1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Herşey Nuphar lutea için....

Başlığı 'Labirentli Balık Türleri Forum' kategorisinde Neverlander tarafından 14 Aralık 2008 başlatılmıştır.

1. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Arkadaşlar,

Belki haberiniz vardır... Başımda bir Nuphar lutea (sarı nilüfer) belası var... Acayip hızlı büyüyüor ve artık 35 lt'lik akvaryumumun çeyreğini işgal etmiş durumda... Başka yerlere falan da baktım, bu daha da büyüyecek...

Ben de dedim ki, yani N. lutea'yı verip kurtulmak yerine, sekizgen bir akvaryum yaptırsam... Yüksekten aydınlatmalı, hani şu plaudaryumlar için kullanılanlardan... İçine N. lutea'yı koysam... Nasıl olsa yakında yüzeyi kaplar, aşağıya ışık geçmez kolay kolay... Ancak bu sefer aşağıya ne koyayım diye takıldı aklıma... Şimdi şöyle de bir durum var... Elimde bir miktar cüce vatoz var... Bunları da üretmek istiyorum doğrusu... Bunlar da karanlıktan hoşlanırlar diye biliyorum hani... Ancak bu sefer de en cüce vatozları göremem... Aslında şöyle N. lutea'nın yapraklarının altını aydınlatabilecek bir sistem var mı bildiğiniz?

Diğer taraftan vatozların yanına neon tetra alacaktım... Ama Ufuk tandoğan'ın betalar (mı? yoksa bettalar mı olacak?) hakkındaki yazısına rastladım... Üffff, yaaa... Ufuk Bey'de öyle güzel anlatmış ki 8ellerine sağlık), şimdi de acaba beta mı alsam oluyorum... Betalar ile cüce vatozlar aynı yerde yaşayabilirler mi bilmiyorum...

Tabii bütün bu yukarda yazdıklarım yavru akvaryumumun kalkmasına bağlı... zaten içindeki canlı doğuran yavruları da iyi halden yakında tahliye olacaklar...

Öbür taraftan eşimi ikna edebilirsem yavru akvaryumunu cüce vatozlara bırakıp N. lutea için sekizgeni yaptırıp ayrı bir yere koyacağım... Bu bağlamda ışıklandırmayı halledebilir miyiz acaba? N. lutea'nın ihtiyacı olmayacak ancak ben illa ki yüksek bir akvaryum yaptırayım ve yanına balık koyayım diyorum... Kafamdaki akvaryumun hacmi yaklaşık 50-60 lt olacak... Şimdi diyelim ki bu akvaryumu yaptırdım ve eşimi ikna ettim... Hava motoru olmaksızın betaları (1e1d en az) ne kadar süre yaşatabilirim... Elektrik önemli çünkü dördüncü akvaryumu koymayı düşündüğüm yerdeki priz halihazırda televizyon+135 lt dış filtreli akvaryum+65 lt iç filtreli alvaryumu çekiyor... Üstüne daha fazla yük yüklemek istemiyorum... Bir de illa iç filtre gerekli olur mu?

Offf, yaa... Bir akıl verin işte! Ne yapayım...

2. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Herşey Nuphar lutea için....

Bu arada Ufuk Tandoğan Bey'den mutlaka katılım istiyorum... Beni bu serüvene kendisi ittirmiştir çünkü... (Özellikle betalar hakkındaki ön yargılarımı kırdığı için Ufuk Bey'e çok teşekkür ederim... :cicek: )

3. avşarbeyi

avşarbeyi

Abdullah hocam işin içine hanımlar girerse aile meselesi olur ve karışmamız doğru olmaz. :D

4. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Siz çekinmeyin, karışın... Olsa olsa boşanma davamız için size davetiye (celp demek istiyorum) gelir... :D Sonraki nikahımda da sizi şahidim yaparım... :D

Dediğim gibi, herşey Nuphar lutea için.........

5. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin

İzninizle bir şey sormak istiyorum hocam. Nuphar lutea hakkında bilgim yoktur ancak;
    ''N. lutea'nın ihtiyacı olmayacak..'' demişsiniz. Yaptıracağınız sekizgen ve yüksek akvaryum Nuphar lutea'nın alt kısımlarının yetersiz ışık almasına neden olacak. Alt kısımlarda yaprak varsa onların çürümesine yada gövdenin zarar görmesine neden olmaz mı? :bilmem:

Bir de bettalar gerekli oksijeni atmosferden temin etmiyorlar mı?

Çok mu oluyorum sorularımla :cekingen:

Saygılar herkese...

6. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Türker Bey,

N. lutea bir nilüfer... Yani yaprakları suyun yüzeyini bulana kadar uzayacak ve sonunda su yüzeyini kaplayacak... Aşağı ışık pek de geçemeyecek... Yüksek yaptırayım istiyorum ki akvaryumu N. Lutea iyice uzasın ve aşağıda balıklara yeterli yer kalsın... Şimdi dediğim gibi aslında benim bu akvaryuma iç filtre ve/veya hava motoru (zaten bu yüzden bettalara taktım kafayı) koyasım yok... Tek derdim aşağı (N. lutea yapraklarının altında kalan bölümü) bir şekilde aydınlatmak... Bu konuda da yardım istiyorum tabii...

7. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Aydınlatmayı hallettim... Sadece iç filtre ve hava motorundan kurtarın beni...

8. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

Abdullahçım dalgıç florasanlar işini görmez mi acaba ? Senin bitkinle ilgili hiç bilgim yok açıkçası ama alttan aydınlatma istiyorsan eğer belki dediğimi kullanabilirsin.. Dalgıç florasanların ışık değerlerine ve bitkinin ihtiyaçlarını öğrenmek lazım tabii.. Siyamlar için ne filtreye nede hava motoruna ihtiyacın var.. 50-60 lt'yi öyle kirletemezler zaten.. durgun sularda yaşadıklarından dalgalanmada olmaz.. hava işinide kendileri akciğer solunumuyla hallediyorlar yani havalandırmayada ihtiyacın yok.. Su tazelemesi yaparak işini görebilirsin oda çok sık bile değil yani.. Çok dar alan olmadığı sürece siyamlar vatozlara birşey yapmıyorlar.. Bende bir kere gözünü yemişti vatozun oda benim kaşınmamdan ve cahilliğimden dolayı olmuştu. Abicim bide şu var her balığın huyu suyu farklı.. Genel tanı erkeğin dişiyi hırpaladığına dairdir ama bende ki dişi siyam varya akvaryumu dar ediyordu hem erkeğe hem diğerlerine.. Erkek bettayı ne hale getirdiğini görseniz şaşardınız.. Kuyrukları kıtır kıtır yemişti.. Birazda şans işi yani.. Kimbilir şansa belki vatoz yerine betta yavrusu alırsın.. 8gen'de ayrı bir güzel olur :)

9. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Sağolasın Volkancığım,

Ama vatozlar için filtrasyon gerekmez mi? Su değişimleri işi halletmeye yeter mi?

Ben de zaten dalgıç floresanlar ile çözecektim meseleyi... Teyit ettiğin iyi oldu... Tekrar sağolasın...

10. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

Abicim 60 lt'de ufacık 4-5 balığın bir yükü olmaz.. Eskiden filtremi vardı pipodan başka.. Çok fazla detay girmeye başlayınca zorunluluklar arttı o kadar.. Filtrasyon için tatlı su midyeside deneyebilirsin alanlar memnun yani.. İllede filtrasyon istiyorsan şelale filtrelerden kullanıp temizliği ve havayı aradan çıkarabilirsin.. Aklıma gelenler bu kadar kanka.. Başka duyum yada bilgi edinirsem yazarım tekrar..

11. DuncaN

DuncaN

Hocam betta erkekli dişili yaşamaz hatta bazı dişiler hem cinsleri ile bile yaşayamıyor.Ki anavatanında en kıymetli balıkta budur.
    Şimdi nilüfer için düşündüğünüz tank güzel olur ama basit ışıklandırma sistemi ve filtrasyonsuz asla olmaz.
    Neden diyeceksiniz ?
    Pek çok platformda görürüz bettam dipte bekliyor aniden suyun yüzeyine çıkıp geri dibe çöküyor.
    Bu sudaki nitrat patlamasının ve her hastalığın kapıda olduğu anlamına gelir bitkiler nitratı emer vb düşüncelerde olan arkadaşlarımızda olsada ben kesinlikle filtrasyonsuz balık bakmıyorum ve hiç betta kaybetmedim.
    Kaynağı belirsiz bir plakat almıştım sırf satanı merak ettiğim için o öldü benim etkim yok yani olayda.
    Bahsi geçen tankı kurduktan sonra altta kalan kısımları az ışıktan hoşlanan bitkiler java moss saz vb ışık ihtiyacı düşük bitkilerle güzelce dizayn edebilirsiniz şu an kafamda canlandırıyorum çok ta şık olur.
    Bu tankı kurup ısrarla üzerinde durduğum filtrasyonuda yaparsanız ülkemize ara ara giren Halfmoon bettalardan zevkinize uygun bir tek balık eklemeniz yeterli olacaktır.
    Hem filtrasyon kurulursa cüce vatozlar içinde yer bulunmuş olur,Betta onlara alışana dek biraz zorlansada alışacaktır.
    Midye konusnda da midye her şartta kumu kazacak ve bitkileri sökecektir kesinlikle olmaz.

12. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Çok sağolun Ufuk Bey,

Anlaşıldı... Hava verebilen iç filtre alıyoruz... Bakalım bu N. lutea başımıza daha neler açacak...

13. axu2

axu2

http://www.bilyap.com.tr/magazin/mag4/akvaryum1S4.php

Abdullah hocam daha evvel mutlaka görmüşsünüzdür ama benim hayran olduğum kurulumlardan sistemlerden biri bir göz atın isterseniz. Balıkların herşeyi devletten bekleme zamanı geldide geçti bile :hasta:

14. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Bahadır Bey,

Valla baştan sona soluksuz okudum... Ve üzerine bir kez daha okudum... Süpermiş... Tanımlayacak başka kelime bulamadım... Şimdi aklımda başka başka fikirler oluşmaya başladı... Bakalım, nasip...

Link için çok teşekkür ederim, tekrardan...

15. yasarhakan

yasarhakan

Abdullah, amma taktın o bitkiye, nilüfer için sekizgen akvaryum mu kurulur. Birden bir dinlenme dönemine girer, bir daha göremezsin ne yaprak ne başka birşey, bırak dursun olduğu yerde, yerini değiştirmek de riskdir onun.

16. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Hakan Hocam,

Öylde diyorsun da arkadaşı zaptedemiyorum ki... Yapraklarının 5'i kocaman oldu... Bu nedenle suyun kaldırma kuvvetine daha geniş bir yüzeyi maruz kalıyor... Zaten akvaryumdaki kum derinliği yetersizdi... Yukarı fırlayıp duruyor... Haliyle de sürekli yeri değişiyor, tabii akvaryum içinde...

Neyse bir aksilik çıkmaz da Pazar günü görüşebilirsek aklımda başka bir plan var hem Nuphar Lutea hem de Ancistrus'lar için... Onu danışacağım sana... Tabii uygun görürsen...

Sayfayı Paylaş