1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Hobiye İlk Adım Atarken Bilmeniz Gerekenler (Fazlasıyla)

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 3 Mart 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam arkadaşlar;

    Hobiye yeni başlamak isteyen ve başlamış arkadaşlara yardımcı olmasını umduğum bir paylaşım yayınlamak istedim. Paylaşım içerisinde size aktarılacak olanlar bakım seviyesi orta derece kolay türleri içermektedir. Genel olarak bakıldığında ülkemizde yeni başlayanlara kolay türler adı altında karma akvaryumlara, canlı doğuran türlerine, Japon balıklarına yönlendirme yapılmaktadır. Oysa ortalama 100 litrelik akvaryumlarda bakımı ve temizliği kolay filtre sistemleri ile tek tür bakılabilecek veya iyi akvaryum dostları ile tutulabilecek çok daha dayanıklı türler bulunmaktadır. Bu türler Portal katagorilerinde belirtilmiş ve detaylı anlatılmıştır.


    İlk karar aşaması:

    Akvaryum almaya karar vermeden önce tam olarak ne istediğimizi belirlememiz gerek. Beslemek istediğimiz türü seçerken almamız gereken akvaryumun ve ekipmanların türün ihtiyacına cevap vermesi gerekir. Satın almadan araştırma yapmak, aldıktan sonra yapmaktan çok daha iyidir. Akvaryum satın alırken büyük akvaryum almaktan bakım zorluğu ve yürütmesi zor olur diye kaçınmak yanlıştır. Akvaryum ne kadar büyük olursa bakımı o oranda kolaydır. Takım akvaryumlar ve içinde herşey dahil akvaryumlara bir anlık heves ile kapılmak yerine, daha fazla arştırma yaparak daha verimli ekipmanlar ile akvaryum kurmanızı önermek sanırım önemli bir hatırlatma olacaktır.

    [​IMG]

    Tür belirlemek ve karar:

    Kurmaya karar verdiğiniz akvaryuma balık seçmeden önce ne beslemek istediğinize karar vermeniz gerek. Her türün ihtiyacı farklı olacaktır. Balıkların genel vucut hatları ve yapıları familyalarını yansıtmaktadır. Kalın ve yuvarlak hatlı balıklar daha sağlam bir vucut yapısına sahiptir. Balıkların ağız yapıları beslenme alışakanlıkları ve beslenecekleri akvaryum katmanları hakkında fikir verir. Balıkların beslenme şekilleri yine seçim sırasında önemlidir. Sadece otçul, sadece etçil ve karışık beslenen türler olarak üç sınıfa ayırmak mümkün. Bu türlerin birlikte tutulması bazı sıkıntılar çıkaracaktır. Dikkata alınması gereken bir konudur. Tür seçiminde hepsi dip kısımlarda yaşayan türler olursa, bölge paylaşımında aşırı kavgalara sebeb olurken, size ise seyir zevki vermeyecektir. Bu açıdan üst, orta ve dip olarak seçim yapmalısınız.

    Gerekli malzeme ve ekipman:

    Balık yakalama filesi: Hava Pompası: Efektif bir filtre: Floresan lamba: Su düzenleyici:

    Termostadlı ısıtıcı: taban kumu: Dekor için kaya:


    [​IMG]

    Ekipman seçimi başarıyı yakalamanız için önemli bir karar aşamasıdır. Genel olarak yeterli geleceği ifade edilerek takım halinde ve içinde basit ekipmanlar olan akvaryumlar satın alınır. Bunlardan uzak durmanızı öneririm. Akvarist akvaryumunu sürekli olarak büyültmek ve daha çok tecrübe isteyen türlere doğru meyillidir. Bir sonraki kararınızda sizi yarı yolda bırakmayacak kalitede ve güçte ekipman seçmelisiniz. 100-120 litre akvaryumlar için büyük boy şelale filtreler seçilebilir, daha büyük akvaryumlar için dış filtreler tercih edilebilir. Unutulmaması gereken balık yükü, türe bağlı olarak atık seviyesi filtrasyon için karar aşamasında sizin seçiminizin anahtar konularıdır. Pipo filtreler yavru akvaryumları için uygun olup, belli orandaki bitkili akvaryumları idare edebilir. Filtrasyon ne kadar zayıf olursa akvaryumunuza ilginiz, alakanız o kadar fazla olmalıdır. Daha sık su değişimi yapmanız gerek, eksik ve zayıf filtrasyon açığını bu sayede kapatabilirsiniz.

