1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kalın kum yatağı sistemi ile reef kurulumu

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde okan058 tarafından 23 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

  1. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Arkadaşlar daha çiçeği burnunda reefimi oturmadan 80 * 70 * 80 ölçülerinde ve yaklaşık 300 lt su alacak dsb sistemli bir akvaryuma çeviriyoruz . Reefimizde doğal olan sistemden ve ps den başka hiçbir filitre ekipmanı yada sump olmayacak . Bu sistemin prensibi formumuzdada bir çok konuda bahsedilmiştir . Kalın kum yatağı oluşturduktan sonra akvaryumda kumun katmanlarında bir oksijensiz bölüm oluşucaktır bu katmanlardaki üreyen canlılar oksijen ihtiyacını nitratı çekerek karşılayacaltır . Nitratı azot gazına çevirerek akvaryumdan atan sistemimiz doğaya en yakın sistem olduğu için beni biraz cezbetti . Bir kaç gün sonra kuruluma geçeceğim o zaman resimleri ve ayrıntılarıda paylaşırım .Şu anda elimde kum olarak
    1 cm büyüklüğünde mercan kırığı 20 kg
    2 mm büyüklüğünde mercan kumu 10 kg
    1 mm büyüklüğünde argonit kum 20 kg
    Şimdi öncelikle 3 katman oluşturmayı düşünüyorum en kalından inceye doğru 3 katman yani en üst katmanda argonit olacak şimdiden yorumlarınız ve tafsiyeleriniz için teşekkürler
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Okan zaten kumun seriliş şeklini biliyorsun. Burada önemli olan kumu kazıyacak ve havalandıracak balık türlerinden uzak durmaktır.

    Yanlız ben akvaryuma üste yapacağın bir filtre eklemeni isterdim veya en azından bir şelale filtre. Suyu katı pisliklerden arındırmana yardımcı olacaktır. Elyaf değişimi çok kolay olan bu filtreler seni ve sistemi rahatlatır.
     
  3. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Tamam abi yaptığımız üst sumpı kullanırız yeterli olur sanırım aslında şelale filitremde var ama ben yaptığım sumpı kullanmak isterim . Bu arada substrat ile karışık iri mercan kırıklarınıda kırmak istemiyorum abi en altta kalacağı için sorun yaratmaz sanırım .
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    En altta olacağından sorun yaratmaz. Zaten en üst katmana ince kum sereceğinden tortu ulaşamayacak alt katmana. Zaten ulaşmaya çalışan tortuyuda potlar ve kurtlar ile temizlemeyi hedeflemelisin.
     
  5. oceanography

    oceanography

    Mesajlar:
    10
    okan kardeşim derin kum yatağı ile ilgili olarak daha önce başka bir forumda yayınladığım bu yazıyı burda da arkadaşlarla paylaşmak istedim bunu bi oku faydası olur. kardeşim,

    saygılar.
    Deep Sand Bed - Derin Kum Yatağı



    Amerika’da yıllardır Dr.Ron Shimek öncülüğünde yaygın olarak kullanılan bu sistemin dalgası yavaş yavaş Avrupada ulaştı. Amerika’da aşağı yukarı en yaygın sistemin DSB olduğunu söyleyebiliriz. Dergilere aktarılmadan önce, yada Deniz akvaryumculuğu sempozyumlarında anlatılmadan önce mutlaka ki Almanya da bu sistem hakkında bazılarımız kafa yordu.
    Prensip olarak burada, yüksek taban malzemesi esastır. Taban yüksekliği en az 8, daha iyisi 10 hatta bazen 20 cm yapılmaktadır. Kullanılan taban malzemesi çok ince olmalıdır. İncelikten kasıt, normal kum tanesi bile bu sistemde büyük kalmaktadır. Tane boyutu aşağı yukarı 0.06 mm’den başlayıp, max. 2 mm olmalıdır. Dr. Shimek’e göre kum büyüklüğü 0.125 ile 0.250 arasında olmalıdır. Bu öneriye rağmen gerek Amerika da, gerek diğer ülkelerde, daha büyük çaplı kum kullananlar çıkmış ve başarılı sonuçlar almışlardır. Burada önemli olan, gerçektende çok ince kum kullanmak gerektiğidir. Akvaryumlarda kullanılan iri boyutlardaki kum, bu iş için uygun değildir.
    Son zamanlarda Taban malzemesi çeşidi çok arttı. Her şey 2003 yıllının ortasında, Alman bir ithalatçının “Live Sand” denilen Canlı Kum’u ithal etmesi ile başladı. Bu ana kadar birçok Akvaryumda, sadece daha büyük taneli kum kullanılmaktaydı. 2004 yılında ise DSB kumu gibi, daha birçok ince kum çeşidi geldi. Kilosu 11 Eu gibi fiyatla satılan “Live Sand” direkt denizin içersinden çıkartılmakta ve taze olarak paketlenip ithal edilmektedir. Bu kumda Derin Kum Yatağı için gerekli olan ufak organizmalar vardır. Ayrıca günümüzde akvaryumcularda Pasifik ve diğer tropikal denizlerden gelme, bol çeşitte ince taneli kum bulunmaktadır.

