1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kılıçkuyruk Çeşitlerini Tanıyalım

Başlığı 'Canlı Doğuran Portalı' kategorisinde Neverlander tarafından 28 Aralık 2008 başlatılmıştır.

1. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Green (Yeşil) Kılıçkuyruk

Green (Orijinal/Tip [Subforma])

Red (Kırmızı) Kılıçkuyruklar

Red Lyretail

Red Hi-fin

Red & White (Kırmızı-Beyaz) Kılıçkuyruklar

Red & White

Red & White Lyretail

Black (Siyah) Kılıçkuyruklar

Black Hi-fin

Black Lyretail

Black Hi-fin Lyretail

Tuxedo Kılıçkuyruklar

Red Tuxedo

Gold Tuxedo Hi-fin

Brick” Red Tuxedo Hi-fin

Tuxedo Hi-fin

Red Tuxedo Hi-fin Lyretail (Aykuyruk)

Wagtail Kılıçkuyruklar

Orange Wagtail

Orange Wag-Lyretail

Wagtail Hi-fin

Red Wagtail

Red Wag-Lyretail

Calico Kılıçkuyruklar

Calico

Calico Hi-fin Lyretail

Red Calico
    Painted Kılıçkuyruklar

Painted

Marigold Kılıçkuyruklar

Marigold

Marigold Lyretail

Marigold Wagtail

Neon/Assorted Kılıçkuyruklar

Neon/Assorted

Neon/Assorted Lyretail

Neon/Assorted Wagtail

Pineapple Kılıçkuyruklar

Pineapple

Pineapple Lyretail

Pineapple Hi-fin Lyretail

Albino Pineapple Hi-fin

Albino Kılıçkuyruklar

True (Gerçek) Albino

True Albino Hi-fin Lyretail

Red Eye Sandal

Albino Red/Red Eye

Albino Red/Red Eye Hi-fin

Albino Red/Red Eye Lyretail

Koi (-Albino) Kılıçkuyruklar

Red Head (Kohaku)

Red Head (Kohaku) Lyretail

Red-White-Red (Santa Claus)

Red-White-Red (Santa Claus) Lyretail

Red-White-Black (Sanshoku)

Diğer Kılıçkuyruklar

Blue (Mavi) Swortail

Bleeding Heart

Mickey Mouse

NOT: ORDAŞ tarafından Bergama’da üretilen bazı özel Kılıçkuyrukların resimleri eklen(e)memiştir…

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 11 Mayıs 2015
  2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Kılıçkuyruk Çeşitlerini Tanıyalım

Hocam ellerine sağlık, arakadaşlar bakar bakar tür beğenir artık. Bu güzel paylaşım için teşekkürler. Müsadenle sabit başlık yapılmıştır.

3. bmehmetyavuz

bmehmetyavuz

Hocam ellerinize sağlık. "Albino Red/Red Eye Lyretail" Ben bu varyeteye bayıldım ve akvaryumcularda satıldığını hiç görmedim. Sanırım büyük şehirlerde yaşayan akvaristler bu konuda bizden çok daha şanslıdır.
    Saygılar...

4. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Çok teşekkür ederim Temel Bey...

5. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Mehmet Bey,

Albino Red/Red Eye ve -özellikle sizin bahsettiğiniz- Albino Red/Red Eye Lyretail aslında Bergama'da üretiliyor... Çok uzun zamandır Yaşar Hakan Hocam ile birlikte bunların peşinde idik... Sonunda geçen Cuma günü ele geçirdik "Kırmızı Albino Aykılıç (KAAK)"ı... Gelin görün ki, renk aynı renk değil... Aslında ORDAŞ'tan balık alan 3 akvaryumcu biliyorum ve hobiye başladığımdan beri bunlardan alış veriş yapıyorum... Bunların hiçbirine bu renkte bir Bergama Aykılıç gelmedi, en azından ben hiç görmedim... Bugün Yaşar Hakan Hocam'a teslim ettim KAAK'ları onun da ilk tepkisi bu oldu... Aldıklarımın rengi resmen mat kırmızı... "Acaba" diyorum "resimdekileri dış pazara benim aldıklarımı da iç pazara mı sürüyorlar?"...

