1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Japon Balıkları Hakkında Herşey

Başlığı 'Forum Arşivi' kategorisinde ft25 tarafından 29 Ekim 2009 başlatılmıştır.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. ft25

    ft25

    Mesajlar:
    323
    İsim:
    Furkan TEMEL
    JAPON BALIKLARI

    Arkadaşlar japon akvaryumunda eğer güzel bir akvaryum olmasını istiyorsanız şartlardan biri illaki balıklarınız sağlıklı olmalı.Diğer şart ta balıkların yaşadığı ortamın sağlıklı olması.
    Size öncelikle balık sağlığını bildiklerim kadarıyla anlatmak isterim.
    Balık sağlığı bir çok etkene bağlıdır.Ben size baştan sona bir akvaryum kurmayla başlıyacağım.
    Akvaryumunuzu aldınız ve eve geldiniz.Büyük bir hevesle akvaryumunuzu kuruyorsunuz...Şimdi dikkat edilecek hususlar.

    1-Akvaryumunuzun boyutlarını içerisinde beslemek istediğiniz balığa göre almalısınız.40 litrelik bir akvaryumda sağlıklı olarak sadece 2 balık beslenebilir. 200 litrelik bir akvaryum içinde ideal 10 balıktır.Ama dediğim gibi bu beslemek için. Yani balıkların rahat olacak şekilde.

    2-Akvaryumunuza dış filitre kullanın.İç filitre akvaryumunuzun çabuk kirlenmesine sebeb olur.Bu yüzden sık su değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.Ay da bir değiştirilen su bile japonlar için sık olarak değerlendirlir.Ayrıca dış filitre içerisindeki maddeler sayesinde suyun pH ve diğer değerlerini ayarlar.

    3-Akvaryumunuzun içine dogada olmayan hiç bir şey koymayın.Yani plastik bitkiler,biblolar olmaz.Akvaryumunuz aksesuar olarak sadece kaliteli bir kum,canlı bitkiler ve midyelerden oluşmalıdır.

    4-Akvaryumunuza kumu kaynar su ile yıkamadan koymayınız.İçerisinde mikrop varsa bu sayede ölür.
    Şimdi akvaryumunuzu kurdunuz ve 3 gün geçti.sıra balık almaya geldi.Akvaryumunuza balık alırken asla koi almayın.Çünkü koi aldığınız zaman sadece kendi türleri ile yaşar.Yanına japon alırsanız japon a bir türlü dirlik vermez.
    Akvaryumunuza japon alırken orta boy düz japon dan iki tane alarak başlayabilirsiniz.Çünkü akvaryuma aldığınız aslanbaş ve altınbaş japonlar hassas olacağından yeni akvaryum içerisinde ölebilirler.akvaryumunuza balıklarınızı aldınız ve geldiniz.KEİSiNLİKLE BALIKLARI HEMEN AKVARYUMA BIRAKMAYIN.BALIĞI POŞETİ İLE AKVARYUMUN ÜSTÜNE BIRAKIN VE BİRAZ ZAMAN GEÇSİN.Balığın olduğu poşeteki su ile akvaryumun suyunun ısılarının eşitlenmesi gerekiyor.
    Eğer bu işlemi yapmazsanız balıklarınız akvaryumun dibine çöker ve biraz bekler.Bu da balığınızın mantar ve beyaz benek hastalığı olma ihtimalini artırıyor.Bu yüzden bu işlemi yapmanız şart. Pekii balığı nasıl seçeceksiniz:
    Balık alırken önce balığın olduğu akvaryumda kesinlikle hasta balık olmayacak.Alacağınız balık hareketli olmalı,kuyruk ve yüzgeç bölgelerinde yırtık ve iz olmayacak.Kuyruklarında beyaz nokta,yırtık olan balıklar hastadır.Ayrıca bunlar olmadığı halde hareketsiz olan balık ta hastadır.
    Akvaryumunuza asla elinizi sokmıyacaksınız ve sadece akvaryumu kurarken akvaryum ile sizin el ile temasınız olacak.
    Akvaryumunuza belli aralıklarla su dengeliyecek ilaçlar vermelisiniz.
    Balıklarınızın hasta olma nedenleri:
    Japon balıklarının en çok hassas olduğu nokta sıcaklıktır. Yani akvaryum çok soğuk ya da çok sıcak olduğu zaman balıklarınız etkilenir ve hastalanır.
    Balıklarınızın ölmesine neden olan bir diğer husus da fazla verdiğiniz yemdir.Yani balıklara günde üç ögün ve kaliteli ithal yemlerden vereceksiniz.Kaliteli olmayan yemler balıklarınızın renklerini kaybetmelerini,çabuk kabız olmalarına neden olur.Böyle bu durumda

    a-Sıcaklığı artırabilirsiniz.
    b-Ispanak,bezelye gibi yeşillik verebilirsiniz
    c-Durum acil ise bir eczaneden laksefenol gibi kabızlık önleyici ilaç alıp ezip az bir yemle balıklarınıza verebilirsiniz.Bu durum da balıklarınızın hastalık durumu geçer.