    Dr. Shimek’e göre her 2 yılda bir, kum içersindeki ufak hayvancıkların sayısını arttırmak bakımından “Detrivore Kits” (Sanırım Detrius‘dan geliyor. Detrius=küçük kurtçuklar, minik deniz yıldızları vs.) ilave edilmelidir.
    Dr. Jens Kellmeyer daha 2002 yılında Balık ve sürüngen fuarında, yüksek ve daha alçak taban malzemesinin etkileri üzerine, Deniz sempozyumunda açıklamaları olmuştur. Ona göre daha alçak bir taban malzemesi, yüksek bir taban malzemesine göre daha az etkilidir, hatta yükseltinin az olanın fayda sağlayacağına, nitrat bile üretebilir. Ayrıca Jens Kellmeyer burada gösterdiği bir film ile, sadece kalın mercan kırığı kullanımında, bu kum tabakasında da akıntının oluştuğu ve bu bölgede Oksijensiz ortam oluşmadığı için Nitrat çözülümü oluşamayacağını gösterdi. Bu arada Jens Kellmeyer’in kendi akvaryumu 1000 litre olup, içersinde yaklaşık 100 kilo taban malzemesi vardır. Shimek’in öngörüsüne uymayıp hem kalın mercan kumu, hem de ince mercan kumu bir arada karıştırılarak kullanılmaktadır.

    Kum, kaynağına göre birçok Mineral içermektedir. Örneğin Mercan adaları çoğunlukla Volkan patlaması ile oluştuğu halde, Rifflerde kalsiyum içermeyen kum çok ender bulunur. Nehirlerin deniz ile birleşimlerindeki Quarz kumda ise, çoğunlukla silika içermektedir (yosun problemi). Bazı istisnalar hariç (örneğin içersinde maden filizi varsa) DSB için Kum’un mineral yapısı genellikle önemsizdir. Esas önemli olan Kum’un mümkün mertebede ince olmasıdır. Kum ne kadar ince ise DSB o kadar iyi çalışır. Tabi burada da bazı sınırlar vardır. Belli bir incelikten daha küçük taneli kum da uygun olmaz. Bu durumda taban kumunda bazı bölümler oluşur ki burada biyolojik Filtrasyon gerçekleşmez.
    Kum tanecikleri arasındaki açıklık çok küçük olur ve organizmalara için yer kalmaz ise, bu takdirde kullanılan kum bu organizmalara yataklık edemez. Kum tanecikleri arasında yaşamakta olan bu organizmalar, DSB’nin fonksiyonunda önemli bir yer tutar. Bu organizmalar zamanla sadece kendi boyutlarına uygun kumda yaşar. Daha kalın kum kullanılırsa, bu sefer kum başka organizmalara da yataklık eder. Sonuç itibarı ile Kum’un tane büyüklüğü hangi boyutta ve çeşitlilikte organizmaya yataklık edeceğini belirler. Aynı zamanda kum tane büyüklüğü, içersinden suyun ne hızda yada yavaşlıkta geçeçeğini de belirler ki, gene bu hangi yoğunlukta mikroorganizmalara yataklık edeceğini etkiler.




    Derin Kum Yatağının nasıl çalışır?

    Su akıntısının, kumun derinliklerinde azalması sonucu DSB kumunda değişik bölümler oluşur. Oksijenli bölge, Karışık bölge ve Oksijensiz bölge. Oksijenli bölgede Akvaryumda olduğu gibi oksijen ihtiva eder ve burada Nifrifikasyon gerçekleşir. Daha aşağıda karışık tabakada ise Oksijen bulunmaz yada çok az vardır ve en alt tabakada ise oksijensiz bölüm vardır. DSB’de birçok organizma yaşar. Özellikle DSB’nin üst tabakasında bu organizmaların önemli bir rolü vardır. Bu bahsedilen organizmalar Ufak kurtçuklar, böcekler vs. olmaktadır. Dr. Shimek’e göre oluşan Tortu ve çökeltide birçok proses’in gerçekleşebilmesi açısından, bu organizmalardaki çok çeşitlik önem kazanmaktadır. Bu hayvancıklar öncelikle yem ve balıkların artıklarını tüketerek, işlenebilir maddelere çevirirler ki, bunlarda bakteriler tarafından tekrar işlenir, ta ki sistemden zararsız bir gaz olarak uzaklaşana dek.
    Kum’un üst tabakasında akıntı ve Difüzyon ile hep oksijence zenginleşecektir. Oksijeni de bu tabakada yaşan canlılar tarafından, kendi yaşamları için kullanacaktır. Shimek’e göre hızlı bir biçimde bu Oksijen tüketilmesi sayesinde, DSB alt tabakalarında karışık ve Oksijensiz ortam oluşmaktadır. Bu 2 tabakada anaerop bakteriler yaşamaktadır, bunlar aynı zamanda Denitrifikasyon gerçekleştirirler. DSB’deki oluşan besin maddelerine göre daha ufak tabakalar vardır. Her tabakada birbirinden farklı bir micro organizmalar yaşar. Her grup kendi için ihtiyaç duyduğu farklı besin maddesini tüketir.

