1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Işık terimleri

Başlığı 'Tatlı Su Donanım ve Ekipman Portalı' kategorisinde atlantis tarafından 18 Ekim 2008 başlatılmıştır.

1. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    CRI nedir?
    CRI - (Color Rendering Index, Renk Sunum İçeriği) - Renk Sunumu bir ışık kaynağının cisimlerdeki renk üretimidir. 0-100 arasında değerlendirilir. 100 en canlı rengi gösterir. 80 CRIlık bir ışık kaynağı 60 CRIlıktan daha canlı ışık verir.

Kelvin nedir?
    Kelvin Sıcaklığı ışık kaynağının kendisinin genel rengini ifade eder. Bir ışığı sıcak ya da soğuk olarak ifade ettiğinizde onun kelvini hakkında bilgi vermiş olursunuz. Düşük kelvinler (ör. 3000K) sıcak ışığı, yüksekler ise ör (8000K) düşük sıcaklığı belirtir. 5000-6500 arası Kelvin gün ışığına karşılık gelir.
    1000 K: kandil, yağ lambası
    2000 K: Gün batımı, gün doğumu. Yüksek basınçı sodyum lambalar.
    2700 K: Sıcak beyaz florasanlar.
    2850 K: Klasik telli ev ampülleri
    3000 K: Stüdyo lambaları
    3500 K: Kuartz halojen lambalar.
    4000 K: Flaş ampüller.
    4100 K: Soğuk beyaz florasanlar.
    5000 K: Mavi flaş lambaları, elektronik flaş, ortalama gün ışığı.
    6000 K: Açık öğlen güneşi, standart Metal Halide (HID) lamba.
    7000 K: Biraz kapalı gökyüzü.
    8000 K: Bulutlu, sisli gökyüzü.
    10,000 K: Tam kapalı gökyüzü.
    11,000 K: Güneşsiz, mavi gök yüzü.
    20,000 K: Açık havada, dağdaki gölgeler.

Lümen nedir?
    Işık Enerjisinin ölçüsüdür. Diğer bir deyişler bir ışık kaynağından toplam çıkış lümenle ifade edilir. Lümen ne kadar yükse ışık o kadar parlak gözükür. 1 lumen = 0.00146 W

Lüks nedir?
    Özgül ışık miktarıdır. Metrekare başına düşen lümenden hesaplanır.

Watt nedir?
    Watt güç birimidir. Genellikle lümenle karıştırılır. Lümen bir lambanın parlaklığını belirtir, watt ise o lambanın yanarken harcadığı gücü. AYNI TİPTE BİR LAMBA’NIN yüksek wattlısı yüksek lümen, düşük wattlısı düşük lümen verir. 1 lumen = 0.00146 W

Starter ve balast arasında ne gibi farklılıklar vardır?
    Starter lambaya ani bir ark atar ve lamba yandıktan sonra başka bir iş yapmaz. Arabadaki marş motorunun arabada yaptığı görevi yapar diyebiliriz. Balast ise devrenin düzenleyicisidir. Lamba çalışırken devamlı olarak voltajı ve akımı düzenler. Bazı balastlar başlatıcıları kendi bünyesinde barındırır.

Elektromanyetik ve elektronik balast arasındaki fark nedir?
    Elektromanyetik balast başlatmasını ve düzenlemesini ana gövdeye monte edilmiş bakır kanatlar üzerinden manyetik olarak yapar. Elektronikler ise lambayı bileşenleri (direnç, kapasitör, diyot, transistör vb.) yardımıyla çalıştırır. elektronikler, daha hafiftir, enerjiden daha fazla tasarruf ettirir, daha küçüktür, çok daha hafiftir, soğuk şekilde çalışır ancak biraz daha pahallıdır. Nemden korunmasına da dikkat edilmeli akvaryumun nem alınmayacak bir bölgesine yerleştirilmelidir.

Yazan: Curt Dunaway
    Kaynaklar:
    http://www.aquarticles.com/articles/management/Dunaway_Lighting_Terms.html
    http://www.succulent-plant.com/light.html

2. Desert Falcon

Desert Falcon

Ynt: Işık terimleri

Yararlı bir konu paylaşım için teşekkürler aslında sorum var ama nasıl soracağımı bilemiyorum.

