1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Ichthyo Çözelti Kullanımı Öncesi Bir Soru

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde hasanacar tarafından 22 Haziran 2009 başlatılmıştır.

1. hasanacar

hasanacar

İsim:
    Hasan Acar
    Canlıdaki Belirtiler: Kuma veya taşa sürtünme

Akvaryum Kapasitesi (litre): 70 litreden biraz fazla

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: Cichlid (Yunus, Sarı ve Beyaz Prenses)

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): Sıcaklık 28 Derece diğerleri hakkında bilgim yok.

Filitrasyon: Amazon WP-2000F

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Nitrivec 10 ml, Contra-ichthyo 8-10 damla

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : 3 gün önce kurdum akvaryumu, iki gün suyu filtre açık beklettikten sonra balıkları içine bıraktım.

Durum yukarıdaki gibi. Benim sorum ise şu: Ichthyo çözelti antiseptik contra-whitespot kullanmamı söyledi akvaryumcum. Yukarıda akvaryumu kurulum aşamasında attığım ilaçları yazdım. Acaba yeni atacağım ilaç öncekilerle tepkime vs girerek zehirleme yapar mı?

(Neden sordum: 1993 veya 1994'te dezanfektan ilacından sonra sarı bir mantar ilacı atıp balıklarımı öldürmüştüm. Bu sebeple bir sorayım dedim.)

2. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Çok acele etmişsiniz balıkları suya eklemek için.. nitrivec ve ichtiyo beraber kullanın diye akvaryumcunuz söyledi ise hiçbişeyden haberi yok demektir.ichtiyo tüm yararlı ve zararlı bakterileri öldürür zaten.. nitrivecin o tankta su değişimi yapılmadan hiçbir faydası olmaz.. nitrit ve nitrat değerleriniz tavanda olduğu için balıklarınızın suya sürtünmeleri türlü hareketler yapmaları çok normal... tankınızda acilen % 50 su değişimi yapmanız lazım.. musluk suyu kullanacak iseniz 2 gün dinlendirilmiş olması lazım.. damacana su ise 1 gün ağzı açık şekilde bekletsenizde olur..

3. hasanacar

hasanacar

İsim:
    Hasan Acar
    Çeşme suyunu dinlendirdikten sonra içine herhangi bir ilaç atmaya gerek var mı? Yani kısaca, akvaryum suyu nasıl hazırlanır.

3 tane ilaç var elimde.
    1) Nitrivec
    2) Contra-ichthyo
    3) Ichthyo çözelti antiseptik contra-whitespot

Suyu değiştirdikten sonra ne yapmalıyım? İlaç atmam gerekir mi? Bu ilaç işini hiç sevmedim bu arada.

4. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hasan Bey selam, mesajınızdan alıntı yaptığım cümlenizden ötürü sizi şimdiden sevdim ve elleriniz dert görmesin. Öncelikle doğal şartları sevenler ve hobide eskiyenler akvaryumunda ilaca tahammül edemez. Şahsen damlası dökülse suyun tamamını düşümem değişirim. Tabi bunlar şahsi düşüncelerim.

Öncelikle zamansız balık eklenmesi olduğunu görüyoruz, bu da bize akvaryumun biyolojik döngüsünün oturmadığını gösteriyor. Tabi siz bu hazır olmayan suda muhtemelen yemleme de yaptınız, bunun anlamı suda amaonyak nitrit demektir, belirtisi aynen tarifinizde olduğu gibi sürtünme akıntı karşısına geçme olarak ortaya çıkar. Sonraki evresi beyaz benek ile akvaryumda minik bir sürü canavarınız olur.

Ne yapacağız ? Hastalık katagorisinde bu durumla ilgili birçok yeni tedavi yöntemleri ele alınmış makaleler bulunsa da, düşüncelerimizi bu başlık altında da paylaşalım. Öncelikle ilk hedefimiz suda bulunan toksik maddeleri uzaklaştırmak için %40 içmesuyu yani damacana su ile su değişimi yapmaktır. Bu suyun masrafı ilaçlara verdiğinizin yanında devenin kulağındaki tüy olarak görünecektir. ;) Akvaryum ısınız yaz ayı olmasından dolayı sıcaktır ama ısıyı 29 cıvarına çıkarırsanız iyi olur. Akvaryum ışıklarını söndürmeyi unutmuyoruz.

Bu arada akvaryumcumuza veya sağlıklı akvaryumu olan arkadaşınızın akvaryumunun filtresindeki kirli elyafa musallat oluyoruz ve kendi filtremize yıkamadan ekliyoruz. Yemlemeyi kısıyor ve gözlem yapıyoruz, 3-4 gün sonra yapacağınız %10 gibi bir su değişiminden sonra burada balıklarınızın keyifli hallerindeki fotoğraflarını paylaşmanızı bekliyoruz. ;)

Kolay gelsin..