    Bunu şu şeklide düşünebiliriz:
    Kum yüzeyinde, yem artıkları ve balıkların artıkları ile beslenen hayvancıklar birçok atığı tüketir (Kurtcuklar yada salyangozlar gibi). Saklanmak ve tükettiği bu atıkları sindirebilmek için kum’un daha derin tabakalarına giderler. Bir sonraki tüketimde, tam burada Kum’un derinliklerinde gerçekleşir. Bu hayvancıkların tüketimi sonucu, oluşan ayrılmış maddelerle diğer organizmalar yaşamaktadırlar.Bu bir tam döngü olup, bir sonraki de bir önceki organizmanın artığını yemektedir.
    Çevirmenin Notu : Bu sistemde biyolojik bir Filtrasyon söz konusudur. Kısaca teorik olarak, kum ne kadar kalın ise en alt’ta o kadar çok Oksijensiz ortam oluşur ki bu 9-10 Cm’den itibaren gerçekleşir. İşte bu Oksijensiz ortamda Anaerop bakterileri devreye girer. Bu bakteriler ortamdaki uygun besinleri tüketirken Oksijen ihtiyacını da Nitrat’daki (NO3) Oksijeni kullanarak sağlarlar (Denitrifikasyon) NO3 --> NO2 --> NO --> N2O --> N2 serbest haldeki Azot gazı ise sistemden zararsız bir şekilde havaya karışması ile birlikte Nitrojen döngüsünün son halkası tamamlanmış olur. .

    Sonuç :
    Kum yatağının tam anlamı ile işleyebilmesi için, mutlaka kum tanesinin gerekli incelikte olması gerekmektedir. Bu büyüklük 0.125 – 1 mm arasında olmalı ve taban bu kum ile yaklaşık 10 Cm yada daha fazla yükselti olacak şekilde taban kaplanmalıdır. Bu az önce okuduğunuz üzere birçok hayvancığa ve organizmaya yataklık görevi görür. Bundan sonrası zamanla otomatik olarak kendiliğinden gerçekleşecektir. Bu organizmanın Popülasyonu biraz size, biraz mali durumunuza, biraz da balık Nüfusu’na bağlıdır. Yukarıda bahsedilen “marine detrivore kits” ile akvaryumdaki organizma sayısını ve çeşidini arttırmanız kuşkusuz ki önemlidir. Kumda ne kadar çok, çeşitli organizmalar yaşar ise tüm akvaryum sistemi içinde o kadar iyidir.
    Ama özellikle şuna dikkat edilmesi gerekmektedir. Birçok akvaryum sahibi, kalın kumlardaki tortuları ve balık artıklarını sistemden uzaklaştırmak için, düzenli olarak yaptığı gibi, DSB’deki kum asla karıştırılmamalıdır. Karıştırma esnasında bu ufak ekosistemin bozulması, sonucu ağır olan nedenlere hatta kayıplara sebep olabilir.
    Ron Shimek bu konumda, yiyeceğini kumda arayıp bu şekilde beslenen balıkları mümkün olduğunca önermemektedir. Bu tür balıklar onun görüşüne göre DSB kumun üzerinde negatif etki yapmaktadır. Bu balıklar kumları süzerek, özellikle bizim çoğaltmak istediğimiz hayvancıkları yemektedir.


    Kum süzerek beslenen balıklar evet/hayır? Ron Shimek ve Jens Kellmeyer farklı düşüncedeler.

    Jens Kellmeyer bu düşüncenin tam tersi bir fikri savunmaktadır. O özellikle bu tür balıkların DSB beslenmesi gerektiğine inanmaktadır. Genellikle bu tür balıklar sadece yüzeyin 1-2 Cm’lik kısmındaki kumu süzmekteler. Çok nadir olarak kuyu açarlar yada kısa zamanda tüm yüzeyi kazarlar. Bu tür balıklar aynı zamanda Detritus (balıkların artıkları vs.) parçacıklarını kumdan topladığı için, bu atıkların çoğalmasını önlemektedirler. Bu atıklar sistemden uzaklaşmadığı taktirde, yani birikip kumun altında Oksijensiz ortamda çürümesiyle zaman içersinde yüzeye ulaşarak zehirli toxsid artıkların serbest kalmasına neden olur. Belki bu tür balıklar yararlı organizmaları tüketmektedir, fakat sistemden uzaklaştırdıkları Detriuslar göz önüne alınınca, bu dezavantajlarını bertaraf etmektedirler.



    Aslında bu yemek ve yenilmekten oluşan bir döngünün bütünüdür. Kumun içersindeki göremediğimiz bu hayat, Deniz akvaryumlarının daha doğal bir şekilde çalıştırmamıza olanak tanır.
    Özellikle bu tür bir sistem/ akvaryum kurmak isteyenler için, önemli bir şeyi daha söylemek ve açıklamak isteriz. Ron Shimek’in önerileri doğrultusunda hazırlanan birkaç DSB tankları çökmüştür. Bununla ilgili Amerika’daki Forumlarda bazı bilgiler vardır. Olumsuz oluşum hep şu şekilde gerçekleşmektedir: Birdenbire kum üzerinde siyah bir leke belirmekte, Sülfür Akvaryum suyuna karışmakta ve ardından da balıklar ölmektedir. Bu nedenle tabanı rahat bırakmak ve karıştırmamak çok önemlidir. Tahminen bu sebepten dolayı da, Shimek DSB sistemi ile birlikte Protein Skimmer kullanılmasını tavsiye etmektedir !

