1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Karideslerde Gıda Denemeleri - 1 (Bakla-Bezelye-Salatalık)

Başlığı 'Karides ve Salyangoz Forumu' kategorisinde taygun tarafından 17 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

  1. taygun

    taygun Guest

    1.) Bakla:

    Bakla Hakkında Genel Bilgi:

    Vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besin olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca kahverengidir. Kuru Bakla, Taze Bakla’ya göre daha besleyicidir. Kuru Baklanın 100 gr.’mında yaklaşık olarak 26 gr. Protein, 58 gr. Karbonhidrat ve 341 Kalori vardır. Ayrıca Bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir.

    Aşağıdaki video ve resimlerden de görüleceği üzere, karideslerin haşlanmış bakla tanesinin başında toplanmaları çok fazla vakit almadı. İrili ufaklı tüm karidesler yemin çevresine toplanıp yemden cüsselerince pay aldılar.


    Karidesler yemi parçalayarak yemelerinden dolayı kırıntılar ve küçük partiküller halinde zemin kumları arasına yayılan bakla parçalarını görünürde yem ortadan kaybolduktan sonra da yemeye devam ettiler.

    Aşağıdaki iki resimde karidesler gözle görülemeyen kırıntıları temizlemektedirler.

    Amano karidesler ise her zamanki gibi gelip yemden bir parça aldıktan sonra kendi başlarına yediler.

    İnsanlarda hazmı kolaylaştıran, idrar yolarını temizleyerek böbreklere yardımcı olan bakla karideslerde de aynı etkiyi yapar mı bilmiyorum ama yukarıda görüldüğü üzere, karidesler üzerinde de faydalıdır diye düşünüyorum.

    2.) Bezelye:

    Bezelye Hakkında Genel Bilgi:

    Protein, lif ve nişasta açısından zengin bir besindir. Bezelye A, C ve B grubu vitaminlerinin yanı sıra demir, fosfor ve potasyum gibi mineralleri de içinde barındıran besleyici bir sebzedir. Kuru bezelye protein ve nişasta açısından taze bezelyeden daha zengindir. Bununla birlikte, taze bezelyeyi sindirmek daha kolaydır.

    Bezelye vücuda enerji verir ve vücudu kuvvetlendirir. Kasların gelişmesine ve yenilenmesine yardım eder. Kansızlığa iyi gelir. Kan Kanserine karşı koruyucudur. Karaciğerin çalışmasını düzene sokar. Özellikle taze bezelye bağırsakları çalıştırarak kabızlığı giderir.

    Karideslerimin bezelye ile ilk defa tanışmaları da bende şaşkınlık yarattı. Beklentim, tüm karides türlerinin itirazsız yemeleri iken, Amano Karidesler yeme ilgi göstermediler.


    Kış için haşlayıp dondurduğum birkaç bezelyeyi çözdürüp kabuklarını soydum ve akvaryumun tabanına yerleştirdim. İlk olarak orada bir şey olduğunu gören tüm karidesler yeme geldiler ve tadına baktılar. Ondan sonra işte şaşılası şey oldu ve Amanolar yemin başından ayrıldılar. Halbuki ben her zaman yaptıkları gibi, yemden bir parça kapıp kendi başlarına yemeye çekileceklerini sanmıştım. Yanılmışım. Arı Karidesler, Kırmızı Kirazlar yeme yoğun ilgi gösterirlerken Yeşil Karidesler de bu iki karides türü kadar yemle çok ilgilenmediler.

    Şaşırtıcı bir diğer husus ise yavru Kırmızı Kiraz Karideslerden geldi. Her zaman mossların arasında dolaşıp, beslenen bu yavrular denilebilir ki ilk defa açık alana inip tabandan beslendiler. Aşağıdaki resimde aynı anda ekrana sığan altı adet Kırmızı Kiraz Karides yavrusu görülmektedir.

    Şahsi kanaatim bezelyenin içerdiği önemli orandaki protein hem yavruların gelişmesine faydalı olurken, yüksek orandaki lifli yapısı da hem yetişkin ve hem de yavrularda sindirim sistemini temizleyici bir etken olacaktır. Bezelyeye devam. danso:

    3.) Salatalık:

    Salatalık Hakkında Genel Bilgi:

    Oldukça sulu bir besindir. A, C, B1 ve B2 vitaminleri ile fosfor, demir, kükürt, manganez ve protein içerir.