6. Barış ER

Barış ER

Benim ölen koi erkeğimde bire bir kohaku gibiydi.Paylaşım için teşekkürler.

Albino koi ile black varyetelerinden bulursam çaprazlama yapmak geçiyor aklımdan.Bu çaprazlamanın bir sakıncası olabilir mi acaba?

7. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Barış Bey,

Koi kılıçkuyruklar (Kohaku ve Santa Calaus'ları kastediyorum)'da iki tane resesif (çekinik) mutasyon bir arada... Bu ikisi bir arada olmadıkça kesinlikle koi olmuyorlar... Başka bir kılıçkuyruk ile çaprazlandıklarında tamamen yavrular diğer kılıçkuyruk türünde çıkıyorlar... Bunun nedeni her iki mutant gen çiftinden sadece birini yavrularına veriyor koiler... Diğer taraftan ise bu iki mutant gene karşılık olan yabanıl-tip (wild-type) genler geliyor... Koilerinki resesif ve diğerlerininki dominant (baskın) olduğundan ortaya dominant olan fenotip çıkıyor... Bu yavrular basitçe albino melezlerinde olduğu gibi kendi aralarında çaparzlandıkalrında %25 oranında albino yavru vermiyorlar... Koiler ile diğer tür kılıçkuyrukların diğer kılıçkuyruğun görünümünde olan yavruları kendi aralarında çaprazlandığında Koi çıkma olasığı sadece 1/16 yani %6,25... Bu bağlamda koiden kırılma melezlerden doğacak yaklaşık 50 yavrudan sadece 3 ya da 4'ü Koi kılıç olabilecektir... Tabii bunlarda yaşarlar mı o da bilinmez...

Diğer taraftan Kohaku ve Santa Claus'lar aslında aynı genetik yapıya sahipler ancak "mutant" (yani bizi cezbeden) fenotip "ekspresivite" farklılığı gösteriyor... Yani mutant genlerden biri Kohaku'ların kuyruk bölgesinde eksprese olmuyor (işlevi baskılanıyor)...

Bugüne kadar tüm araştırmalarıma rağmen Sanshoku genetiği hakkında bilgi edinemedim... Aslında bu konuyu çok merak ediyorum... Ama içimden bir ses üzerlerindeki siyahlıkların deri rengi olmayabileceğini ama "Platiler Kılıçkuyruklardan Evrimleşmiştir" konu başlığında bahsedildiği üzere "malign melanom" olabileceğini düşündürüyor... Keşke Sanshoku besleyen bir arkadaşımız olsa da bu siyah renkli alanların genişleyip genişlemediğini, sayılarının artıp artmadığını bize bir söylese...

Tüm buradan çıkarılacak sonuç:
    1. Kohaku ve/Santa Claus'unuz varsa yanına kesinlikle diğer çeşitlerden erkek bir kılıçkuyruk koymayın... Dişiler Koilerden gebe kalabilir tabii, onda bir mahsur yok ama...
    2. Koi kılıçkuyruklardan gebe kalıp doğum yapan dişinin yavrularından erkek olanlarını safkan koilerden oluşan bir tanktan derhal -yani erkek olduklarını anladığınız anda- çıkarın...
    3. Sanshoku hakkında bize bilgi verebilecek arkadaşlar bizi aydınlatsın...

8. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Barış bey,

Sonhaku genetiğini ve üzerlerindeki siyah bölgelerin orijinini öğrenmeden birşey söyleyemeyeceğim... Ancak Sonhaku'daki siyah bölgeler benim şüphelendiğim gibi malign melanom alanlar ise bahsettiğiniz çaprazlamadan doğacak yavruların %100 Koi kılıçkuyruk olacaktır... Bunların yarısında (ya doğduklarında ya da biraz ilerleyen dönemde) malign melanom olan siyah bölgeler ortaya çokmış olacak/çıkacaktır...

