1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Karideslerde Yem Denemeleri - 1

Başlığı 'Akvaryum Yemi Araştırma Portalı' kategorisinde taygun tarafından 3 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

  1. taygun

    taygun Guest

    Herkese Merhaba.

    Elimde bulunan sınırlı çeşitteki karideslerin değişik yemlere karşı verdikleri tepkileri burada resimlerle anlatmak istiyorum. Aslında denemesi yapılan yemlerin bir kısmı zaten değişik başlıklar altında bahsedilmektedir. Görüntü eksiği için ben de bunları hem toplu hale getirmek ve hem de Videolarla ve resimlerle paylaşmak istedim.

    Bu çalışmaya başladığımda, akvaryumumda çeşitli sayılarda Arı Karides, Kırmızı Kiraz Karides, Yeşil Karides ve Amano Karides bulunmaktaydı. Yaklaşık üç hafta süren bu çalışmanın hazırlandığı dönemin ortasında suyun kalitesinin hızla bozulması sonucunda nerdeyse karideslerin yarısı öldü. Bu ilk atakda beş ve daha sonraki birkaç günde de kalan üç Arı Karides öldüğü için bazı videolarda doğal olarak Arı Karides görülmemektedir. Karidesin canlı olduğu dönemde yeme ilgi göstermediği durumlarda bu durum ilgili deneme başlığı altında belirtilmiştir.

    Çalışma yapılırken karideslere her gün sadece bir çeşit yem verilmiş, böylece yenide denemede karideslerin bir gün açlığı garantilenmiştir. Böylelikle her yem verildiğinde karidesler ertesi günden kalma bir açlıkla yeme olan tepkileri gözlenmiştir. Verilen yem canlılar tarafından hiçbir şekilde kabul edilmediyse aynı gün ikinci yem denemesi yapılmıştır.

    Denemesi yapılan yemler ise şu şekildedir. Tane karides yemi, ramshorn salyangoz- balık-karides gibi ölmüş canlılar ve artıkları, bezelye, bakla, pul biber, kabak, havuç, salatalık, bits yem, karpuz, elma, muz, spirulina tablet, pul yem ve alg verilmiştir. Bununla birlikte, ıspanak vermeyi çok istedim. Ama hiçbir markette bulamadığım için bu şansı yakalayamadım. Kışın ıspanak çıktığında gereken denemeyi yapıp görüntüleri buraya ekleyeceğim.

    Yapılan bu çalışma sonucunda karidesler tarafından kabul edilen ve yem olarak yerilebilecek gıda maddeleri + yemleri şu şekilde listeleyebiliriz:

    Kabul Edilen Yemler:

    Deniz karidesi, ölen canlılar ve artıkları, bezelye, bakla, salatalık, elma, pul biber,vbits, pul yem, spirulina tablet, alg, ve doğal olarak karides yemi. Aranızdan birisi bana pul biber için “niçin yem olarak verilmeli?” diye sorsa cevap veremem. Yani niçin bir baharatı, öyle sıra dışı bir gıdayı yerler bilmiyorum. Gerekli olup olmadığı da tartışılır.

    Kabul Edilmeyen Yemler:

    Kabak, havuç,karpuz.

    Görüldüğü gibi kabul edilmeyen yemler daha doğrusu gıdalar yok kadar azdır. Videolardan da göreceğiniz gibi aslında onları da yokladılar, gelip yemeyi denediler, tadına baktılar. Fakat bu gıdalara karşı ilgi hiçbir zaman bakla, salatalık, deniz karidesi ya da ölenlerin artıkları gibi olmadığı için yeterli görülmemiştir.

    Şimdi sıra ile yemlere verilen tepkilere bakalım.

