1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Hiç su değişimi yapmasak

Başlığı 'Akvaryum Kahvesi' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 14 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Aman nereden de nitrojen yazmışım... Evet azot gazı Temel Hocam...

    Yani akvaryumun üstü açık mı, azotun çıkabilmesi lazım kolayca akvaryumdan... O babdab sordum ...
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryumun üzeri açık elbette hocam, deniz akvaryumlarında akvaryumun üzerinin kapalı olmasının bazı eksileri var. Aydınlatmanın verimi buhar ve su damlalarından dolayı düşmesi, suyun aşırı ısınması gibi. İlave olarak akıntı motorlarını suyun yüzeyine çevirmiş durumdayım, bu hem bu tarz gazların kolay uçmasına, hem Co2'nin sudan uzaklaşarak ph değerinin yüksek ve sabit kalmasını sağlıyor. ;)

    Abdullah hocam benim akvaryumu takip etmeni öneriyorum, bak neler olacak. :hasta:
     
  3. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Nitrojen, azotun Latincesi ve dolayısı ile İngilizcesi...

    Tabii sabah akşam İngilizce oku, yaz, düşün bu hale geliyor demek insan... :D

    Aman ben de tırstıydım ulan bir azotu bilmiyorum, çok ayıp diye... :D

    Görüldüğü üzere dimağsı İngilizce ile kirlenmiş bir Türk orta-yaşlısı olmuşum artık... Kusuruma bakmayın... :(

    Evet Temel Hocam, şimdi benim 65 lt'de de kumdan gaz çıkışları yani nitrojen pardon azot çıkışı oluyor... Ama maalesef akvaryumun üstü tamamen kapalı ve bu durumdan dolayı tırsıyorum... Üzerinde küçük bir alan açılabiliyor ve bu alanı sürekli açık bırakmaya gayret ediyorum ama unuttuğğumda oluyor... Geçenlerde arka arkaya 3 adet tül kuyruk çöpçü kaybettim bu akvaryumda ve bunu bir şekilde azot gazı ile bağdaştırdım... O akvaryumda nereden baksanız 20 tane daha Corydoras var ama -maaşallah naz: - diğerleri canavar gibi... Bilemiyorum ama bu azot çıkışı kafamda bir soru işareti olarak kaldı...

    Yalnız birşey soracağım, akvaryumunun üstünün açık olduğunu yazmışsın Temel Hocam... Bu bağlamda su buharlaşıp kayboluyordur... Bu durumda da tuzluluk oranı artıyordur... Buharlaşan suyu geri yerine mi koyuyorsun yoksa sendeki canlıların tuzluluk tolerasyonunun aralığı çok mu yüksek?
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hocam tespit çok doğru tebrik ederim. Akvaryumun üzerinden buharlaşma oluyor ama bir o kadar da sumpdan buharlaşıyor. Bildiğin gibi su saf buğarlaşıyor ve tuz akvaryumda kalıyor. Tuz oranı bu aşamada yükseliyor. İşte bu durum sabit su değerlerine sahip olması gereken deniz akvaryumlarında sorundur. Artan tuz yoğunluğunu tolere balıklarda biraz daha fazla olsa bile, omurgasızlar açısından sıkıntıdır. Bu yüzden her akşam ortalama buharlaşan 5 litre tatlı suyu eklerim ve dengeyi korurum. Bazı durumlarda bu süreyi ara sıra uzatmanın zararı olmaz. Ancak sürekli inişlere çıkışlara müsade etmemek lazım.
     
  5. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Çok doğru söylüyorsun Temel Hocam... Kısa süreli, düşük hızlı tuzluluk oranlarını balıklar kaldırır ama iniş çıkışlara dayanamazlar... :)
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sistem olarak bakıldığında akvaryumun içi tek çözüm değil elbette. Bana akvaryumun tabanı daha mantıklı geliyor bu rada tabi. Akvaryumdan ayrı bir haznede bu sistem yapılabilir. Akvaryumdan bağımsız ancak su akışı olarak bağlı bir hazne. Anlatımı kaleme alınmıştır ilgili linkte.

