1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kalamar yetiştiriciliği

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Üretim Forumu' kategorisinde yaşar şengül tarafından 21 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

  1. yaşar şengül

    yaşar şengül

    Mesajlar:
    9
    Merhaba arkadaşlar.Denizlerdeki kalamar denen canlıyı hemen hepimiz biliriz.İşte bu canlıya uzun süredir kafayı takmış durumdayım.Kalamarı kapalı ortamda yetiştirmeye çalışıyorum.Baya bir süredir bu canlıyı denize çok yakın olmanın avantajıylada kendime göre oluşturdugum tanklarda .Yaşam formunu belli bir yere kadar gözlemledim.Şimdi profesyonel bir deniz akvaryumu kurarak yavru almayı düşünüyorum.Ancak akvaryum konusunda hiçbir bilgim yok.Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Merhaba arkadaşlar

    Hoşgeldiniz akvaryum portalına. İlginç bir uğraş ve iş seçmişsiniz. Kalamar üretimi kapalı sistemde o kadar kolay olmasa gerek. Büyük tanklar gerekecektir. Akvaryum canlısı olmadığından size tam anlamıyla yardımcı olunabilir mi bilemem açıkcası.
     
  3. yaşar şengül

    yaşar şengül

    Mesajlar:
    9
    Merhaba arkadaşlar

    Heniz Türkiyede örnegi yok haklısınız..Ve çok zor yaşatılabilen bir canlı.İspanya yetiştirip tüm dünyaya satıyor..Hani şu ithal kalamar dedigimiz şey.5 yıldır anaç form üzerinde çalışıyorum.Hemen hemen tüm davranış,beslenme ve yaşam formunu oluşturan faktörleri belirleyip 8 aydır sorunsuz yaşama geçtik.Şimdi yavruları yetiştirmek için deniz akvaryumu kurmam gerekiyor.Bu konuda yardımınızı rica edeceğim.
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Merhaba arkadaşlar

    Belgesellerde izledik ancak üreme şeklini biz. :F Deniz tabanı beyaz bir tarla haline geliyordu yumurtalardan. Üremelerini tetikleyen doğa olayları bile devreye girer bu konuda. Doğayı çok iyi bir taklit gerekir ve tabi devasa akvaryumlar. Ay ışığının, gel gitlerin hesaplanması gibi önemli konular olabailir bu konuda.

    Sistem kurmak anlamında yardım profesyonel anlamda yapılabilir. Ne kadar büyüklük düşündüğünüzü bilemeyiz ama Protein skimmer ile bu temizlik zor görünüyor hacme bağlı olarak. Yosun havuzları arka planda filtrasyon düşünülmeli. Aydınlatma konusu yine cevap bekleyen konular. Tabi üzeri açık havuzlar düşünülmüyorsa. Düşünülen veya şu an bulundukları akvaryum hacmini çok merak ettim ben ? :)
     
  5. yaşar şengül

    yaşar şengül

    Mesajlar:
    9
    Merhaba arkadaşlar

    Henüz profesyonel üretime geşmiş degilim.Prototip oluşturmaya çalışıyorum..Yani devasa ve çok sayıda tanklarım yok.Gerekte yok zaten.2 aydan sonra denize alınabilir hale geliyor.Aslında yavru almanın çokzor olacağını sanmıyorum.Çünkü anaç erkekten aldıgı spermleri uygunortam olduğunda yumurtaları istediğizaman kendi döllüyor.Yani yumurta bırakıldığında yetişmeye hazır halde oluyor.Ancak çok yüksek oranda amonyak üretiyor.Buda güçlü bir proteinskmmer olması gerektiği anlamınamı geliyor?Tabi iyibirde sogutucu.Tahminime göre ilk yumurta çıkışı için 100 lt relik bir akvaryum üzerinde düşünürsek neler yapılabilir?
     