    CİNSİYET ;


    Her ne kadar erkek dişi ayrımı zor olsa da deneyimli kişiler tarafından basitçe ayrılmaktadır. Dikkat edilmesi gereken püf noktaları vardır. Sizlere bu püf noktalarından bahsedeceğim. Bu püf noktaları 5-6 cm den ufak balıklarda uygulamayınız.

    Japon balıklarının birçok varyetesi bulunmaktadır. Yüzgeçleri ve vücut tiplerine göre değişiklik göstermektedir. Bazı yerlerde okuduğum erkek balığı anüs yüzgeci tek dişi balığınki çift olur gibi ibareler yanlıştır. Dişi erkek ayrımını aşağıda değindiğim gibi kolayca yapabilirsiniz.


    KARIN METODU ;


    Balık ıslak havlu üzerine yatırılır. Anüse yakın karın boşluğuna hafifçe bastırılır. Eğer parmak yumuşak şekilde içeri batıyorsa dişidir. Bu boşluk yumurta boşluğudur. Erkekte ise balık boyunca uzanan sert kıkırdağımsı bir karın vardır.


    ANÜS METODU ;


    Bu metod biraz tecrübe gerektirmektedir. Göz alışkanlığı kazanıldıkça en kolay yöntemlerden biridir. Erkek balığın anüsü ufak ve anüs yüzgecine nerdeyse bitişiktir. Çiftleşme anında çıkan spermleri bu yüzgeç vasıtası ile yayar. Dişi balıkta ise anüs büyük ve anüs yüzgecine uzaktır. Çünkü aşırı yapışkan olan Japon balığı yumurtası anüs yüzgecine yapışmasın diyedir.



    GALSMA METODU ;


    Bu metod sadece üreme zamanında uygulanır. Erkek balığın galsamaları (solungaç kapakları) üzerinde toplu iğne başı kadar beyaz benekçikler oluşur. Bu erkek balığın üremeye hazır olduğunu gösterir. Devamlı dişi balığın karnına kafasıyla vurmaya dişi balıkları tahrik edip üremeye teşvik etmektedir.


    ÜREME PARAMETRELERİ ;


    Japon balıkları her türlü su değerine uyum göstermektedir. Lakin ph’ı ve ısısı yüksek sularda yaşam şansı zordur.


    Ph : 7 Ü.ısısı: 20-22 ºC


    Doğada üreme: Mart/Nisan ayları


    Akvaryumda üreme; Su şartları sağlandığında her zaman


    ÜREME ÖNCESİ ;


    Üretime alınacak balıklar 2 dişiye 3 erkek balık olarak hesaplanır. Çok sayıda üretim yapılacak ise erkek dişi sayısı eşit olmalıdır. Erkek ve dişiyi ayırıp ayrı yerlerde kuvvetli besiye çekmek gerekmektedir. Özellikle öğün sayısını 3’e çıkarıp ve en az bir öğünü canlı yem ile beslenmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken tek husus balıkları aşırı besleyip çatlatılmamasıdır. Japon balıklarında canlı yem üremeyi tetikleyici en önemli etkendir. Canlı yem yiyen Japon balıklarında renklerdeki canlılık ve parlaklık dikkat çekicidir.

    Üreme zamanında dişinin karnı gözle belli olacak şekilde şişer ve erkek balığın galsaması üzerindeki beyaz benekçikler belirginleşir. Dişi yumurta yaklaştıkça bir sıvı salgılar ve erkek balık devamlı dişiyi kovalamaya başlar. Yumurtlama zamanı iyice yaklaştığında erkeğin daha da sertleştiği görülür.


    ÜRETİM ;


    1908 yılında Japon balıklarının üretimi isimli bir kitap yayınlıyan Dr. Matsubara bu konuda günümüzde bile geçerli olan aşağıdaki bilgileri sunmaktadır. Dr. Matsubara Ranchu ve Aslanlaş olarak tanınan Japon balıklarını üreten ve akvaryum dünyasına sunan üretici olarak tanınır.

    Dişi ve erkek balığın tespitinden sonra üretim için 2 yol izlenebilir. 1) Doğal üretim 2 Yapay üretim



    DOĞAL HAVUZDA ÜRETİM ;


    5 damızlık balık (3 erkek 2 dişi) için en az 1,5-2 m²’lik bir havuz yüzeyi gerekir. Derinliği 1-1,2mt. Olması uygundur. Erkek dişi olarak ayrılan damızlıklar havuza konmadan 15 gün boyunca canlı yem ile beslenir. Bu besi sayesinde balıklar iyice kondisyon kazanmış olurlar. Bu arada havuzun suyu 20-22ºC’de olmasına özen gösterilir.

    Balıklar havuza bırakıldıktan birkaç gün sonra yumurtladıkları görülür. Yumurtladıktan hemen sonra anaçlar havuzdan alınmalıdır. Aksi taktirde yumurtlama işini tamamlamış anaçlar tarafından yumurtalar yenmektedir.


