1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kalekim malzemesi hakkında soru..

Başlığı 'Akvaryum ve Dekor Yapımı' kategorisinde volkantr34 tarafından 9 Ocak 2009 başlatılmıştır.

1. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Merhaba arkadaşlar

Sizlere 2 tane sorum olacak..

Bugün kalekim malzemesinden 2 tane dıy yuva yaptım ve kurumaya bıraktım.. Bu malzemeyi ilk defa kullandığım için sormak istedim ,sıcakta mı yoksa soğukta mı daha iyi ve çabuk kurur ?

Hadi kuruttum diyelim suya salınım yapar mı yapmaz mı diye suda bekletmeme gerek var mı ?

İlgilenen arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

2. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Oda sıcaklığında belkemesi ideal.Fazla sıcağa koymayın, birden içindeki su buharlaşınca sağlam olmaz .

3. taygun

taygun Guest

Merhaba Volkan,

Öncelikle suya salınım yapmayacağında emin olabilirsin. Bu konuyu düşünme.

Kuruma konusunda birşey söyleyemem. Yani, elbette sıcakta daha çabuk kurur da olması gerekn bu mudur, bilmem. Sanki bana bir anda kurursa çaklamalar olacağı sanıyorum. "çömlekcilik" diye gugul'da :D arat istersen.

4. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Emrah kardeşim ve Tamer abiye teşekkür ederim.2'nizde haklı çıktınız :) Sizin dediğiniz gibi yapıp hafif serin bir odaya koyduğumuz yuvaları ofisteki bir arkadaşım "yaaa bu dolapta daha güzel kurur" diye buzdolabına koymuş.. Tamer abininde dediği gibi bir anda kuruma olayı zayıflatmış yuvayı ki daha kalıptan çıkarırken darmadağın oldu.. Diğerini dolaptan çıkardık şimdi oda sıcaklığına bıraktık.. Bakalım bugün 2-3 tane daha yapacağız arkadaşla ve değişik ortamlarda kurumaya bırakacağız.. Bu yapım aşamasının tek zor kısmı kalekim kurumadan üstünü gene akvaryum tabanıyla aynı kumla kaplayabiliyoruz ama ön ve yan tarafları kaplamayı nasıl yapacağımızı çözemedik.. yada 2. bir kalekim çalışması ile yanı ve önü tekrar sıvayıp o şekilde yapıştırma yaparak çözebiliriz diye düşündük. Başka kolay yol önerebilen arkadaşların yardımlarını istirham ediyorum..

Bir sorum daha olacak ; bu dıy yuva yapımında kalekime sağlamlık katabilmek için karıştırılabilecek başka malzeme varmıdır acaba ?

Eğer tuttuğu takdirde sonuç aldığımızda yeni bir konu ile nasıl yapıldığını akvaryum portalı üyeleriyle paylaşacağım.2. bir projemde strafordan kalıp oluşturup o şekilde yuva yapıp anlatımını yazmak ve sonra yaptığım bu yuvaları isteyen arkadaşlara vermek :)

( Abi bu arada gugul on numara olmuş :))))) Bizim bir arkadaşta gagıl demişti yıkmıştı beni :D )

5. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    volkan abi kalekim kurusada akvaryum kumunu üzerine silikonla yaparsın

6. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Bak bu aklıma gelmemişti, çok doğru.. Teşekkür ederim Emrahçım.. :alkis:

7. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    ne demek abi yardımcı olduysam ne mutlu bana
    ayrıca çok ufak çatlaklarıda silikonla doldurabilirsin

8. taygun

taygun Guest

Volkan Merhaba,

Fayans ve seramik aralarında gördüğümüz malzeme kalekim'dir. Dolaysıyla onlar ev sıcaklığında ya inşaat ortamını dünürsek dış ortam sıcaklığında kuruyorlar. ben hiç çatlayan, patlayan, kuruyup dökülen derz dolgusu görmedim. Sanırım burad dikkat etmemiz gerek husus da malzemeyi haırlarken kalekim - su oranını öğrenmek lazım. Çok kuru olmaması lazım. Sıva ıslaklığında olması lazım.

Kolay gelsin.

9. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Tamer abi fayans aralarına kullanılan malzeme çatlıyor bende kulllandım çok çok iyi yaptığım halde çatladı derz dolgusu kullanmamak lazım aslında,herkez derz dolgusu diyor ama içme suyu havuzlari için kullanılan ve bodrum katlarında su yalıtımı için kulllanılan çimento rengi malzeme çok daha iyi kalekim fugapool diyorlar
    iş yerimde bodrumu su bastı izole ettirdik üzerinede bu malzeme ile sıva yapıldı sapaşağlam bir ürün bu
    fayans aralarında kullanılan beyaz derz dolgusu hiçte sağlam değil

10. taygun

taygun Guest

Emrah Merhaba,

Uyarın için teşekkürler. Ben hatalı mesaj geçtim. Kalekim ile derz dolgusunu karıştırdım.

