1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Hiç su değişimi yapmasak

Başlığı 'Akvaryum Kahvesi' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 14 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bitkili akvaryumları keyifle izliyorum ve itiraf etmem gerekir ki, insanları çok rahatlatan bir görünüme sahipler. Benim klasik olarak bitki çeşit ve yoğunluna göre hep değiştiği söylenen kum çeşiti ve yine kum kalınlığına, farklı bir bakış acısı getirmek istiyorum. Aşağıdaki örnekteki akvaryumun kum kalınlığına sizin dikkatinizi çekmek istiyorum. Bitkili akvaryumlarda bitkilerin bazı element ihtiyaçlarını buharlaşan su eklemelerinde karşılarsak ve hiç su değişimi yapmazsak nasıl olur?


    Kum kalınlığı demek, bir bakvaryumun hiç su değişimine ihtiyacı olmayacağı ve sadece buğarlaşan suyu eklemek dışında bir işlem bırakmayacağını düşündüğümden ve bildiğimden size açmak istedim. Aslında benim geçmek istediğim bir sistem, bu ara bunun hazırlığını yapıyorum.

    Tatlı su balık akvaryumlarında hacmine bağlı olarak, hatırı sayılır bir balık yükü eklenen akvaryumda uygulanabilir olması sizce nasıl olur?
     
    Düzenleme: 13 Mayıs 2016
  2. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: Hiç su değişimi yapmasak

    Abii kum kalınlığının su değişimine ihtiyaç oluşturmayacağı fikrin açıkcası bana mantıklı gelmedi.Böyle bir kanıya nasıl vardın? Bu konuda beni bilgilendirirsen sevinirim.


    Saygılarımla...
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Hiç su değişimi yapmasak

    Gelmeyecek tabi hocam, zaten mantıklı gelmesin bizler anlatalım ve artık mantıklı gelsin diye açıyoruz bu başlıkları. :D Yani havanda su dövmek gibi bir niyetim yok. Böyle bir akvaryumda su değişimine gerek olmayacak.
     
  4. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: Hiç su değişimi yapmasak

    Ama kum kalınlığı ile su miktarı haliyle ters orantılı olacak ve balık yükünün azalması demek olacaktır bu.(Tabi akvaryumun büyüklüğüde önemli.) Az su çabuk kirlenme demek olacak ki siz bunun önüne geçtiğinizi idda ediyorsunuz.Haksız mıyım?
     
  5. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Hiç su değişimi yapmasak

    Valla konu başlığındaki gelişmeleri sabırsızlıkla bekliyorum...
     
  6. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: Hiç su değişimi yapmasak

    Hocam bekleme lütfen, bu konuda muhakkak bir fikrin vardır.Açıklarsan sevinirim. :)
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Hiç su değişimi yapmasak

    Konuyu aslında sadece bitkili akvaryum üzerinde tutmayıp, balık akvaryumlarına kadar genişletmeye karar verdim. ;)

    Fotoğraftaki akvaryumun yükseklik ölçüsü düşük, biz bu kadar yüksekliği düşük akvaryum kullanmak zorunda değiliz. Aslında Türkiye standartlarında bu yükseklikte yok. Kısaca Akvaryumun yüksekliği ile oynamak, seçmek bizim elimizde. Kum kalınlığı su litresini elbet düşürür, ancak bu çok önemli değil. Dediğim gibi akvaryum seçimi elimizde. Konuyu kısır çercevede değil, geniş yelpazede ele almalıyız.

    Müsadenizle konuyu genel bölüme taşımak istiyorum.
     
  8. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Hiç su değişimi yapmasak

    Valla nereye taşıyorsanız taşıyın Temel Bey... Meraktan tırnaklarımı yemeye başladım... :D
     
  9. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Hiç su değişimi yapmasak

    Hadi su buharlaşacak edecekte dipte kalan yem artıkları,balık dışkıları ne olacak?Bunları bitkiler ne kadar kullanabilecek?Zaman içinde su bozulup balıkların ölme olayı yok mu yani? :D
     
  10. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: Hiç su değişimi yapmasak

    Ben de onu diyorum.Dur bakalım Karadenizlidir Temel abi.Bir bildiği vardır...
     
  11. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Hiç su değişimi yapmasak

    Valla Temel Bey, yeter artık... Az önce bettalar için bir başlık açmıştım... İç filtreden kutrulabilir miyim diye... Tam üstüne sizin başlığınız geldi... Valla kilitlendim konunun karşısına, yazacakalrınızı bekliyorum... ama çatlamama az kaldı hani...
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Hiç su değişimi yapmasak

    Konuya nasıl gireyim diye düşünürken, genel bir kuraldan başlamak istedim. Bir düşünelim, akvaryumlarda biyolojik döngüden söz ederiz ve hep bu oluşumun oturmasının beklenilmesini öneririz.

    Peki bunu neden yaparız ?