    Akvaryumun konumu ve kurulumu:

    [​IMG][​IMG]

    Akvaryumu yerleştirmeyi düşündüğünüz yer pencere kenarı olmamalıdır. Yazın sıcaktan, kışın soğuktan sabit olmayan ve değişken değerler oluşur. Bunun yanında istemeyen yosun olumlarıda sizi size sıkıntı çıkarır. Akvaryum dengeli bir sehbanın üzerine yerleştirilmelidir. Sallanma olmamalıdır. Elektirk prizleri su kaçağında ıslanmayacak şekilde yukarda veya korunaklı bir bölgeye alınmalıdır. Dekor sallantılarda yıkılmayacak şekilde dizayn edilmelidir. Akvaryumun taban kumu eklenmeden önce iyice yıkanmalıdır. Akvaryumu tuzlu su ile silmenizde iyi olur. Kum yerleştirilden sonra filtremizi ekliyoruz, eğer filtremizi su yüzeyinde akıntı oluşturacak bir modelden seçmemiş isek, hava motoru ile akvaryuma oksijen sağlamalıyız. Termostatlı ısıtıcımızı 26 dereceye ayarlanmalı. Su içerisine tamamen girebilen modelleri tercih etmenizi öneririm.

    Balıkların eklenmesi:

    Akvaryuma balıkları eklerken bazı temel kurallara uymak gerekir. Bunun sebebi satın alınan yerdeki su değeleri sizin kurduğunuz akvaryumla hiçbir zaman aynı değildir. Ph değeri, ısı, kh, nitrat gibi suyun temel değerlerinin farklı olması balıklarda adaptasyon zorluğu yaratır. Bu açıdan önce torbamızı akvaryum suyuna bırakarak akvaryum ısısı ile eşitlenmesini sağlamalıyız, daha sonra torbaya akvaryumdan azar azar su aktarmalı ve yaklaşık olarak 20 dakika alıştırma yapılmalı. Bu süre türe göre uzatılmalı. Yine kova içerisinde hava hortumu ve musluk yardımıyla damlatma sistemi ile alıştırma yapabiliriz. Kısa alıştırma aşaması her zaman yeterli değildir, bazen balıklar suya tam anlamı ile adapte olamadığından diğer balıklar tarafından aşırı hırpalanır ve ölümle sonuçlanan istenmeyen görüntüler oluşur. Bunu önlemek için basit bir alıştırma haznesi ekleyebilirsiniz.

    Akvaryum sağlığı ve fırsat eksikliği:

    Akvaryumlarda fırsat eksiliği ne kadar azaltılırsa o kadar az sıkıntı yaşanır. Çünkü akvaryumlardaki her fırsat eksikliği gerçek anlamda hobicinin başarısına darbe demektir. Örnek olarak, balık akvaryuma daha yeni adapte edildiğinde aradığı ilk şey sığınacak bir yerdir. Eğer bu yer yoksa daha ilk anda bir fırsat eksikliği karşısına çıkmış demektir. Bu konu geniş bir konudur ve fırsat eksikliği birçok alanda mevcut ve yine önemlidir.

    Türe göre yanlış su değerleri: Balıkların türüne ters orantılı su değerlerinin akvaryumda hakim olması. Yanlış su parametreleri, (çok çok yumuşak, çok asitli, çok alkalin, çok soğuk, sıcak su.)


    Kararlı bir suyun eksikliği: Su değerlerinin sürekli oynaması. Sabit olmayan ve sürekli salınan ph değeri, inip çıkan oksijen oranı, kararsız ısı.

    Akvaryum fırsat eksikliği: Akvaryumların kırmızı çizgiye yakın değerlerde olması, en küçük bir olumsuzluğu kaldıramaması ve en küçük olumsuzlukta balıkların etkilenmesi.

    Kötü besleme: Balıkların besin ihtiyaçlarının son derece basit ve kalitesiz yenlerle karşılanması ve tek çeşit yemleme.

    Yanlış akvaryum dostu seçimi: Sık yapılan bir hata, bazen yanlış balık seçimi akvaryum izlendiğinde anlaşılmaz. Oysa balıklara gizli stres kaynağı olma ihtimali yüksektir.