Kusura bakmayın. İkisi de farklı malzemelerdir. Kullanılması gereken derz dolgusu değil kalekim'dir.

kusura bakmayın.

11. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Sanırım bende ki ilk yuvanın dağılmasının sebebi hem çatı kısmının ince olması ve buzdolabında kurumaya bırakılmasından kaynaklanıyordu.. diğer yuva şu anda sapasağlam ve hala kurumaya bırakılmış vaziyette duruyor.. Ben kullandığım malzemeyi çalıştığım yerden temin ettim.. Israrla kalekim dedim yani derz dolgusu olduğunu sanmıyorum.. Mesela bir tanesi ayran bardağından diğeri ise mutfaklarda kullanılan kapaklı plastik kaplardandı.. Fakat içindeki plastiğe beton gibi yapışmış vaziyette açıkçası çıkarmaya korkuyorum.. Çıkarmamada gerek yok içi gayet güzel oldu..Bugünde tekzen'den akvaryum silikonu aldım Emrah'ın hatırlatması üzerine.. bugünde beyaz görünen yerleri silikonlayıp gene arta kalan taban kumu ile kaplayacağım.. Belki de ilerde java moss sarabilirim..

Tamer abi malzemenin yoğurulma ve hazırlama işlemini bu tip işlerden anlayan bir arkadaşım yaptı.. Tam macun kıvamındaydı sorun olmayacağını düşünüyorum.. Bugünde işlemleri bitirip 4 gün sonra tanka yerleştiriceğim ilk yuvayı.. Aklıma çok güzel fikirlerde gelmedi değil hani.. pvc borudan yuvayı komple kumun altına gömüp , yuvaya giriş çıkış yerleri kum hizasında olucak şekilde çapraz baca şeklinde yapmak..

Kalekim fugapol'da balıklara zararlı kimyasal birşey yada salınım yapma durumu var mıdır ?

Birde bu kalekim sertleştikten sonra kalıbı içinden çıkarmanın bir tekniği var mı acaba ?

Bu yuva yapma işine acaip kanım ısındı valla.. Hepinizin yuvasını yapıcam arkadaşlar :))))))))

12. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Abi hangi malzemeden yaparsan yap en az 1 hafta suyun içinde bekletmeden akvaryuma koyma ne kadar sağlam olursa olsun suya bir miktar kimyasal madde salınımı yapacaktır sen bir hafta suda bekler salacağını salsın sonra hiç bişey olmaz çünkü fugapool içme suyu depolarının içinde kullanılması için tasarlanmış bir malzeme

13. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    En az 1 hafta diyorsun :( Sabrımıza sabır eklesek iyi olucak anlaşılan :) Birazdan yemek yiyip silikon işine gireceğim zaten. Aç aç olmuyor.. Yanlız aldığım silikon siyahmış işe geldiğimde farkettim neyseki tam kapanacağı için sorun olmayacak..

Fugapool'u aklımın bir kenarına yazdım artık.. Teşekkür ederim katkılarınız için.. Çok makbule geçti.. :hepiniziseviyorum:

14. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Arkadaşlar,konuya bakış açım sizlerden biraz farklı olacak ama önce kullanılan malzemelerin özelliklerine bir bakın derim ben..Tamer hocamın dediklerininde özellikle bir çoğuna katılmıyorum..Haa..Bunları kalekimden yuva yapmış biri olarakmı yazıp çizeceğim? Hayır..Bunları 2 yıl kadar İzmir-Kemalpaşa Egeseramik fabrikasında,4 yıl Weber brotin markem de,ve yaklaşık 20 yıllıkta boya alçı dekorasyon mesleğimin bana verdiği bilgi ile diyeceğim.
    Tamer hocam öncelikle kalekim denilen malzeme o sizin dediğiniz gibi fayans veya seramiklerin arasında kullanılan bir malzeme değil,içerisinde pva,çimento,siliskum ve beroldenilen yapışmayı sağlayıcı ama azda olsa su geçirgenliği bolunabilen,enderde olsa rutubet ve nemle kendini yapıştığı yerden bırakma olasılığına sahip seramik ve fayansları yapıştırmaya yarayan malzemedir..Çatlama ihtimalleri direkt yüzey kaplamalarında vardır.Serakol veya kalekim denilen malzeme..
    Diğer sizin dediğiniz aralardaki değişik renkleride bulunan yine aynı özelliklere sahip fakat bağlayıcısı kalekime nazaran az,berol denilen zemini iyice tutmasını ve çözünmesini engelleyecek olan malzeme ise neredeyse hiç yoktur..Ancak kaliteli markalar katar ne yazıkki.
    Gelelim bu kadar kafanızı şişirdikten sonra asıl konumuza.
    Uzunca bir süre çatı ve havuz izalasyonlarında,fabrika büte yapımlarında çalıştım mesleğim icabı..Akvaryumu ve akvaryumda kullanacağımız dekorları bir havuz ve havuz malzemeleri varsaymak gerek önce..Orada kullanılan 2 ana ürün var..Birincisi havuz zeminini sağlamlaştıracak,zemini ayıran betonu veya tuğlayı güçlendirip ,izalasyonu güvenli hale getirecek,zemini düzeltecek olan "Fugapool"yani havuz derzi..Bu malzeme kesinlikle salınım yapmaz,çatlamaz,içeriğine eklenmiş boyayı veya kimyasalı geri salıvermez.
    İkinci malzeme ise "Epoxy" bu üründe geçirimsizliği had safhalara taşıyor ve yalıtım unsurlarını tam anlamıyla devreye sokuyor..Su bazlı ve akvaryumdada ,havuzdada kullanabileceğiniz çeşitli ürünleri mevcut.
    Yani arkadaşlar o kadar büyük emekler verip akvaryumu kuruyoruz,aradığımız balığı bulmak için internetten tutun,balık toptancılarına kadar ulaşıp dış ülkelerden getirtiyoruz,o balığın adaptasyonu için uğraşıp didiniyoruz..Niye ? Bir kalekim dekor yüzünden,hoşumuza giden bir görünüm olsun diye içine koyduğumuz alçı biblo yüzünden,profesyönelce yapılmamış bir arka plan yüzünden niye kaybedelimki emeklerimizi..Açın bakın konular özelliklede dıy konuları..Hangisinde kalekim veya derz kullanılmış? Arkadaşlar yapmayın lütfen emeklerinizi çöpe atmayın..Bu gün olmazsa yarın olacak ..O malzeme çözülecek..Bir sabah kalktığınızda bulanık bir akvaryum veya ölü balıklarla karşılaşma riskiniz 10 da 1 bile olsa gelin o riski yaşamayın..Fugapool denilen malzeme ve su bazlı epoxy dışında bir ürünü bu tip akvaryum dekorlarında kullanmayın..
    Emekleriniz için kullanmayın,balıklarınız için kullanmayın..
    (Bu arada Tamer hocamı nazım gececek diye örnek verdim :cicek:,zaten oda ilerleyen mesajında hata yaptığını görmüş bir dostum,yoksa konu içerisinde arkadaşları güzel olmuş,şöyle kurut böyle kurut vb gibi kelimeler etmiş ama uyaran çok fazla yok kalekim konusunda diye kabıma sığmadım patladım :D :basardim:)
    Saygılarımla.

15. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Ben uyardım ama :)

16. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Tamam Emrah özür dilerim seni konu dışında tutuyorum.. :cekingen: Ama yok tutmuyorum..Ya seni konu dışına taşırsam bir Tamer hoca kalacak ortalıkta birde projeyi yapan Volkan..Olmaz iyisimi sen o uyardığın mesajı değiştir kardeşim. :mad:.Uyarmamış ol.. :D :D

17. Barış ER

Barış ER

Tam havuz derzi kullanmalısınız diyecektim ki konuya ayrıntılarıyla Murat Bey yazmış.Ben 3d arka fon yaparken fugapool kullanmıştım.Hiçbir çatlama patlama yapmıyor.Ayrıca salınımda yapmıyor.

Fonumda buydu;

Kullanılan malzemeler: Strafor, silikon, havuz derz dolgu, renklendirme tüpü, malzemesi, havya, testere, maket bıçağı biraz da hayal gücü

Yandan görünüş,

Sol köşeden bir kesit,

18. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Barış hocam ellerine sağlık güzel olmuş..Kullanılan malzemelerden biride sanırım yengeden dayak yeme korkusunu içinden atmak. :D Ya ben bırak o makyaj masasının üstüne fon koymayı,oda kapısından içeri sokmayı bile başaramam.. :basardim: Tebrikler her bakımdan.. :alkis:

19. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Ben yaptım evde hanımda yardım etti ilk sıvamayı yaptım, iki gün sonra bi kat daha attım artık 6. gün bi kat daha atacam deyince halıları batırdığın yeter dedi yaptırmadı arka fonu ya evden atacak diye tırstım öyle duruyor arka fon,

20. Barış ER

Barış ER

Ben büroda arka odada yaptım.Evde bunu yapmaya kalksam boşanma sebebi olurdu.

Sayfayı Paylaş