    Sistemin en büyük özelliği su akışının debisidir. Fotoğrafda da görüldüğü gibi çok düşük debide su akışı sağlanmalıdır. Oksijensiz ortak yaratılarak bakterilerin Nitrat'tan oksijen alması sağlanır. Ben daha önce bu sistemi sump yapılırken düşünmüş dizayn etmiştim. Nitrat sıfıra yakın bir değere düşmüş, tortu birikimi sonucu ph salınımı gerçekleşmişti. Sisteme verilecek su çok çok iyi ön temizlikten geçirilmeli.

    Akvaryum içerisinde yine tuzlu suda mükemmel çalışmış bir derin kum yatağı sistemi. Bu akvaryumda iki çift nemo üremiş durumda.

    Bu konuda şimdi sıra suyu tanımakta sanırım. Suyumuzda nitrat'ı yok ettik diyelim aşağıdaki sistemlerle. Su değişimi yapılmadığında suyumuzdan neler gider, neler kalır? Eğer bazı ihtiyaçların dışardan zaman zaman karşılanmasıyla sorun çözülecek gibiyse ki çözülür bana göre...Bu denli oturmuş bir sistem büyük avantaj demektir.
     
    Düzenleme: 13 Mayıs 2016
  7. balıkosman

    balıkosman

    Mesajlar:
    257
    İsim:
    Osman Tuna
    Bu başlığı takip ettimde hiç su değişimi yapılmaması konusunda tam bir karara varılmış olduğunu anlamadım hem su değişimi yapmamak hem çok güzel akvaryuma sahip inanılmaz olurdu.gelişmeler varmı?
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam Onur Bey,

    Konu akvaryum kahvesi katagorisindedir. Ancak aslında çok ciddi bir konudur. Başlığın geneline baktığınızda tuzlu su ve tatlı su olarak konunun işlendiği görülebilir. Konuyla alakalı olarak her hangi bir çalışma bulunmamaktadır. Sistemin prensibi derin kum yatağı ve benzer sistemlerle nitrat ve atıkları uzaklaştırarak tatlı su ve tuzlu su akvaryumlarındaki element ihtiyacını dışardan karşılamaya dayanır. Tatlı suda buharşlaşan su takviyesiyle bunu sağlamak, tuzlu su akvaryumlarında ise element takviyesiyle karşılamak hedeflenmiştir. Başlık içerisinde birçok örnek akvaryum sunulmuş olup, aşağıdaki fotoğraflar ile yine desteklenmektedir. İlk fotoğraf bir tatlı suya ait olup altında verilen link tuzlu su sistemi olan kendi akvaryumuma aittir.. Kendi akvaryumumda yaklaşık olarak iki yıldır su değişimi yapılmamış olup, %70 cıvarındaki suyu doğal sudur.

    Gerisi konuyu ciddiye alan ve sistemi hayata geçirmek isteyen hobicilere kalmıştır.

    Keyifli paylaşımlar...
     
    Düzenleme: 13 Mayıs 2016
  9. balıkosman

    balıkosman

    Mesajlar:
    257
    İsim:
    Osman Tuna
    Hiç su değişimi yapmasak

    Daha başka yöntemler var sanırım mesela yine bu konuda yosun duvarını okumuştum ama tuzlu su için konuşulmuştu.tatlı su akvaryumlarında sump kullanılıyorsa yosun duvarı olmazmı?
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hiç su değişimi yapmasak

    Yosun duvarı nitrat oranını azaltmak ve ya dengede tutmak için iyi bir yol. Bu konuyu forumda işlemiştik. Genelde tuzlu su akvaryumlarında gündeme geliyor ama mantık olarak düşündüğümüzde zaten amaç duvar dediğimiz suyun süzüldüğü bölümde sakal yosunu oluşturmak. Sakal yosunu tatlı su akvaryumlarında da oluştuğuna göre elbette yapılır.