    Satıcıdan hasta olarak satın almak: Dış görünüş olarak hasta görülmeyen balık, erişkin olmayan seçilemeyen dış parazitli satın alma ve zayıf düşmüş balıkların satın alınması.

    Biyolojik denge eksikliği: Henüz biyolojik döngüsü oturmamış bir akvaryumda aşırı yemleme, aşırı balık ekleme ve atıkların zararsız en az zararlı olan nitrat'a çevrilememesi.

    Gözlem eksikliği ve geç teşhis: Akvaryumdaki hasta balık veya balıkların fark edilememesi ve buna bağlı olarak tank geneline yayılması. Hastalığın tedavi edilemez boyutlara ilerlemesi.

    Kısaca yanlış su değerlerinde balık tutulması : (çok çok yumuşak, çok asitli, alkalin, çok soğuk, sıcak su )

    Akvaryumun bakımı:

    Akvaryum bakımını üç grupta ele alabiliriz. Günlük bakım yem verme esnasında balıkları takip etme anlamında yeme ilgileri, eksik balık olup olmadığı, hasta olan, yem almayan balıkların gözlenmesidir. Haftalık bakım, akvaryum tabanındaki katı pislikleri toplamak, camların temizlenmesi, aydınlatmanın kontrolü ve şelale filtre tarzındaki kolay ulaşıma imkan veren filtrenin elyafının değişmesi. Aylık bakımlar filtrenin temizlenmesi, akvaryuma %20 cıvarında su değişimi yapılması ve genel ekipmanların bakıma ihtiyacı olanlarının bakımının yapılmasıdır. Su değişimlerinde kullanılacak su klor, fosfat, ağır metal içermemelidir. Suyu üstü açık olarak 3-4 gün bekletmeniz önerilir. Damacana su kullanımı iyi bir yöntemdir. Bu imkan yoksa su düzenleyicilerden faydalanılabilir. Size önerim akvaryumun ilk kurulumunda sorun yaşanmaması adına kaliteli damacana suyu ile kurmanızdır. Akvaryum kurulup sistem çalışmaya başlayınca, biyolojik döngünün tam anlamı ile oluşması için sabırlı olun. Diyatom dönemi denen kahverengi alg ( Yosun) istilasının son bulmasını bekleyin. Bu bekleme sürecinde akvaryumda oluşmaya başlayan bakterileri beslemek adına çok küçük parçalar şeklinde akvaryuma yem atın.

    Balıkların beslenmesi:

    Balıkların ağız yapıları ile ilgili bilgiler tür seçiminde ele alınmıştı. Madem üç türlü beslenme alışkanlığı olan balıklar var ve biz karma bir akvaryum seçmişsek, bu durumu göz önüne alarak yem satın almalıyız. Çabuk dipe batan yemler, yavaş batan veya cama yapışan, batmayan gibi kaliteli içerikleri üzerinden okunabilen yemleri seçebiliriz. Canlı yem ihtiyacı bazı türlerde kaçınılmaz olabilir. Bu açıdan doğadan faydalanmak isteyebilirsiniz. Bu gibi canlı besinleri tuzlu suda 10 dakika bekleterek balıklara vermeniz iyi olur. Bitkisel ağırlıkta beslenen balıklar, azar azar ve sık beslenmesi gereken türlerdir. Karışık beslenen türlerin etçil yemlerini aşırı yağlanmaya sebebiyet vermeyecek oranda vermelisiniz. Bu balıkta görsel renk güzelliğini yitirmeye sebeb olurken, üreme bozukluğuda yapar. Tamamen etçil türleri besliyorsanız zaten seçenek çok fazla olacaktır. Karides, kalamar, balık eti, dondurulmuş yem vs tercih edilebilir. Balıklarınıza sarmısak suyu emdirilmiş yemlemeyi 10 günde bir yaparsanız bağışıklık sistemleri daha dirençli olur. Kabızlığı önlemek için haftada bir canlı yem vermeye çalışın. Bloat ve dropsy gibi hastalıklardan balıkları korumak için (özellikle yavruları) yemeleri ıslatarak verin.

