1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

'Karides Evi'm

Başlığı 'Tatlı Su Akvaryum Tanıtım Portalı' kategorisinde turqer tarafından 11 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Türker, karnı dolu karidesin görüntüsünü çok beğendiğim süper görünüyor. Diğer karides türü ise gerçekten mükemmel güzellikte adını bulamadım üzgünüm.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  2. taygun

    taygun Guest

    Temel Hocam

    İkinciyi ben de ilk defa gördüyorum. Mükemmel renkleri olan bir karides. Yalnız karidesi şeklini çözemedim. Sanki ortadan kesik gibi duruyor.

    Saygılar
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tamer abi, ben de ilk önce aynı şeyi düşündüm, fakat dikkatli bakınca sanki bana kuyruk kısmını o anda aşağı doğru kasmış gibi geldi.
     
  4. taygun

    taygun Guest

    Ben de sanki karidesin kıvrılmış gibi durduğunu düşünüyorum. Yani karidesin kuyruk kısmı öbür tarafında kalacak şekilde kıvrıldığını düşündüm. Ama bu kadar esekler mi, hiç sanmıyorum
     
  5. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Bu karidesleri ilk defa gördüm Temel hocam. Gerçekten çok güzel görünüyorlar.

    Belkide karnında hafif koyu renkli olan bölgede yumurtaları vardır. Onlarla ilgileniyordur o an...
    Bayağı esnekler Tamer hocam.. Özellikle yumurtalı kiraz karidesi dişilerinde sık sık gözlemliyorum bu kıvrılma anını..
     
  6. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Türker kardeş konuyu anca gördüm.. Tecrübelerimi ilave etmek isterim.. Öncelikle her yumurta tutan karides illa yavru verecek diye bir şart yok.Çünkü dişiler yumurta taşıdıkları zaman bunlar sonradan erkek-ler tarafından dölleniyorlar ondan sonra doğum için gün sayma başlıyor.. Süresini kestiremediğimi daha öncede söyledim diye hatırlıyorum.. Yazılı bir kaynak var mı bilmiyorum ama ben araştırmalarımda karideslerin yumurtalarını biryere bırakıp orda yavruların doğduğuna dair bir yazıya rastlayamadım.. Yumurtalı dişinin daha sonra karnında yumurtalarını görememe sebebin döllenmemiş yumurtaları dişinin bırakmış olması çok büyük bir olasılık diğer bir olasılıkta doğumun gerçekleşmiş olmasıdır.. Murat abinin tecrübelerine saygım sonsuzdur ama yumurtaların sarıdan yeşile dönme olayına ben çok kez tanık oldum.. 5 kiraz karidesten şimdi 100ü geçkin karidese sahip oldum ve sayı artıyor.Gerçekten Murat abinin dediği gibi çok hızlı ürüyorlar ve o meblağlara ulaşıyorsun.. 5 karidesin 3ü dişiydi ve yumurtalarda ki renk değişimini dediğim gibi çok kez gözlemledim. Sayımın Murat abide ki gibi coşamamasının sebebi ise çok fazla anaç kaybettim , pipo filtrenin hava hortumunun çıkması suretiyle içine girip kalan karidesler sebebiyle :(

    Yumurtaların bir yere bırakılıp orda doğmaları olayı bana açıkçası pek tatmin edici gelmiyor.Çünkü hatırladığın üzere 80*30*45 lik 100 lt'lik akvaryumumda irili ufaklı 50-60 canlı doğuran balığım ve tam bir avcı olan ters yüzen çöpçüm ve konuşan vatozum var.. Eğer yumurtalarını biryerlere bırakıyor olsalar işte o zaman kesinlikle yavru alamazdım.Bol bitkili olmasına rağmen balıklar akvaryumun heryerini didik geziyorlar hele ki bahsi geçen 2 balığım geceleri aramadıkları yer kalmıyor.. 100 küsür karidesimi karides tankıma bu karma tanktan tamamen çıkarıp yerleştirmiştim.. Karides tankımda tabanda zeolit taşından başkada birşey yoktu ve orda doğan yavruları cama tutunduklarında anca görebiliyordum.Çünki gerçekten çok ama çok ufaklar.. Karidesler için canlı doğuran tankında balıklar bir tehlike kesinlikle oluşturmuyorlar.. Şimdi tekrar karides tankımdan ana tanka karides aktardım.. Dış filtrenin emiş borusunda çok azı tutunuyor geri kalanı gene eskisi gibi tankta diğer balıklar tarafından - kesinlikle - rahatsız edilmeden geziniyorlar.. Ben canlı doğuran tankı olanlara kesinlikle karides tavsiye ediyorum , çünki tortu , balık ölüsü ve çürümeye yüz tutmuş kopmuş bitki yapraklarını özenle tüketiyorlar.. Dip temizliğinde dip balıkların en büyük iş ortakları kesinlikle.. Hiç mi yavruları yenmiyor peki canlı doğuranlar tarafından diye sorarsan illa ki gidenler vardır aradan ona tanık olamadım ama artık belirgin olmaya başlamış karidesler bir tehlike anında girebilcekleri en ufak yere giriyorlar ve tehlike büyünce çok hızlı bir şekilde yerlerinden zıpkın gibi sıçrıyorlar ve balık % 90 onu gözden kaçırıyor.. Sadece karides olan bir tankta karides tabii ki sayıca daha fazla şekilde üretiliyor ama bu canlı doğuranlarla beraber karides üretilemez diye bir fikir oluşturmasın kimsede bunun altını çizmek isterim.. Ben yaptım oldu diye söylemiyorum yapan çok kişi var bunu da belirtmek isterim.. Bu arada ben sadece canlı doğuran besleyenlerin karides - balık olayına kefilim diğerlerini bilemem ;)