    1.) Deniz Karidesi:

    Bu karides balıkçılarda satılan bildiğimiz karidestir. Bacak ve kabuklarını ve sırtlarında şerit halinde bulunan dolaşım ya da kan damarı gibi bulanan kirli sistemi temizleyip ve çiğden dondurmuştum. Bunu balıklarıma vermek istediğimde küçük küçük kıyarak veriyorum. Karideslere verdiğimde ise, götürüp bir yerde bırakmasınlar diye bütün halinde veriyorum. Dolayısıyla karidesler yemin üzerine gelip kıskaçları ile kopararak yiyorlar. Böylelikle hem onlar fonksiyonlarını kullanarak besleniyorlar ben de gözlemleme yapıyorum ve yem de kaybolmadan kontrolüm altında tüketiliyor.

    [​IMG]

    Bu başlık altındaki resimlerden de görüleceği üzere karidesler itiraz etmeksizin yemi kabul ettiler ve uzun süre yemin başından ayrılmadılar. Doyan yemin başından ayrıldı ve bir süre sonra tekrar geldi.

    Daha önceden şüphelerimin arasında yer alan tuzlu sudan çıkan bir canlının tatlısu canlısına yem olarak verilmesi sakınca yaratır mı sorusu da cevap “hayır” olarak netleşti. Tatlı su karideslerinin tuzlu suda yetişmiş bir canlıyı yem olarak yemeleri onlarda görülen herhangi bir değişikliğe sebep olmamıştır.

    [​IMG]

    Burada dikkat edilmesi gereken husus şudur. Karidesler yemleri kışkaçları ile çok çok küçük parçalar halinde kopardıkları için yemlenme süresi uzun sürmekte 2 cm uzunluğundaki bir karidesi dahi bitirememektedirler. Bu nedenle, yem olan karides akvaryumda unutulmamalı en geç 2 – 2,5 saat sonra sudan alınmadır. Ya da yemin bu süre içinde bitmesi için daha küçük bir parça verilmelidir. Fakat bu durumda da yem yüzeyi kalabalık tanklar için yetersiz kalacağında karidesler rahat beslenemeyecektir. Benim tavsiyem karideslerin rahat beslenebileceği büyüklükte bir yem atıp, daha sonra zamanı gelince yemi sudan almaktır.

    [​IMG]

    2.) Ölen Canlılar:

    Aşağıdaki görüntüler Anentome Helena Salyangozunun bir Ramshorn Salyangozunun içini boşlatmasından sonra çekilmiştir. Karidesler, salyangozdan kalan et parçalarını temizlemektedir

    Karideslerin beslenmesi | İzlesene.com Video

    Buradan da görüleceği üzere karidesler doğadaki “temizleyici” görevlerini yerine getirerek canlılardan kalan parçaları yemekte ve akvaryumun temizliğine katkıda bulunmaktadırlar.

    İkinci bir görüntü de ölen bir kiraz karidesine diğer karideslerin verdiği tepkilerden oluşmaktadır. Onu gördükten sonra bir Amano ve daha sonra da bir Yeşil Karides gelip alt tarafından yani karın tarafından didikledi. Saha sonra bıraktı ve türdeşleri gelip yine aynı şekilde, yumuşak tarafından yemeye başladılar. Daha önce başka bir başlık altında yayımlanmış olan görüntüleri burada tekrar yayınlıyorum.

    Kiraz karides | İzlesene.com Video

    Aşağıdaki videoda ise 300 litrelik tankımda diğer balıklarla tek başına yaşayan ve Hayalet Karides olduğunu sandığım bir karidesimin ölmüş platyi yerken çekilmiş videosunu izleyeceksiniz. Burada da karideslerin bir yandan otcul ünvanı ile algleri, etcil ünvanı ile de ölmüş balıkları yiyerek akvaryum temizliğine katkıda bulunduğuna tanık olmaktayız.

