1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Hep aynı balık diyenler

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 11 Ekim 2008 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam,
    Yeter diyenler kimler, aynı balıkları akvaryumunda, akvaryumlarda, akvaryumcularda görmekten sıkılanlar kimler, yoksa bu doğru değil de ben mi hatalıyım?

Evet bu başlığı açtım çünkü, daha evvelde belirttiğim gibi, son zamanlarda Türk akvaristinin çok kısır bir dönü içerisinde döndüğünü, forumlarda sorulan soruların artık akvaristleri baydığını düşünüyorum. Konuyu bir şekilde maddi imkan meselesine bağlamak istemiyorum çünkü, biliyorum ki, harcanan paralarla zaten değişik türler için akvaryumlar oluşturulabilir. Sarı perenses balığının bu kadar beslenmesi, maddi imkan ile açıklanamaz, elbette zevkede kimse karışamaz, ama benim gibi düşünen ve bunları yazılarına çekinmeden dökebilecek arkadaşlarımız aramızda mevcut.

Peki ne besleyelim ?
    Bu soru aslında cevabı çok uzun bir soru. Ben yıllardır bir çerceve içerisinden ayrılmayan ve kalıplaşmış balıkları dükkanında satan esnaf arkadaşlarımızda bile, bir çok tür olduğunu ancak bu türler ile ilgili forumlarda çok fazla yazışmalar olmadığını görmekteyim. Bunların başında gelenler kısaca şunlar;

Eretmodus;

Fossorochromis rostratus;

Cyathopharynx Furcifer;

Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Peki acaba sorun, akvaryum üzerine olan platformlarda mı ? bu balıkları müşterilerine satamayan, tavsiye etmeyen esnada mı ? yoksa belli bir kalıp içerisine sıkışan, sıkıştırılan akvariste mi ?

Sizce sebeb nedir ?
    Akvaristlerin arasında hak ettiği değeri bulamayan balıkları kendinizce açıklayın.
    Saygılar...

2. MR_EREN

MR_EREN Guest

Ynt: Hep aynı balık diyenler

Canlı doğuranlar, japon balıkları ve labirentliler hakettiği değeri bulamayan balıkların başında gelmektedir...

Ancak günümüzde canlı doğuranlarda durum, en uç hale geldi.
    Öyleki, akvaryumcuya gidip lepistes veya kılıç aldığımda adam "Abi sen acemi misin diyor?".

Halbu ki bu balıklar profesyonelce bakılması en zor canlılar...
    Ancak bu canlılara (Lepistes kılıç vs.Kısacası canlı doğuranlar) gönül verenler dışında kimse bilmiyor...

3. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

:hayir: Katılmıyorum. Bir çok akvarist, bu türleri besliyor ve hatta bu türler ile hobiye başlıyor. Kısaca yine zaten , yıllardır klasik olarak beslenen türler bunlar. Forumlara bakın en çok soru bu türler hakkında geliyor.

4. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş

Hobiciler , akvaryumculara istekte bulunursa ve bu istek sayıca çok olursa; akvaryumcularda toptancılara bu istekleri belirtirler.Ve belli bir talep olursa balıklar ithal edilir.

Belli bir bölgedeki bir akvaryumcu seçilebilir.Ve oraya 3-4 hobici yakın aralıklarla gider A balıgı var mı? vb sorular sorarsa akvaryumcunun ticari iştahı kabarır.Ve toptancıdan bilgi alır.

5. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY

Temel abi,teşekkürler paylaşım için.Aslında bu hobiyi bu hale getiren bizleriz.
    Genelde akvaryum tanıtımlarında,kişinin 100 litre akvaryumu varsa hemen anında Sarı Prenses'i öneriyoruz.
    Akvarist arkadaşlar olarak her zaman farklı türler beslenmesi önermek daha idaeldir diye düşünüyorum.

Kısa anımı anlatmak istıyoruz naçizhane:

Hayalimde olan Malavi Gölü'nün mbuna sınıfına giren 3 tür balık var.Bayram tatilinde o türleri söyledim.Yaklaşık herhalde 30 akvaryumcu gezdim,söylediğim balıkları bilen 3 akvaryumcu çıktı.

6. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Selam,
    Şahsen değişmeli ve ön ayak olmak için elimizden geleni yapmalıyız diyorum.
    Bu konu gerçekten çok önemli, tüm forumları inceleyin, sarı prenses, yunus üzerine. Bu platformun bunun dışına çıkması için bir çok yeni türlerin tanıtımına girmeliyiz. Türk akvaryum hobisi bu balıklardan ibaret olmamalıdır. Bulunmaz hint kumaşlarından söz etmiyoruz.