Saygılar...

9. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Painted Kılıçkuyruk alacak arkadaşlar dikkatli okusun...

Piyasada satılan "Painted"ların bir kısmı "Painted" olmayabilir... Bunlar üzerlerinde malign melanom bulunan Red Tuxedo ya da Red Calico olabilirler... Böyle bir balığım var (Red Calico dişi) ve her geçen gün siyah bölgeler artış göstermekte... İlk aldığımda sadece kuyruk bölgesinde bariz bir siyah alan vardı ve vücuduna dağılmış küçük siyah bölgeler mevcuttu... Şimdi ise hızla siyah bölgeler artıyor ve büyüyor... Ağzına kadar ulaştılar... 135 lt'lik karma canlı doğuran tankımda kendisi, denk getirirsem fotoğrafını çekip yayınlamaya çalışırım...

Saygılar...

10. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Albino Red/Red Eye ve Albino Red/Red Eye Hi-fin (KAAK) Hakkında...

Yukarıda da değinildiği gibi bu iki balık da "yurdum" malıdır ve ORDAŞ tarafından üretilmektedir... Ancak renkleri artık resimlerdeki gibi -nerede ise- kan kırmızı değil, daha çok mat bir kırmızıdır...

Bugün Yaşar Hakan Hocamız'ın yıllar önce kan kırmızı KAAK'ları gördüğünü söylediği PetShop'a (İstanbul-Üsküdar-Bağlarbaşı'nda TLT PetShop) gittim... Sahibi bir müddet önce balık satmayı bırakmış, elinde şatışta olan sadece ORDAŞ'ın Jaon balıkları vardı... Kendisine kan kırmızı KAAK'ların bulunup bulunmadığını sorduğumda "Maalesef hayır..." dedi... Dediğine göre, KAAK'ların yetiştirildiği ORDAŞ'a ait Bergama Küçükkaya Köyü'ndeki çiftliğin beslendiği su kaynağına ya da su kaynağındaki KAAK'ların yediği kurtçuklara bir parazit bulaşmış, bu nedenle KAAK'larda iç parazit oluyormuş... Bunun sonucu olarak balıklardaki kan kırmızı renk matlaşmış... KAAK'ların iç parazite karşı tedavi edilip -marka ismi verdiği için bahsetmek durumundayım- JBL'nin renklendiricili yemleri ile beslendiklerinde kan kırmızıya dönme ihtimalleri varmış... İlgililere duyurulur...

Bu arada TLT PetShp'un sahibi şunu da ekledi: Bu balıklardan alacağınız yavrulardan -ortalama 50 yavrudan- sadece 5'ini -belki- yaşatabilirsiniz... Ancak nedenini söylemedi...

Saygılar...

11. axu2

axu2

Elinize emeğinize sağlık mükemmel bir kaynak oluşturmuşsunuz :alkis:

12. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Ben teşekkür ederim Bahadır Bey... Bir de bunların hapsine sahip olabilecek olsak... Bu arada ilgilenenlere duyurulur... Ümraniye'deki akvaryumcuların bir kısmına ara ara "Gerçek Albino" ve/veya "Gerçek Albino Lyretail" geliyor... Diğer taraftan Ümraniye'deki bir akvaryumcuda (Çetin Emeç parkının biraz yukarısında [Üsküdar'a doğru yürürken solda]) şu an KAAK var ancak balıklar beyaz benek başlangıcındalar... "Tedavi ederim" diyenler alıp tanklarına kazandırabilirler...

13. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK

Çok güzel bir kaynak. Fakat bu türlerden acaba kaç tanesi Türkiye'de bulunuyor ? Onu çok merak ediyorum. Emeğinize sağlık.

Saygılar.

14. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Hi-finlerin hiçbirine
    Albino Pineapple çeşitlerine (düz, hi-fin, lyretail)
    Red Eye Sandal’a
    Albino Koi Red-White-Black yani Sanshoku’ya
    Blue (Mavi) Swortail’e
    Bleeding Heart’a
    İstanbul ve Bursa’da gittiğim hiçbir akvaryumcuda rastlamadım…
    Diğerlerinin hepsini İstanbul genelindeki akvaryumcularda bulabilirsiniz…

Benim elimde şu an aşağıdakilerden birer ikişer adet var:

Green (Orijinal/Tip [Subforma])
    Red
    Red Lyretail
    Red & White
    Black
    Tuxedo
    Red Tuxedo
    Red Wagtail
    Red Wag-Lyretail
    Calico
    Red Calico
    Painted
    Marigold Lyretail
    Neon/Assorted
    Albino Koi Red Head (Kohaku)
    Albino Koi Red Head (Kohaku) Lyretail
    Albino Koi Red-White-Red (Santa Claus)
    Albino Koi Red-White-Red (Santa Claus) Lyretail

Aşağıdakilerden de birer ikişer adet akvaryumlarımda bulunmuştu:
    Red & White Lyretail
    Black Lyretail
    “Brick” Red Tuxedo Lyretail (resmi yukarıda yok)
    Orange Wagtail
    Orange Wag-Lyretail
    Marigold
    Marigold Wagtail
    Neon/Assorted Lyretail
    Neon/Assorted Wagtail
    Pineapple
    Pineapple Lyretail
    True Albino
    True Albino Lyretail (resmi yukarıda yok)
    Albino Red/Red Eye
    Albino Red/Red Eye Lyretail (KAAK)

Bunların dışında ORDAŞ tarafından üretilen -ancak resimlerini internette bulamadığım ama karma tankta denk düşürüp resimlerini çekersem burada yayınlayacağım- "Painted" benzeri ancak siyah bölgeleri çok daha küçük, çok sayıda ve daha çok kuyruk bölgesinde toplanmış olan kılıçkuyrukların düz ve lyretail'leri var elimde...

15. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Bu arada piyasada çeşitli düz kılıçkuyruk tiplerinin aşağıdaki resimde görüldüğü gibi sırt yüzgeci olan platiler ile çaprazlamasından elde edilen çeşitli kılıçkuyruklara bol miktarda rastlanmaktadır. Bu melezlerin bir kısmının erkeklerinde gonopod uzunluğu artmıştır, ancak kuyrukları normal boy ve şekildedir.

16. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Selçuk Hocam, öncelikle ellerine sağlık...
    Yalnız Koi Kılıç resmi koyarak yüreğimi dağladın, alacağın olsun...

Bu arada Roy Levine bir parantez açmak lazım... Roy Levine şu an Hi-Fin, Lyretail (aykılıç) ve Xiphophorus melezleri üretimi ve geliştirmesi noktasında dünyada en önde gelen isimlerden birisi... Kendisinin geliştirdiği çok sayıda Hi-Fin ve/veya Lyretail varyetesi ve Xiphophorus varyetesi ve bir o kadar da projesi var...

Kendisine dünyamızın görselliğine kattığı zenginlikten dolayı çok ama çok teşekkür ederim...

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 11 Mayıs 2015
  17. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Bu resimleri kaçırdığıma inanamıyorum.. :( Abdullah ve Selçuk hocama bilgi ve paylaşımları için çok teşekkür ederim.. Harika varyeteler bunlar.. Bilgilerde cabası...

18. tol-x

tol-x

İsim:
    İbrahim
    Abdullah bey çok güzel toplamışsınız. teşekkürler. zaten var olan kılıç kuyruk isteğimi alevlendirdiniz. moli verlifera boşaltıp kılıca dönüyorum yavaş yavaş.

19. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ben de tam tersi Velifera'ya dönüşe hazırlanıyorum... İnanın kılıçkuyruk beslemek için çok ama çok büyük sabır ve metanet lazım... ;)

20. tolgacetin72

tolgacetin72

Çok güzel paylaşım, teşekkürler. 1. sayfadaki en sonuncu melez de harikaymış :)

Sayfayı Paylaş