1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kaplan Karides - Neocaridina sp. "tiger"

Başlığı 'Karides ve Salyangoz Forumu' kategorisinde taygun tarafından 22 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. taygun

    taygun Guest

    Kaplan Karides
    Neocaridina sp. "tiger"


    Özet Bilgiler:

    Yaygın Adı: Kaplan Karides
    Bilimsel Adı: Neocaridina sp. "tiger", Caridina Cantonensis sp. “Tiger”
    Uzunluk: 2,5 - 3,5 cm.
    Isı: 21 – 26 C. arasında en iyi performansı verir
    Beslenme: Alg ve balık yemi
    Orijin: Güney Çin
    Larva Geliştirme Türü: Larva yumurtadan çıktıktan sonra bağımsız bir yaşamı oluyor. Yetişkinlerinin minyatür bir görünümünde. Planktonik Larval aşaması yoktur.

    Detay Bilgiler:

    Kaplan Karides, Güney Çin’in değişik görünüme sahip güzel bir alg yiyen karidesidir. Alışkanlıkları ve yapısı Arı Karidesi’ne çok benzer ve onun gibi Chine Serrata türüne aittir. Kendi renkleri yeterince dikkat çekici olsa bile koyu mavi renkli bir türü de bulunmaktadır. Aşağıdaki resim bu türün güzel örneklerinden birini sergilemektedir.

    Renkleri itibariyle de karides tankında muhafaza edilecek çok güzel bir türdür. Sarı kafası, sarı kuyruğu ve vücudundaki düzgün siyah çizgileri ile oldukça dikkat çekicidir.

    Ayrıca bu tür, tatlı sularda kolaylıkla üretilebilen güzel bir karidestir. Özelliklerinin getirdiği avantaj ile hobide geniş bir alana yayıldıkça acemi akvaristlerin arasında da bir anda popüler duruma geldi. Kaplan Karides, Kırmızı Kiraz Karidesten sonra üretilmesi birazcık daha zor olan bir karides olması nedeniyle akvarist tarafından üretilmesi hedeflenen bir amaç olarak görülmektedür. Diğer bir ifade ile, Kırmızı Kiraz Karidesi üreten akvarist için sıra Kaplan Karidesi üretmeye gelmiştir.

    Kaplan Karidesi, Arı Karidesi ile Çinli Zebra Karides ile ve Kristal Kırmızı Karides ile çaprazlama yapabileceği için melez ırk elde edilmek istenmiyorsa, bu üç tür karidesi ayrı tanklarda muhafaza etmek gerekir.

    Karidesin Geçmişi:
    Kaplan Karides, diğer Asya ülkelerinde tanındığı gibi yabani ve güzel bir karides türüdür. Kaplan karidesin Kırmızı Kaplan Karides gibi tanımlanmış ve daha tanımlanacak olan yabani türleri doğada bulunmaktadır. Aşağıdaki resimde de Kaplan Karides’in bir başka yabani versiyonu görülmektedir.

    Su Parametreleri:

    Tüm Kaplan Karidesi türleri için su parametreleri aynıdır. Bu tür yumuşak suyu tercih eder ve ph’ın da 6,5 – 7,5 arasında olması onlar için konforlu bir su yapısı sağlar. Temiz bir su diğer karides türlerinde olduğu gibi Kaplan Karides türü için de bir gerekliliktir. İstenilen su şartlarının sağlanması durumunda da bu tür kolaylıklar bulundukları tanklara çoğalmaya başlayacaktır.

    Üreme:

    Diğer karides türleri gibi Kaplan Karidesler de su şartlarının optimum düzeyde temin edilmesi durumunda belli periyotlarda düzenli olarak üreyeceklerdir. Bunun için sularının çok temiz olması, suda ialç artığı, fazla yem, çürümüş bitki, ölü balık kirletici bir kaynakların olmaması gerekmektedir. Her dişi Kaplan Karides 20 – 25 arası yumurtayı kuluçkaya yatırır ve sağlıklı olduğu sürece bu sayı azalmadan devam eder. Kuluçkadaki yumurtalar açıldıktan sonra bir sonraki kuluçka döneminin başlaması bir haftadan uzun sürmez. Diğer bir ifade ile, yavrular yumurtadan çıktıktan sonra bir hafta içinde dişi Kaplan Karides yeniden yavru tutar. Bu türün üretilmesinin Kiraz Karides’ten zor olmadığını düşünüyorum. Aşağıdaki fotoğrafta dişi Kaplan Karidesin kuluçkadaki yavrularını rahatlıkla görebilirsiniz.

