğim bir boya kutusu kabının altını, 5-6 santim yukarıdan kesip, matkap yardımıyla delikler açtım. Bidona suyu dipten vereceğim için bu parçayı en alta koydum. Hortumu bu deliklerden birinden geçirip, geri çıkmaması için kelepçeyle sabitledim. Plastik parçanın üzerine de taş koydum.

    [​IMG]

    Ardından biotopları bidona boşalttım.

    [​IMG]

    Yukarıda, önceki mesajda fotoğrafı bulunan, koltuk oturağını bidona göre kesip, boru kalınlığında deldikten sonra, kalın gözenekli tül kumaşa sardığım gri süngeri bidonun içine yerleştirdim. Bu aşamanın fotoğrafını çekmeyi unutmuşum huh:

    Tül kumaşa sarılı gri süngerler

    [​IMG]

    Elyafı da ekleyip, kırık sandalye parçalarını kullanarak yaptığım artı şeklindeki parçayla malzemeleri üstten sıkıştırdım.

    [​IMG]
     
  20. molossus

    molossus

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    caner şapağasıoğlu
    İçerideki hortumu gerektiği kadar kesip, kapağa monteyi sağlayacak aparatı bu hortuma taktım.
    Anladım ki çoook gereksiz işler yapmışım; dipteki boya kabı altına, yukarıya doğru, yeşil borunun içinden geçeceği kadar pimaş benzeri bir boru adapte etseydim, suyun geri gelmemesi için araya conta koysa ya da bu pimaşı kapağa sıfır kesip araya conta koysaydım, bundan sonra yapacaklarım işkence olmayacaktı.

    Hortumu dibe sabitlediğim için yukarı çekemedim. Hortumu uzun tutunca, kapağın baskısıyla bükülüp ezildiğinden uzun da bırakamadım.

    Bu arada bidon kapağına delikleri deldim, aradaki aparatları, contaları sıkıştırıp, silikon çekip, güneşin altında kurumaya bıraktım. Bu arada ben de güneş altında kurumaktaydım :F

    [​IMG]

    Fotoğrafta diğer hatalarım görünüyor;
    İçerideki hortuma yapılan en ufak bir yön değişikliği, hortumun kıvrılıp tıkanmasına sebep olacağından, kapaktaki deliği de yandan delmek zorunda kaldım. Böyle olunca, kapağın kenarındaki bombeler montajı çoook zorlaştırdı. Aslında hatalardan dönüp yeniden başlayabilirdim ama arkadaşım havuzu temizlemiş, sucuya haber vermişti. Saatler de ilerlediği için devam etmeyi uygun gördüm.
    Başta söylediğim gibi; bu bidonun temizleme zamanı geldiğinde başka bidon yapacağım.
     

Sayfayı Paylaş