    İdrar söktürücü ve kanı temizleyici olan salatalık ayrıca bağırsakları yumuşatır ve kabızlığı giderir. Salatalığın bundan başka daha faydaları olmakla birlikte bu faydaların karidesler için geçerli olup olmadığını bilmediğim için burada yazmadım. Fakat bakla, bezelye ve salatalığı yem olarak verirken boşaltım sistemlerinin daha çalıştığını gördüğüm için bu bahsi geçen faydaları yazmakta sakınca görmedim

    İlk anından itibaren karideslerin tür gözetmeksizin üzerine gelip severek yedikleri bir yem oldu salatalık. Üstelik, su içinde bozulmadan uzun bir zaman – bir gece gibi- kalabilmesi de onun bir başka avantajı.


    Ben dediğim kadar elbette suda bırakmadım. Zaten gerekte yok. Karideslerin bu sebzeden yeterinde beslendiklerine kanaat getirince salatalığı suda çıkarıp, ertesi gün tazesini koymak daha akla yatkın.


    Sonuç olarak, karidesler salatalığı sevdikleri için ve salatalığın suda bozulmadan kalabilme süresi diğerlerine göre çok daha uzun olduğu için kendisini iyi bir yem olarak ispat etti.


    Sonuçta, salatalığı, karideslerin bıkmadıkları bir gıda olarak görüyorum.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  2. figenc

    figenc

    Mesajlar:
    188
    çok güzel bir çalışma kitaro da yakışmış doğrusu, ellerinize sağlık toka:gif

    bakla bazı insanlarda zehirlenmeye neden olabiliyor (favizim) dikkat etmek gerek oğullarımın allerjisi var.

    peki hocam benim kirazlar yemezlerse devam mı edeyim belki alıştırmak gerekiyordur. bu yazıyı okuyunca kalkıp salatalık verdim.

    bir de hergün değişik "bir" sebze mi verilmeli yoksa sabah akşam olmak üzere iki çeşit mi?

    fazla yemden ölebileceklerini de okumuştum, doymak nedir bilmiyorlar mı balıklar gibi?
     
  3. *KONT*

    *KONT*

    Mesajlar:
    161
    Karidesler hakkında en ufak bir bilgim yok ta bazı sorular sorabilir miyim?Sor dediğinizi duyar gibiyim. :)

    1.Suda mı yoksa içinde su olmayan akvaryumda mı yaşıyorlar???
    2.Üremeleri nasıl(doğurarak ve çoğalarak)hangisi ???
    3.Fiyatları ne kadar???
    4.35 LT lik bir akvaryumda yaşarlar ve ürerler mi???
    5.Ömürleri ne kadar???
     
  4. taygun

    taygun Guest

    Merhaba Saitcan,

    Bu genç yaşta karideslere ilgi duyman ve karidesler hakkında bilgi almadan gidip karides almaman çok güzel bir davranış. Bu hobiye merak salan herkesin yapması gereken de bu. "Merak ettiğin canlıyı öğren, ondan sonra yetiştir" olması gereken bu. Şimdi gelelim senin sorularına.

    1.) Karidesler su içinde yaşarlar. Su dışına çıkmazlar. Akvaryumdan kaçan tür var mı görmedim, duymadım. Bu nedenle bence için rahat etsin.

    2.) Hepsinin üremesi yumurtlama vasıtasıyladır. Yani yavrular yumurtadan çıkar. En kolay üreyen ve çok güzel bir tür olan Kırmızı Kiraz Karides'in yavrularının yumurtdan çıkışın gösteren bir çeviri yayımlamıştım. Bu yazıya aşağıdaki lintkten ulaşabilirsin.

    3.) Bu Kırmızı Kiraz Karideslerinin fiyatları akvaryumcularda 3 - 5 lira arasında değişmekle birlikte bizim forumumuzda bu türü tanesi 1 tl veya biraz daha altında bulabilirsin.

    4.) 35 litrelik akvaryumda rahatlıkla ürerler. Bu nano bir akvaryum olacaktır. Yani Akvaryumuna üzeri java moss ile sarılı birkaç ufak kök parçası kairdeslerinin barınmalarına ve beslenmelerine yardımcı olacaktır.

    4.) Ömürleri hakkında çok kesin bir bilgim yok. Konuyu takip eden arkadaşlar sana cevap verebilirler. Ama sağlıklı şartlarda en az bir yıl yaşar diye düşünüyorum.

    5.) Senin sormadığın bir soruya da ben cevap vereyim. Çöpcü, cüce vato, kuhli gibi ve bunun gibi birkaç balık tütü ile uyumlu yaşarlar. Daha doğrusu bu balık türleri karideslerini yemez. Büyük balıklar karidesleri kesinlikle yer. Son olarak, forumda lepisteslerle karides besleyen arkadaşlarımız da vardır. Diğer karides cinslerini bKarides Portalındaki mevcut türlerin çevirilerini okuyarak fikir sahibi olabilirsin.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016

Sayfayı Paylaş