    Bunu yaparız çünkü akvaryumdaki tüm atıkların bir şekilde bakteriler tarafından yok edilmesi gerektiğini biliriz. Amonyak, nitrit'e nitrit ise nitrat'a dönüştürülmelidir ve bunu bakteriler yapar. Oysa bakteriler nitrat'ı azot gazına çevirebilir, yani oksijeni nitrat'tan alabilir( Denitrifikasyon)

    Önemli olan akvaryumda oksijensiz ve bu bakterilerin yerleşebileceği bir bölge oluşturmak. Bu bölge taban kumunun alt katmanlarıdır. Yani en üst katmanlarda sırası ile bileşikler daha zararsız nitrata çevrilirken, alt katmandaki bakteriler oksijensiz ortamda oksijeni nitrat'tan alarak, nitrat'ı azot gazına çevirecektir.


    Bir akvaryumun su değişme nedeninin başında nitrat yoğunluğu gelir. Nitrat sorunu kalmayan akvaryumlarda geriye sadece buharlaşan ve eksilen su kalır. Bu eklemelerde akvaryumn temel ihtiyaçları eklenir. Üstelik azot gazı akvaryumlarda malasef bulunmayan bir gazdır.Su kalitesine önemli bir etkiside vardır.


    Elbette kum üzerinde bazı yem artıkları, bitki parçaları kafanızı karıştırıyor olabilir, fakat bu sistemin en büyük özelliği zaten kumun katmanlarına bakterilerden hariç bir çok mikro canlının yerleşmesidir. Kısaca zaten salyangoz ve karides gibi canlılarla kolay aşılabilir ve bu gibi canlılar dışarıdan çok rahat eklenebilir.


    Yapılması gereken, en alta büyük boyutlu kum tabakası üzerine bir ince kum tabakası, en üste ince kum yabakası olmak üzere üç tabaka oluşturmaktır. Akvaryumlarda kumu kazıyacak balık türü ya beslenmemeli ya da en üst tabakanın üzerine sineklik teli sererek üzerini yine örtmektir.


    Aslında bu sistem ayrı bir haznede de uygulanabilir. Akvaryumdan bağımsız ama su akışı ile bağlı bir ayrı hazne kullanılabilir. Bu hazneye su akışı çok düşük olmalıdır.

    Üzerine yorumlarınızla gelişecektir elbette.
    Saygılar...
     
    Düzenleme: 13 Mayıs 2016
  13. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Ynt: Hiç su değişimi yapmasak

    Temel abi konu çok güzel sizin anlattığınız kadar teferruatlı olmasada ben bu yöntemi kullanıyorum zaten ve bir zararını görmedim şimdiye kadar akvaryumuma su buharlaştıkça yeni su ekliyorum yani önerilen %20-25 su değişimini kesinlikle yapmıyorum akvaryumum kısmen bitkili ve midyelerimde var filtrasyona yardımcı oluyorlar anlattığınız sistem gayet mantıklı bence
     
  14. burberrysboy

    burberrysboy

    Mesajlar:
    321
    İsim:
    umut sayın
    Ynt: Hiç su değişimi yapmasak

    Gayet detaylı bir şekilde Temel Abi biyolojik döngüyü anlatmış bende gıda müh. okurken aldığım genel mikrobiyoloji dersinde öğrendiğim bir kaç paragrafı paylaşmak isterim müsadenizle, akvaryum kurulurken önemli olan bir konuda taban malzemesidir, deniz akvaryumları içinde hem taban malzemesi hemde canlı kaya yüküdür, çünkü biyolojik döngü tamamen bunlarda gerçekleşir. (dış filtrelerde ve sumplarda kullandığımız bilboallarda, siporaxlarda, zeleoitlerde, yuvalanan mikroorganizmaların yaptığı işler gibi) ama diyeceksiniz ki niçin bu kadar kalın bir taban malzemesi sereceğiz? Efendim bizler; yani insanoğlu, bizlerin yanında omurgalılar, omurgasızlar ve şu dünya üzerinde yaşayan bir çok canlı yaşayabilmek için mutlaka oksijene ihtiyaç duyar. Ama suyun içinde eriyik olsun ama havada gaz olsun farketmez kimi canlılar bu gazı soluyarak hayatlarını sürdürürler, fakat kimi canlılar (mikroorganizmal canlılardan bahsediyorum) aerob değil(oksijene dayalı yaşam formu) aneorobturlar(oksijene ihtiyaç duymadan yaşayan organizmalar Örn:mars yüzeyindeki mikroorganizmalar) işte bu organizmalarda nitrafikasyona yahut denitrifikasyona yardımcı mikroorganizmal canlılardır aerob olanlar kumun suyla temas ettiği yüzeylerinde ve kayalarda yuvalanırken (ya da bilboallarda,zeleoitlerde,siporaxların yüzeylerinde) aneorob olanlarıda taban malzemesinin derinliklerinde yuvalanırlar suyla temas etmezler oksijensiz bir ortamda biyolojik döngüye katılırlar ortama yaydıkları,çıkardıkları gazlar sayesinde su kalitemize yardımcı olurlar tek sorun taban malzemesinin ne kadar kalın olması gerekliliğidir. Bu konuda bir fikrim yok açıkçası ama bu da bir standarda oturulursa Temel Abi tankların yüksekliğini 70 cm yaparız 20 cm tabana argonit serer 50 cm inide suyla doldururuz değil mi:) Saygılar sunarım arkadaşlar,kayıpsız günler.
     