Size bir balığı daha bu vesile ile tanıtmak isterim.
    Severum:

[img width=700 height=525]http://img375.imageshack.us/img375/5603/96756514ub5.jpg[/img]

[img width=700 height=525]http://img380.imageshack.us/img380/3276/img2766ic8.jpg[/img]

Saygılar...

7. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY

Abi tamamen haklısın,yunus ve sarı prensesi duymak artık sıktı nerdeyse akvaryumdan çıkaracağım.
    Bu tür balıkta güzelmiş abi.habibatı yaşayışı hakkında naçizhane bilgilerin nedir abi?

8. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş

İstanbulda severium sahibi olmak isteyen arkadaşlara yardımcı olabilirim.

9. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş

Aklıma gelmişken söyleyeyim dedim.Bildiğiniz gibi bir akvaryumcu abi ile ortak üretim yaptıgımdan toptancılara çogu zaman gidiyorum.Atıyorum a balığı ülkemizde hiç yoksa ve belirli bir talep olursa toptancıdan bunu siparişni verebilirim.Toptancıyla bu konuyu bir konuşayım.Eğer onay verirse güzel türleri tankımızda barındırabiliriz.Tabi şuan için kesin birşey diyemiyorum.

10. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

SEVERUM (Heros severus)

Güzel balık bence de, bakımı tecrübe ister, zaten bakımı tecrübe istemeyen balık yoktur. Önemli olan besleyeceğimiz türe önce karar vermeli ve balığı satın almadan önce bu tür hakkında arşatırma yapmaktır. Bu şekilde başarının gelmemesi zaten söz konusu değildir. Bizim Ülke akvaristimiz, balığı aldıktan ve sorun çıktıktan sonra araştırmaya meyilli. Esnafın uyarları bile bazen nafile kalmakta. Bu tür Güney Amerika'da, Amazon Nehri'nde doğal olarak bulunurlar. 25 cm. kadar büyüyebilen bu balıkların bakımı tecrübe gerektirir. En az 150 litrelik akvaryumlarda bakılması gerekir. pH 6,5-7,5 arasında olmalıdır. 26-28°C sıcaklıktan hoşlanırlar. Vücutlarının her iki yanında sıra halinde koyu kahverengi benekler vardır. baskın olanlarında parlak kırmızı gözler vardır. Yassı ve geniş gövdeli, gösterişli balıklardır. Cinsiyet ayrımı zordur. Erkekler daha ince yapılıdır ama gene de kesin bir fikir vermez. En iyisi, üreme zamanında üreme tüplerine bakmaktır. Erkeklerde kafanın alt kısmında kırmızı benekler vardır ama dişilerde genellikle bu benekler bulunmaz. Genellikle etçil beslense de ara sıra bitkisel yemler vermek gerekebilir. Artemia, karides, sığır kalbi, ciğer yemleri verilebilir. Ara sıra haşlanmış ıspanak da verilmelidir. Kuru yemleri yemeyebilirler. Yetişkinleri eşleri dışındaki balıklarla geçimsizdirler. Akvaryumda saklanma bölgeleri olmalıdır. Kütükler, kayalar ile dekore edilmelidir ki zayıf olanları güçlü olanlardan saklanabilsinler. Yoksa hırpalanıp ölebilirler. Sert balıklardır, bu yüzden karma akvaryumlar için uygun değildirler. Ama büyükçe bir akvaryumda danio gibi hızlı sürü balıkları bulundurulabilir. Bitkileri yiyebilirler. Bu yüzden de sert yapraklı bitkiler tercih edilmelidir. Üretimi çok zordur. Diğer çiklit türlerine göre çok zor eş seçerler. 1-1,5 yaşındayken eşleşebilirler. Üretim için akvaryumun suyu yumuşak ve asitik olmalıdır. bu şartlar, turba filtre ve ozmoz aleti (discus konusunda da belirtildiği gibi) kullanılabilir. Çift, temizledikleri bir aşın üzerine 1000 kadar yumurta bırakır. Yumurtaları ortaklaşa korumaya ve havalandırmaya başlarlar ve yumurtadan çıkan yavruları bir süre ağızlarında taşırlar.

Sayfayı Paylaş