    Karides gıdası ölü balık | İzlesene.com Video

    [​IMG]

    Son olarak diğer tankımdaki gördüğüm birkaç Rams Horn Salyangozunu kırıp karideslerin önüne koyarak ilgilerini gözlemledim. Normal şartlarda sağlam kabukla dolaşan salyangozlara karidesler hiç dokunmazken aşağıdaki resimlerden de görüleceği üzere kapış kapış yediler. Ne yazık ki, çektiğim video görüntülerini yanlışlıkla sildiğim için elimde sadece fotoğraflar bulunmakta. Bu fotoğrafların da en iyilerinden birkaç tanesi şu şekildedir.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Tür ayırmaksınız yani hem Kiraz Karidesler ve hem de Amanolar salyangozları iştahla yediler.

    [​IMG]

    [​IMG]

    3.) Bezelye:

    Karideslerimin bezelye ile ilk defa tanışmaları da bende şaşkınlık yarattı. Beklentim, tüm karides türlerinin itirazsız yemeleri iken, Amano Karidesler yeme ilgi göstermediler.

    [​IMG]

    Kış için haşlayıp dondurduğum birkaç bezelyeyi çözdürüp kabuklarını soydum ve akvaryumun tabanına yerleştirdim. İlk olarak orada bir şey olduğunu gören tüm karidesler yeme geldiler ve tadına baktılar. Ondan sonra işte şaşılası şey oldu ve Amanolar yemin başından ayrıldılar. Halbuki ben her zaman yaptıkları gibi, yemden bir parça kapıp kendi başlarına yemeye çekileceklerini sanmıştım. Yanılmışım. Arı Karidesler, Kırmızı Kirazlar yeme yoğun ilgi gösterirlerken Yeşil Karidesler de bu iki karides türü kadar yemle çok ilgilenmediler.

    [​IMG]

    Karides gıdası bezelye | İzlesene.com Video

    Şaşırtıcı bir diğer husus ise yavru Kırmızı Kiraz Karideslerden geldi. Her zaman mossların arasında dolaşıp, beslenen bu yavrular denilebilir ki ilk defa açık alana inip tabandan beslendiler. Aşağıdaki resimde aynı anda ekrana sığan altı adet Kırmızı Kiraz Karides yavrusu görülmektedir.

    [​IMG]

    Şahsi kanaatim bezelyenin içerdiği önemli orandaki protein hem yavruların gelişmesine faydalı olurken, yüksek orandaki lifli yapısı da hem yetişkin ve hem de yavrularda sindirim sistemini temizleyici bir etken olacaktır. Bezelyeye devam. danso:

    [​IMG]

    4.) Bakla:

    Aşağıdaki video ve resimlerden de görüleceği üzere, karideslerin haşlanmış bakla tanesinin başında toplanmaları çok fazla vakit almadı. İrili ufaklı tüm karidesler yemin çevresine toplanıp yemden cüsselerince pay aldılar.

    Karides gıdası bakla | İzlesene.com Video

    [​IMG]

    Karidesler yemi parçalayarak yemelerinden dolayı kırıntılar ve küçük partiküller halinde zemin kumları arasına yayılan bakla parçalarını görünürde yem ortadan kaybolduktan sonra da yemeye devam ettiler.

    Aşağıdaki iki resimde karidesler kırıntıları temizlemektedirler.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Amano karidesler ise her zamanki gibi gelip yemden bir parça aldıktan sonra kendi başlarına yediler.

    [​IMG]

    5.) Pul Biber:

    Bu baharatın yem olarak verildiğini ilk defa Volkan’dan duymuştum. Çok da şaşırmıştım doğrusu. Pul biber! Ne alaka! Neyse, ben de ilk defa bugün denedim. Yalnız benim pul biberler hatırı sayılır şekilde acıydı. Hani şu dudakları şişirenlerden. Aşağıdaki resimlerde ve videodan da görüleceği üzere gördüklerimle Volkandan duyduklarım aynı paralellikte. Bir cins hariç diğerleri yiyor. Yemeyen Arı Karidesi. İlk başlarda ısrarla ve merakla yemin çevresinde dolaştı. Bir iki kere tadına baktı. I ıh. Olmuyor. Beğenmedi ve çekip gittiler. Bir daha da yanına yaklaşmadılar.

