1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Japon şemsiyesi

Başlığı 'Paludaryum ve Amfibyum' kategorisinde molossus tarafından 27 Haziran 2009 başlatılmıştır.

1. molossus

molossus

İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Merhaba
    Balkonuma su deposu kullanarak yapacağım havuzun içine japon şemsiyesi koymayı düşünüyorum. Koymayı diyorum çünkü; saksıda alıp yine kendi saksısıyla eklemeyi düşünüyorum.
    Neticede saksıda alacağım için, saksı içerisindeki mevcut toprak uygun mudur?
    Bu toprağın suya karışmaması için nasıl bir yöntem kullanabilirim?
    Son olarak; kökü saksısıyla birlikte su içinde, yaprakları su dışında yetişebilen başka (şanslı bambu haricinde) hangi bitkiler vardır?

2. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Terif ettiğiniz şekilde birçok bitki vardır hatta akvaryum bitkilerinin çoğu aslında böyledir bkz. emers bitkiler
    Japon şemsiyesine gelince toprakla beraber eklemeyin sanırım bir havuz yapacaksınız, eğer dibine kum koyacaksanız o japon şemsiyesinden birkaç dal koparıp köklendirin ve yeni bir bitki oluşturup onu kullanın havuzdaki kumun içine toprak kullanmadan gömersiniz.

3. molossus

molossus

İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Havuza kabaca yumurta büyüklüğünde dere taşları koymayı düşünüyorum. Bu nedenle saksıda yerleştirmek istedim. Bitkiyi saksıdan çıkarsam, toprağından arındırsam, ardından aynı saksıya akvaryum kumu doldurup bitkiyi diksem olmaz mı?

4. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Ölme riski var tutar tutmasına ama ölebilirde (o şekilde çok öldürdüm ;))
    yeni bir bitki köklendirin ve saksıya kum koyun ve o köklenmiş bitkiyi ekin onuda havuza koyarsınız, bu arada havuzda neler besleyeceksiniz çok meraklıyımdır böyle işlere :) kışın üzeri kapalımı açıkmı olacak soğuk-sıcak nasıl ayarlanacak bikaç örnek resim varmı nasıl birşey planlıyorsunuz ?

5. molossus

molossus

İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Öncelikle sorumu sorayım:) Saksıya kum koyun derken normal kum mu yoksa akvaryum kumu mu?
    Ayrıca yeni bitki köklendirme denen işlem nedir acaba?
    Havuz balkonumda olacak. Koi japon besleyeceğim. Akdeniz ile egenin birleştiği noktada yaşadığım için kışları soğuk sorunu olacağını sanmam.
    Örnek resim yok çünkü araştırma safhasındayım. Kabaca; 750 litrelik su deposunun üzerini keseceğim. Dışını hem güzel görünmesi hem de depoya yanlardan destek olması için ahşapla kaplayacağım.
    Bu arada; ben de avatar izlerim:)

6. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Normal inşaat kumu işinizi görür saksıda duracak zaten, ama size tavsiyem tabanda çok fazla büyük taş kullanmak yerine akvaryum kumu yada inşaat kumu kullanın
    japon şemsiyesi dalı kesilerek ters bir biçimde suya bırakılır ve köklendirilir çok kolay 2-3 günde yeni bir bitkiniz olmuş olacaktır.
    wabi paludaryum portalı sayfasında bazı kurulum paylaşımlarım vardır wabi kusa vs bunlar nano boyuttadır büyük halleriyle yapmak daha kolay olacaktır o kurulumları incelerseniz belki biraz fikir verebilir.

7. molossus

molossus

İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Yani diyelim ki gittim saksıda büyükçe bir japon şemsiyesi aldım. Dallarını diplerinden (boyları uzun kalsın diye) kestim. Şemsiye tabir edilen kısımlarını su içinde bıraktım. İşlem bu mudur? Havuzun su yüksekliği 60 cm kadar olacağından bitkinin gövdesini uzun kesmem gerekir değil mi? Yoksa bitki tamamen su içinde kalacaktır.

8. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    japon şemsiyesini ters şekilde bardağa koysanız bile köklenir, daha sonra kökleninca saksıya alın ama kökler taa dipte kalmayacak su yüzeyinden 10 cm aşağı olacak kadar ayarlarsınızki yeni dallar çıktığında sudan kafalarını çıkarana dek çürümesinler.

9. molossus

molossus

İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Az önce bir alışveriş merkezine gittim. Bir de baktım yol boyu her yer japon şemsiyesi. Hemen 2 dal kestim eve geldim, pet şişe içine su doldurup ters koydum. Bakalım ne olacak huh:
    Emrah bey inşaat kumu derken inşaatlarda kullanılan bildiğimiz ince kumu mu kastettiniz?
    Dezenfekte etmem kolay olacağından akvaryum kumu daha iyi olmaz mı?

10. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Akvaryum kumuda olur maliyet açısından dedim ben onuda yıkayacaksınız, inşaat kumunuda sakdıda duracak zaten bir sorun teşkil etmeyecektir ben akvaryumda kullanıyorum.

11. molossus

molossus

İsim:
    caner şapağasıoğlu
    5-6 gün oldu fakat herhangi bir köklenme dürümu olmadı. Sapı kısaltıp tekrar mı suya bıraksam acaba?

12. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    hayır uzun kalsın ;) yakında köklenecek.

13. molossus

molossus

İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Merhaba.
    Havuzumda, su içinde, saksıda dikili olarak bulunan japon şemsiyemin kökleri, saksının içindeki kumdan yukarı doğru çıkmaya başladı.
    Saksıyı daha büyüğüyle değiştirmem mi gerekiyor yoksa böyle kalmasında sakınca olmaz mı?

14. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    saksı çok küçükse değiştirin kökler bire müddet sonra saksıda sıkışacaktır, ama yukarı uazamasında bir sakınca yok.

15. molossus

molossus

İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Saksiyi degistirdim.
    Kestigim dallar da baya koklendi ;)
    Aklima takilan bir konu var: malum havuz balkonda. Kisin japon semsiyesini iceri almam gerekir mi yoksa kisi disarida gecirebilir mi?
    Ayni sekilde su sumbulleri, kisi disarida gecirebilirler mi?

16. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Su sümbülleri solacaktır muhtemelen ama bi dahaki yaz açmak üzere ;) japon şemsiyesine bişey olmaz

17. molossus

molossus

İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Teşekkürler Emrah bey.
    Bu arada japon şemsıyesinin bulunduğu saksının içinde, yaklaşık 1mm boyunda (hatta yuvarlak canlılar olduğu için 1mm çapında demem daha doğru) canlılar var. Saksı su içinde olduğundan bu canlılar da su içinde yüzüyorlar. Kahverengi ile şeffaf arası renkteler.

Sanırım bu canlılar, su sümbülleri ile beraber geldiler. Hani daha önce bahsetmiştim; bizim çiçekçi amcanın bir havuzu vardı. İçinde balıklar da vardı ve suya gübre attığını söylüyordu. Aldığım sümbüller de bu havuzun içindeydi.
    Kısacası; gökte ararken yerde canlı yem mi buldum, yoksa bu canlılar balıklarım için zararlı mı?

18. molossus

molossus

İsim:
    caner şapağasıoğlu
    Tekrar gözlemledim de; bu canlılar genellikle serbest yüzmek yerine, Saksının kenarlarına temas ederek hareket ediyorlar. Ayrıca düne göre sayıları arttı!

19. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Su piresi olabilir belki dursunlar bakalım ne olacak :)

20. taygun

taygun Guest

Benim çalıştığım şirketin bahçesindeki capon şemsiyeleri smiley18.gif yaz kış dışarıda duruyor. Soğuktan elbette etkileiniyorlar. Gelen baharla birlikte güneş ışığı artınca yeni dallar hemen filizleniyor.

Saygılar

Sayfayı Paylaş