    Bu yazının büyük bir çoğunlu Dr.Shimek’in çalışmasından oluşmuştur. Yazarlar ise bu çalışmayı sadece önemli kısımları ile, yazıyı sınırlamışlardır. Aynı şekilde yıllardır DSB sistemi üzerine çalışan ve bu konudaki bilgisinin büyük bir kısmı burada yer alan Jens Kellmeyer’in görüşleri içinde geçerlidir. Bu yazıyı hazırlayan 2 yazar da, gerek Ron Shimek gerekse Jens Kallmeyer’i, bu sistemi akvaryum severlere yakınlaştırmak için gösterdikleri çaba için tebrik eder.
    Bu yazı ile, akvaryum severlerin DSB veya benzeri başka doğal sistemlere ilgi duymasını ve uğraşacaklarını ümit etmekteyiz
     
  6. oceanography

    oceanography

    Mesajlar:
    10
    okan kardeş daha önceden okumuş olduğum bi takım bilgilerden yola cıkarak şöle bir yöntemle konuya hakim olma cabasındayım , insalla faydalı olur düşüncem:
    bu iki bilimcinin düşüncelerinin birbirlerine ters düşen en büyük tezatları biri kalın kum tabakısının faydalarından bahsederken diğer üstadın bu şekilde bir kum yatagının çeşitli canlılar tarafından karıştırılıp zararlarından bahsetmesi, ama bu olaya son noktayı sanırım ben koyucam

    egerki derin kum yatagından faydalanmak isterseniz ve çeşitli canlıların bu kumyatagını n derinliklerini karıştırıp zararlı gazları ortaya cıkarmasını istemiyorsanız benim aklıma şöle bir fikir geldi ,
    örneğin ortalama 15 cm istiyosanız kum kalınlığını 10 cm lik kısmını oluşturduktan sonra kumun üzerine komple kum yatagını kapatacak şekilde bir süzgec (perde) ile kaplayıp o süzgeçinde üzerini 5 cm lik argonit kumla kapatabilirsiniz, böylelikle 15 cm lik bir kumyatağınız olmuş olur ayrıca çeşitli canlılarda aradaki süzgeci gecip derin bölgelere inemezler...

    insallah fikrim bir işe yarar .
    saygılarımla...
     
  7. oceanography

    oceanography

    Mesajlar:
    10
    bu konunda arkadaşlar faydalı olması dileğiyle herkeze saygılar.

    Filtre Sistemleri

    C - Jaubert sistemi

    Jaubert sistemi, Prof. Jean Jaubert tarafından uygulandığı ve geliştirildiği için kendi ismi ile anılmaktadır. Prof. Jean Jaubert Deniz biyologudur ve Niza Üniversitesiyle Monako’daki Okyanus Müzesinde çalışmaktadır. Bu sistem Almanya’da hala ender olarak kullanılmakla birlikte, artan bir bilinirlikle memnuniyetle kullanılmaktadır. Monako’daki Okyanus müzesinde yer alan akvaryumlarda, filtre sistemi olarak Jaubert sistemi kullanılmaktadır. Burada esas amaç, ucuz aynı zamanda basit bir şekilde Nitratın doğal bir şekilde azaltılmasıdır.


    Jaubert Sisteminin prensibi çok basittir.

    Esas olarak Jaubert sisteminde, yüksek bir taban malzemesi kullanılmaktadır ki bu en az 10 cm yüksekliğinden az olmalıdır. Akvaryum ile ilgilenen çoğumuzun bildiği üzere, Oksijen bakımından fakir olan bölgede, bizim için önemli olan Denitrifikasyon gerçekleşmektedir. En az 8 cm yüksekliğindeki bir tabanda, bu Oksijence fakir bölge oluşmaktadır. Dikkatli okuduysanız bunun DSB sistemi ile benzerliğini fark etmişsinizdir bile.


    En iyisi 3-5 mm büyüklüğündeki kalın bir Mercan kırığının altında, bizim görüşümüze göre mutlaka taban levhası kullanılması gerekmektedir, çünkü ancak bu şekilde difüzyon gerçekleşebilir. Taban levhası yaklaşık 2 – 3 cm yüksekliğinde olmalı ki kalın mercan kırığının altında, taban malzemesi olmayan serbest bölge oluşsun. Bu bölgeye Plenum adı verilmektedir. Taban malzemesi olmayan bu serbest bölgede oksijence fakir su vardır, bunun üstende mercan kırığının ortasına kadar Oksijensiz bölge bulunur, daha üstünde ise Oksijence zengin bölge yer almaktadır.



    Jaubert sisteminin kuruluşu ve Plenum’dan resimler.