    Arı karides pul biber yemedi | İzlesene.com Video

    [​IMG]

    Amano, her zamanki gibi yemi alıp bir köşeye çekildi ve orada yedi. Hatta aşağıdaki videodan görüleceği gibi diğer Amanonun yemini çaldı.

    Karidesler pul biber yer mi? | İzlesene.com Video

    [​IMG]

    Yeşil Karidesler de yemi yediler. Gerek gidip yem den bir parça aldılar. Gerekse çevreye dağılanları topladılar, sonunda yediler.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Sonuç olarak, pul biber, hatta acı pul biber, bir yem olma sınavını başarıyla geçti. Her ne kadar Arı Karides bibere hiç ilgi göstermese de diğer iki tür için başarılı bir deneme oldu. Hatta öylesine ki havuçtan çok daha aranılır bir yem olduğu gösterdi ve beni şaşırttı.


    Devam edecek.
     
    YIKIKTEMO ve Heliak bunu beğendi.
  2. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Karideslerde Yem Denemeleri

    Tamer Hocam gerçekten harika bir paylaşım. Elinize emeğinize sağlık. Akvaryumportalına özgü, taze ve güvenilir bir çalışma olmuş.
    Denediklerinizden spirulina tablet, salata, bakla, elma ve acı biberi bende denemiştim. Ve sonuçlar mükemmeldi. Karideslere verilmesi muhtemel gıdalar hakkında akıllarda soru işareti bırakmayacak bir paylaşım..Tekrar tebrik ediyorum hocam. Çok teşekkürler... dön:gif
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Karideslerde Yem Denemeleri

    Yazılacak çok cümle var elbette... em34: Ancak öncelikle belirtmem gereken böyle bir makaleye Ülkemiz bir yana Avrupa platformları bile sahip değildir tür üzerine. Gıda konusu benim için özel bir konu Tamer abi. Denemesini 3 hafta boyunca yaptığın bu gıdaların tamamı bildiğiniz gibi tuzlu su balıklarına tarafımca görsel olarak verilmiştir. Yıllar önce bu videolara böyle bir makaleye ve gözleme sahip bir akvaristin yorumuna rastlamamış olmam benim belki büyük şanssızlığımdı. Çünkü olmaz diyen ve alay eden kişiler bu gözleme sahip olacaktı ve yazdıklarının anlamı benim için büyük olacaktı ve yazılana kıymet tarafımca verilecekti. Oysa tam tersi kişiler boştu...bilgi ve deneme tecrübeleri sıfırdı. Gelinen nokta benim açımdan çok sevindirici olmakla birlikte bu gıdaları verdiğimizde eminim Tamer abi seninde ve emin ol benim de akvaryumun yanında 6 çeşit en pahalısından hazır yem vardı. Her zamanda olacak. Artı gıdalarla eksik olan vitaminler karşılanacak. Ancak artık kimse yem satamam korkusuyla veya yağcılık yaparak mesaj yazamayacak. Akvaristliğin ticari zihniyetle karışmış olduğu yıllar geride kaldı. Bu gün artık yorum ve bakış açısı çok değişti ve değişecekte. Sen gibi gerçek hobi sahibi insanların elinde artık doğru yönlendirme. Belki ben o yıllarda videonun önüne müziği çektim, belki uslup ve tavrım farklıydı ancak bildiğim bir gerçek vardı ki, balıklarımın kaybolan sarı rengini ben saksıdaki yemimle yakaladım. Buradan çıkacak sonuç o kadar net ki, hiç birşey bilmeden yazana değil araştıran ve deneyene inanacağız. Bunları bu makalede olduğu gibi gözümüzle göreceğiz ve bileceğiz.