  6. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Merhaba arkadaşlar

    Amonyak tüketimi yapan bitkiler kullanılabilir. Yani akvaryumun suyu bir hazneye aktarılır. Bu hazenede amonyak tüketen bitikiler olmalı. Su bitkilerden geçtikten sonra tekrar akvaryuma gönderilir.
     
  7. yaşar şengül

    yaşar şengül

    Mesajlar:
    9
    Merhaba arkadaşlar

    İlginize çok teşekkür ederim.Yardımlarınızla amaca uygun bir akvaryum kuracağıma eminim.Şehir dışında olduğumdan deniz akvaryumu ve malzemelerini satan dükkanlara heran gitme şansım yok.Kaldıki hiçbir bilgimde yok.Sizlerin bilgileriyle ne istediğini bilen biri olarak malzemeleri temin etmenin doğru olacağını düşünüyorum.Sizinde bildiğiniz gibi deniz akvaryumu çok pahalı bir sistem.Olmadı birdaha demek baya zorlar insanı.Bu yüzden hep birlikte değerli bilgilerinizle konunun üstesinden geliriz nedersiniz arkadaşlar? (Yazdıktansonra aklıma geldi.Konu soru cevap şeklinde gidecek gibi görünüyor.Umarım konu uzamasından dolayı sorun yaratıyor olmam)


    Lütfen Türkçe yazım ve imla kurallarına uyalım. Ve ayrıca satır aralarında tek nokta kullanalım.
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Merhaba arkadaşlar

    100 litrelik bir akvaryumda üretimini yapabileceğini benim aklıma yatmıyor açıkcası. Protein skimmer 3 tonluk akvaryumlara kadar suyu dengede tutabilecek şeklide var. Tabi daha devasa olanlarıda var. Eğer siz araştırmanızı iyi yapmışsanız 100 litre değil 2-3 tona kadar akvaryum kurmak ve çevirmek zor değil. Daha büyükleri için özel sistemler gerekebilir. Tabi üretim açısından yine gerisini bilemem. Ekipman temininde bir sıkıntınız olmaz ve çekindiğiniz amonyak güçlü ekipmanlar ile kontrol altına alınabilir. Tabi bu düşüncelerim normal şartlar için geçerli. Sizin çabanız hiç düşünmediğimiz bir konu üstüne.
     
  9. yaşar şengül

    yaşar şengül

    Mesajlar:
    9
    Merhaba arkadaşlar

    100 lt lik akvaryumu sadece yavru çıkışı için düşünmüştüm.Çünkü yavrular yumurtadan çıktığı andan itibaren üreme hariç tüm fonksiyonları çalışır durumda.İnanılmaz bir yırtıcı hale geliyorlar..Köpekbalığından sonra denizin en yırtıcı hayvanıdır.Böylelebir yartıkbu işte.Ama sizin fikriniz benim için çok önemli.100 lt nin uygun olmama sebebini merak ettim .Tam olarak anlatamadığımdan doğal olarak sizde farklı düşündünüz.Bahsettigim tank yani şuan kullandığım denize çok yakın olduğumdan hiçbir sistem kullanmıyorum.Denizin bellibir yerinekadar uzattıgım ve ucuna filtre taktıgım hortumla direk deniz suyunu tanka pompalıyorum.Düşünülen sistemse yavru alımını akvaryumda yapıp sonra şimdi yaptıgım gibi kıyı tanklara alıp deniz boyuna kadar yetiştirmek.Aksi halde tamamen izole tanklar kurmak.1 milyon doları bile geçer diye düşünüyorum.Durum bu.Nereye kadar gidebilirim bilmiyorum.Ama sonuna kadar gitmeye niyetliyim.


    Lütfen Türkçe yazım ve imla kurallarına uyalım. Ve ayrıca satır aralarında tek nokta kullanalım.
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Taktir edersinizki bizim ilgilenmediğimiz ve üreme şeklini merak edip araştırmadığımız bir canlıdan söz ediyoruz. Ancak denizden suyu basacak kadar yakın ve avantajlıysanız bu birçok konuya kolaylık sağlar. Bazı deniz balıklarının üretiminde olacağı gibi. 100 litrelik bir akvaryumda yumurta dökerler diyorsanız eğer aslında sizin açınızdan sorun yok.