    Tatlı su akvaryumlarında su değişimi tuzlu suya göre daha pratik ve ucuz. Bu yüzden tatlı su akvaryumlarında su değişimi yapılmamasına herkes sıcak bakmayabilir ama bence suyun eskimesi ve kendini sürekli tazelemesi müthiş bir olay. Burada üzerinde durulacak konu uzun vade de sudan neler gider ve buharlaşan suyla neler girer. Bunun da üzerinde başlık içerisinde durduk açıkcası. Bu fikirler uygulanabilir fikirler olarak karşımıza çıkıyor.

    Zaten ben 2,5 yıldır su değişimi yapmıyorum nerdeyse ve üstelik nitrat filtresi ve ya Nitrat'ı sudan alacak bir sistem de kullanmıyorum. Bu sistemlerin eklenmesiyle bu süre ne kadar uzar düşünemiyorum bile. Tuzlu su akvaryumlarında üstelik eksilen elementlerin tamamlanması gibi bir gereklilikte var ama tatlı suda bu da yok.
     
  11. T3kniker

    T3kniker

    Mesajlar:
    143
    İsim:
    Murat Demirel
    Hiç su değişimi yapmasak

    Temel Hocam harika bir konu.Baştan sona okudum.Bende bitkili tanklarımda dip çekimi yapmıyorum.Ben dere kumuyla-vitasand karışımı bir taban yaptım.Tabiki çoğunluk dere kumundan.Bitkilendirdim.Canlı olarak zaten bir sürü istilacı salyangozum var.Onun dışında kiraz karideslerim var.Canlı doğuranlarla güzel bi görüntü yakaladım. Yaklaşık 5 Aralık'tan bu yana dip çekimi-temizliği yapmadım.Eksilen suyun yerine dinledirilmiş şebeke suyu ekliyorum.Bu zamana kadar bir sefer bir mantar-bakteri hastalığı dışında bir sorun yaşamadım.Onu yine bir sefere mahsus Permasol kullanarak atlattım.Çok şükür.Şu anda akvaryumumun canlılığı çok güzel.Bana göre sistemim oturmaya başladı gibi.Balık ölümü yaşamadım.Aynı sistemi kiraz karides tankımda da uyguluyorum.Yani dip çekimi yapmıyorum.Tabanda biraz tortu gibi bir tabaka çok seyrek olmakla mevcut.Ama sanki bu tortu şu çiçekçilerde satılan torf gibi birşey.Bence bu tabaka bitkilere çok faydalı geliyor.Sonuç olarak şunu söylüyorum bence bitkili tatlı su tanklarında dip çekimi yapılmasada olabilir. burda:gif
     
  12. Toprak Akalın

    Toprak Akalın

    Mesajlar:
    840
    Yer:
    MERSİN
    İsim:
    Toprak Akalın
    Peki bir düşünelim: bu balıkların yaşadığı yerlerde, nitrat azalsın diye su mu değiştiriliyor? Ne oluyor da bu hayvanların doğal ortamı hayvanı sağlıklı bir şekilde yaşatacak kadar temiz oluyor? Hele yaz aylarında, su miktarı çok miktarda düşüyor ve nitratın yoğunluğu çok fazla artıyor. Balıklar hala orda sağlıklı bir şekilde üreyip yaşamaya devam ediyorsa, bu işte bi iş vardır, doğa ana bunu yapabiliyorsa biz de yaparız demek bence akvaristler olarak görevimiz...
     
  13. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Evet Toprak 30 cm taban kumu yap ve yıllarca bu sistemi sağlıklı bir şekilde çalıştır seninde bir tabiat anan olur. Sence 3 veya 8 cm mi kum var o doğada ?
     
  14. Toprak Akalın

    Toprak Akalın

    Mesajlar:
    840
    Yer:
    MERSİN
    İsim:
    Toprak Akalın
    Onu diyorum. Doğayı taklit edersek daha kolaya getiririz akvaryum işini.
     
  15. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    O zaman refigium ve dsb sistemleri araştır Toprak bu sayede su değişimini tatlı sudada uzatabilirsin. Tuzlu suda ps bunun için kullanılıyor zaten.
     

Sayfayı Paylaş