    Başlık sabit başlık olarak hobici arkadaşlara daha yakın olacaktır Tamer abi, sen sabitlemeyi unutmuşsun müsadenle ben gerçekleştirdim. canım.gif
     
  4. taygun

    taygun Guest

    Karideslerde Yem Denemeleri

    Aslında bu çalışmanın temelinde Temel hocam vardır. .8. Niçin derseniz, kendisi farklı gıdaları deniz canlılarına verdiği için bir gün onun bir denemesini seyredince "hele ben de bir deneyeyim "dedim ve karpuzla yola çıktık. evet, ilk denemem karpuz idi. Karpuzda yaşanan hayal kırıklığı nedeni ile bu sefer bir sebze denedim. O da bakla idi. Bakladaki heyecanı görünce, hadi onu deneyeyim, hadi bir de bunu deneyeyim derken ortaya bu çalışma çıktı.

    Sonuçta çok uzun bir çalışma çıktı ortaya. Bence güzel oldu. Muhakkak ki sizlerin de ilave edeceği pek çok bilgi olacaktır bu başlık altında.

    Temel hocam ve Volkan, ikinize de çalışmaya değer verip cevap yazdığınız için teşekkür ederim.

    Saygılar
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Karideslerde Yem Denemeleri

    Böyle bir makaleyi tam anlamıyla incelemeden ve sabırla gerçekleştirilen aşamalarını görmeden geçilmez. Her anı ve her videosu ve fotoğraflarıyla hayranlık uyandıracak bir makale olmuş Tamer abi. Tekrar altını çizerim ki karidesler üzerine böyle bir makale bırak ülkemizi Avrupa platformlarında yoktur. Bizlere kazandırdığın için ne kadar teşekkür etsek azdır. Kopyasını bilgisayarında sakla abi sen bence. Sonuçta sitenin üzerinde kem gözler dolaşıyor, nazar mazar değer. Umarım verdiğin bu emeğin karşılığını akvaryumunda alırsın.
     
  6. taygun

    taygun Guest

    Karideslerde Yem Denemeleri

    Teşekkür ederim Temel hocam. Ben de hakikaten ciddi bir vakit harcadım bu konu için. Özellikle videolar vakit aldı. Onların kaydedilmesi üç-beş dakika değil üç - dört saati buldu. Muhtelif aralıklarla çekim yaptığım için çekimleri uzun sürdü.

    Neyse, umarım ihtiyacı olanlara fayda sağlar. Kısmetse bu akşam da "ıspanak" denemesini yayımlayacağım. İnanılmaz şekilde saldırdılar ıspanağa. Karides besleyen her akvaristin mutlaka ve mutlaka vermesi gereken bir yem.

    Beni izlemeye devam edin. :F

    Saygılar
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Karideslerde Yem Denemeleri

    Bu deneylerin başlamasında benim rolümün olduğunu beyan etmen benim için zaten yeterince gurur kaynağıdır. Ispanak videosunu sabırsızlıkla bekleyeceğim. Vermeden sorsaydılar bana yerler mi diye cevabım biliyorsun evet olacaktı. :)
     
  8. sconat

    sconat

    Mesajlar:
    453
    İsim:
    Ozan Sıdal
    Karideslerde Yem Denemeleri

    Gördüğüm en güzel neler oluyor burda dedirtip izlettiren bıraktırmayan makale olmuş Tamer bey. super:gif super:gif

    Karideslerimi sattım ama tabi tekrar bakmayacağım anlamına gelmez bu.Tek tür vardı.Artık karma bitkilide bakabilirim. Adapte edeyim ilk işim bezelye vermek olcak.Ben yemeğini çok severim de annem bolca yapıyor. :D
     
  9. taygun

    taygun Guest

    Karideslerde Yem Denemeleri

    Arkadaşlar Merhaba.

    Yukarıdaki ikinci mesajın sonuna 19. deneme olarak "Ispanak" ilave edilmiştir. Efsane sebze Ispanak. Lütfen kaçırmayın.

    20. deneme konusu ise haşlanmış taze kırmızı biber olacak. burda:gif

    Ozan Bey,

    İlginiz için teşekkür ederim. Umarım en yakın zamanda karides dünyasına geri dönersiniz.