    Mesajınızın başında şikayet ettiğiniz amonyaktan niçin şikayet ettiğinizi merak ettim açıkcası ? Su denizden pompalanabiliyor madem sözünü ettiğiniz ve aslında tüm üretim sürecinde su sirkilasyonu açık tutulabilir veya belli periyotlarla çalıştırılabilir. Kısaca amonyak sizin çekineceğiniz en son oluşum değil mi ?
     
  11. yaşar şengül

    yaşar şengül

    Mesajlar:
    9
    Anaç kalamarı akvaryuma almadan kesecikleri dışarıda döllendirip sadece yumurta keselerini akvaryuma almayı düşünüyorum.Neyazıkki bu noktada anaç ölüyor.Zaten toplam ömrü 12.13 ay civarı.Yaşatabilsek bile yaşamı boyunca sadece iki defa kese alma imkanı var.Biraz canice gibi ama böyle olmak zorunda.Erkekte sorun yok.Onun ömrü daha kısa ama ölmek zorunda degil.Döllemede sağılma işlemi uygulanabiliyor.Amonyak sorunu tamamen izole olan akvaryumda olacak.Tanlarda sizinde dediğiniz gibi sorun olmaz.Yeterince sirkülasyon sağlamak bizim elimizde.Akvaryumu kuluçka makinesi gibi düşünmek gerekiyor.Belli ısı,yeterince oksijen vs.sonrasında yavru tankına alınacak.Belgeselde izledim demiştiniz.İşte o herbirinde yaklaşık onbin yumurta bulunan keseciklerden.Akvaryuma 10 tane koymayı düşünüyorum.Yumurtalardan çıkacak yavruların boyları yaklaşık 2 mm civarı.Tabi tüm yumurtaların çıkmasın mümkün olmadığını düşünüyorum.Buda ayarlanabilir bir durum zaten.Umarım yapmak istediğim şeyi anlatabilmişimdir.İşte bu duruma göre bir akvaryum kurmak istiyorum.


    Lütfen Türkçe yazım ve imla kurallarına uyalım. Ve ayrıca satır aralarında tek nokta kullanalım.
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Konu benim açımdan hoş ve değişik açıkçası. Ancak şöyle bir durum var, kurulacak olan akvaryumda filtre çalışması yumurtaları çekme açısından zararlı olmayacak mı ? Protein ps motoru bu yumurtalara zarar vermeyecek mi ? Sump olsa sistem bu yumurtaları veya yavruları çekip sumpa atmayacak telef etmeyecek mi ? Filtrasyon çalışıp çalışamayacağı netlik kazanmalı bence.
     
  13. yaşar şengül

    yaşar şengül

    Mesajlar:
    9
    İşte bu yüzden yardımınızı istiyorum.Bu saydıklarınızın hepsi görünür sorunlardan bazıları.Ama en önemlileri techizatı ve kullana bilirligi olan herşeyi benden çok iyi bildiginiz kesin.Neler yapabiliriz diye hepberaber düşüneceğiz artık.Benim akvaryum konusundaki bilgimi göz önüne alırsak bu konuda size baya bir iş düşecek gibi.Umarım sizi fazla yormam.İlginize tekrar tekrar teşekkür ederim....

    Lütfen Türkçe yazım ve imla kurallarına uyalım.
     
  14. lcturkey

    lcturkey

    Mesajlar:
    855
    İsim:
    Levent Cepdibi
    Yaşar bey merhaba,

    İnsallah düşündüğünüz sistemi gerçekleştirebilirsiniz.Sarozda çektiğim kalamar fotoğrafını eklemeden geçemedim konuya :)

    [​IMG]
     
  15. yaşar şengül

    yaşar şengül

    Mesajlar:
    9
    İyi dilekleriniz için teşekkürler.Ayrıca kalamar resmini eklemenizde konuya güzel bir görsellikte kattı.Kalamarın çeşitli türleri olmasına rağmen eklediğiniz resimdeki kalamar konudaki bahsi geçen tür..( loligo vulgaris)Çok lezzetli bir deniz ürünüdür ve buyüzdende ticari değeri oldukça yüksektir.Merak eden olursa kalamarın evde pişirme şeklinide anlatabilirim.
     