  15. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Hiç su değişimi yapmasak

    Temel Bey,

    İlgi ile okuyorum lakin bir deniz bir tatlı su akvaryumu geçiyor... Cümlelerin hangisi için kullanıldığı ara ara karışıyor... Sizden rica etsem biz tatlı suculara şöyle dört başı mamur bir anlatım yapsanız... Önerilerinizi sıralasanız...
     
  16. yasarhakan

    yasarhakan

    Mesajlar:
    100
    Ynt: Hiç su değişimi yapmasak

    İki adet bitkili akvaryumumda hiç su değişimi yapmıyorum. Dip çekimini zaten hiç bir tankımda yapmıyorum. Ancak büyük chichlid veya japon ve benzeri büyük dışkı bırakan tanklarda bu denenmemeli.

    Tankların her ikisinde de özel filtrasyon var, ve kum kalınlıkları 10 cm civarında. Balık yükü her ikisinde de oldukça fazla.

    Aslında kendi deneyimim, iyi filtrasyon sistemleri ile küçük balıkların, dolayısıyla küçük dışkıların bulunduğu bitkil tanklarda su değişimine, hele de dip çekimine gerek olmadığı yönünde. Bu konuyu forum efsaneleri başlığı için dile getirecektim, ancak sırası gelmişken burada yazayım.

    Ancak akvayumların her ikisi de çok eski, filtrasyonları çok iyi, ve canlılar azar azar eklendiler, öyleki her iki tank da yaklaşık bir yıl sadece küçük kabuklulara ve birkaç karidese evshipliği yaptı.

    Özel filtrasyon sistemi derken biraz açmak isterim. Birincisinde tank sadece 40-45 litrelik olmasına rağmen atman 3338 var, musluktan kısılı olarak kullanılıyor ve buna rağmen su çıkışında aşırı sirkülasyonu önlemek için düzenleme yaptım. Filtre nerdeyse akvaryum kadar.

    İkincisinde ise hava motorsuz pipo filtre kullanıyorum, pipo filtrenin her tarafı da moss ile kaplı, su önce moss arasından pipo filtreye geliyor, pipodan çıkıp, tankın kendi orijinal filtresinde önce elyaf, sonra eheim substrat plus ile dolu bölümden geçiyor, en sonda suüstü bitkilerinin arasından tanka karışıyor.
     
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Hiç su değişimi yapmasak

    Hakan hocanın da dediği gibi, bitkili akvaryumlarda hiç su değişimine gerek bırakmayacak bir konu aslında. Tabi önemli olan balık akvaryumlarında da kolayca uygulanabilir olması.


    Başlık konusunun dağılmaması adına tuzlu suda uygulanırlığı hakkındaki görüşlerim çıkarılmıştır.
     
  18. yasarhakan

    yasarhakan

    Mesajlar:
    100
    Ynt: Hiç su değişimi yapmasak

    Bu tanklarda balık var yalnız, hatta bahsettiğim tanklardaki balık yükünü görseniz, üstad akvarist unvanımı da geri alırsınız :D

    Yani sadece bitkili tank değil bunlar. Ancak bitkisiz, sadece balıklı tanklarda, ki bu tanklar malawi, tanganyika veya japon tankı olabilir, bu sistem uygulanamaz, dışkılarla açığa çıkan maddeler su değişimi ile tanktan uzaklaştırılmalıdır diye düşünüyorum.

    Kalın tabandaki biyolojik çeşitlilik bu maddeleri kullanamaz, sadece formunu değiştirebilir. Balık boyutları yüzünden atık da çok fazla olacaktır.
     
  19. axu2

    axu2

    Mesajlar:
    153
    Ynt: Hiç su değişimi yapmasak

    Yine güzel bir başlık yine Temel hocamız, teşekkürler :alkis: . Peki bu kumun kalınlığı konusu neye göre değişiyor. Oksijensiz bir ortam kumun derinlerinde nasıl oluşuyor ve oksijen giremeyen bu ortama amonyak nasıl girip indirgeniyor. Çok güzel bir konu bu nedenle daha derin bilgiler lazım bize. Kumun kalınlığı ne olacak mesela kum yerine dahada ince balçık gibi doğal bir malzeme kullansak sonu ne olur gibi gibi ?
     
  20. Barış ER

    Barış ER

    Mesajlar:
    171
    Ynt: Hiç su değişimi yapmasak

    Bu sistemi tüm bitkili tanklarımda uyguluyorum fakat su değişiminide ihmal etmiyorum.Taban kalınlığım önler 10 arkalar 20 cmlere varıyor.Taban materyalim ise 10 lt cocopeat+sineklik teli ve aquaclayden oluşmakta.Zaman zaman azot gazının büyük kabarcıklar halinde tabandan çıkışını da gözlemlemekteyim.Tabanda hava taşı olmadığına göre ve başka bir gaz olma ihtimali aklıma gelmediği için bu gaza azot diyorum.
     

Sayfayı Paylaş