1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Japon balıklarında cinsiyet belirlenmesi

Başlığı 'Japon, Vatoz, Çöpçü ve Diğer' kategorisinde avşarbeyi tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

1. avşarbeyi

avşarbeyi

JAPON BALIĞININ CİNSİYETİNİ BELİRLEMEK VE ÜRETİMİNE DAİR BAZI BİLGİLER

Bir çok akvaristin ilk aşkı diyebileceğimiz bu türlerin cinsiyetini belirlemek her ne kadar zor olsa da bize üç şey lazımdır:Deneyimli bir çift göz, tecrübeyle sabitlenen bilgi, 5 cm’den büyük Japon balıkları..

KARIN METODU ;

Japon balıklarının anüse yakın yerleri sert veya yumuşaktır.Sert ise erkektir.Çünkü o bölgede yumurta kesesi boşluğu yoktur. Dolayısıyla karnı yumuşak olan kısımda yumurta kesesi olacağından balığınız dişi olur.

ANÜS;

İşte deneyimli bir çift göz burada lazımdır.Dişinin anüsü yüzgecinden uzaktır.Bu şekilde yaratılış hikmeti zaten çok yapışkan olan yumurtaların yüzgece yapışmasını engellemektir.Yüzgeçte asılı kalan yumurtalar haliyle erkek tarafından döllenemez.Erkeğin anüsü ise yüzgece yakındır.Bunun sebebi ise yumurtalara spermleri yüzgeç vasıtası ile dağıtabilmektir.

Solungaç kapakları;

Solungaç kapaklarının üzerinde üreme döneminde çıkan beyaz renkli benekçikler erkek bir balık sahibi olduğumuzun göstergesidir.Üreme döneminde balıkların karnına vurduğunda ise karnına vurulan balığın dişi olduğunu da bu sayede anlayabilirsiniz.Karınlarına vurmasının amacı sadece dişiyi tahrik etmek değildir.Asıl sebebi dişinin yumurta kesesindeki yumurtaları (Yumurtalar hafif sarımtırak ve oval’dir) boşaltmak ve onları döllemektir.

Gözlem:

Yukarda bahsettiğimiz gibi erkeklerde üreme dönemindeki beyaz lekeler, balıkların karnına kafa darbeleri, ön göğüs yüzgeçlerindeki dikenimsi tırtıklar erkek balığınızın habercisidir.
    Dişilerde ise izbe ve bitki aralarında tek bekleyen balıklar(hastalık hariç) ,üreme dönemindeki balığın karnındaki şişkinlik,ön göğüs yüzgeçlerindeki pürüzsüzlük dişi balığınızın habercisidir.

ÜREME

Akvaryumda üretimini yapanı her ne kadar duymadıysam da gerekli şartlar yerine getirildiği takdirde mümkün olduğunu düşünüyorum.Öncelikle ph 7, ısı 20/22 derece olmalıdır.İlkbahar aylarında ise üretimi tetikleyen canlı yemlerle önceden form tutturduğunuz en az 1,5-2 yaşındaki 2 erkek 3 dişi balık, 2 metreküplük bir akvaryum veya havuz başarı şansınızı artıracaktır.Sabahın ilk ışıklarında yumurtlama işleminin başladığını da unutmamalıyız.

Eğer balıklarınızı sağarak yani suni yolla üretimini seçecekseniz öncelikle sağacağınız balıkları belirlemelisiniz. Ayrı bir yumurta kabına dişiyi sağdığınızda yumurtaların üzerine yine erkeğin spermlerini sağmalısınız.Sağma işlemi hafif parmak baskılarıyla karından anüse doğru yapılmalıdır.Yumurtaların tam anlamıyla döllenebilmesi için erkeği dinlendirip tekrar sağmanız gerekir.

Yumurtaları dölleme işlemi bittikten sonra yumurta kabının suyu mantarlaşmayı engellemek için değiştirilmeli ve karantina akvaryumuna metilen mavisi ile hava taşı eklenmelidir.Yumurtalardan beyazlaşanlar olursa döllenmemiş demektir ve hemen ayrılmalıdır.

Yumurtalarınız 3-5 gün sonra çıkmaya başladığında yumurta keseleri kaybolmadan yem vermemelisiniz. İlk yeminiz ise haşlandıktan sonra ezilip tül yardımıyla süzülen yumurta sarısı olmalıdır.Daha sonra ağız büyüklüğünü dikkate alarak canlı yem ve 3/5 hafta akabinde ezilmiş kuru yemler olabilir. Yenmeyen yemlerin ise derhal sudan uzaklaştırılması mantarlaşmayı önleyecektir.

Ali AKTÜRK

2. lepistes

lepistes

İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Dişi erkek ayrımına ek olarak dün öğrendiğim bir yöntemi yazmak istedim. Erkek japon balıklarında anüs kısmında bulunan yüzgecin iki adet olduğu görülür. Dişilerde ise bu yüzgeç bir tanedir. Ne derece doğru olduğunu bende bilmiyorum. Dişi erkek ayrımında hangisinini dişi hangisinin erkek oldunu öğrenmek için en az iki yöntem kullanmanızı tavsiye ederim.

3. tolgacetin72

tolgacetin72

Birçok balığa baktım, kim ne derse desin, anüsü çıkık olan balık dişi içeri kaçık olan balık erkek oluyor. Diğer kriterlerin hiçbiri sağlıklı değil kanımca.

Yanlış yazmışım :) doğrusu böyle evet..

4. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Tolga Hocam'a katılıyorum foto:

Sayfayı Paylaş