    Saygılar bay bay:gif
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Karideslerde Yem Denemeleri

    Daha ne olsun, kim der bu videodan sonra ıspanak ne işe yarar diye bay bay:gif Değirmen gibi öğütüyorlar bu kadar keyifle bir gıda tüketilebilir her halde. Kutlarım Tamer abi, suya dağılşanların hiç bir sorun yaratacağını düşünmüyorum. Onlarında talibi bolca çıkacaktır, gerek küçük karidesler ve gerekse salyangozlar olsun. Ellerine emeğine sağlık kaliteli bir video olmuş yeni video linkinden yükleyince.
     
  11. taygun

    taygun Guest

    Karideslerde Yem Denemeleri

    Teşekkürler Temel hocam. Ufuk arkadaşımızın eklediği görüntülerin kalitesini görünce ilgili siteyi denemeye karar verdim. Aslında kullandığı kamera HD kamera. Görüntüler de öyle. Ama bu görüntüler işlenirken kalite kaybına uğruyor. Ufuk Bey'le bir görüşmem yapmam lazım. Onun görüntüler HD geliyor.

    Ortalığa dağılan kırıntılar için haklısın hocam. O kadar çok yavru karides varki. O kırıntılar bir yere konduğunda muhakkak yavrular götürüyordur.

    Saygılar
     
  12. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Karideslerde Yem Denemeleri

    Tamer abi ellerine kollarına emeğine sağlık harika bir kaynak yaratmışsın.. Detay o kadar fazla ki okuyan herkes rahatlıkla karideslerine neler verebileceğini burdan öğrenebilir. Çekimler ve fotoğraflar , anlatımınla gayet anlaşılır olmuş.Başlı başın bir kaynak kesinlikle.. Kiraz karideslerle özellikle ilgilendiğimden renklerinde ki canlılık ve kırmızılık besinlerin ne derece işe yaradığını ispatlar nitelikteler kesinlikle.. Karides severler bu yazıda aradıkları herşeyi rahatlıkla uygulamalı olarak bulabilecekler..

    Saç yosunu ile ilgili birşey eklemek istiyorum izin verirsen Tamer abi.. Benim evde ki tankımdada saç yosunu bayağı artmıştı ve karideslere güvenmiştim temizlerler diye ama önceliği saç yosununa değilde diğer artık besinlere ayırıyorlar galiba.. Çünki topladığım bir öbek saç yosununu iş yerinde ki karides tankıma attığımda ertesi gün komple silip süpürmüşlerdi.Fakat büyük ve balıklı tanklarda tüketecek kadar ilgilenmiyorlar sanırım..

    Bu konu için tekrar teşekkür ederim.Ciddi bir gözlem , takip , emek ve vakit harcandığı her halinden belli ve ilerleyen zamanlarda herkese istemedikleri kadar bilgiyi muazzam bir şekilde verecek başyapıt olmuş.. Ellerine sağlık tekrardan.. :helalolsun:
     
  13. taygun

    taygun Guest

    Karideslerde Yem Denemeleri

    Merhaba Volkan,

    Bu sayfanın benim makinamda açılışı 5-6 dakikayı bulduğu için genelde pek bakmıyorum buraya. Bu nedenle de yazdığını geç gördüm.

    Aslında doğrsunu söylemek gerekirse java moss üzerindeki saç yosununu sadece karidesler mi temizledi, bu konuda doğrusu şüpheliyim. Bu temizliğin üzerinde suyun da etkisi olduğunu düşünüyorum. Çünkü o saç yosunu java mossun üzerinde bir kovada büyüdü. Kovada ise çeşme suyu vardı. Mossun yasounlandığını görünce ilk başta panikledim ama sonra onu karideslerin temizleyebileceğini düşündüm. Ve karides tankına taşıdım.Dolayısıyla moss başka bir suda büyüdü ve başka bir suda da kayboldu. Yetiştiği su musluk suyu, kaybolduğu su akvaryum suyu. ;)