    Cinsiyet:

    Dişi Kaplan Karideslerin erkeklerine göre en belirgin yapısı vücutlarının alt yapısıdır. Baştan sona vücüt genişilği de erkeklerinkine göre daha fazladır. Renk açısından erkek ile dişi arasında bir farklılık yoktur. Sahip oldukları renklerde de bir değişiklik meydana gelmez. Aşağıdaki resimde hem dişi ve hem erkek karidesi yan yana görüyorsunuz. Vücut formasyonundan dişinin daha kalın, erkeğin ise daha ince bir vücut yapısına sahip olduğu çok net bir şekilde görülebilmektedir.

    Besleme:

    Kaplan Karidesi beslemek çok kolaydır. Ispanaktan kabağa, alg bisküvisinden karides yemine her şeyi yerler. En uygun besleme şekli de günde bir kere ve 2 – 3 saat içinde bitirebilecekleri miktarda yem vermektir. Fazla beslemenin suda yemlerin gereksiz bir şekilde uzunca kalmasına ve bunun da suyun kalitesini bozmasına, bozulan su kalitesinin de karideslerin üremesine etki yaptığını görmek çok da zor değildir. Üstelik, fazla yemele karideslerin ölümüne de sebep olmaktadır. Unutmayın ki doğda karidesleri leş yiyici/çöpçüdürler ve ne bulurlarsa yerler. Onları bir ya da iki gün yemsiz bırakmanın bir mahzuru yoktur.

    Aşağıdaki fotoğrfda karidesler tane yem yerken görülmektedir.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Olağan teşekkür mesajlarına bir yenisini ekliyorum, ama bu sefer en azından bir haber vereceğim. :F
    Tamer abi, bu güzel paylaşım içinde teşekkür ederiz, emeğine sağlık. Karidesler konusunda sizlerin sayesinde portal çok güzel ve yeni makalelere kavuştu. Bu açıdan karideslere ayit ayrı bir katagori açılmış olup bu güzel paylaşımlar bir araya toplanmıştır.

    Teşekkürler tekrar Tamer abi. ;)
     
  3. dodokerim

    dodokerim

    Mesajlar:
    1
    tamer by ellerine saglık senin sayende foruma üye oldum seni ilgi ile takip ediyorum ve teşekkür ediyorum bir sorum olacak peki butürleri nereden bulabiliriz :horon:
     
  4. taygun

    taygun Guest

    Savaş Bey,

    Merhaba. Aramıza hoş geldiniz. Burada çok güzel bir ortam bulacağınıza eminim. Ayrıca sizin de karideslerle ilgilenmeniz, diğer bir ifade ile, ortak noktamızın karides olması beni mutlu etti. :cicek: :basardim:

    Karides teminine gelince:

    Öncelikle, burada anlattığım her karidesi Türkiye'de bulmak şimdilik pek kolay değil. Ya da en azından benim bu konuda tanıdığı satıcı sınırlı. Şimdi şöyle söyleyeyim:

    1.) Kaplan Karides'i almak isterseniz Üsküdar Paşakapısı Cezaevi karşısında ufak bir akvaryumcu var. Geçen ay orada satılıyordu. Daha sonra tekrar uğradığımda kalmamıştır. Fiyatı 4,5 tl idi. Akvaryumcunun ismini ne yazık ki hatırlamıyorum.

    2.) Kristal Kırmızı Karides almak isterseniz yine aynı yerde tanesi 17 tl.'den bulabilirsiniz.

    3.) Kırmızı Kiraz Karides almak isterseniz forumdan arkadaşım Emrah Ece yetiştirdiklerini çok ucuza satıyor. Ondan temin edebilirsiniz.
    4.) Satıcı Hatay'da olup kargo ile gönderiyor. Forumda bazı arkadaşlarla kendisinde alım yaptık. Güvenilir bir satıcıdır. KArgo ücreti 5 tl tutuyor.

    5.) Ben Arı Karideslerimi 4 tl'den kendsinden aldım. Amanoların ise fiyatlarını hatırlamıyorum.

    6.) Eminönü piyasından karides almamanızı tavsiye ederim. Emrah'ın 1 tl'ye sattığı karidesleri 5 tl'den satıyorlar.

    Tekrar aramıza hoşgeldiniz.

    Gelişmelerden lütfen bizleri haberdar ediniz.

    Saygılar
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  5. *KONT*

    *KONT*

    Mesajlar:
    161
    Ne kadar zamanda bir ürüyorlar?
     
  6. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Üsküdar'daki Paşakapısı ceza evinin karşısındaki akvaryumcunun adı Tutku akvaryumdur, ilgilenen arkadaşlar güzel ve sağlıklı karides türleri bulabilirler.
    Tamer abi gene döktürmüşsün, teşekkürler.
     
