1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Karbondioksit'i Su İçinde Tutma Yöntemleri

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde taygun tarafından 7 Aralık 2008 başlatılmıştır.

1. taygun

taygun Guest

Herkese Merhaba,

Bildiğiniz gibi bitkili akvaryumların vazgeçilmez unsurlarından biri de karbondioksittir. Karbondioksit üretmenin çeşitli yolları vardır. Akvarist tarafından seçilen bir yönteme göre üretilen Co2, elde edildikten sonra yeni bir aşamaya sıra gelir. Co2'yi su içinde dağıtmak-tutmak. Bu aşama fevkalade önemlidir çünkü üretilen Co2'i suda olabildiğince uzun tutmazsanız su yüzeyinden dışarı çıkar.

Konuya yabancı olan arkadaşların öğrenmesi, fikir edinmesi ve bizler için de bir beyin fırtınası olması için "Co2'i su içinde tutma yöntemelerini" burada tartışmaya açmak istiyorum. Bu amaç için kullanılan reaktörler, hava taşları, iç filtreler, dış filtreler vs. çeşitli yöntemler var.

Bunlardan birini ya da birkaçını kullanan arkadaşlar tecrübelerini bizlerle paylaşırlarsa çok memnun olurum.

Saygı ve Sevgilerimle

2. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ynt: Karbondioksidi Su İçinde Tutma Yöntemleri

Tamer Bey çok güzel bir konu başlatmışsınız bu konunun takipçisi olacağım.. Montajı ve bahsettiğiniz konunun anlatımlarının resimlerle destekleneceği katkıları 4 gözle bekliyorum..

3. Barış ER

Barış ER

Ynt: Karbondioksit'i Su İçinde Tutma Yöntemleri

Co2 i en iyi çözen vortex difizörlerdir.Difizör iyi yapılırsa %100 çözünme sağlar.Bunun tek handikapı kontrol etmenin güç olmasıdır.Ben kendi tankımda vortex kullandığım dönemlerde ph kontrol ünitem var olmasına ve istediğim alt limitte co2 tüpten kesilmesine rağmen difizörün içinde kalan co2 çözünmeye devam ediyor ve ph dalgalanmaların yol açıyordu.Bu yüzden bir ara pasif difizöre geçmiştim.Şu aralar yine vortex benzeri ama daha kontrollü bir difizör olan ista max mix maxi kullanıyorum.

Hava taşları, iç filtreler çok fazla çözünme sağlamaz.Dış filtrede ise emişe verseniz bakteri ölümüne ve dış filtrede hava yapmasına sebebiyet verir.Çıkışa verseniz oda çok fazla çözünme sağlamaz.

En iyi aparatlar sırasıyla vortex, seramik tablalı difizörlerdir.

4. axu2

axu2

Ynt: Karbondioksit'i Su İçinde Tutma Yöntemleri

İç filitrenin emiş kısmından veriyorum. Akvaryumum derin olduğundan hava taşı vb. aparatlarda mayalı sistem basıncının oldukça yüksek olması gerekiyor bu başlangıçta ve bitişte ciddi co2 kayıplarına neden oluyor. Bende bu yüzden mini bir iç filtre kullanıyorum. Yeterli birikim sağlandıkça iç filtrenin pervanelerine çarpan co2 oldukça küçük parçalara ayrılıyor. Biraz sesli ama çıkışa verdiğim durumdan çok daha iyi çözünme yarattığı kanaatindeyim. Birde kavitasyon nedeniyle iç filitre pervanemi kaybetme ihtimalim var ama kısa sürede herhangi bir etkisini görmedim.

Sayfayı Paylaş