3. p1azma

p1azma

İsim:
    Girilmemiş

300 litrelik bir tanka 1 m uzunluk

2 adet 39 watt balast aldım

lamba olarak 2 beyaz 10000k ve 2 mavi dusunuyorum
    yoksa 3x beyaz 1 mavi mi koymalıyım

veya en iyi nasıl olmalı?
    balık omurgasız cesidi ve anemon bakmayı dusunuyorum

4. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Ben omurgasızların türüne bağlı olsa da, kelvin değerinin 20.000 cıvarında olmasıyla daha mutlu olduklarını düşünüyorum. Ayarlamayı bu şekilde yapmak daha doğrudur. Kullanılacak florasanların markasıyla lakalı olarak, iki mavi, iki beyaz bence daha uygun. Anemon oluşu güçlü ışık kaynağı gerektirse de, akvaryum içerisinde dekorun üst noktaların çıkarak uygun yere yerleşecektir.

5. p1azma

p1azma

İsim:
    Girilmemiş

cevap icin saolun

akvaryum derinligi 55cm bunun 50cm su olcak normal olaraktan 2cm civarı kum
    2 beyaz toplam 20.000k + 2 mavi koycam tavsşyeniz uzerine

peki buna baska renk ilavesine gerek varmı?
    bazı arkadaslarda pembemsi bir renk te var..!

bunların yanına 1 adet daha beyaz 24watt + 1 adet 24watt o pembe lambadan koysam nasıl olur
    (elimde fazladan 24w balast var)
    veya bana bu pembe lambanın ne amacla konuldugunu soylermisiniz?

yada 2 x 10000 (39W) + 2 x mavi + 2x24watt beyaz yapsam nasıl olur
    tesekkurler...

6. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Evet güzel bir konuya değindiniz. Sözünü ettiğiniz ışık kaynağını ben armatürüme ekledim. Benim kullandığım florasan Ati t5, pro color'dur. Gözlemim şu yönde; Canlı kayaların pembemsi ve kırmızı (coralline alg ) olarak daha belirgin görünmesi yanında, kırmızı tondaki balıklar çok daha hoş görünmeye başladı. Kuşkusuz görsellik bu hobide ön planda olsa da, akvaryuma genel olarak faydası önemli. Doğal gün ışığını en iyi taklite çalıştığımız için, bu ışık rengi eklenmeye başlandı. Bu renk genellikle reef akvaryumlarında tercih ediliyor.

7. p1azma

p1azma

İsim:
    Girilmemiş

cevabınız için tekrar teşekkürler
    1 adet pembe ekliyim diyorsunuz değil mi?

8. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

İmkan varsa, güzel ve faydalı olur.

9. p1azma

p1azma

İsim:
    Girilmemiş

teşekkürler
    son olarak 2 beyaz 39w her adet 10000k + 2 mavi 39w + 1 beyaz + 1 pembe 24 watt lık olarak yapıcam
    benim için fazlasıyla yeter herhalde :eek:))

tekrar sağolun bilgiler için...

10. Ynt: Işık terimleri

11. marıne

marıne

Led lamba konulur mu akvaryuma acaba ?

12. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Led aydınlatma sistemleri yapılmaya başladı son zamanlarda. Elektirik sarfiyatını çok çok düşürüyor. Esnaf arkadaşın amatörce deneme amaçlı yaptığını akvaryum üzerinde görme imkanım oldu. Tamamen mavi ile beyaz güzel bir renk çıkarmış ortaya. Size yine led ile kurulmuş bir aydınlatmayı fikir vermesi açısından tanıtmak isterim.

[​IMG] [​IMG]

[​IMG] [​IMG]

Akvaryum suyunda florasanın aksine güzel bir dalgalanmada oluşturuyor. Bu konuyla ilgili bir dıy yapım çalışmasını paylaşmayı düşünüyorum. 12 Wolt olmasına karşın gücü beni şaşırttı desem yeridir.

Sayfayı Paylaş