  16. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Kalamarı severim açıkçası :) konu oldukça ilgimi çekti merakla takib edeceğim, umarım başarılı olursunuz
     
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Konu benim açımdan aydınlandı sayılır. Sizin amacını anladım diyebilirim...Bizim aklımızdan geçmeyen bir konu olsa da. Yumurtaların larva evresini geçirmesi hedefleniyor madem ve yumurtaların akvarum içindeki hareket yapısına bağlı olarak bence sadece hava taşı kullanarak su hareketi sağlanabilir. Yumurtaların filtre sistemlerine kaçma olasılığı varsa bile zaten bence her hangi bir filtre sistemine deniz kenarı olduğundan gerek yok. Akvaryumda amonyak hangi seviyeye çıkarsa çıksın eğer günlük veya 2 günde bir su değişimine gidilirse sorun kalmayacaktır. Yok başında durma zorluğu varsa düşük debide sık gözenekli elyaftan su akvaryuma ve aynen yine sık gözenekli koruma yapılarak su dışarı basılabilir.

    Bence başka hiçbir işleme gerek yok. Filtre sorunu olarak demek istiyorum.
     
  18. yaşar şengül

    yaşar şengül

    Mesajlar:
    9
    Evet suyun hareketi hava ile sağlanabilir.Zaten bu yüzden 2 yıl önce (HAILEA ....ACO.9820 ) hava pompası ve 1 mt lik iki tane hava taşı almıştım.Düşünülen akvaryum için bu yeterli olurmu?Ayrıca co2 miktarını çok iyi seviyede tutmak gerekiyor Buna göre havanın yağışlı ve çok dalgalı oldugunda açık denizden su alma imkanımızda olmayacağından suyun konmadan önce çok iyi filtrelenmesi gerekecek.Böyle bir filtre sistemini kurmak için nasıl bir sistem ve neler gerekli olabilir? Sudaki co2 ölçebilecegimiz bir alet varmı? ( ani co2 degişimi herşeyin sonu olabilir ) Yağışlar tuz oranınıda değiştireceğinden tuzu ölçebileceğimiz bir aletin olduğunu duymuştum.Dogrumudur? Ve önemli bir konuda ısıyı belli bir oranda tutmak gerekiyor.İyibir ısıtıcı ve soğutucu gerekli.( Hangi marka ve düşünülen ebat için hangi model? ) Düşünceleriniz benim için çok önemli. Biraz önce onları besledim.12 tane anaç ve 3 tanede erkek var.Ve sizlerede selamları var.
     
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    CO2 ihtiyacı olması enteresan tabi siz araştırmanızı yapmışsınız muhtemelen. Deniz suyunu filtre edip temiz olarak bir akvaryumda tutmak çok basit olacaktır. Sadece akvaryum boyutuna göre bir protein skimmer bu işi görebilir. Örnek olarak yine kum filtresi kullanılabilir. Bunları yapmak çok çok kolay olacaktır. Su değişimi gerektiğinde buradan su değişimi kolayca yapılır. Amaç sadece deniz suyunu filtre edip saklamak olunca sıkıntı duyulacak bir konu yok bence.
     
  20. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Su kalitesinin korunması konusunda bir sıkıntı olacağını sanmıyorum portalda her türlü teknik ve sistem hakkında bilgiler var, arıtma sistemini kurduktan sonra iş size kalıyor, denizden direk su çekme fikri gerçekten ilgi çekici ama sıcaklık farklarına çok dikkat etmek gerekiyor, çalışmalarınızı fotoğraflayarak bizlede paylaşırsanız çok memnun oluruz.
     

Sayfayı Paylaş