1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Hobi merakı.

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde mavihuzur tarafından 26 Kasım 2008 başlatılmıştır.

?

Bu hobiye nasıl başladık ?

1. Balıklara olan sevgimden

oy sayısı 0
    0,0%
  2. Arkadaşımın akvaryumunu görerek

oy sayısı 0
    0,0%
  3. Ailemin desteği ile

oy sayısı 0
    0,0%
  4. Odama,bulunduğum ortama renk katacağından dolayı

oy sayısı 0
    0,0%
  5. Tv,dergi,belgesel yayınlarından görerek

oy sayısı 0
    0,0%
  1. mavihuzur

mavihuzur

İtiraf etmek gerekirse ben hoş ve doğal bir akvaryumun odaya güzellik katacağından dolayı yola çıkarak bu hobiye başladım.Balıklarıda o yüzüşlerini renklerine hayrandım seviyordum ama ne yalan söyliyeyim öncelik güzellik katacağından dı.Sonra nerden bilebilirim hastalık yapacağını tonla paralar harcıyacağımı :)

2. lepistes

lepistes

İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Ynt: Hobi merakı.

Benim gününden hayvanlara merakım vardı. Balık sevdam ise akrablarımdan bulaştı :D

3. axu2

axu2

Babamda da var bu merak (genetik yani) :D

4. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

1991 yılında komşunun camı catlak akvaryumunun yamanmasıyla başıma tatlı bela açacağımı bende hiç düşünmemiştim açıkcası. Evet çok para harcadım bu doğru. Fakat bana bunu her seferinde yüzüme vuran aileme hep bir cevabım olmuştur. Kahveye giderdim ne oldu? At yarışı oynardım ne oldu?

Ailenin cevabı ise, İstersen hep söylediğin, başımızın etini yediğin şu duvara akvaryum gömme işini yapabilirsin. :)

5. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin

Benimde babamda vardı merak..
    5 yaşındayken, babamla birlikte girştiğimiz arka fon olayı hala gözlerimin önünde :D

Umarım bende sizler gibi yıllanabilirim bu hobide...

6. taygun

taygun Guest

Ben bu hobiyi meşhur Eminönün'den edindim. Okul dönüşü arada bir uğrar ve o çevreyi gezerdim. Daha sonra aklıma balık almak geldi. O zamanlar akvaryumcularda balıkları tanatan bir iki çeşit kitap vardı. Şimdi onlar da yok. Doğrudan olayın içine giriliyor. Neyse, önce akvaryumcudan bir kitap aldım. Üşenmedim baştan sona kadar okudum. Ne yapmam gerektiğini öğrendim.

Sonunda da Tetrazon akvaryumu kurdum.

O zaman takvim 1985 yılını gösteriyordu.

Saygılar

7. mavihuzur

mavihuzur

1985 !!
    O akvaryumu görmek isterdim.Ne nostalji olurdu.O zamanlar filitre olayını nasıl çözüyordunuz abi.Bu kadar bol çeşit yoktur sanırım o zamanlar.İlaçlar setler v.s

8. taygun

taygun Guest

Bugüne göre herşey çok komikdi. Dış filtre - iç filtre diye birşey yoktu. Bir tane hava motoru vardı. Bir tane de emiş boru. Bir tane plastik hava hortumunu hava pompasından akvaryumdaki emiş borusunun ucuna bağlayın. Hava motorundan çıkan hava, hortum vasıtasıyla emiş borusuna geliyor. Borudan yukarı çıkarken suyu da yukarı çıkıyor ve bir sepetin içine dökülüyor. Sepetin içinde de elyaf var. Elyaftan geçen su doğrudan akvaryuma dökülüyor.

Kısacası sadece mekanik filtreleme.

Yok öyle saatte üç kere - dört kere akvaryum suyunu çevirme. Bu yöntemle bir kere bile zor. Anca akvaryum küçükse mümkün.

Ama işin tuhaf yanı diğer forumlarda 0,5 litrelik pet şişelerinde dıy dip süpürgesi yapıp savunan arkadaşlar var. Yani onlar 25 yıl geriden geliyorlar.

Ha bir de o hava motorunun sesi var. Gece sessizliğinde herkesin rahatlıkla sesini duyduğu bir motor.

O zamanlar akvaryumculuk daha masrafsızdı. Daha doğrusu malzeme masrafı yoktu. İlaç olarak sadece mavi denilen ilaç vardı. Belki algler için birşeyler vardı, emin değilim. Test filan hak getire. Ne testi? Nitrat - nitrit - bakteri... hiç birşey yoktu.

Nyese ya, inanın böylesi çok daha keyifli. Yani bugünümüz. Bilinci, sistemi idare edebiliyorsunuz, müdahale edebiliyorsunuz.

Saygılar

9. taygun

taygun Guest

10. yasarhakan

yasarhakan

1985 değil de biraz daha eskisini görmek isterseniz avatarıma bakabilirsiniz.

11. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu

Yıl 1986.İstanbulda o büyük kışı yaşadığımız sene.Ozamanlar okmeydanında oturuyoruz ve mahallemize bir akvaryumcu dükkanı açılmişı.Ozamanlar daha 5,cni sınıfa gidiyorum.Tabi ozamanlar bukadar çok çeşit,bukadar çok malzeme felan yoktu ama genede çok güzel bir görüntüsü vardı balıkların.Kendimi bildim bilesi hayvanlara karşı aşırı bir sevgim vardı ama akvaryum,balık felan bilmiyordum o ana denk.Daha çok kedi,köpek ve kuşlara çok merakım vardı. :) Ama balıkları görünce o an dedimki;işte tamam olay budur.Benim içimdeki sevda bu.Karar verdim balık besleyeceğim ama ozamanlar hayat şartları şimdiki gibi değil. :kotu: Şimdiki gibi git bir akvaryumcuya,1 liradan 2 tane küçük japon al faunusta besle falan yoktu. Ozamanlar alım gücü düşük,bilgi yetersiz vs. gibi onlarca sorun vardı. :(Hiç unutmuyorum sadece 1 balık alabilmek için tam 1 aylık harçlığımı biriktirmiştim. :( En sonunda parayı biriktirdim balığı aldım gizlice eve soktum ama bu seferde balığı besleyecek bir akvaryumum yoktu. :D Çocukluk aklı işte,mutfaktan annemin bir alaminyum tenceresi vardı.Kalktım o tencereyi çaldım,içine suyu doldurdum balığı koydum,ve yatağımın altına sakladım. :DAkşam karnı acıkmıştır diye de artık ne buldumsa atıyorum suya.Ekmek pirinç ne denk gelirse. :DTabi annem ertesi gün yemek yapacak tencereyi arıyor,soruyor bi türlü bulamıyor.Bende korkudan söyleyemiyorum tabi.En sonunda temizlik yaparken ben okuldayken balığıda tencereyşde buluyor. :hink:Okuldan geldim annem fırtına gibi bi esti ama anlatamam.Abartısız yarım saat dayak yemişimdir. :hink: :DBalığa bişe demedide,tenceriyi çaldığıma çok kızmıştı. :DTabi sonrası malum.Balığı geri yolladı akvaryumcuya. :(Ama ben bi kötü oldumki anlatamam :(Birkaçgün geçti annemin siniri yatınca yalvar yakar ikna ettim ve bir balık daha aldım.Birkaçgün leğende besledikten sonra babamıda ikna ederek ufak bir akvaryum aldırdım ve böylelikle akvaryum hayatına başlamış oldum. :helalolsun: Tabi ozamanlar herşey zordu.Şimdiki gibi sumplar,kafa motorları,dış filitre,iç filitre felan ne gezer.Basit bir düzenek,hava motoru ile çalışan mekanik filitreler felan vardı.öyle haftada bir dip çekimi yok bilmem ne de yoktu. :)Su kirlendiğinde akvaryumu komple boşaltır,iyice temizler yeniden kurardık. :)Ölen balıklar ölürdü,kalan sağlar bizimdi. :)Heleki yok nitrat,yok ph felan hak getire.kara düzen giderdik artık.Ne bilirdik nitratı felan. :)Zaten ozamanlar şimdiki gibi paylaşım felanda yoktu.Bilgisi olanlarda,bilgilerini devlet sırrı gibi saklar kimseyle paylaşmazdı. :hink: :(Artık balık öldüre öldüre tecrübeyi kendimiz kazanırdık.Herzaman söylerim.''zamane gençleri çok şansı ''diye. :) Bizim ilk başladığımız zamanlarda 100 litrelik bir akvaryum lüks sayılırken,şimdi gençler tonluk akvaryumlar kuruyor. :alkis:Üstelik onlarca paylaşım sitelerinden de oldukça yararlanma imkanını buluyorlar.

Eskiden herşey zordu ama herşeyinde ayrı bir tadı vardı.Ben şahsen o yılları çok arıyorum. :(Şimdi elimde eskiye nazaran kıyaslanamayacak kadar akvaryum,balık tecrübe ,kolaylık,bilgi vs. var ama tüm zorluklarınaarğmen sanki eski günler daha güzeldi gibime geliyor. :(

Ahh ahh .Gene dertlerim depreşti. :)

12. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Ben özellikle ramazan akşamlarını arıyorum, hobi adına o yıllardaki. Esnaf arkadaşım çayı demler bizi beklerdi. Sohbet ne güzel olurdu. Hep yazarım, bir birimizle dalga geçmelerimiz bile güzeldi. Sen bir balığı al hele öldür, o akşam oraya hiç uğrama, yandın demektir.

Güzel bir paylaşım olmuş ellerinize sağlık.

13. taygun

taygun Guest

Olcay Bey,

Valla siz bayağı badireler atlatmışsınız. Hoş benzerlerini ben de yaşadım. Hele akvaryumum köşeden yarılıp 80 litre su odaya yayılınca...

Eh, şimdi de eşlerimizi ikinci akvaryuma ikna etmek için neler yapıyoruz neler.

Saygılar

14. jonerr

jonerr

Karşı komşum sayesinde başladım ben:)
    Onun akvaryumunu gördüm ve hemen 2 hafta sonra akvaryum aldım.Sağolsun çokta yardımcı oldu.Hala bana hediye olarak getirdiği balıkları besliyorum.

Sayfayı Paylaş