    Saygılar
     
  14. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Karideslerde Yem Denemeleri

    Evet abi sanırım fotoğraflar büyük olduğu için açılması uzun sürüyor.. Abi eğer karides tankında ise yosunlar ki öyle , yosunları karideslerin temizlediğine emin olabilirsin.Bende jawa moss yok başka bitkilerdeydi saç yosunu bayağı bir öbek koparıp karides tankıma attım ve ertesi gün yoktu.. gene yosunlu bir öbek bitkiyi iş yerinde ki tankıma götürdüm ordada kabolmadı yosunlar ama arkadaşım karides tankına koymuş yosunlu bitkileri ve gidip gördüm ki bitkiler tertemiz olmuşlar.. Evdekinede el atsalar çok makbule geçicek ama öyle bir kıyak yapmıyorlar bana.. huh:
     
  15. yasarhakan

    yasarhakan

    Mesajlar:
    100
    Karideslerde Yem Denemeleri

    Bu kadar emek ve zaman harcanarak hazırlanmış bu faydalı ve benzersiz çalışmaya şapka çıkarıyor, Tamer Bey'e gönülden teşekkürler sunuyorum.

    :helalolsun: :helalolsun: :helalolsun:
     
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Karideslerde Yem Denemeleri

    Kesinlikle haklısın Hakan Hoca'm, zaten bu paylaşım için düşüncelerimi yazmıştım. Dünya platformlarında bile eşine benzerine rastlanamaz. Platformumuzun gurur duyduğumuz içeriğinin bir parçası bu başlıkta. Tekrar senin mesajının altında Tamer abiye tekrar şükranlarımı sunarım. toka:gif

    Tabi projenin başlamasına benim gıda uygulamalarımın vesile olması da benim gurur kaynağım. saat:gif
     
  17. taygun

    taygun Guest

    Karideslerde Yem Denemeleri

    Teşekkürler Hakan Bey, teşekkürler Temel kardeşim,

    Temel hocamın dediği gibi, aslında konunun başlangıcı kendisinin balıklarına verdiği meyvelerdir. "Belki karidesler de yer" diyerek işe karpuzla başladım. Hemen akabinde onu dene, bunu dene derken upuzun bir deneme yazısı çıktı ortaya.

    Beğendiğiniz için teşekkürler
     
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Karideslerde Yem Denemeleri

    Tamer abi benim sormak istediğim bir soru var. Bu geçen süre içinde menüye bu gıdalar içinden sürekli eklediklerin çıktı mı ? Memnuniyetin nedir ve bu besini öneriyorum diyebiliyormusun ?

    Saygılar...
     
  19. taygun

    taygun Guest

    Karideslerde Yem Denemeleri

    Doğrusunu söylemek gerekirse değişik bir şey denemedim Temel hocam,

    Karideslere halen yem olarak Sera karides yemi, bits, pul yem, bakla, bezelye, çiğ deniz karidesi ve ıspanak veriyorum ki bunlar yetiyor aslında. Bu gıdaların tamamı yeterince beslenmelerine yardımcı oluyor. Özellikle de bits yem. Çok seri bir şekilde tüketiyorlar. Yukarıda saydığım gıdalar, denemesini yaptığım diğer yemlerin önüne geçmesi nedeniyle şimdilik bu yemlerle yetiniyorum.

    Ama bahar gelsin de akvaryuma bir "çilek" atalım bakalım ne olacak. Malum çilek "C" vitamini deposudur bir gıdadır. çılgın:

    Saygılar
     
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Karideslerde Yem Denemeleri

    Tamer abi sanırım beni yanlış anladın. Yeni bir deneme demek istemedim. Mevcut konumuz içindeki besinlerden yani denemelerden ana menüye besin çıktı mı sürekli kullanmak adına ? saygılar:gif Bu denenen gıdalardan ben şu besini çok faydalı buldum diyebiliyormusun ?
     

Sayfayı Paylaş