1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kafa motorları ile ilgili merak ettiğim bir konu

Başlığı 'Tatlı Su Donanım ve Ekipman Portalı' kategorisinde Neverlander tarafından 16 Mart 2009 başlatılmıştır.

1. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Şimdi bir soru sorayım da teknik konularda ne kadar cahil olduğumu görün... :D Görün de artık DIY yap diye üstüme gelmeyin... :D

Şimdi ciddi ciddi bilmediğim ve cevabını kendim bulmaya cesaret edemediğim soruma geleyim...

Bir iç filtreden sökeceğimiz kafa motoru illa suyun içinde mi çalışmalıdır? Suyun dışında da çalışmaz mı? Çalışırsa elektrik çarpma riski var mıdır?

2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Abdullah hocam, iç filtre kafa motoru su dışında çalışamaz. Takır takır ses yapar zaten çalışmaz. Çalıştığını düşünelim bir an, bu seferde ısıdan yanar. Yani su aynı zamanda soğumasına sebeb olur.

Bu hayalinden vaz geçmen gerekecek.

Fakat başlık bana yeni fikkirler verdi. Avrupa hobicileri artık devridaim motorlarını su dışında çalışan modellerden seçiyor ve kullanıyor. Bunla ilgili bir paylaşım hazırlarım. En büyük avantajı ürettiği ısıyı akvaryum suyuna vermemek. Hocam bu çok çok önemli bir avantaj. Özellikle deniz akvaryumlarında. ;)

Saygılar...

3. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Cevap için çok sağolasın Temel Hocam... Valla paylaşımını sabırsızlıkla bekleyeceğim...

Peki Temel Hocam, birşey daha soracağım... İç filtrenin kafa motoru içinden geçen suyu ısıtır mı?

4. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kafa motorları suyu her şekilde ısıtır hocam. Sürtünme ile ortaya kaçınılmaz şekilde ısı çıkıyor. Zaten motorlar genel olarak ısınır. Arabalarda motoru soğutmak için radyatör içindeki su kullanılır. Akvaryumda da kafa motoru ısısını suya bırakır.

5. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Tekrar teşekkürler Temel Hocam... Bu bağlamda bu hafta içi denemeleri yapıp önümüzdeki hafta sonu eylemi gerçekleştirip sizlerle paylaşabilirim...

6. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Isıtıcı mı yapacaksın hocam yok sa?

7. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Temel Hocam,benim şöyle bir kafa motoru kurtarma operasyonum olmuştu ve hala çalışmakta motor.Resimleri eve gidince eklerim.Şimdi birazcık anlatayım.Bende büyük yuvarlak kafası olan bir motor vardı.Kablosu koptu ta kökünden.Ben de kafa motorunun üstünü açtım,kablo ekledim,sonra düşünmeye başladım,bu nasıl elektrik kaçağı yapmaz diye.O zamanlar elimde bol bulunan silikon geldi aklıma.Ben de motorun içine bastım silikonu.Motorun su ile alakası kesildi.Tamamen silikon dolu üst kısmı.Çok uzun süre çalıştırdım,sonra sıkıldım,bir köşede duruyor.Bu bağlamda acaba kafanın sadece pervanesinin su içinde olması gerekiyor diyebilir miyiz?Mil içinde zaten su bulunmakta,ve sürekli soğutuyor.Bana göre su çıkış ağzına kadar hatta biraz daha yukarıdan motoru su dışında bırakabiliriz. şaş:

8. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    İki amaçlı olacak Temel Hocam... Birincisi ısıtma ama bu tali bir amaç... İkinci ve asıl kullanım amacını haftasonu paylaşımımda göreceksiniz...

Ben de bunu bir unutkanlığım sonucunda gözlemledim... Pervaneye kadar su varken gayet rahat çalışıyordu... Ama tabii gözlemlediğim süre 10 dk'yı geçmemiştir...

9. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Abdullah hocam; kafa motorları kendini ancak suda soğutabilirler.Ve kendini soğuttuğu kadar suya sıcaklık verirler.Ancak konuyu,yani daha doğrusu sorunu yanlış anlamadıysam,bu motoru suyun dışında çalıştırabilirmiyiz diye sormuşsun.

Hocam;pervanenin mıknatıslı yatağını ısıtmadan,ve bobinini yeterince soğutmayı başarabilirsen,tüm kafa motorları su dışında kullanılabilir.Ancak bu soğutma işlemi için çok gereksiz ve çok masreaflı bir sistem kurulması gerekli.Yani gereksiz ve masraflı bir çalışma olur. ;)

Normal kuru ortamda dış motor olarak üretilmiş bir motoru,akvaryumlar için kafa motoru haline dönüştürdümde,suda çalışan motoru kuruya alıştırmak epey zor bir iş. :D

10. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Bilgiler için çok sağol Olcay Hocam...

Bakalım bir "halt" edeceğiz haftasonunda... Allah sonumuzu hayır ede...

11. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Üstadlar gereken cevabı vermişler hocam. Sana kolay gele.

Saygılar...

12. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Abdullah abi,redüktörden(su motoru) anlarım.Keşke küçük bi redüktör olsada senin isteğin olsa.

Su dışında büyük ihtimalle yanacaktır.

Sayfayı Paylaş