    Sadece Mercan kırığı ile yapılan uygulamalardaki etkinlik (Taban levhasının olmadan yani Plenum bölgesi olmadan), taban levhası ile yapılan uygulamadaki kadar yüksek değildir. Plenum bölgesi olmadan burada daha kolay Demirsülfür oluşur ki ufak dozaj’ı bile balıklar için ölümcül olabilir. Taban levhası kullanırken dikkat edilmesi gereken husus, uçlarının ufak olması ve taban malzemenin aşağıya düşmemesi. Taban levhasının altı yani Akvaryum tabanı boş olmalı. Taban levhasının üzerine ise kalın bir mercan kırığı konmalı, 10 cm yükselti yeterlidir. Ne olur ne olmaz düşüncesi ile Taban levhası ile mercan kırığı arasına ince bir ağ konula bilinir ki bu durumda mercan kırığının tabana düşmesi engellenmiş olunur. Aynı zamanda mercan kırığına da ağ konulmasını tavsiye olunur. Bu sayede tabanı kazan balık ve diğer canlıların daha derinleri kazması önlenmiş olunur. Bu dikkate alınması gereken bir husustur ve tabanın kazılması önlenmelidir. Bu ağı mercan kırığının ortasına, yukarıdan takriben 5 cm aşağıya serile bilinir. Sabine Mülder’in sistemi kurarken ki raporu ve uygulaması bu yazının ekinde yer almaktadır.




    Plenum içersindeki su, Oksijence mercan kırığının üzerindeki akvaryum suyundan çok daha fakirdir. Kalın taban malzemesinde Oksijence fakir bölge oluştuğu gibi, Oksijensiz ortam da vardır, Denitrifikasyon burada oksijensiz ortamda gerçekleşir. Peki orta kısımlara Oksijen nasıl gelmektedir? Düşüncemize göre taban malzemesinde yaşamakta olan birçok ufak canlının bunda rol oynadığıdır. Bunlar ufak kurtçuklar, yengeçler yada burada yaşayan diğer canlılardır. Bu canlılar taban malzemesi içersinde hareket eder ve tabanı kazarlar ki bu sayede alt kısımlara da Oksijen götürürler. Ayrıca burada da zaman içersinde çöken biriken Detrius’ları (Yem artıkları, Balıkların dışkıları vs.) tüketirler.


    Notlar:

    İnce kum kullanılmaz çünkü iyi bir Difüzyon olmasını isteriz. 3 – 5 mm kalınlığındaki mercan kırığı ince kumdan daha iyidir. Gene aynı nedenden dolayı karışık büyüklükteki kumların bir arada Jaubert sisteminde kullanılması tercih edilmez. Benzer doğal filtre sistemi sistem olan DSB sisteminde ise, ince kum kullanılmakta ve Plenum kullanılmamaktadır.

    Ana akvaryumunda böylesine kalın taban malzemesi kullanmak istemeyenler için ekstra bir Tank yani Refugium tarzı bir akvaryum öneririz. Böyle bir durumda ana tank’ı taban malzemesi olmadan yada çok ince bir malzeme ekleyerek kullanıla bilinir. Düşüncemize göre bu tercih meselesidir ve isteyen, doğru düşündüğü ve beğendiği şekilde bunu uygulayabilir.

    Jaubert sisteminin uygulandığı kum’un üzerine, tabanı kaplayacak şekilde kaya konulmamasını hatırlatmak isteriz. Mümkün olduğunca çok serbest alan bırakılmalı çünkü Jaubert sisteminin ana dayanağı Difüzyon’dur. Bu yüzden uygulanan yüzeyde ne kadar çok alan kalırsa, o derecede etkili bir difüzyon gerçekleşir.



    Protein Skimmer, Oksijen ve Fosfat :

    Temel olarak Jaubert sisteminde PS şart değildir, ama uygulamada kullanılmaktadır. Sadece suyu Oksijence zenginleştirmek için bile olsa, PS kullanılması iyidir. Ayrıca PS kullanımı ile birlikte, sisteme yük getirebilecek olan maddelerin bazıları da sistemden atılmış olur. Bu sistemde de Fosfat değeri göz altında tutulmalıdır. Kurulan bu Refugium’a Yosun ekleyerek ve zaman içersinde büyüyen dalların kesilmesi ile Fosfat’a seviyesinin düşürülmesi akıllıca olur. Jaubert sisteminde de Sarı madde yi gidermek için aynı Berlin sisteminde olduğu gibi, aktif Kömür kullanıla bilinir.


    Işıklandırma :

    Berlin sisteminde olduğu gibi görünüm’e, isteğinize ve tercihinize bağlı. Önerimiz HQI , T5 yada her ikisini bir arada kullanmanızdır.



    İz elementleri ve Kalsiyum :

    Jaubert sisteminde başlangıçta bunların taban malzemesinden yeterince eriyerek suya karışacağı düşünülüyor ve bu maddelerin eklenmesi gereksiz olarak görülüyordu. Ama çok çabuk bunun doğru olmadığı görüldü. Zaman içersinde kumdan eriyen iz elementleri, sistemin ihtiyacı olan iz elementlerin ihtiyacını karşılamaktan çok uzak. Aynen Berlin sisteminde olduğu gibi Kalsiyum Reaktörü alına bilinir yada Balling metodu uygulana bilinir. Tüm sistemlerde olduğu gibi su değerlerinin düzenli bir şekilde ölçümü şarttır.
     
