1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

iki tür hakkında fikirleriniz...

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde kumkapılı tarafından 29 Nisan 2009 başlatılmıştır.

1. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Arkadaşlar merhaba biliyorsunuz mbuna düşüncem var fakat şimdide tropheus çeşitleri kafamı kurcalıyor sizce iki tür arasında hangisini tercih etmeliyim yardımlarınızı rica ediyorum

2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Entresan iki tür arasında kalmışsınız. Aslına bakarsanız Tropheus türünü uzun yıllar besledim ve az sayıda olsa da yavru aldım. Bana sorsanız bu türden çok zevk aldınız mı diye, kesinlikle almadığımı belirtmek zorunda kalırım. Ama bu nasıl hayır ki, besleyin demeden de duramam. :) Neden zevk almadan beslediniz derseniz, cevabı ilk başlarda koloni kurulumlarında hatalar yapmamdır. Bu türde ısrar etmiştim çünkü kendi açımdan çok zor üretilebilir olmaları ve o zamanın şartlarında gerçekten çok çok pahalı olmaları sebebiyle zor bir tür olarak lanse edilirdi. Bu kadar çok türüde yoktu üstelik. Tropheus türü sağlıklı ve hiyerarşisi oturmamış koloniye sahip akvaryumlarda tam bir işkencedir. Bir balık gezinir ve diğerleri bir yere sığınır. Akvarist için gerçekten sıkıntı verici durumlardır. Çünkü ortalıkta keyifle gezinen balıklar yok, habire her yeri yırtıklarla dolu balıklar görmektesiniz.

Ama eğer sağlıklı bir koloniniz varsa, tam bir görsel şölene sahip akvaryumunuz var demektir. Çünkü bu balıklar Tanganyika maymumudur. Dişileri zekidir, erkeklerin agresifliklerinden korunmak ve bölgelerine girmek için ağzına kum alarak sizi bile kandırabilir.

Önemli olan kesinlikle iyi ve sağlıklı koloniyi kurabilmektir. Yukarıdaki yazdıklarımı sizi caydırmak için değil, nelere dikkat ederek nasıl bir koloni kurmanız yönünde fikir vermesi açısından yazdım. Tavsiye ediyormusunuz derseniz evet derim, tabi yukarıdaki koşullar dahilinde.

Mbuna türleri konusunda tek fikrim var. Artık diğer platformlarda neredeyse başka balık türü yok. Hep aynı balıkların üretilmesi ve beslenmesi değerlerinide düşürdü. Farklı türlerine yönelin eğer besleyecekseniz.

Nacizane fikrimi ve düşüncemi yazdım.

Saygılar...

3. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Temel bey, fikirleriniz için çok teşekkür ederim. biran korkuya kapıldım acaba sitemizde tropheus besliyen olmadımı diye ;) temel bey, arkadaşımdaki koloni 20 adetden oluşuyor 6 erkek 14 dişi ikola türü ve uzun süredir beraberler ve aralarında daha yavru sayılacak 8 adet chimba diyorlar sanırım bunlar var

4. stablizer

stablizer

Tropheus türünün verdiği zevk muazzam bir duygu Doğan Bey.Temel Hocamın dedikleri doğrudur.Kurulum aşaması meşakkatlidir.Tabiki sizin zaten oturmuş koloniyi aynen taşıyacak olmanız bunları nispeten azaltacaktır.Tropheus söz konusu ise bence tek tür güzeldir ve doğrudur.Chimblaları hiç akvaryuma sokmayın bunun yerine akvaryum uzunlığunuz yeterli ise İkola ekleyin(dişi),erkekleride 3'e düşürebilirseniz çok güzel olur.Yüksek PH,taze su,bitkisel besin sonra Tropheuslarınız :horon: tepecek.
    Kurulum aşamasında hiçbirşeyi atlamayın.Her türlü malzemeyi doğru seçin,uygun dizayn yapın.Yani bir kere yapın eksiksiz.Tanganyika portalında Can Candaş(Tropheus) arkadaşımızın güzel bir makalesi var,okumanızı tavsiye ederim.Başarılar...

5. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Doğan Bey, Serdar kardeşime katılıyorum. Hazır koloniyi taşıyacak olmanız ciddi manada avantajdır. Umarım dişisi bol ve sağlıklı bir kolonidir. Serdar kardeşim tecrübesiyle tür tavsiyesini belirtmiş ellerine sağlık. Ne kadar çok farklı karma tür yaparsanız sıkıntınız o oranda artacaktır.

6. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Serdar bey, Can bey'in yazısını büyük bir zevkle okudum gerçekten muazzam aydınlatıcı makale. ozaman chimbaları hiç almıyayım sadece ikolaları alıyım ve daha sonra dişi temin edip takviye yaparsam olur herhalde ozaman geriye benim kesin dişi olarak temin edebileceğim bir adres verebilirmisiniz Temel bey, arkadaşımın dediğine göre 6 erkek var gerisi kesinlikle dişi ve sizin tecrübelerinize dayanarak tropheus dalına sıçrama yapıyorum hadi hayırlısı

7. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Kesinlikle MBUNA

Son günlerde 150*60*70 akvaryum yaptırdım.Şuan akvaryum boş duruyor.O akvaryum için ne besleyim derken.Yaklaşık 3 farklı gölün balıklarını düşündüm.Son olarak troplarda karar kılmıştım.300 litrelik malavi tankımı boşaltmıştım.Mbuna akvaryumana çevirmeye karar verdim.Besliyecek balık o kadar çoktiki ne besleyeceğime karar veremedim.Demasoni,flavus ve elongatus Mpangalarda karar kıldım.630 litreyide kesinlikle Mbuna yapacam.Yinede zevkler ve renkler tartışılmaz.3 ay önceki düşencemde yaklaşık 1 tonluk akvaryum kurup deniz akvaryumuna geçecektim.Son yaptıracağım akvaryumda yine Mbuna olacak.

8. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    işte böyle kararsız kalıyorum. Özgür, zaten kafama yatan mbuna türleri idi son gözüme çarpan troplardı senin mbunalara ilave soulosi var kafamda aslında evdekilerin şikayetide aynı balığı aynı rengi görmek istemiyoruz akvaryum dediğin renk renk cıvıl cıvıl olur diyorlar tabiki onlarda kendine göre haklı şimdi kalkıpda tek türün daha sağlıklı olduğunu anlat anlatabilirsen of ya of kafam çok karışık dün akşam büyük umutla tropların resmini gösterdim tepki aynen şu " eeeeeee" genemi aynı balık tek renk ozaman yunusları elleme bırak kalsın okadar emek verdik baktık büyüttük alıştılar bize diye 3 yaşındaki kızım bile aynı şeyi söylüyor :) :(

9. stablizer

stablizer

10. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Doğan abi,diğer konuda yazmıştım.O akvaryumu kuracaksansın.Bol kayalık birazda bitki ve balıkların renk cümbüşü yeterde artar.

11. MertBalim

MertBalim

İsim:
    Mert
    Doğan bey, benim önerim tropheus ama mbun larıda çok istiyorsanız akvaryumu bir cam yardımı ile 2ye bölün ve bir köşede tropheus bir köşedede mbunlara bakabilirsiniz.

12. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Arkadaşlar yorumlar ve yardımlar için gerçekten teşekkür ederim. sanırım yazı tura atıcam hangisi çıkarsa o türü beslicem :D :D

13. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Arkadaşlar, akşam gidip resimlerini çekecem her iki türünde, sonra kaldığımız yerden fikir alış verişine devam ederiz hemde balıkların son durumları hakkında bilgi edilmiş olurum.

14. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Arkadaşlar, yazı tura attım troplar geldi :D hadi hayırlısı bakalım aldım bu akşam balıkları ben gözlemlemeye gitmiştim gerçi daha evvelide gözlemlemiştim balıkları ama alıcı gözüyle bir kez daha baktım gözümü kararttım aldım anlıyacağınız tropheus kervanına bende katıldım birazda bunlarla kafayı yiyeyim huh: ama boş akvaryumda bile yakalamak gerçekten çok uzun zamanımızı aldı ben bunların bukadar seri olduklarını bilmiyordum sanırım genç bir koloni bazıları henüz renklerini tam almamış şansıma aralarında 1 tane 2cmlik yavru çıktı ;) resimler arkadaşın tankından çekildi.

15. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Arkadaşlar, ilk gözlemlerim sabaha kadar esir ettiler beni :) akvaryumun suyuna alıştırma evresi ve sonrası çok ilginç gelişmeler gösterdi ilk 45dk. ardından erkekler kendi yerlerini belirleme telaşı içine girdiler ve 4 saat sonra dişileri resmen çağırmalar başladı ve dişiler erkeklere yönelmeye başladılar ve karşılıklı kurlaşmalar sürdü gitti şu dikkatimi çekti dişilerin renk olayı erkekler kadar gösterişli değil sanırım yada ben yanılıyorum sitemizde tüm yazıları okumama rağmen ya gözümden kaçtı yada böyle bir ibareye rastlamadım bunlar akıntıyı severlermi ? çünkü iç filitreyle resmen oyun oynuyorlar ve bana önerebileceğiniz en kaliteli yem nedir? (nls ve tetra flakes haricinde)

16. stablizer

stablizer

İkolalar muhteşem.Allah nazarlardan saklasın.O balıklar daha çok esir edecekler sizi.İşte Tropheusun güzelliği burada zaten.Doğal ortamlarında yaşadıkları yerlerin çok akıntılı olduğunu söyleyemem fakat herzaman temiz ve taze suya hastadırlar.Su tazeleme yaparken yukarıdan akan suyun altına toplanıp resmen taze su banyosu yaparlar.Erkek,dişi ayrımına gelecek olursak sizin işiniz diğer Trop culara göre kolay.İkolanın cinsiyet ayrımı çok kolaydır.Aynen dediğiniz gibi.Erkeklerin siyah ile sarı arasındaki ayrım çok belirgin ve renkler daha koyu ve canlıdır.Diğer türler içinde alt yüzgeç ve kafa ile dudak yapısına bakarak ayrım yapabilirsiniz.Resimlerin arasında bir tane lekeli balık gördüm.Benmi yanlış görüyorum yoksa gerçekten siyah lekemi var?

17. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş
    Hayırlı olsun.

Akıntı olarak bir kafa motoru temin edin.Cichlidlerin büyük bir bölümü(Malawi-Tanganyika) akıntıyı severler.
    Yem olarak Tropical Spiruluna Super Forte , Sera Flora ,Tropical Vegetable 'ı öneririm. Nls yemi her öğün değil 2-3 günde bir öğün verin.Hafta da bir gün balıklarızı aç bırakın.Mesala haftanın bir günü sabah balıgınıza nls yemi verin.Ertesi güne kadar başka bir yem vermeyin gibi.

Saglıklı balıklar dilerim.

18. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Serdar bey ve Can bey, temennileriniz için öncelikle teşekkür ederim. Serdar bey evet 2 tanesinde lekeler var neden olduğu hakkında hiç bir malumatım yok bugün tropical Spirulina aldım özellikle çok metedilen tanganika akvaryuma gittim lakin ben pek hoşnut kalmadım nedenlerine gelince öncelikle fiyatları çok yüksek satış elemanı işyerindeki mevcut balıkların varolup olmadığından bir haberdar ve insanı çok rahatsız eden bir şekilde müşterinin peşinde dolanmak bu yöntem bence büyük hata tamam insanlara güvenmek çok zor fakat günümüz teknolojisinde müşteri adım adım kamera ile izlenebilir örnek ben japon balığı almaya gitmişimdir ama bakarken çok hoşuma gitmiştir fikir değiştirip discus almaya karar veririm veya sadece yem almak için gitmişimdir fakat hoşuma giden kaya olur başka bir malzeme olur oan aklıma gelir almaya karar veririm yani bizlerin rahat hareket etmeleri sağlanmalı ne alacaksan al biran evvel çık git hesabı yapılmamalı diye düşünüyorum bu söylediklerimden sakın olaki tartışma yaratmak değil sadece kendi fikirlerimi söyleme gereği hissettim

19. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Doğan abi,hayırlı olsun nediyelim artık.
    İnşallah sağlıklı şekilde yavru olırsın.

20. kumkapılı

kumkapılı

Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Teşekkür ederim özgür.

Sayfayı Paylaş