    YAPAY ÜRETİM ;


    Yapay üretimde en önemli konu damızlıkların yumurta olgunluğuna ulaşmış olmasıdır. Erkek balık nerdeyse her mevsim hazırdır. İyi kondisyon kazandırılmış dişide karnına hafif bastırıldığında yumurtaların kolayca çıktığı görülür. Yumurtalar hafif sarımtırak ve oval’dir. Olgunlaşmamış yumurtalar ise köşeli gibidir.

    Sağılacak balıklar belirlendikten sonra sağım yapılacak kap belirlenmelidir. Ufak bir kap olmasında fayda vardır. Takribi 4-5 lt’lik bir kap olmalıdır. Kap içinde balığın şekli baş kısmı suyun dışında anüs kısmı su içinde olmalıdır. İlk olarak erkek balık kabın içinde gezdirilirken bir taraftan da karnı sıvazlanarak sperm sağınımı yapılır. Sperm tüm kaba yayılmış olur. Sağım işlemi karnından anüse doğru hafif bastırılarak olur. Vakit kaybetmeden dişi balık alınır ve aynı şekilde sağılır. 4-5 saat sonra kabın içindeki su boşaltılıp yerine temiz su doldurulur. Bunun esas nedeni sudaki kalan spermler ve pul parçaları suyu bozarak yumurtaların bozulmalarını sağlar. Yumurtalar çok yapışkan oldukları için ilk deydiklere yere yapışıp kalırlar. Yumurtaları yapıştıkları yerden çıkarmak oldukça zor ve zararlıdır.



    Sağım işleminde en dikkat edilmesi gereken yerler vardır.

    1) Balığın sağarken fazla sıkılması sonucu balıkta zedelenme ve iç organların patlaması

    2) Sıvazlama esnasında kalkan pullardan bakteri ve parazit kapma

    3) Sağım kabı ile tutma kabı arasında gidip gelmekten balıkta şok

    4) Yorgun düşmüş balıkların sağlıklı balıkların yanına koyulup hırpalanarak ölmesi


    Yukarıdaki sebepleri daha da çoğaltabiliriz. Balık sağma işinde aşırı dikkat etmemiz gerekmektedir. Sağım işleminden sonra parazitlere karşı ilaçlı bir tedavi akvaryumunda balıklar eski güçlerini kazanana kadar bakılıp daha sonra ana akvaryuma konmalıdır.



    YUMURTA İŞLEMİ ;


    Sağım kabı temiz su ile doldurulduktan sonra geniş bir akvaryuma konulur. Akvaryum su yüksekliği 10-15 cm arasında tutulur. Yumurtaların bozulmaması için suya metilen mavisi ve kuvvetli bir hava taşı konulur. Böylece yumurtaların mantarlaşması engellenmiş olacaktır.



    YAVRU BAKIMI ;


    Larvalar 3-4 gün içinde çıkarlar. Akvaryum camına yada sağım kabına tutunurlar. Kuyruk sallamalarını görebilirsiniz. Larvalar 3-5 gün içinde yüzmeye başlayacaklardır. Bu süre zarfında karın altındaki yumurta sarısını yiyerek yaşayacaklardır.

    Larvalar karın altı yumurta sarısını tükettikten sonra kaynatılmış yumurta sarısı bir kapta biraz su ile ezilir. Tülbent yardımı ile süzülerek larvalara verilir. Yumurta sarısı ile beslenme 7 günü geçmemelidir. 7 gün sonunda Artemia naiplius ve yavru Su Piresi verildikten sonra toz yeme geçilebilir. Yavrular irileştikçe ağız çapına göre yemleme yapılmalıdır. Yavrularınızı belirli periyotlarla boylayarak ve aynı boydakileri ayırarak beslerseniz yavru kaybını en aza indirmiş olursunuz. Çünkü Japon yavruları büyürken çok farklı boylarda gelişeceklerdir.

    Su değişimi ani şekilde yapılmamalıdır. Su ilaveleri yavaş yavaş yapılmalıdır. Çok acil ve kötü durumlar dışında %50 su değişimi yapılmamalıdır.


    Alıntı yayınlamak akvaryum portalında yasaktır...


    Konu alıntı olduğundan Arşiv portalına taşınmış ve kilitlenmiştir.
     
  2. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.333
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Japon Balıkları Hakkında Herşey

    Bilgiler için teşekkür ederim.
     
  3. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.333
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Japon Balıkları Hakkında Herşey

    Ama bu arada alıntı olduğunuda yazsaydınız : :uyari:
     
  4. ft25

    ft25

    Mesajlar:
    323
    İsim:
    Furkan TEMEL
    Japon Balıkları Hakkında Herşey

    Unutmuşum özür dilerim
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.767
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Japon Balıkları Hakkında Herşey

    Furkan platformumuzda kaynaklı veya kaynaksız alıntı yayınlamak yasaktır. Faydalı bağlantı linkleri, ileri uzmanların faydalı konuları dışında yayınlanmasına izin veremiyoruz. Bu yüzden başlığın arşiv portalına taşınacak ve kilitlenecektir. burda:gif

    Arşiv bölümüne alıntı olduğundan taşınmıştır.
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

Sayfayı Paylaş