  8. oceanography

    oceanography

    Mesajlar:
    10
  9. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Emrah gerçekten çok teşekkürler verdiğin bilgiler ve yaptığın yorumlar için . Açık , net ve anlaşılır bir şekilde yorumlamışın em34:.
    Bu arada cizimdede gösterdiğim gibi bir kurulum olacak . En alt katmanda kalın mercan kırığı onun üzerine mercan kumu ve en üst seviyede senden aldığım yaklaşık 20 kg argonit konulacak sanırım 10 cm civarı olucaktır kum yüksekliği sistemi kime sorduysam olumlu yaklaşıldı çünki en üst katmandaki kum kalınlığı ince olacağı için oksijen alt katmana geçmeyecektir ve sistem bir kaç ay içinde çalışmaya başlayacaktır denildi
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Emrah Bey, eklemeleriniz için teşekkür ederiz. Güzel bilgiler var. Tabi platform olarak izin alınmış olsa da alıntıya hiç bir şekilde sıcak bakmıyoruz. Başlık olarak değil sayfaya eklediğiniz için faydalanabiliriz. Eklemelerinizle makaleler başlığı gibi olmuş. Ben de konuyla alakalı şahsıma ait bir paylaşımı eklemek isterim.

    Tuzlu suda farklı sistemler...

    Bu başlık altında sizlerle deniz akvaryumlarında farklı sistemlerden söz edeceğiz. Bu sistemler Avrupa genelinde çok yaygın olmasına karşın ülkemizde iyi tanıtılamadığından çok fazla kullanım alanı bulamamıştır. Halbuki bu alternatif sistemler, doğayı en yakın taklit etmenin birer mükemmel yoludur. Bu sistemlerle çok başarılı akvaryumlar kurulabilir.


    DSB sistemi tabanda kullanılan kum tabakasının kalınlığına dayanır. Bu kum tabakasının kalınlığı en az 10-15 cm cıvarında olmalıdır. Kullanılacak olan kumun tanecik boyutu çok önemlidir. Kumun tane büyüklüğü en az 0,06mm, en fazla 1 mm olmalıdır. Başarılı olabilmesinin anahtarı kum tabakasının kalınlığında yatar. Gereğinden ince oluşturulacak kum tabakası nitrifikasyon için çok kalın, denitrifikasyon için çok çok ince olacaktır. Dikkat edilmesi gereken konuların başında bu nokta gelir. Sistemin özelliğine baktığımızda biyolojik olarak işlev yapacak olması kum tabakasının çeşitli katmanlarına yerleşecek bakteri ve minik kabuklular ile işlevsel olacağı ortaya çıkıyor. Bu açıdan akvaryum içerisinde kurulan DSB sistemine zarar verecek kum kazıyıcı balıklar bulundurulmamalıdır. Önlem olarak ise, katmanlar arasına sineklik teli kullanılarak balıkların kazıyarak sisteme su akışı kaçırmaları engellenebilir.
    Bu sistemin kullanıldığı akvaryumlara iki, üç yılda bir kültür aşılaması yapak sistemin daha sağlıklı yürümesini sağlayacaktır. Oksijence zayıf olan alt katmanlarda yerleşen bakteri kolonileri oksijen kaynağı olarak nitrat'ı
    kullanarak azotun gaz olarak akvaryumdan uzaklaşmasını sağlarlar. Bu sistemin bir çok faydası mevcuttur. Alt katmanlarda çözülen kalsiyum ile omurgasızlar beslenebilir. KH, PH,gibi değerlerin sabit olma eğilimi, düşük bakım ihtiyacı sistemin diğer önemli faydalarıdır. Sistemin riskli yanları ise, zaman içerisinde zemin üzerinde siyah bölgeler oluşması ve buradan akvaryum suyuna karışan kükürt bileşikleri sonucu balık ve omurgasız ölümleridir.Sistemde kullanılacak ps ve yine akvaryum içerisinde oluşturulacak yeterli su hareketi bu riski ortadan kaldıracaktır. Bu sistem sayesinde mükemmel bir doğayı taklit ve başarılı bir akvaryum kurmak mümkündür.

    Jaubert Sistemi:

    Sizlere yine deniz akvaryumlarında kurulabilecek sistemlerden birinden jaubert sisteminden söz edeceğim. Malesef bir çok tatlı su hobicisi bakım zorluğundan ve canlı yaşatabilme zorluğundan çekinmekte ve deniz akvaryumlarına girmeye çekinmektedir. Ben ise bu başlık altında kafalarda bulunan bu soru işaretlerine çözümler ve alternatifler sunarak ortadan kaldırmak istiyorum. Böyle bir başarı için uygulamanız gereken iki nokta var. Okumak ve kendinize güvenmek.

    Kurulum aşaması:

    Bu sistemle 10lt bir nanodan başlayarak dev akvaryumların kurulması mümkündür. Bu sistemin ana ihtiyacı kalbi, ciğeri fitre düzeneğidir. Filtre sistemi hem akvaryum içerisinde hem akvaryumdan ayrı bir haznede kurulabilir.
    Avrupa'da bu sistemin kullanıldığı bazı akvaryumlarda aktif karbon, ps kullanılmamıştır. Bu akvaryumlarda su değişimi yapılmamıştır. Dört yıl süre ile yapılan ölçümlerde su değerleri çok yerinde çıkmıştır.