5. hasanacar

hasanacar

İsim:
    Hasan Acar
    YIKIKTEMO, akvaryumun ısısı 28,5 29 civarında şu an.

12-13 litre dinlenmiş çeşme suyum vardı. Akvaryumdan bu miktarda çıkartıp dinlenmiş suyumu ekledim. Şu an 20 litre kadar dinlenmeye su bıraktım. 3-4 gün sonra 20 lt alıp dinlenmiş suyumu ekleyeceğim. (70 litrelik bir akvaryum için sanırım suyu azımsanmayacak kadar nitrat bakımından seyreltmiş olacağım.)

Bu arada sürtünme meselesi az miktarda da olsa vardı ve sizlerle paylaştım. Şu an önlem almış oldum sanırım. Gözlemlerim devam edecek, bir problem olursa tekrar ustalarımızı rahatsız ederim.

Yem meselesine gelince. Cichled'leri ilk defa besliyorum ve yem yeme hallerine bayıldım. Çok az miktarda yem atıyorum ve dibe ulaşmadan bitiriyorlar.

Son olarak fotoğraf meselesine değinmek isterim. Fotoğraf makinemin pilin arıza var :( Fakat bir yolunu bulmaya çalışacağım.

Teşekkürler.

6. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Bence balıkların eklenme süresinde bir anormallik yok... 2 gün akvaryum içinde filtre olan suda zaten ilk etap için yeterli bakteri oluşur... Taban malzemesi ve en önemlisi balık sayısından bahsetmemişsiniz Hasan Bey? Taban malzemesinin hatalı tercih edileceini sanmıyorum Cichlid'e göre verilmiştir kesin ancak siz yine de bir belirtin ne olduğunu ve tabii kalınlığını... Balık sayısı önemli olabilir...

Contraichtiyo'nun veya müadili bir ürünün (tabii çakma değilse) ciddi derecelerde bakteri öldürmesi mümkün değildir... Sadece beyaz benek için etkilidir ve bir miktar metal vesaire yakalama özelliği vardır (yani genel dezenfektandır)... Bakterilere birşey yapması söz konusu bile değildir... tabii aşırı dozlarında bakterilerde dolaylı yoldan toksisiteye neden olmazsa....

7. hasanacar

hasanacar

İsim:
    Hasan Acar
    25 tane yavru var. (3-4 ay sonra akvaryum alacağım 500 litre civarı bir şey düşünüyorum.)

Zemin 2-3 cm kumla kaplı. Tanelerin boyutunu şöyle tarif edeyim: Balıklar kum tanelerini yavru oldukları için şu an ağızlarına alıp tükürme yapamıyorlar.

8. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Dere kumu mu Hasan Bey bahsettiğiniz kum?

9. hasanacar

hasanacar

İsim:
    Hasan Acar
    Kumun ne olduğunu bilmiyorum. Akvaryumun içinde vardı. Renkli renkli bir kum. Fotoğraf makinesinin eksikliğini bu kadar hissettiğimi hatırlamıyorum :(

10. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ciklet için suya salınım yapan yani suyu sertleştiren kum lazım... Sizin bahsettiğiniz renkli çakıllar benim zannettiğim çakıllar ise derhal onları çıkarıp yerine ciklet için uygun suya salınım yapan kum/çakıl almanız lazım yoksa balıkalrınız ölecek...

Daha önce o renkli çakılların olduğu akvaryumda ne beslemiştiniz?

11. hasanacar

hasanacar

İsim:
    Hasan Acar
    Daha önce herhangi bir balık beslemedim bu kumda. Ölecekleri konusunda ciddi misiniz? :(

12. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Kumu nereden buldunuz? Suya salınım özelliği olup olmadığı hakkında size birşey söylemediler mi?

Bu arada kum mu, çakıl mı? Ve ne renk?

13. hasanacar

hasanacar

İsim:
    Hasan Acar
    Beyaz sarı çoğunlukta arada da kırmızı siyah var. Çakıl taşının miniği gibi bir yapısı var. Bir avuç alıp akvaryumcuya gideyim mi?

14. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Gidip sorun bakalım bir ciklet için uygun bir kum mudur diye... Bu arada galiba bu kumu akvaryumcudan almamış mıydınız?

15. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    midye kırığı olması lazım kumlarınızın yada silis kum olması lazım...

16. hasanacar

hasanacar

İsim:
    Hasan Acar
    Akvaryumcuya gittim. Kum uygunmuş. Problem olmaz dedi. Acele gidip gelmem lazımdı. Sorup hemen çıktım. Geri dönerken kumun ismini niye sormadım diye düşünüyordum :heyo:

Akvaryumu aldıktan sonra internette bilmem gerekenler nedir diye araştırma yapınca 70 litrelik bir akvaryuma 25 tane yavru ciklet satan akvaryumcumu değiştirdim. Dolayısıyla kumun örneğini alıp yeni akvaryumcuma gittim. ;)

Sayfayı Paylaş