    Forum Önerileri:

    . Paparazi akvaristlerden uzak durun.
    . Akvaryumundan tek kare yayınlamamış uzmanları dinlemeyin.
    . Emeğinize ihanet edebilecek forum ve kişilere kanmayın.
    . Kendi doğrularınızın olmasını istiyorsanız hep hazırı beklemeyin araştırın.
    . Birinden okuduğunuzu bir başkasına yazmayın, tecrübenizi ekleyin yeter.


    Bu paylaşım 'Hobiye Başlangıç Portalı' için tamamı tarafımca hazırlanmış ve yazılmıştır. :stop:

    Akvaryum Portalı;
     
    Düzenleme: 2 Haziran 2015
    GKARE, jashua, ogeday_ylz ve diğer 12 kişi bunu beğendi.
  2. 34yunus

    34yunus

    Mesajlar:
    63
    Hobiye ilk adım atarken bilmeniz gerekenler (Fazlasıyla)

    Ya Temel abi bunu ben hobiye başlamadan önce yazsaydın daha iyi olurdu :D ama olsun biraz araştırmayla ve deneme yanılma yoluyla bu bilgileri öğrendim. :basardim: Gerçektende hobiye başlıyanlar için faydalı saygılar:gif ve çok güzel.
     
  3. okan181

    okan181

    Mesajlar:
    46
    Hobiye ilk adım atarken bilmeniz gerekenler (Fazlasıyla)

    Benim çok işime yaradı açıkcası bunları okumasam ve bazı arkadaşlar yardımcı olmasa hevesim 2günde biterdi teşekkürler...
     
  4. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Hobiye ilk adım atarken bilmeniz gerekenler (Fazlasıyla)

    Ellerie sağlık Temel abi. Zaten nerede böyle başlık var %99 ' unun altından Temel abi çıkar :F
     
  5. onuryrd

    onuryrd

    Mesajlar:
    1
    Hobiye ilk adım atarken bilmeniz gerekenler (Fazlasıyla)

    Ellerinize sağlık faydalı bir yazı olmuş.
     
  6. taygun

    taygun Guest

    Hobiye ilk adım atarken bilmeniz gerekenler (Fazlasıyla)

    Eline sağlık Temel,

    Çok güzel bir çalışma olmuş. Sunumu ile içeri ile mükemmel.

    Valla sana imreniyorum. Bunca vakti nereden buluyorsun. Her şeye her konuya yetişiyorsun ve bir de çalışma yapıp konu açıyorsun.

    Tebrikler
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hobiye ilk adım atarken bilmeniz gerekenler (Fazlasıyla)

    Teşekkür ederim yorum için, bir hayli zaman alan bir paylaşım olmuştu. Ben en çok paylaşım içine eklediğim forum önerilerini sevmiştim. Çok fazla alıntılanıp yayınlanan bir paylaşım oldu ve kaynak yok çoğunda. Üstelik kafalarına göre en çok sevdiğim forum önerileri kısmını editlemişler. dil:

    Faydalı olduysa ne mutlu bize. Hobi heyecanını canlı tutmak birazda başarıya bağlı sanırım.

    Teşekkür ederim yoruma. Yeni ve enteresanlıkların altından çıkmayı severim. smiley18.gif

    Size de teşekkür ederim, sizde yazıp makale yarışmasına katılmayı deneyebilirsiniz. Önemli olan hobide rekabete katılmak arzusu. Yarışma ödülü sadece işin heyecanı ve kabiliyetimizin ne olduğununda önemi yok. ;)

    Teşekkürler Tamer abi, aslında forumdaki bu paylaşımların ve geçirdiğim zamanın ardından herkes zaman bulduğumu ve her halde çalışmadan yan gelip yattığımı düşünüyor. :F Oysa ben bir çoğunuz uyurken dahi çalışıyorum. İşten biraz evvel geldim ama forumda yine vardım bu arada. Açıklaması ise nettir; İş yerinde odamda bilgisayar var ordaysam orda, Arabada bekliyorsam blackberry'den, evde isem ev bilgisayarından girebiliyorum. Ev hariç diğer şıklarda zaten çalışıyor oluyorum. :F

    Okumak bir sanattır...


    Sevgiler...
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  8. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Hobiye ilk adım atarken bilmeniz gerekenler (Fazlasıyla)

    Temel abi eline sağlık.Yeni başlayan arkadaşlar için kaynak oluşturmuşsun. Eminim ki birçok kişi faydalanacaktır senin bu yazından...
     