    Klasik taban filtresi görünümünde olan sistemde, zemin malzemesi olarak kullanılan malzemenin altında oksijence fakir bir ortam yaratılır ve bu alan, klasik taban filtresideki gibi bir pompa veya hava taşı ile kumun üstündeki akvaryumun ana haznesine bağlanmaz. Bunun için akvaryumun alt camının üzerine minimum 1 cm, tercihen 2-3 cm kalınlık oluşturacak pvc boru veya benzeri malzeme yerleştirilir. Bu borular üzerine klasik taban filtresi plakaları veya delikli bir plaka yerleştirilir. Bu plakanın üzerine minimum 8 cm kalınlığında, tanesi 2-3 mm irilikte olan mercan kumu dökülür. Böylece kumun altında 2-3 cm kalınlığında, akvaryumun suyu ile bağlantısı olmayan oksijence fakir bir su katmanı oluşturulur. Daha sonra bu katman mercan, anemon ve alglerin gelişimi için kuvvetli ışık ile aydınlatılır. Bu sayede, kum katmanının derinliklerine indikçe oksijence fakir bir ortam elde edilirken, yüzeyde fotosentez sayesinde zengin oksijenli ortam elde edilir. Yüzeyde nitrifikasyon bakterileri yerleşip faaliyet gösterirken alt tabakalarda denitrifikasyon bakterileri faaliyet gösterir. Oluşan nitrat ise oksijensiz ortamda bakterilerin oksijeni nitrattan almasıyla nitrat azot gazına dönüştürülür. Balıkların yine kum katmanını kazarak katmanın derinliklerine su kaçışı yartmamaları için katmanın 1cm altına sineklik teli kullanılarak bu risk ortadan kaldırılmalıdır. Eğer sistem akvaryum içinde düşünülüyorsa, akvaryum alınırken veya yapılırken kum zeminin kalınlığı göz önünde bulundurulmalı, görsel anlamda güzelliği için akvaryum bu sisteme uygun yaptırılmalıdır. Sisteme magnezyum, stronsium, iyot gibi elementler dışarıdan takviye edilmelidir. Sistemin diğer bir avantajı çok daha az canlı kayaya ihtiyaç duymasıdır. Bu sisteme de mükemmel bir akvaryum kurulabilir.

    Berlin Sistemi:

    Ülkemizde şu an kullanılan ve en çok tercih edilen sistemlerden biri. Berlin sisteminin prensibi diğer sistemlere göre daha basittir. Sistemin basit yapısına karşın, canlılar uzun süre sağlıklı yaşatılabilmektedir. Bütün sistemlerde sabır önemli bir unsurken, Berlin Sistemi'nde sabır daha bir önem kazanmaktadır. Sisteme zamansız eklenecek bir canlı tüm sistemin çökmesine neden olabilir. Sistemde kullanılacak canlı kaya sistemin en önemli noktalarından biridir. Sistemin tüm filtre yükünü canlı kayalar üstleneceğinden mesaneli yapıda olanları tercih edilmelidir. Sistemin ihtiyaç duyduğu diğer önemli bir unsur kuvvetli ve yeterli aydınlatmadır. Yüksekliği 50 cm yi geçen akvaryumlarda MH lambalar, T5 floresan lambalarının kombinasyonlarının, su derinliği daha düşük olan sistemlerde ise sadece floresan lambalarının kullanılmasıdır. Sistemde kullanılacak ps kalitesinden ödün verilmeksizin tercih edilmelidir. Sistemde kullanılacak ps hacmi sistemin en az 3 katı olmalıdır. Berlin Sistemi kalsiyum ve izelement takviyelerinin dışarıdan eklenmesine ihtiyaç duyar. Berlin Sistemi'nde kullanılacak kum kalınlığının 2,5 cm olması yeterlidir. Berlin sistemi çok karışık olmayan, ancak sabır, ilgi, kaliteli canlı kaya efektif çalışan bir ps ile ciddi yoğunlukta bir canlı yelpazesini akvaryumda barındıracak ve sağlıklı bir şekilde uzun süre yaşatılabilecek bir sistemdir.
     
    Düzenleme: 13 Mayıs 2016
  11. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Temel abi yapmışın yine damardan valla em34: . Bu arada ben sana diyorum abi sen bir kitap yaz en iyisi
     
  12. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Arkadaşlar öncelikle herkese iyi geceler..
    130 lt lik akvaryumumda oluşan yosunlar kesinlikle aydınlatmadan kaynaklanıyormuş üç gün aydınlatmasız kalan ve t8 lerle değişen aydınlatma sisteminden sonra iki gün içinde yosunlar kayboldu sayılır ayrıca kayaları baya bir şekilde coralin alg kaplamış benim aklıma gelen iki seçenek var ya karanlık kalan üç gün içerisinde oldu yada bunlar zaten vardı akintik mavi lamba eklenince ortaya çıktı huh: Şimdi akvaryumun kurulumuna başlayacağım ama nereden başlasam bilmiyorum . Kullanılacak en alta serilecek kum şu anki akvaryumda kullanılıyor ve tankda bir adet domino damselim var onuda kaybetmek istemiyorum . Yeni tanka eklenecek 26 kg ölü kaya var bunlar eklenince yeni tanka eski kayalarda eklenince yeniden bir diatom süreci oluşacakmı ? Şimdiden yorumlarınız için teşekkürler...
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Okan yeniden diyatom süreci olacaktır. Alt kata kullanacağın kumu azar azar al ve yeni akvaryuma koy. Balığa böylece birşey olmaz. Ondan sonra diğer kum katmanlarını hazırla ve üzerine eski suyu eklediğinde eksik kalacak kısım kadar suyu ekle. Tuzu ilave ederek erit ve dekoru yap. Sonra eski akvaryumdan suyunu ve balığını alıştırarak ilave et.