    Temel abinin paylaştığı 2. karidesin o duruşunu kiraz karideslerde zaman zaman yapıyorlar ama ne için yapıyorlar bilmiyorum..

    Bu arada kiraz karideslerin renklenmesini hızlandırmak için yumuşak kırmızı elma yedirebilirsin.. Elmanın en yumuşak kısımlarını ufak ufak servis yapıcaksınız.. Burda olmadığım 15 güne kadar yavru karideslerimin hiç bu kadar kısa sürede renklendiğine tanık olmamıştım.. Gelip gördüğümde çok şaşırdım.. Bunuda benim meraklı vardiya arkadaşımın bir keşfi sayıyorum :) Başka bir yerde duymamıştım..

    Saygılar
     
  7. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Volkan Abi, bilgilerin ve tecrübelerin için teşekkürler. Bende okuduğum her makalede senin bahsettiklerini görmüştüm..

    Murat hocamla konuşurken senin akvaryumunda sorunsuz bir şekilde yaşadıklarından ve ürediklerinden bahsetmiştim. Karideslerimin yumurtaları kayboldu. Artık yavru var mı yok mu henüz bilmiyorum..Gözle görebildiğim bir şey henüz yok akvaryumumda. İlerleyen günlerde inşallah görebileceğim/görebileceğiz..

    Bu aralar bir durgunluk var akvaryumda..Yumurtası olmayan dişilerden mi kaynaklanıyor bilmiyorum ama fırtına kopacak gibi :)

    Değerli tecrübelerin için tekrar teşekkür ederim Volkan Abi..

    Saygılar.
     
  8. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ne zamandır yumurtalar yok karideste ? İnşallah döllenmişlerdirde sende 1 aya kadar yavrularını net olarak görürsün tankında.. Moral bozmak yok o tankta sana yavru vermezlerse sana başka çalışkan karidesler veririm Türkercim rahat ol :)
     
  9. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Abi en fazla 2 hafta olmuştur yumurtaları kaybolalı.. İnşallah döllenmişlerdir de görebilirim yavruları. Çok sağol abi, bunlarda iş yaparlar mutlaka. Her bişeyleri hazır ne de olsa :)

    Volkan abi, kırmızı elma olayını denemek istedim. Bayağı lezzetli geldi sanırım elma, su yüzeyinde kalmasına rağmen ziyafet çekiyorlar kendilerine :)

    Fotoğraflamasak olmazdı ;)

    [​IMG]

    Saygılar.
     
  10. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Kanıma girdiniz Volkan-Türker... Gidip hemen kırmızı elma buluyorum... Türker resimlerin devamını bekliyoruz...

    Her ikinizi de tebrik ediyorum...

    Volkan karides yavrularının Kılıçkuyruklar tarafından yenilme ihtimali nedir sence?

    Bir de benimkiler V. americana gigantea (VAG)'nın yapraklarından aşağı hiç inmiyorlar... Oralara yakın çürümekte olan bolca VAG ve Silvinia cucullata yaprağı var acaba ondan mı?
     
  11. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Kanka bende 6 tane senin hediyen koi'ler var 1 normal kılıç 2 de plati var sayısını kestiremediğim kadar endler ve lepistes , çöpçüler ve vatozlar var.. Hiçbiri kesinlikle karidesleri rahatsız etmiyor ve beraber güzel güzel yüzüyorlar.. Hani meraklanıpta didikleyen dahi yok.. İlk karideslerimi tanka eklediğimde hiç karides görmemiş balıklarım başta biraz kovaladılar ama sonra karidesler yerlerini bulup saklanmaya başladıktan sonra işte üreye üreye 100ü geçkin sayıya ulaştılar.. Üstlerine balık geldiğinde antenlerini açıp balıklara değdirip kaçırıyorlar bile.. He yavruların durumu ne olur diyorsan eğer onun için kesin birşey söylemem imkansız çünkü o kadar ufaklar ki görmek çok zor.. bol bitkili tanklarda kamufle oluyorlar hatta girebilcekleri kum aralıklarına bile girebiliyorlar.. ama kılıçkuyruk kafaya koyduysa izleyip görmek lazım.. Kesinlikle yemiyorlar diye birşey söylemem için bütün yavruların sayısını bilmem ve onlarla balıkları takip etmem lazım ki oda imkansız.. Şimdi birde mavi karides almak istiyorum onlarıda üretebilirsem çok memnun olucam.. Hakan abide ki karideslerden bulabilsem tam süper olur ama bizim bu taraflarda karides yok.. Eyüp tarafına gitmem lazım ama ne zaman orasını Allah bilir :)

    Bitkilere dadanmalarının sebebi hem partiküllerin yapraklara yapışması hemde çürümekte olan yaprakları tüketme durumu olabilir kanka..
     