  7. *KONT*

    *KONT*

    Mesajlar:
    161
    Soruma cevap verir misiniz? smiley18.gif
     
  8. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Sait kardeş bu türü beslemedim besleyen var mı bilmiyorum ama tam emin olmamakla beraber kiraz karideslerle yakın akraba olduklarından yola çıkarak 3-4 haftalık bir sürede doğum yaparlar dersek heralde yanlış olmaz. Daha detaylı bilen arkadaşlar var ise yazacaklardır.
     
  9. *KONT*

    *KONT*

    Mesajlar:
    161
    Abi bu sitede +rap,puan falan olsaydı seni rap yağmuruna tutardım. :FÇok saol.
     
  10. *KONT*

    *KONT*

    Mesajlar:
    161
    35 LT'LİK akvaryumda 2 tanesi sıkışmaz demi?1E 1D almayı düşünüyorum.35 LT'lik zebra akvaryumunu,bitkili karides akvaryumuna dönüştürmek istiyorum.Ama yanlarına 3 tane lepistes, ve 9 tane 15 günlük yavru koysam birlikte yaşarlar mı?Yani sormak istediğim lepistes ve karides aynı anda yaşar mı?
     
  11. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Sağol kardeş tutmuş kadar oldun aliye:gif
     
  12. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    35 lt'lik akvaryum başlangıç için gayet ideal.. 2'den fazlada koyabilirsin.Bu 5 olur 10 olur.. Dahada fazla olur.. Amaa bu akvaryuma balıkta koyarsan işler değişir tabii.. Karides yavruları o kadar ufaktırlar ki ilk doğduklarında , bunları 1 haftalık lepistes yavruları bile denk geldiklerinde yiyebilirler.Bizzat tanık oldum bu olaya.. Tankında bitki falanda olmalı ki kendilerini güvende hissedebilsinler.. Karidesler severler bitkili akvaryumları.. Bitkide koyunca akvaryumumuz iyice ufalacak.. Lepistesler çok hızlı üreyen balıklardır.. Ve o tankta yavru bile olsa balık sayısı fazlalaştıkça yük artacak.. Sık sık su tazelemesi yapman gerekecek.. Yok eğer su değiştirmekten bıkmam yaparım diyorsan aşırıya kaçmadan dediğin rakamlarda balıkta koyabilirsin. Karides üretim tankımda bende yavru balık bırakıyorum yersizlikten dolayı , karideslerde tabanda pek bişey bırakmadığı için su değerleri dengede kalıyor hemen hemen ve karidessiz yavru tankımda karideslidekinden daha çok zaiyat veriyorum..

    Karideslerle beraber tüm canlı doğuranları beraber besleyebilirsin.Hiçbir şey yapmazlar kesinlikle birbirlerine zararları yoktur..
     
  13. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Aşkolsun Tamer abi 0.8 indirimde 0.6 dan sattım ben onları :D
    Kardesler çabucak büyüyüp ürüyorlar şimdi bitti ama bikaç haftaya yine bir ton karides olur artık satmıyorum isteyene hediye ediyorum ama ilerde satarmıyım bilmem.
     
  14. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Kiraz karidesi artık herkes üretiyor.Kanımca pek popülaritesi kalmadı.. Diğer karides türlerine eğilmek onlarında tecrübesini yapmak gerekiyor.. Yeşil karideste 1-0 mağlubum ama rövanşı farklı almayı düşünüyorum.
     
  15. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Yeşillerden bir tane yaşatıyorum ama onuda üretmeyi düşünmüyor değilim yine sipariş edelim hep birlikte .Ş.
     
  16. *KONT*

    *KONT*

    Mesajlar:
    161
    Ya çok teşekkür ederim bilgilerinizle beni aydınlattığınız için. pardon:gif
     
  17. taygun

    taygun Guest

    Ben anlamam Emrah. İyi götürmüşsün bu karides işinden. Senin için karidesleri satıp parasını Rodos'ta yedi diyorlar. Kalanıyla da Mısır'a gitmişsin. smiley18.gif :D

    Kiraz karidesler konusunda çok haklısın Volkan. Ben ise hükmen mağlup oldum valla. olma:gif
     
  18. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Tamer abi ben kaçsam kaçsam Amazon nehrine kaçarım :D bence tekrar denemeliyiz ben ellemediğim bir tankta bir tanesini yaşatıyorum ve büyüdü yanında eşide olsa ürer bunlar, işte o zaman güney Amerikaya kaçarım :D
     
  19. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Bendede kala kala 1 tane kaldı..
     
  20. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Tamer Abi çok güzel bir makale. Başlık için teşekkürlerimi sunarım.



    Saygılar...
     

Sayfayı Paylaş