    Yosunlar kalkınca coraline Algler ortaya çıkmıştır. Aydınlatma olduğu belliydi zaten sorunun. Kolay gelsin.
     
  14. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Tamam Temel abi teşekkürler ben bir kaç güne yayarak kumu yavaş yavaş alayım eski akvaryumdan yeni akvaryumun tabanına sermeye başlayayım ...
     
  15. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Arkadaşlar öncelikle herkeze günaydın . Yaklaşık üç gündür kumu akvaryumdan çekmeye başladım ama kumun geneli kayaların altında olduğu için kayaları kaldırmadan alamıyorum . Evde yaklaşık 50 / 60 litrelik bir boş tankım var bu tanka bi kaç kaya ve bir damselimi koysam sonra kum taşıma işlemine başlasam uygun olurmu ? Ayrıca kayalarıda bir kova içerisine suyuyla koysam muhafaza etmiş olurmuyuz?
     
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Okan, kendi suyu ile birlikte kayaları aktar dediğin akvaryuma. Damselide ilave et, sorun çıkmaz. Ondan sonra rahatça çalış, bu kadar sıkılarak ve çekinerek çalışmana gerek yok.
     
  17. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Abi dün biraz fazla aldım kumu su baya bir bulandı . Herzamanki gibi birazdan çöker dedim ama çökmedi bugün sabah baktığımdı su düzelmişti ama nitrit biraz yükselmiş o yüzden biraz çekindim açıkçası . Tamam abi bu gün diğer akvaryuma taşıyıp rahat bir şekilde çalışayım kurulum aşamasındada resimleride paylaşacağım . Bu arada birşeyde dikkatimi çekti ?[​IMG]
    Bu sistemde bizim yapacağımızın tam tersi yapılmış en alta ince kum üst taraflara doğru kalın kum kullanılmış . Sanırım kalın kum podların rahat dolaşması için kullanılmış
     
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Okan, eklenen makalelere zaten bu anlamda atıfta bulunarak senin dikkat çektiğin konuya dikkatleri çekmek istedim. Kullanılan ifadeler veya sistemler başarı görecersine göre herkes tarafından farklı görülmüş. Ben şahsen çok ince kum bile kullanmadım akvaryumumda ve memnuniyetimi dile getirmekten de bıktım. Kum aralarındaki yaşamı izlemekte keyif verici geliyor ve sistem sorunsuz işliyor. Ancak en alltta ince kum olup yukarı doğru kalınlaşması yöntemini denemedim, ama uygulandığıda aşikar. Kısaca çok fazla kafa karıştırmaya gerek yok bence. En üstte ince kum olsa bir alt katmandaki kalın bölümde podlar yine var olacaktır bana göre.
     
  19. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Tamam Temel abi en iyisi bizim için önemli olan mantık ile ilerlemek onun için en başta karar verdiğimiz şekilde sistemi kurmak ...
     
  20. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Arkadaşlar öncelikle herkeze merhaba . Bugün sistemimi kurmaya başladım . Topladığım bilgiler doğrultusunda en iyi sistemin doğa olduğunu ve akvaryumda bunu taklit etmeye çalışmanın en mantıklısı olduğuna portal sayesinde kara verdik .
    Kurulum aşamaları

    Öncelikle polip olan ve canlı yoğunluğu yüksek olan kayalarımızı güvenli bir yere alıyoruz . Kumu akvaryumdan alırken dengenin bozulacağı için öncelikle ortalığı karıştırmadan biraz su alıyorum , ve kayaları ekliyorum

    Damselimizide güvenli akvaryuma aldıktan sonra diğer akvaryumdaki kuruluma geçiyoruz

    Akvaryumun içi iyice temizlenerek ve cam kenarına alarak güneş ışığındanda yararlanacağım . Olurda güneş ışığınının ters tepkisi olursa perdeyle engellenecek şekilde yerleştirildi ..


    İlk katman olan iri mercan kırığımız tabana serildi

    Sıra ikinci katmanın hazırlanması . Yaklaşık iki mm büyüklüğündeki mercan kumunu serip tesviye ediyoruz .

    Argonit kumun toplamı 25 kg . Öncelikle 18 kg civarını serip tesviye ediyoruz


    Akvaryum ölçülerine göre plastik sinek telini kesip kumun üzerine yerleştiriyoruz . Sineklik telinin amacı sistemimize bir sigorta olması . Beslenecek canlıların kumu kazımasını ve sistemin çökmesini önlemek için .

    Elimde kalan son 12 kg civarı argonitide serdikten sonraki kum kalınlığı tam olarak 10 ile 12 cm arası .
    kullanıldığım kum 20 kg mercan kırığı , 10 kg mercan kumu ve 25 kg argonit toplamı 55 kg kum kullanıldı .
    Bu gün aksam üzeri su ve tuz eklenecek . Bakalım hakkımızda hayırlısı ...
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016

Sayfayı Paylaş