  12. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Sağol Kanka... Belki yukarıda okumuşsundur... Biraz vicdansızca gibi ama ben kılıçkuyruklar yavruların bir kısmını tüketsinler istiyorum... İnşallah tüketiyorlardır da... (Kızmıyorsun değil mi kankacığım?)

    Biliyorsun benim 65 lt'lik akvaryumda suyun yüzeyi nerede ise tamamen V. americana gigantealar ile kaplı... Aralarda da S. cucullatalar var... Bu nedenle suyun yüzeyinde iç filtrasyona rağmen hareketlilik yok (veya yok denecek kadar az).... Sonuç olarak suyun yüzeyinde bir yağ tabakası oluşuyordu... Karidesler geldiğinden beri bu yağ tabakalarının oluşumunda ve genişliklerinde azalma var... Ben de bunu suyun yüzeyinde çürüyen bitkileri yemelerine bağlıyorum...

    Tekrar sağolasın kankacığım...
     
  13. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ya kanka beni az çok tanımışındır , yapıp yapıp birisi yaptığı zaman yaa öyle yapılır mı yazıktır günahtır diye söylenmem yani :) Bende ne kılıç nede moli yavrusu kurtarabildim ve haliyle yeniyor yani hayvancıklar.. Sonuçta biz bu hayvanlara doğal ortamlarına uygun şartlarda bakmaya çalışıyoruz.. Eee doğal ortamlarında herşeye maruz kalıyorlar populasyonu istediğin gibi değerlendirmek sana kalmış ama o bitki yoğunluğunda kusura bakma ama kılıçlarının pek şansı yok karidesler çok atik ve hızlı canlılar ve bir şekilde kurtulurlar :)
     
  14. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Karides Evi'mden bir kaç fotoğraf daha...

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Değişim Zamanı..

    [​IMG]

    [​IMG]

    Sempatik..
    [​IMG]

    Meraklı..
    [​IMG]

    Saygılar.
     
  15. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Çok güzel fotoğraflar Türker'cim.. Tank hazırlamakta becerini fotoğrafçılıktada görüyoruz tebrik ederim :) Çok güzel anları ve duruşları yakalamakla kalmamış kadrajınıda çok iyi kullanmışsın.. Tankınında gidişatı çok güzel görünüyor ellerine emeğine sağlık kardeşim.. em34: naz:
     
  16. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Teşekkürler Volkan Abi.
    Bitkilerimin gelişimi -belki birazcık yavaş- iyi gibi. Java moss un gölgesinde kalmaya başlayan pellia moss çok hoşuma gidiyor. Gölgede kalan kısımlar daha fazla gelişiyor. Kurulumda ki halinin iki-üç katı oldu belki.
    Şuan her şey güzel durumdayken naz:, karideslerde bana bir süpriz yapsa değmeyin keyfime :heyo:
     
  17. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Türker evinde birkaç eksik var, şimdi anladım...

    1. Amano (doğru mu yazdım) bitki karidesi

    2. Devasa naz: kaya karidesi

    Geçen bunlardan bir miktar aldım, inanılmazlar... Bulursan kaçırma... Tekrar bulursam sana alayım mı? KOVA tarzı alım-verim tabii... ;)
     
  18. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Abdullah Hocam,
    Amano karidesleri bana pek çekici gelmiyor. Önceden bir çift almıştım, belki az olduklarındandır ancak hoşuma gitmedi :cekingen:
    Devasa kaya karidesinin ismi mi devasa, yoksa kendiside devasa mı hocam? :)

    Red Crystal Shrimp ( RCS ) çok hoşuma gidiyor. Buna benzeyen bir de arı karidesi var. RCS lerden almayı benim bütçem şimdilik kaldırmaz ama önümüzdeki süreçte mutlaka almak istiyorum onlardan..Gerçekten çok güzeller...
     
  19. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Kendisi devasa... Adı sadece kaya karidesi... En uzun 12 cm'ye ulaşıyormuş... Bendekilerden biri >5 cm diğeri ~4cm...
     
  20. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Abi resimlerini görelim :) yeni bir canlı buluyorsun ve bana haber vermiyorsun öylemi ateş:
     

Sayfayı Paylaş