  9. karayel

    karayel

    Mesajlar:
    13
    Hobiye ilk adım atarken bilmeniz gerekenler (Fazlasıyla)

    Gerçekten çok güzel ve değerli bilgiler.
     
  10. By_KadircaN

    By_KadircaN

    Mesajlar:
    369
    İsim:
    Kadircan Kurt
    Hobiye ilk adım atarken bilmeniz gerekenler (Fazlasıyla)

    Paylaşım için sağol temel abi çok güzel bilgiler...
     
  11. Lake Tanganyika

    Lake Tanganyika

    Mesajlar:
    1.888
    Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    Hobiye ilk adım atarken bilmeniz gerekenler (Fazlasıyla)

    Paylaşım için teşekkürler Temel abi güzel bir anlatım olmuş.
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hobiye ilk adım atarken bilmeniz gerekenler (Fazlasıyla)

    Yorumlarınıza teşekkür ederim arkadaşlar. Yaptığınız yorumlara teşekkür etmeyi malesef unutmuşum. Bu makalenin en severek yazdığım kısmı forum önerileri kısmıdır.

    Akvaryum hobisine başlarken en başından yapılan hatalar giderek büyüyen bir çığa benzer. Bu yüzden yapılması gereken ve dikkat edilmesi gerekenleri tabi kendi nacizane düşüncemize göre yazıya dökmek güzel ancak önemli olan bunlar içerisinden alınması gerekenlerin ne kadar alındığıdır.
     
  13. Ernestho

    Ernestho

    Mesajlar:
    34
    İsim:
    Sırdaş Çakmaklı
    Evet ilk defa bir tank kurmak istiyorum ve bunun için güzel bilgiler var, teşekkür ederim.
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teşekkürler;

    Kurulum aşamasını bizimle paylaşırsanız daha sorunsuz bir akvaryum kurabilirsiniz. Hayırlı olsun inşallah hobide kalıcı olursunuz.
     
  15. aktassa

    aktassa

    Mesajlar:
    43
    İsim:
    Sait AKTAŞ
    Sayın abicim.
    Ben bu hobiye yeni başlayacağım.
    İnan öyle gaza getirdin ki.
    Senin yapma dediklerini yapacakmışım meğerse.
    Bundan sonra en ufak şüphede bile buradan bilgi toplayacağım ve akvaryumumun gelişimini size sürekli olarak gösterip fikirlerinizi alacağım.
    İnşallah uygun karşılanır?
    Saygılarımla.
     
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teşekkürler yorumunuza. İlginizi çekmesine sevindim. Uygun karşılama konusunda sıkıntı olmadı portalda şu ana kadar, bunun için burdayız. İnşallah gönlünüze göre bir akvaryum sahibi olmanızda payımız olur.
     
  17. kartal

    kartal

    Mesajlar:
    375
    İsim:
    mutlu avcu
    Ellerine sağlık Temel abi.
     
  18. Cikletci

    Cikletci

    Mesajlar:
    249
    İsim:
    Ömer ADAK
    Cevap: Hobiye ilk adım atarken bilmeniz gerekenler (Fazlasıyla)

    Çok teşekkürler, değerli bir bilgi deposu.
     
  19. mrt.7781

    mrt.7781

    Mesajlar:
    29
    İsim:
    mert cenk
    Cevap: Hobiye ilk adım atarken bilmeniz gerekenler (Fazlasıyla)

    Teşekkürler çok güzel bir paylaşım ama fotoğrafların çoğu gözükmüyor. Bunu düzeltirsen çok sevinirim.
     
  20. Yasin K.

    Yasin K.

    Mesajlar:
    190
    Yer:
    kayseri
    İsim:
    Yasin Kulak
    Cevap: Hobiye ilk adım atarken bilmeniz gerekenler (Fazlasıyla)

    Eline emeğine ömrüne sağlık temel abicim herşey çok güzel ama kaybolan yıllarıma, kendime acıyorum 7 senedir neler neler yaşadım :yazik: Gerçi tecrübeler iyidir ama nasihatı tavsiyeleri bu acı tecrübYelere yeğlerim. Keşke 7 sene önce nette oyun oynayacağıma buraya üpye olsaydım ama karlıyım. apabileceğim hataları yapmıyorum, üstadlarımız sayensinde. Portalımız var olsun sohbetimiz bol olsun :helalolsun:
     

Sayfayı Paylaş