1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Hi-fin Xiphophorus Genetiğine Dair

Başlığı 'Canlı Doğuran Portalı' kategorisinde Neverlander tarafından 20 Mart 2009 başlatılmıştır.

1. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Hi-fin Xiphophorus (yani kılıçkuyruk ve platiler)'ların genetiğine dair bilinmesi gerekn çok önemli bir durum söz konusudur... Bu da hi-fin yüzgeçlerin oluşmasını sağlayan genetik mutasyonun baskın olduğu ve hem anneden hem de babadan yavruya hi-fin mutasyonunun gelmesi durumunda yavrunun öleceğidir...

Hi-fin kılıçkuyruk ve/veya plati üretecek arkadaşların bu durumu göz önüne alması gerekmektedir...

Hi-fin mutasyonunu baskın olduğu için "H" ve normal geni çekinik olduğundan "h" ile gösterirsek Hi-fin Xiphophorus "Hh" genotipinde ve düz Xiphophorus "hh" genotipinde olur...

Hi-fin erkek ve dişi kılıçkuyrukları çiftleştirdiğimizde

Yavruların %25'i ölür... Geriye Kalanların 2/3'ü Hi-fin, 1/3'ü düz olur... Yani 100 adet yavru aldığımız varsaysak sadece 75'i yaşar ve bunların 50'si Hi-fin ve 25'i düz çıkar...

Düz erkek ile Hi-fin dişi kılıçkuyrukları çiftleştirirsek

Yavruların hepsi yaşar... Yarısı Hi-fin, yarısı da düz olur... Yani 100 yavrumuz olduğunda 50'si Hi-fin ve 50'si düz kılıçkuyruk olur...

Bu bağlamda Hi-fin kılıçkuyruk üretiminde her iki çiftleşme şekli de kullanılabilir ve eşit sayıda Hi-fin kılıçkuyruk yavrusu alınır... Ancak Hi-fin x Hi-fin çiftleşmesine kıyasla Düz x Hi-fin çiftleşmesinden 25 tane daha fazla düz Xiphophorus yavrusu alırız... Bu bağlamda Düz x Hi-fin çiftleştirmeleri daha karlıdır...

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 19 Mayıs 2015
  2. aykılıç

aykılıç

İsim:
    SELÇUK KARTAL
    Abdullah Bey alkışlıyorum sizi. Defalarca denememe rağmen ben bu hifinXhifin yavrularının aşırı dayanıksz olduğuna şahit oldum. Bunuda kendi beceriksizliğime verdim. Diğer forumlarda bu hifin yerli üretimi neden yok diye sordum cevap alamadım.

Bu bilgilere nasıl ulaşıyorsunuz, inanın hayran kaldım.

3. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kişilere gereken ortamı hazırlamakla ve hak edene hak ettiği değeri vererek, bunun yanında kumda top oynamayı bırakıp, Her fikiri önce dinleyip sonra eksiklerini hep birlikte kapatarak ortaya yeni ve faydalı şeyler çıkararak. Eğer kişileri dinlemez ve özellikle amacınız ileri gitmek değil bir yerleri ayakta tutmaya çalışmaksa, ayakta durur ama yürüyemezsiniz. Koşan birileri ise, mutlaka gelir sizi geçer.

Saygılar...

4. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    İş yerinde ki camgöz kılıçla evde ki camgöz hifin dişileri bir deniyelim bakalım nasıl bişey çıkacak ortaya :) Benim anladığım dişinin hifin olmasının gerekliliği öyle değilse düzelt lütfen.. Bu bağlamda aykılıç erkeği ile hifin dişi falanda denenebilir.. Kılıçları sen bıraktın ben devam edicem bu gidişle :) Koi kılıçkuyruk erkeğimde çok formda olmasına rağmen sadece koi dişisine kur yapıyor.. Oysa ki tankta camgöz ve normal kılıçkuyrukta var.. Bakalım yarın birde hifin kılıçları ekleyeyim davranış biçimi nasıl olucak...

5. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Kanka, senin hi-finler ne oldu?

6. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    5 hi-fin'den 2'si yeni tankta hakkın rahmetine kavuştu.. Diğer 3'ünü camgöz kılıçları çok seven Serdar (stablizer) kardeşime verdim. :) Koi kılıç erkeğimi hifin erkek kılıç bastırdı ki ölmek üzereydi, resmen dirildi.. Camgöz erkekleri çok vahşi , poşete koyup iş bitimini bekledigim 4 camgöz kılıçtan düz olan erkek , hifin erkeğine saldırıyordu ve hi-fin adını aldığı üst yüzgeci yırtmıştı artık Serdar'da ne oldular bilmiyorum... Koi kılıçların olduğu tanka başka erkek kılıç girince stres oluyorlar diyorum inanmıyorsunuz. :) Hakan abi inanmamıştı mesela dil: Koi kılıçkuyrukla beraber başka erkek kılıç besleyen varsa gözlemlerini paylaşırlarsa memnun olurum.. Sadece bende olan bir durumsa eğer balığın huyu suyu böyleymiş diyip geçicem.. huh:

7. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Valla ben başka erkek kılıç koymamıştım Koilerin yanına ama yine de strese girip ölmüşlerdi... :D

En azından seninkiler sebep üzerine strese giriyorlar...

Bizimki de çok hoş bir hi-fin kılıçkuyruk dişisi getirmiş ama bilmiyorum alsam mı almasam mı? Alsam mı acaba? huh:

Sayfayı Paylaş